Избор на климатик и всякакви въпроси за тях - тема 3

• 44 073
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
  • Велики Преслав
Деката, аз изобщо не уважавам Даикин, особено класовете им под Перфера. Високия им клас са хубави. Ниския и срудния ужасни.

Тошиба Едге, също не блести по параметри. Имат серийни дефекти с турбината.

Защо гледате само Даикин.
За парите. Точно в мочента евтините модели са ужасни. На всички марки.
Най-бюджетното което аз прехоръчвам е около 1700 лв само машината, защото по-надолу всичко в очите ми е като една щайга.

Искам обаче да Ви кажа, как постъпих подробно АЗ с отоплението на къщата си.

По начало, бях с два климатика. Имах един в спалнята и един в холокухнята. Всъщност, те са две стаи, но са разделени с голяма врата  която рядко затваряме, за това холокухня я  наричам. Къщата ми, е с вътрешна изолация, хубава дограма, обаче има огромни коридори, баня, перално и тоалетна, които бяха фризери зимата. Някакъв ужас. Много студ извън стаите. Аз от заниманията си, бях си сменил едния климатик в апартамента и стария (едно ЛГ което си беше много хубаво, но прекалено мощно) си го сложих в коридора на къщата. Ами да ви кажа родих се така. Банята, тоалетната, пералното, коридори и преходи бяха топли. Даже потеже вратите са ни доста големи, хола се отопляваше главно от него, защото този в него, включваше само при много ниски температури. Аз съм много зиморничев и искам 26⁰ градуса почти денонощно.

С цялото това нещо, искам да ви кажа, че ако имате възможност, сложете един климатик в корадора, ако къщата е студена. Ако отворените врати не са ви проблем, има възможност, климатик в кухнята да не е нужен.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 00:09 от Васил Василев

# 571
Чета ви и аз.Отопляваме се на газ, но ясно защо търсим варианти за смяна на източника на отопление.
Решили сме да сложим един климатик на долния етаж на къщата, после ще
мислим за нагоре.
Къщата е на 2 етажа, като долу е отворено: хол, кухня, трапезария и има вита отворена стълба към етаж 2.Тоест ще бяга част от топлината.Много и големи прозорци на всички външни стени.ПВЦ дограма, обикновен стъклопакет.Помещението е около 72кв., височина на таваните в 2/3 от помещението е 2.80, останалото 2.60.
Бюджет до 3000лв., поне толкова ни казаха, че ще е една 24-ка.Живеем извън града, на около 710м. надморска височина и зимите са по-студени.

# 572
  • Sofia
Гледам масово хората купуват и климатик, но на всички ни е ясно, че ел мрежата в големите градове с топлофикации ще се срине през зимата и всички ще стоим хем на студено хем на тъмно.
Изобщо не е решение всички да минем на електроенергия. По-добре е да се предвидят компенсации на хората с парно и газ, така че цената да е сходна за отопление спрямо тази при инвестиция в климатик + сметка на ток.

Аз вече обмислям за някакви варианти с големи батерии, които да осигурят ден работа на ток за осветление+климатик+лаптоп, за да може някак си да се кара във времето, в което ще има режим на тока.

# 573
  • Пловдив
Единственият град с изгодна топлофикация е София . Пловдив ,например  , е бил  макс 1/3 та към топлофикация ,като  по- голямата част от домакинствата от въпросните 30 %  са  се отказали от години  и са на ток .Едва ли има и 10 -15 % отопляващи се ,макар все още  се намират такива ползващи само топла вода ,без парно .Тя обаче достига до 50 лв /м3 зимата .Логично се поставят  и бойлери  .

ДХЗ, много сложно ми се вижда това  един климатик да върти целият въздух ,а и  топлото да бяга нагоре .При 65 м2 хол с отворено стълбище към втори етаж ,имаме проектирани 3 решетки .т.е 3 зони от които идва топлина от климатика .На втори етаж ,зимата ,температурата е с 2° по-висока ,и то само  топлейки се от климатика на първи етаж .

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 00:54 от nelina_london

# 574
  • Велики Преслав
Деката, до какви пари търсите машина?

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 01:27 от Васил Василев

# 575
  • Пловдив
Е ,първосигнално като си помисли човек ,че всеки ще се отопля с клими или термопомпи му се струва много енергоемко По-късно прозряваш , че един климатик ,който поддържа температура хаби колкото едновремешен полилей с 3-5 крушки по 40-60 w .

# 576
  • Sofia
Кажи го това на НЕК
И това е известен проблем от 20+ години.
Както и на всички на които това им е работата. Той обикновения потребител наистина няма представа какви са проблемите в енергетиката, но на другите, още от сега си знаем, че ще сме на режим на тока през зимата.

nelina_london, то не е проблема дали е изгодно или не, а как да се разпредели равномерно отоплението сред хората. Там където е скъпо, трябва държавата да направи корекция докато отимне бурята с горивата и войната.

