Избор на климатик и всякакви въпроси за тях - тема 3

• 44 006
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Какъв е климатикът ви?

При нас климатикът, който си купихме наскоро (12-ска), охлажда две южни стаи (15 и 12 кв.м.) и доста дълъг коридор, който е между тях. Самият климатик е монтиран в коридора, точно до вратите на стаите. Ами, супер ни се получи, макар да ни убеждаваха, че няма да стане.

Благодаря на всички в тази тема за насоките! Simple Smile

А външните тела къде са разположени? На стълбищната площадка или? Питам, защото и ние с мъжа ми мислехме да е там, но външните тела трябва да са или на площадката пред входните ни врати или да се изкарат  на външната стена , където е стълбищният прозорец. С два апартамента още на етаж. Абсурд съседите да се съгласят.

А да питам всички тук: каква е разликата между двете Мицубиши едикво си и Мицубиши едикво си?

# 496
Здравейте,

И ние си бяхме харесали същото Мицубиши https://vimax.bg/mitsubishi-heavy/invertoren-klimatik-mitsubishi … ice&order=ASC , което Гърне без похлупак спомена. Търсим предимно за охлаждане на две преходни стаи 13 и 16кв. Но би било добре и да отоплява, ако се наложи. По принцип сме на ТЕЦ и е топъл апартамента освен малката стая -13кв, понеже е външна.

Във Вимакс ни препоръчаха следните:

https://vimax.bg/gree/invertoren-klimatik-gree-gwh12afc-k6dna5f- … fi-12000-btu.html
https://vimax.bg/invertorni-klimatici/invertoren-klimatik-fujits … 0-btu-klas-a.html

Пред дилема сме, кой да изберем Грее има 5 години гаранция, Фужитсути бил един от най-стабилните модели, но няма Wi-Fi. Мицубишито не ни го препоръча, въпреки че и аз знам от приятели, които са много доволни и се отопляват, че е тих и икономичен. Някой има ли от горните и може да сподели мнение, дали си струва?

# 497
А външните тела къде са разположени? На стълбищната площадка или? Питам, защото и ние с мъжа ми мислехме да е там, но външните тела трябва да са или на площадката пред входните ни врати или да се изкарат  на външната стена , където е стълбищният прозорец. С два апартамента още на етаж. Абсурд съседите да се съгласят.

При вас явно разположението е друго. При нас външното тяло си е на задната тераса, защото от коридора, където споменах, че е монтиран климатикът, тръбата минава през едната стая и излиза директно на терасата ни, която гледа към задния двор на кооперацията (т.е. инсталаторите дупчиха 2 стени). Входът на блока няма нищо общо - той е в другата част на коридора, не там, където е монтиран климатикът.
Естествено, заплатихме си допълнителен тръбен път, или там както се казва. Излезе ни повече от 3 м.
А всъщност, съседите какво общо имат? За какво ви трябва съгласието им?

# 498
  • Варна
Ако искаме да монтираме климатик както си мислим, в коридора на жилището, външното тяло ще  трябва да е на стълбищната площадка , а то е шум, теч и доста дълъг тръбен път. А сама по себе си реализацията на тази идея е абсурдна. Но след като уточнихте къде кое е, да, явно разпределението е друго. Благодаря Simple Smile

# 499
А защо не може някъде около прозорците / терасите ви, това не разбрах? Simple Smile Вътрешното тяло пак да си е в коридора (както е нашето), но да излиза към някоя от стаите?
Действително не съм чувала външното тяло да се инсталира на междуетажна площадка. Не съм сигурна, че е възможно, също така. Нали този климатик трябва да е навън, за да има достъп до "чист" въздух?! Тук говоря малко наизуст, защото, както уточних, не съм специалист.

# 500
  • Марс
Зависи от решението на съседите, могат да не разрешат монтиране по фасадата, освен ако не е вътре на самата тераса.

# 501
За пръв път чувам за това, възможно е и да си права. Ние никого не сме питали, както и нас никой никога не ни е питал. Simple Smile
Монтирахме си външното тяло под прозореца на едната спалня, точно встрани от балкона ни, т.е. - да, на фасадата на блока е.
Гледам, че и голяма част от климатиците на съседите са така.
Но за специално разрешение от живущите наоколо наистина не бях чувала и не би ми минало през главата да искам такова. То, само това остава. Simple Smile Аз съседите си не ги знам дори по физиономия.

# 502
  • Варна
Представете си как сте на площадката пред входната врата на апартамента и външното тяло да е до левия ви крак. На пода. И да се извежда водата 5 метра тръбен път, като маркучът виси над стъпалата. Нищо не си разбрах и аз, сори. Не става, това е. Ок,  явно не съм обяснила , пропуснала -  идеята да използваме сплит система по този начин , който бяха описали по-горе, при нас няма да стане;) А иначе два климатика в отделни стаи няма проблем.

