Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 246
  • 755
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Хаха, обичам изненадите на моите девойки - във времената, когато ние давахме парите за самолетни билети, такива изненади бяха трудни. Но сега, когато си ги купуват сами, току някоя вземе, че ме сюрпризира с идване насам.. Доскоро  едната си беше тук,  в началото на април за седмица ще си дойде голямата,  а след нея - за десетина дни и третата. На последната в главата й е само колата, такава любов..Живо се интересуваше дали гражданската е платена и дали сме припалвали колата, че да не се окаже, че акумулаторът е сдал багажът в студовете.Chrissy, може ли като по-запозната принципно да споделиш как стои въпросът с кола с бг регистрация в Германия, до колко месеца може човек да кара с нашите номера, без да дължи данъци в Германия? Не че тя  е искала, просто питам.  Удобство,  вероятно и скъпо удоволствие в същото време, би била поддръжката на кола от студент. За да стигне в 8 часа сутринта в Хайделберг на работа, тръгва  в 7 без малко, тоест става в 6. Но пък е глезлата на офиса и преглъща дългото придвижване с лекота  - тя и 7 младежи/мъже са на работа. Поканили я  младоците сред тях скоро да ходят заедно всички на кино след работа  в петъчен ден, когато е втора смяна.  И й казали, че заради нея ще ходят на кино в Манхайм, макар че всички те до един са от Хайделберг - за да не пътувала после по нощите сама... Simple SmileИ барбекю щели да правят скоро в почивен ден. Всичко това я стимулира да преглътне голямото натоварване този семестър от 5 предмета с 5 шайн-а от домашни за допускане и да си разпредели правилно времето,че да й остане и такова за  забавления....

# 436
  • Deutschland/HE
Русалке, шест месеца е срокът. Сега с тези цени на горивото (няма нищо под 2евро), не знам дали девойката ще се вързва бюджета да пътува с много кола.

# 437
  • München, Deutschland
По темата с регистрациите на коли съм направо експерт. Joy

По начало срокът е 6 месеца, но ако я спрат и каже, че е студентка, няма да я закачат. Неудобството е, че наистина може да я спират често, но пък не е нещо кой знае какво.

Има най-различни варианти - може да се регистрира колата на фирма в България, тогава не се следи толкова... Може да си сложи немски номера и да си плати тук само данъка (и да кара с бг ГО), който за някои коли е по-евтин от българския, средно излиза 100 до 150 евро на година, тогава също не те закачат...

Всъщност скъпото е гражданската, особено за хора под 25, там е главорезницата, данъкът я има 10 евро месечно, я не.

Проблемът с бг номера е според мен по-скоро това, че трябва поне веднъж в годината да се връща за техн. преглед, а наистина с цените на горивата малко не е оферта в момента. Но ако се комбинират двама или дори трима и особено ако лятото пътуват, когато самолетните билети са също скъпи, може да излезе аналогична цената.

За гражданската - първите години винаги е кофти, защото е скъпа, към 1800 евро годишно за млади шофьори. Ако в Бг колата и застраховката са на нейно име, може да си извади документ за schadensfrei години - след първите 3 такива, цената става доста по-човешка. Отделно попринцип най-голямата теслА е до 25г възраст, след това поевтиняват. Така или иначе все някога трябва да започнеш да ги трупаш тези години, ако някога ще караш кола тук, та...

И последно: години съм карала с бг номера тук, просто в един момент вече започват много да те спират и тогава вече трябва да сложиш немски номера. Но ако точно в района й няма кой знае колко магистрална полиция, ще си изкара спокойно студентството, че и отгоре с бг номера. Важно е и да слуша полицаите какво точно не им харесва и защо я спират, понеже както споменах, често една пререгистрация и немски данък от 100 евро оправят всичко...

Всичко, което описах, е от мнооого разговори с българи в Германия с мнооого опит,  т.е. всяко от тези неща е проверявано по много пъти. И никое от тези неща не е нелегално, просто са начини да си спестиш пари, ако си on a tight budget...

# 438
  • София
Благодаря ви, дами - явно няма да е сега. Но ми беше просто интересно как стоят нещата. Печели  толкова девойката, колкото да й е добре като студент. 

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 20:41 от пенсионирана русалка

# 439
  • тук-там
Мили дами, чудя се за нещо и може би бихте могли да ми помогнете. Ще пътуваме през май до Франкфурт за TMS на щерката. Ще ни се преди изпита да я разсеем малко и да посетим някой университет. Колебаем се между Аахен и Хайделберг. Можем да видим само един от двата. В Аахен не сме били и не си представяме града и унито. Дали бихме могли да добием представа за половин ден там? В Хайделберг ММ е бил като студент, така че той има по-ясна представа. Ще съм благодарна за коментари и съвети.

# 440
  • София
Бих избрала Хайделберг.. Малко градче, но много красиво - реката, замъкът, гората, железницата (макар че тя в момента поне не работи и моите девойки  са  се разхождали  до най-горе пеша), старият град, атмосферата на унито.. А и е близо до Франкфурт. Аахен  е по-еднообразен за разглеждане, иначе си е студентски град и като такъв е колоритен.  Следващото е майтап, подчертавам - ако Аахен й е сред желанията за следване, не ходете сега, че ще я стресне външният вид на клиниката : отвън като фабрика, отвътре - жабешко зелена.. Но сега, когато дъщеря ми имаше опцията да сравни с Пирогов отвътре, забрави мигом зеления дразнител..

