Обсъждане на имотни обяви-26

• 43 313
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
Аз също не обичам метрото, НО там вероятността да се натъкнеш на клошари, бразилци или индивиди нарамили извънгабаритен товар е по-малка.

# 601
  • Отвъд алеята зад шкафа
Имам опит с 2 апартамента на последни етажи  с изложение на юг- единият е от 80-те години тухла, с един етаж тавански помещения над апартамента, дефакто има плоча + още няколко метра до най-високата точка на покрива - лятото няма проблем, не става жега за климатик, освен няколко най-горещи дни, а зимата е много топъл. Другият апартамент е мезонет, след 2010 година е, няма такава жега лятото и студ зимата. В случая там има изложение на всички посоки, проблемът е по-скоро, че е последен етаж без плоча и покрив над него. Все едно панел на последен етаж.

# 602
Аз съм на висок етаж и имам гледка и към Витоша, и към Стара планина. Гледам покривите на София повече, отколкото олющените фасади. Хубаво ми е. Приятно ми е, че мога без пердета, ще ме видят, ако гледат към мен с бинокъл. Харесва ми да гледам покривите и светлините на града.
 На юг не ми пече директно (дълбок балкон), но последните години лятото е доста жега и без климатик около 2 месеца не става (поне за мен). Но на мен климатикът не ми пречи (добър климатик и не шуми). Но това с климатикът си е много индивидуално.
И да, Попея е права, гледката на олющени фасади е кофти, а такива има навсякъде. За мен олющени фасади на тухлени кооперации е все толкова зле, колкото и на панелки, все неприятна гледка.
Удобството на паркове/паркчета/градинки/училища и ДГ наблизо, когато имаш деца, е голямо. Но реално ти трябва около 12-15 години. Да ги караш с кола някъде е опция, но след 5-6 клас вече са сами. Тогава е още по-важно, според мен, защото вече не ги караш, а са сами. Ако няма удобен ГТ за тях като тийнове, мъката е голяма - как ще излязат, как ще се прибера, къде ще се шмиткат.
И аз съм живяла на партер, но към вътрешен двор. Приятно е (център). Но като обявата за къщата зад Баня Мадара - зависиш от съседите за оправяне на къщата. Тя къщата зад Баня Мадара няма и двор практически (на Гугъл я гледах), защото е с 2 гаража, залепени на метър пред едните прозорци. Има само запад към улицата, на север и юг са сгради, много наблизо, така че там няма да има никакво слънце, гледка още по-малко. Доста депресиращо, но за възрастни хора става, заради удобството на локацията. Има хубава градинка наблизо, има магазинчета, болници (за възрастните хора това е важно). За медицински кабинет също е супер или за офис с приходящи клиенти. Реалната площ е 90 квадрата, другото над това е сутерен. А сутеренът си е сутерен, не е за живеене.

# 603
Абе живяла съм и аз на висок етаж, ЕПК, ама по неволя. Няма да коментирам като се развали асансьора или спре тока, какво се случва. Освен другото, обичам да гледам дървета от прозореца и ми липсват, ако ги няма. А Мандаринка пък не обича, даже и пречат.  Хора разни. Всеки си има предпочитания и знае с какво може да направи компромис. За мен парк е задължителен и без малки деца, и да има и гора, не само 2 алеи на кръст, пълни с пиячи на бира. Борисовата с Ловния са най-предпочитани за мен, защото става достатъчно голям парк за дълги разходки или колело.

За баня Мадара- къща сред високи сгради е отврат, дори и с по-голям двор, все едно си захлупен, слънце не влиза. Къщата си е за сред къщи, неслучайно има регулации и отреждат териториите за определен вид застрояване. За съжаление, в центъра няма как да има ниско жилищно и къщите са обречени - или ги събарят, или ги вграждат, ако има възможност.

# 604
  • София
Aisha, а лятото как е? Имам опит с Южен на висок етаж, няма такъв ад лятото, без климатик си умрял.

Идеално е лятото на юг. Жива съм вече близо 20 г. без климатик.
В София лятното слънце не влиза в стаите. Грее само на балкона, за мене е добре.
Но съседи, които си усвоиха балконите са зле.
След дългогодишния ми живот на студ, с огромни дървета, засенчващи прозорците и без парно исках само слънце и светлина като купувах. Малката уличка в Лозенец - ами сякаш живота минаваше без мене. Сега на не много оживен булевард ми е много хубаво да гледам от балкона.
Но хора и изисквания различни. Хубавото за мене е гето за друг.
Метрото до нас също не ми е важно. Рядко го ползвам, предпочитам да си сметна времето и да се возя надземно.
Като ученичка в чужбина претърпях инцидент в метро. Там се разминахме само с уплаха. Но ако тук стане същото подозирам много жертви.

# 605
Само да вметна, че ако дърветата са широколистни, хвърлят сянка само лятото, зимата все едно ги няма. А иначе може и без дървета на нисък етаж да е тъмно и захлупено, зависи от конкретното разположение на сградата и на сградите наоколо, ширината на тротоара и улицата, изложение и т.н. И обратно, възможно е с дървета пред прозорците да не е тъмно и захлупено. Затова са огледите, човек гледа и си преценява кое му е плюс и кое минус, и решава.