P.S. Батериите ще са с инвертор с pure sine wave, към 230V.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 01:12 от julian

# 577
  • Пловдив
julian ,извинявай, уважавам мненията ти ,но сега когато Топлофикация става неизгодна за софиянци ,трябва да търсим вариант .Цените на Топлофикация Пловдив са непосилни от над 10 г ,а не от последната година или две .Родителите ми плащаха 300 лв за това да пускат радиаторите по 2-3 часа на ден  ,при минимална заплата от 300 лв за страната .От над 5 г от околните 5 топлофицирани блока ,остана само един .

# 578
  • Sofia
Разбира се, аз не агитирам да се откажем от климатиците. Много хора и без това не ги понасят и биха плащали каквато и да е цена, но да са на парно. За съжаление не винаги опира до избор. Сега съм в нова сграда, завършена 2022. Заявената мощност за всички апартаменти е 7.2кВ, защото се предполага, че е с централно отопление. И това е масова практика и така се проектира.
А, 7.2кВ, независимо от коефициента за едновременност е напълно недостатъчна, когато се ползват (дори и климатици, а не печки с нагревателни елементи) за отопление. Та моя индукционен плот е 7.4кВ на пълна мощност...

# 579
  • Пловдив
Извинявай ,ако реагирах остро ,но често се афектирам как конкретно и само Топлофикация София трябва да бъде субсидирана.
Не съм на ТИ  с елразпределението ,но масово апартаментите са с 6-7-8 kW мощност и нямат проблеми с отопление на климатици .Свекърва ми е с 6 kW мощност за 200м2 къща и в момента работят 3 климатика ,двата са супер стари Мидеи .Три климатика по 300 W/h няма да ги мислим . Сега ако сложиш 3 конвектора по 2 kW , става опасно .

# 580
  • Sofia
6-8kw само за климатици разбира се е предостатъчно, но тази зима/пролет много комшии изпищяха (докато обекта не беше включен към Топлофикация), че от няколко елементарни консуматора като климатици + печка или бойлер им сваля бушоните. Те нямаха никаква представа, че са на 7кВ мощност - всички си мислеха, че са с 63А главен бушон, а реално са на 32А Sad
А и в крайна сметка е нелепо да мислиш дали да пуснеш бойлера или да пуснеш пералнята или да си сготвиш.

# 581

P.S. Батериите ще са с инвертор с pure sine wave, към 230V.

Колко акумулатора мислите да ползвате? И къде в апартамента мислите да ги сложите?

# 582
.
Цитат

ДХЗ, много сложно ми се вижда това  един климатик да върти целият въздух ,а и  топлото да бяга нагоре .При 65 м2 хол с отворено стълбище към втори етаж ,имаме проектирани 3 решетки .т.е 3 зони от които идва топлина от климатика .На втори етаж ,зимата ,температурата е с 2° по-висока ,и то само  топлейки се от климатика на първи етаж .
Съседите ми са със същите къщи к се отопляват така.Просто искам да избера максимално добра машина за нашия случай.Чакам оферта от едно място.Но всеки гледа да си продаде неговите стоки.Simple Smile Бих избрала термопомпа или комбиниран вариант за нея и солари, но за момента нямам възможност.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 10:11 от ДХ3

# 583

Първият е за всекидневна 23 кв.м. изложение - западно.
Вторият е за спалня 12 кв.м.  североизточно изложение.
Третият е пак всекидневна 17 кв.м отново североизточно изложение.

Долу- горе ги разгледах.
Сега да попитам, ако реша да ги взимам от фирма, къде в София бихте ме пратили?

# 584
Деката, до какви пари търсите машина?
Здравейте.
Ами цената е около 2000лв за климатик...6000лв общо без в цената да влиза монтажа това отделно ще си го платя.
Сега ми казаха преди 5мин че за тази цена горе долу +2000лв мога да купя термопомпа за около 8000лв (със голяма отстъпка за да стигне тази цена) и да я вържа към съществуващата ми инсталация.
Също говорих до сега по телефона със 7-8 човека и отново смесени мнения но ми казаха че дайкина не е това което беше преди...единнствено за перферата ставали и нагоре...за тошибата ме притеснява серийният проблем със турбините им...предложиха ми и кериър но вече незнам...човек колкото повече почва да проучва и да чете толкова по объркан ще става...както каза един приятел.."обмисля се до 3 дена след това купувай защото накрая ще се откажеш".
"julian" Така е ако можех щях да продължа на пелети да се топля но цената да е около 300-400лв тон а не както е сега 800-1000лв...защото поради тази цена и бездействието на нашата държава по точно малумното Управление (държавата си ни е екстра и много красива) което бездейства докато има картел и монопол се отказах от пелетите и решихме да се отопляваме на ток дори и със страх че има вероятност да има проблеми с ел.преносната мрежа и режим.
Но просто не ми се говори за малумниците там в Цирк-парламент.

Все още ми препоръчват Тошиба ейдж 13ка и две 10ки със 5г гаранция цената им е около 2200лв. за 13ката.
Вие какво бихте избрали...да ясно е че всеки си има любима марка защото я ползва,знае,дочул е от някъде че е хубава и върши работа но все пак споделете защото времето за реакция остава малко.
Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт