Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 251
  • 755
  •   1
Отговори
# 420
Русалка, благодаря ти за отговора. А имат ли практика да върнат писмото на адреса на изпращача и това е най-лошия вариант според мен. Защото от офиса, от който е пратена пратката казват, че при тях я няма. Не би ли трябвало там да я върнат? И международния и паспорт беше вътре. Вече няма и време за друго интервю. Направо се отчаяхме и двете. В понеделник започваме атака на всички телефони, които открия. Но ме притеснява като кажат - ще Ви отговорим на имейл, с типичното си спокойствие.

# 421
В Австрия отлагат, не отменят задължителната ваксинация. След 3 месеца взетото днес решение подлежи на преразглеждане.

В Германия от 01.10 за завършен основен (!) курс на имунизиране ще важат 3 дози или 2 дози + заразяване (общо 3 контакта с антиген). До тогава е преходен период и важат все още 2 ваксини като основно имунизиран, а третата като бустер.
Саморедактирам се с добавката, че май и след 01.10 2 дози ще важат, стига да не са изминали 270 дни. Това го четох в една статия за новите условия за влизане в страната, възможно е за вътрешните правила да са по-строги. Ако намеря пак статията, ще я споделя тук.

@Искрица, на мен един път ми се случи да пусна писмо, което не можеше да бъде доставено до получателя заради надвишено тегло на плика. Разбрах в последствие като го намерих в моята кутия - бяха го върнали на адреса на изпращача (мен).

# 422
  • München, Deutschland
Искрица, много тъпо... Не искам да те обезкуражавам, но макар и рядко, и ДХЛ губят пратки. Иначе за мен продължават да са най-читавите куриери от тези, работещи с крайни клиенти (има и по-добри, но обслужват само фирми и карго). Ако е удобно, изтрий имена, адреси и пусни тук скрийншота за следене на ДХЛ. Може да се сетим за някой акъл.

Без повече детайли, мога само да ти кажа, че единственият, който може да изиска разследване, е изпращачът. Вие, като получател, т.е. дъщеря ви, дори няма номер, по който да се свърже с ДХЛ...

Имам и личен, и служебен горчив опит с какви ли не пратки, та говоря не от еднократна ситуация.

# 423
  • София
Преди малко дъщеря ми, явно на база опит на място с DHL,  каза почти същото като Chrissy.  Simple Smile  Обясни ми, че по регламент се изчаквало около седмица  да се види дали ще стигне писмото и после онлайн се попълвал  Nachforschungsauftrag , тогава в рамките на 32 дни  проследявали пратката. Този  Nachforschungsauftrag можело да се пусне според нея и от изпращача , и от получателя (някакъв онлайн формуляр, в който се описват данни на изпращача, на получателя, за пратката, за датата на изпращане, за адресите,  за това дали е  бизнес клиентът или не, за съдържанието на пратката и т.н) , но после, ако писмото  още го нямало и след тези 32 дни, така нареченият Beweispflicht  бил САМО за изпращача.

Омагьосан става кръгът , дори и в Берлин американското посолство да може да издаде виза повторно, как би станало това без паспорт. Нямам идея доколко  е реалистично това, но може би комуникация с американското посолство е вариант. Ако потвърдят,че заради обстоятелствата биха издали втори път виза на база миналото вече интервю, си заслужава скоростно идване до БГ,  експресно издаване на паспорт,  отиване до Берлин и лично  получаване на визата.. Стискам палци да успеете. Помня каква истерия  тресеше моята девойка някога дали ще й е навреме готова визата за  Южна Корея..  И макар Франкфурт да й беше доста далеч, ходи лично да си я вземе от посолството, нищо че сестра й живее в град на 40 минути оттам.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 21:33 от пенсионирана русалка

# 424

Благодаря, момичета.
Криси, това е документа, който е даден при изпращането. Утре ще отиде сутринта да провери и в офиса, до който трябваше да бъде доставено.
Русалка, и аз мисля варианти за посолството, но комуникацията с тях е още по-трудна.Не отговарят на запитвания. Но ще пробваме и връзка по телефон в понеделник. Вече съжалява дъщеря ми, че не отиде лично да си я вземе.
Ще пробваме всичко, за което се сетим. Много неприятна ситуация.