Скрит текст:
Иначе да ви се похваля - голямата ми девойка вчера е хванала някаква отстъпка в Раян , не знам колко билета купуваш и колко взимаш безплатно.  Нито имам идея как са се организирали, слушах с половин ухо. Но за 100-ина евро сборно  има билети  през май за  Бг, Испания и Хърватия май.. И е зарибила за спонтанната екскурзия от общо десетина дни редица свои колеги от мастера - американка, германка, девойка от Хонконг, хърватка, виетнамка, испанка... Първоначално се стреснах, че се очаква да ги настаним у нас, докато са в БГ. Ама не, слава богу. Simple Smile
И ми се похвали  също с Notendurchschnitt от зимния семестър след  7 изпита/семинари 1.2. Зубърът на мама.

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 20:11 от пенсионирана русалка

# 441
  • Под гъбата
Ачен ( тук се смея всеки път на името пресъздадено от тираджия) също има интересни места за разходка, въпреки мнението и на двете ми деца, че е леко скучен град. Не сме ходили там от няколко години, но се надявам скоро да се помотаем из уличките му! И на едни принтени още им помня вкуса Stuck Out Tongue Winking Eye

# 442
  • София
Русалче, браво на детето - и за инициативността , и за упоритостта (и не само)!!

# 443
  • София
Ачен ( тук се смея всеки път на името пресъздадено от тираджия) също има интересни места за разходка, въпреки мнението и на двете ми деца, че е леко скучен град. Не сме ходили там от няколко години, но се надявам скоро да се помотаем из уличките му! И на едни принтени още им помня вкуса Stuck Out Tongue Winking Eye

O, да, разбира се, че има..И до Нидерландия може да се отскочи. Но все пак между двата изброени бих избрала несъмнено Хайделберг.

А аз искам Quarkbällchen..Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 11:25 от пенсионирана русалка

# 444
  • Deutschland/HE
От Франкфурт има доста път до Ачен Simple Smile, а до Хайделберг е един час с ICE-то.
На мен и двата града ми харесват, посещавала съм ги по веднъж и с удоволствие ще отида пак.

# 445
  • тук-там
Благодаря за отговорите! Ние ще сме с кола под наем, няма да слагаме времето за път като критерий, защото ще стане доста сложно. Хайделберг е доста висока летва и за това обмисляхме и Аахен като вариант. Но понеже тя е 11 клас, още не се е ориентирала в желанията за контретен уни, за това мислим какво да и покажем.

# 446
Аз на ваше място бих прекарала деня преди изпита сред природата, вместо да се стресирам с градски туризъм. От Франкфурт може да идете в Оденвалд или, щом ще сте с кола, дори някъде в Рейнланд-Фалц е опция. Там има много приятни места за разходка в гората.

Иначе и двата споменати града са приятни за живеене. Униклиниката в Аахен е малко извън града, но има директен транспорт до там. Не вярвам да ви пуснат в самата клиника да се разходите в момента заради короната.

# 447
  • София
Grant, униклиниката в Аахен  просто не е в центъра, но не е и чак извън града Simple Smile На около 2 км е от холандската граница, като дори и дотам, тоест до Ваалс,  има градски транспорт. Дъщеря ми живее точно срещу нея и ходи на работа и сие буквално "по пантофи". И да, вероятно заради короната няма да пуснат външни вътре, те и самите студенти влизат в нея с така наречения транспондер (карта-чип), нямащ нищо общо със студентската карта.

mtz, вероятно е по-важно да се ориентирате какво иска девойката повече - регел или моделщудиенганг. Ако нещо не е променено спрямо положението преди няколко години, в Хайделберг (HeiCuMed) не е модел, а регел, докато във факултета  им в Манхайм е модел (MaReCum). В Аахен е гарантирано модел. За Хайделберг/Манхайм не знам колко са (знам за деца с дентална медицина и фармация), но в Аахен има доста деца, следващи медицина, от училището на девойката ти. Wink Само от випуска на моята са поне 5-6 (изключвам тези със стоматология, там са още  двама-трима, заради интереса ви към медицина), в следващия випуск са поне още двама-трима.. На много от включените в горната "статистика" деца  родителите пишат тук Simple Smile Ако се разходите все пак дотам, вярвам, че някои от децата биха ви разказали, ако  се окажат свободни в точно този момент,  от първа ръка.

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 13:58 от пенсионирана русалка

# 448
  • München, Deutschland
Като град, бих избрала Хайделберг, дори без да съм била в Аахен. Wink Определено си заслужава посещението и ценово е доооста поносим (поне преди корона беше).

# 449
  • тук-там
Благодаря за коментарите! Полезни са ми много! Щерката не познава все още Германия и иска да види туй-онуй. Ние живеем в полите на Витоша, гледаме две кучета и всеки ден сме на разходка в планината, така че няма да мога да и продам разходка сред природата Wink (не че не бих искала). Подкрепям и съвета на Русалка за ориентацията между двете системи , но тя категорично отказва сега да избира. Иска първо да види как ще се представи на ТМС и на следващ етап ще решава. Имаме време, ще решим какво да и покажем. Темата е много полезна, пишещите тук също, така че ще вземем предвид всичко споделено от вас!

Общи условия

Активация на акаунт