# 606
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз оценявам единствено гледка към зеленина. Единият ни имот има тераса 80 кв. м, която е от три страни, обаче се вижда само град - да, НДК, Златните кубета, от едната страна и Витоша, но все едно си в една бетонна джунгла. В другия ни апартамент се вижда почти само зеленина от юг. Лятото дърветата държат хлад, а понеже повечето са плодови, става какафония от всякакви птици. Но аз обичам природа. Даже една катерица ни се катери по терасата, имаме грозде.

Ние сме постоянно по паркове, караме колела, разходки, супер ценно ми е да има някаква зеленина.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 16:15 от gadamer

# 607
Ами аз си имам и покриви, и върхове на дървета (под моето ниво, обаче). Това ми е достатъчно. Животни и птици по балконите - не, благодаря.
Не си падам по никакви разходки - нито по улици, нито по паркове, нито по планини. Рационално ми е ясно, че други хора изпитват приятни чувства от това. За мен е безмислено упражнение, много досадно. Ходене от т. А до т. Б - да, защото трябва да свърша нещо в т. Б. Но така безцелно - не мога да го осъзная като нужно, още по-малко като приятно, за мен, разбира се.

# 608
Да няма чуденки, защо някои имоти се продават: просто си намират подходящите купувачи...

# 609
Ами:

1. Локация - център - обичам да съм на 15-20мин. пеша до всяка точка  и обичам да се разхождам из малките улички безцелно Wink много ми е зареждащо   
2. Квадратура - 130+
3. Изложение - изток,запад и юг /калкана на север
4. Етаж и гледка - 3, има отстояние до съседните сгради и зелени дървета

разбира се паркомясто + двор с зеленина и дървета

# 610
И аз се включвам.
Локация -важна е. Любими квартали са ми южните- Лозенец, Хиподрума, Белите Брези, Иван Вазов. В момента сме под наем в Лозенец, всичко е на 2 крачки. За мен това е перфектната локация, имаме и парк, но апартамента е северен, слънце почти няма. Това много ми липсва и ме дразни, защото за да видя светлина трябва да ида чак до парка.
Мечтая си за - Слънчева тераска на висок етаж с малко зеленина и гледка към Витоша ще е прекрасно Simple Smile
И приятен квартал със зеленина, в някоя спокойна уличка, но същевременно да имам връзка с метро, защото обичам да се разхождам в центъра ( и в моловете Grinning) . Търсим, уви -за нашия бюджет тристаен можем да си позволим май само в Надежда и Овча Купел. Не ми се живее в Овча Купел- живяала съм там 20 години и нямам много хубави спомени. И Надежда не ми е любим, но за сметка на Люлин и доста други квартали е супер- особено частите към Връбница.
Младостите, Изгрев Изток ми се струват като цял друг свят - някак си не са ми на сърце. Като гледам какви надути са цените, не знам дали не е по-добре човек да живее под наем, докато не намери нещо свястно.

Изпуснахме един в Хиподрума, хареса ни, перфектна локация, беше маломерен тристаен, но толкова малка баня.. нямаше и накъде да се разшири. Беше сигурно метър на два. Да се чудиш дали да сложиш душ или мивка, нямаше място и за двете Grinning Спални две, ама миниатюрни, за сметка на това огромна тераса- но северна напълно Grinning да се чудиш как ги строят

Успех на всички търсещи!

Последна редакция: пт, 28 яну 2022, 04:30 от angelika_

# 611
В едното ни жилище банята е много малка, по спомен беше нещо от рода на 1.5х1.7 и ви има всичко. Да, ясно осъзнавам, че е много малка, но сме я направили функционална. В нея прекарвам най-малко време 😅, така че не ми е чак такъв проблем. За следващото жилище обаче искам 2 бани с тоалетни, детето расте и ще ни е по-комфортно да са две, особено сутрин, ако трябва да се чакаме трима (пък дай Боже четирима някой ден) за баня и тоалет…

# 612
Големи бани = повече чистене, само в хотел искам такава.

# 613
Големи бани = повече чистене, само в хотел искам такава.

Toва важи само за много големи бани. Баня от 3,5 квадрата и баня от 6 квадрата се чистят почти еднакво, защото тези 2,5 квадрата под нищо не са, а се чистят мивка, кенеф, душ кабина... А те са си все същите. А комфортът в двете е тотално различен. Аз просто не мога да приема да се къпя и водата да се лее по тоалетната чиния и да облива шкафа с мивката. В моя апартамент малката ми баня беше проектирана така и изобщо задрасках частта с душа и сега си е само тоалетна. Като баня все едно нямаше да се ползва.

# 614
  • Германия
Ние сега строим къща и едната баня (голямата баня на втория етаж) е 10 квадрата, тази за гости е 4,3. Чистенето си е чистене, но аз още не знам дали ще успеем да я направим така, че да не изглежда като хамбар 😂 но си има място и за душ и за вана, отделно тоалетната е скрита (пералня и сушилня също ще са на друго място).

Не знам защо баните в НС в България са толкова малки. Да, няма нужда да са 10кв, но поне 6? Ясно, че от всичко се пести, но все пак…

Общи условия

Активация на акаунт