# 425
DHL в момента са с голямо забавяне. Аз пуснах ЕЗОК на дъщеря ми на 22.02 от София с проследяване. На 7.03 не беше отишло все още. Решихме,че се е загубило и вече обмисляхме варианти да се изкарва нова карта. При проследяване излиза само до 23.02, че е тръгнало от България и до там. В DHL излизаше само, че се чака писмо. Обадих се в Български пощи и жената ми обясни да имаме търпение . Пратките се бавят в Германия, защото има много болни от Ковид и има забавяне. За щастие вечерта на 7.03 на приложението на дъщеря ми  се появи , че писмото е в Берлин и разгеле на 10.03 и го доставиха.
Иначе имахме и този случай сина ми като замина адреса на общежитието се води на един адрес. Без да знае,че апартамента му, защото се влиза от съседната улица се води на нея и поръча лаптоп още от София  на адреса които му пише на договора. Дошъл куриера и той дори го видял, но чакал да му звънне . След малко вижда как куриера си  тръгнал. На приложението му излязло, че нямало никой на адреса и го връщат на изпращача. Така и стана , звъня им ,обяснява им , отговори ли му, че ще му върнат парите. Върнаха му парите, поръча го отново и отиде да си го вземе от магазина за по сигурно.

# 426
  • München, Deutschland

Благодаря, момичета.
Криси, това е документа, който е даден при изпращането. Утре ще отиде сутринта да провери и в офиса, до който трябваше да бъде доставено.
Русалка, и аз мисля варианти за посолството, но комуникацията с тях е още по-трудна.Не отговарят на запитвания. Но ще пробваме и връзка по телефон в понеделник. Вече съжалява дъщеря ми, че не отиде лично да си я вземе.
Ще пробваме всичко, за което се сетим. Много неприятна ситуация.

Според мен имате реален шанс да пристигне обратно при момичето в Берлин, на сайта пише, че пътува обратно към изпращача.

Но какво е това изпращане до офис? Защо не са го пуснали директно до адрес? Това е много кофти вариант, защото може нещо да пристигне в офиса, а момичето в Берлин дори да не получи известие (често срещано) или да получи след 2 седмици и дотогава да трябва да ходи всеки ден или през 2 дни да проверява, за да не рискува да го унищожат...

Изобщо, друг път важни документи да не изпращат до някакви офиси. Аз дори не знаех за такава опция, със сигурност е рядко срещана. Ако е заради цената, че може да е малко по-евтино, поне да е до пакщацион, да може да си го вземе получателят... Нз, може би са си представяли нещо като българското "изпращане до офис на Спиди", но тук не се практикува такова нещо...

За забавянията биг67 също е права. Който от вас работи в бизнес с някакви доставки, вероятно го е забелязал отдавна в световен мащаб.

# 427
  • София
Здравейте, знаете ли към днешна дата , за влизане в Германия изискават ли бустер..т.е за напълно ваксиниран счита ли се човек с две дози, без бустер?

# 428
  • София
Не се иска бустер... Спътничката на дъщеря ти на идване от Кьолн насам Simple Smile си замина вчера и вече е в  Германия. А тя е само с първа и втора игла.

# 429
  • София
Благодаря, Русалка!!!

# 430
  • София
А няма ли значение,колко време е минало от втората доза?Струва ми се,че бях чела,че в ЕС за напълно ваксининиран се счита човек,на който не са минали повече от 9 месеца от втората игла.

# 431
https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/germany
Тук можете да видите точните изисквания и какво е за тях "пълна ваксинална защита".

# 432
В момента се влиза с минимум 2х ваксини (до 270 дни, иначе сертификатът така или иначе губи валидност), сертификат за преболедуване или тест, като тези с тестовете не подлежат на карантина (понеже вече няма списък с високорискови държави или ако има, България не е в него). Актуална информация ще намерите на сайта на МнВР на Германия.

# 433
  • София
Във Франция и Нидерландия отпадат мерките. А дано и по другите места!

# 434
Симът ми вчера започна семестър. За първи път - изцяло присъствено. Снощи писа, беше толкова впечатлен - цели етажи, коридори и сектори от университета са били задворени до сега. За първи път ги вижда пълни със студенти. Каза, че на лекции седиш гледаш преподавателя и неволно се усмихваш -  чувството е наистина различно от домашното двугодишно обучение.  Нагласата на всички преподаватели е за присъствено обучение, и навярно така и ще бъде.  Всеки ден сутринта започва, и целодневно ще прекарва деня си в университета. Да си призная, толкова спокойна по отношение на това ми дете не съм се усещала от както замина. Тази двугодишна изолация много ме тревожеше. Мое лично мнение е, че учението е едната страна  и може да се прави навсякъде, но  травмите  от изолацията после с нищо не могат да се изтрият. Моят син какъвто си е саможивник... Искрено се надявам да има комуникация с колегите си. До сега е бил все сам. Постоянно му говорим, че така е безкрайно трудно, че има нужда да споделя и обменя опит със съмишленици. Дано това  да беше.  Да, при другия в Нидерландия сякаш се уталожиха нещата. Имат ужасно много болни след карнавала, но мутацията е безобиден вирус и минава леко при всички.  От утре започвам обратното броене, и двамата ще си дойдат за Великден. Нямам търпение да сме четиримата заедно.

Общи условия

Активация на акаунт