# 503
  • при него
Имам Mitsubishi Premium ((средния им клас), Mitsubishi Diamond (им е високия клас).
Имам забележки към моето Mitsubishi Premium и при сравнение с Fujitsu General Keta (сходен клас, сходни параметри), Кета-та, за мен работи по-добре. По-напред съм писала и за двата.
От високия клас имам Тошиба ДайСейКай и Хитачи Широкума. Ако някой има въпроси към тези модели, мога да помагам.

# 504
  • Велики Преслав
Softy, вижте следните предложения
Mitsubishi Heavy Industries SRK35ZS-W~SRC35ZS-W2 Premium

Аз харесвам сякаш повече втория

Midea MSFAAU-12HRFN8 BreezeleSS+

Рали
Не е ли възможно да се вземе климатик от по-висок клас. Климатика по принцип, най-добре работи в помещение изолирано добре. За помещение без изолация, аз предпочитам машини презапасени с 20%, защото при ниски външни температури, отоплителната мощност спада, и може да не смогва. Имаенно за това препоръчвам малко по-мощни машини, за да не се тормозят и да успяват да поддържат добра температура. Проблема е, че за вашето помещение, няма машина, която аз да виждам за добра за 1200 лв.

Amid

Midea MSFAAU-12HRFN8 BreezeleSS+

Hitachi RAK-35RPE/RAC-35WPE Performance

# 505
Здравейте,
Писах преди няколко поста, но се коригирам. Премерих точно квадратурата на стаята, събрах инфо, попрочетох, сравних и съм тук. Моля да ме коригирате, ако греша.
Апартаментът е източен, среден, много топъл целогодишно. Искам предимно да охладя хола, но може и да го топля при нужда. Итонг и тухла, етаж. 6/8.
45кв.м, 135 куб.м.
Спрях се на този климатик, защото отговаря на площта и обема на помещението, а и заради диапазона на охлаждане - до 50 градуса.
Сумата не е малка, но пък е инвестиция за дълго време.

Благодаря!
 https://vimax.bg/klimatici/invertorni-klimatici/invertoren-klima … fi-24000-btu.html

# 506
Рали
Не е ли възможно да се вземе климатик от по-висок клас. Климатика по принцип, най-добре работи в помещение изолирано добре. За помещение без изолация, аз предпочитам машини презапасени с 20%, защото при ниски външни температури, отоплителната мощност спада, и може да не смогва. Имаенно за това препоръчвам малко по-мощни машини, за да не се тормозят и да успяват да поддържат добра температура. Проблема е, че за вашето помещение, няма машина, която аз да виждам за добра за 1200 лв.
Благодаря за отговора! Би ли написал относително най-изгодното финансово предложение, което "става"?

# 507
Здравейте и аз да се включа в тази тема с питанки. Предстои ми купуване на два климатика за две стаи в а
къща студена без изолация към момента. Квадратура на едната стая 12 на другата 16.кв.нзн на какво да се спра. Максимално за двата климатика 2500 лв...гледах рециклирани във Варна клима.  Имаме на село два мицубиши от там доволни сме. Ще Може ли вие да ме посъветвате или насочите, на какв8 да се спра с този бюджет.

# 508
  • Sofia
Здравейте и аз да се включа в тази тема с питанки. Предстои ми купуване на два климатика за две стаи в а
къща студена без изолация към момента. Квадратура на едната стая 12 на другата 16.кв.нзн на какво да се спра. Максимално за двата климатика 2500 лв...гледах рециклирани във Варна клима.  Имаме на село два мицубиши от там доволни сме. Ще Може ли вие да ме посъветвате или насочите, на какв8 да се спра с този бюджет.
Не бих препоръчала рециклиран. По принцип бих препоръчала Вимакс като най коректно според мен,но виждам,че ще е трудно с този бюджет. По-скоро следете за промоции в Технополис с включен монтаж. Какво изложение имат стаите?

# 509
  • Велики Преслав
Аз пък точно обратното. Точно рециклиран бих препоръчал за този бюджет. От вериги за всякаква техника климатик не се купува. Японците правят климатици с много по-добри параметри. Имат модели на по 20 години, които са много по-добри, отколкото нашите тук.
И на конструкция (хардуер) и на софтуер. Не може един японски климатик, да е така направен, че на максимал да отдала 8 киловата при консумация 2, а нашите да отдават 5,5 киловата, при консумация 1,5 киловата.

Общи условия

Активация на акаунт