Отново за фамилното име на децата

• 4 897
  • 69
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Разбира се, че идва от Иванка, Сийке. Казах, че по-горе не се говореше за бащино (второ) име, а за фамилно (третото), и че не става дума за случаи с липсващ (неизвестен) баща, а за фамилни имена, образувани от Иванка, която Иванка е живяла някога си и си е имала мъж, може евентуално да е бил починал, на гурбет и т.н., и децата и са си имали баща. В определени региони, като например Пазарджишкия, има доста такива фамилни имена дори и днес, при унификацията на всичко на -ов.
Някои хора си мислят, че такива фамилни имена идват от случаи на греховно заченали моми, а твоят пост също звучеше така.
За фамилни имена е думата, не за бащини.
Скрит текст:
Бащините при неизвестен баща днес по закон са на -ов също. По времето, когато се е родил примерно Чавдар Цолин Драгойчев, не са били, но сега са.

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 14:14 от Магдена

# 16
Да, в районите с много гурбетчии често бащиното име се е образувало от това на майката, а след време е ставало и фамилия на следващите поколения.

# 17
Някакви основания на такава традиция можеш ли да изровиш? При положение че по традиция и по закон фамилното име идва от страна на бащата, за първи път чувам да се вземе от майката. Интересно ми е на какво се основава това.
За мен обяснението е за бащино име, образувано от майката и впоследствие станало фамилно. Друг вариант е прозвище да е станало фамилно. Както например фамилиите, които са образувани от занаяти, професии, прякори, така и някой род да са се знаели Иванкините и оттам да дойде като прякор и фамилия Иванкин.

# 18
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Честно казано вероятно е било едно към гьотере. Като пита попа как да го запише, каквото запише туй ще е.

Едната ми баба е записана мъж и е търсена да ходи в казарма,
всички предполагат, че попа си бил пийнал и не дочул, пък майката не можела да прочете какво е писал и така
На друга са я писали родена с два дена по- късно и има два рождени дни и т.н

# 19
Едно време са ги чакали да видят дали ще оцелеят и тогава са ги записвали. Баба ми празнува на 1 октомври, но е родена преди това, обаче и тя не знае кога..

# 20
Не че обяснява защо са ги писали на друга дата

Може и майката да не е знаела коя дата е

# 21
Кой знае 🤷♀ Баба е на 82, кой знае къде и как са раждали по това време Simple Smile

Иначе и на мен ми е любопитно да чуя историята зад исканото фамилно име, дано авторката я сподели.

# 22
Децата са записвани по-късно, защото не е било задължително на датата да се отиде в общината. Раждали са вкъщи, по махали и паланки, включително. Ако са заети със земеделска работа, например, отиват когато могат.

# 23
  • гр. Варна
Прабабата по бащина линия не е ли със същата фамилия,като на таткото?
Или вие искате да вземете моминската фамилия на прабабата?
Възможно е да е останала вдовица с дете(ца)/дядо на таткото и впоследствие да се е омъжила,
приемайки фамилията на втория съпруг, който не е прадядо на таткото.
ХРОНОЛОГИЯ НА НОРМАТИВНИТЕ АКТОВЕ, СЪДЪРЖАЩИ РАЗПОРЕДБИ ЗА ИМЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ЗА ПЕРИОД ОТ 1892 Г. ДО 1999 Г. https://www.grao.bg/normact/normativ-imena.html
Скрит текст:
Цитат
През Възрожденската епоха именната система е двукомпонентна и се е състояла от собствено и бащино име. Фамилните имена по това време не са имали голямо отражение. Те са се официализирали след освобождението на България от Османско робство. От вписванията направени в регистъра от турската администрация личи формата на изписване на имената:
Пример: “Петър син на Пени” – вписване в турския регистър
Пример: “Петър Пенин” – вписване в българските метрическите книги

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 20:56 от pkol

# 24
Отговарят на въпроса " чий е"?- Пенкин ( на Пенка)

Както и до сега питат бабите по селата - ти Чий си? Чия си? - Пенкин, Пенкина

# 25
  • гр. Варна
Роузи, не на Пенка(ж.р.), а на Пени(м.р.).
Единствено от 1949г до 1953г е имало възможност презимето и/или семейното име да са на майката.
Скрит текст:
Цитат
Чл.6 /ДВ, бр. 182 от 1949 г/ Всяко лице носи име, което се състои от собствено име, презиме и семейно име. Презиме може да бъде името на един от родителите или на съпруга на лицето; за семейно име може да служи и презимето на един от родителите или на съпруга на лицето.

По - късно през 1953 г. претърпява промяна - “Всяко лице носи име, което се състои от собствено име, бащино име и фамилно име. И трите части на името се вписват в акта за раждането.”

Собствено име е:името, дадено на лицето при раждането му, бащино име е собственото име на бащата, а фамилно име е онова на дядото или на рода на бащата, с което той е известен в обществото.

# 26
  • Пловдив
Това за Пенка и Пени не го разбрах. За Пенка в женски род говорим.
Фамилни имена като Еленкин(а), Радин(а) и пр. - реални, лично познати ми лица от Пазарджик и района - идват от Еленка и от Рада, и това съвсем не означава, че Еленка и Рада са били моми с извънбрачни деца. Такива навремето почти не е имало. Фамилно име Пенкин също е възможно да има. Механизмът на образуването им е горе-долу описаният от Роузи.

# 27
  • гр. Варна
Магдена, Пенин (бащино) е дадено като пример за образуване на име в ГРАО>
Скрит текст:
Цитат
През Възрожденската епоха именната система е двукомпонентна и се е състояла от собствено и бащино име. Фамилните имена по това време не са имали голямо отражение. Те са се официализирали след освобождението на България от Османско робство. От вписванията направени в регистъра от турската администрация личи формата на изписване на имената:
Пример: “Петър син на Пени” – вписване в турския регистър
Пример: “Петър Пенин” – вписване в българските метрическите книги

В много случаи в турските регистри се е вписвало и прякор или прозвище, характеризиращо дадено лице. По–късно тези прякори и прозвища са прераснали и във фамилни имена.
Пример: “Петър Пенин – Тенекеджията (прякор характеризиращ професията на лицето)
Пример: Кара Иван (прозвище характеризиращо външния вид и характера на човека)
И да, имало е възможност през периода 1949г-1953г имената на детето да са образувани от тези на майката,
без да е било извънбрачно.

Питането на автора на темата според мен е неизпълнимо към момента на записване на имена при раждането.
Впоследствие през Районен съд не знам дали ще бъдат уважени доводите на родителите, които ние в темата не разбрахме.

# 28
  • Далечният изток
Каквато и да е семейната история с фамилното име на прабабата, ще е много странно родителите на тези деца да са с фамилия Петрови, а децата да ги запишат Иванови. Изобщо няма нищо общо с изключенията в закона, които е публикувала. И въобще не виждам как някое длъжностно лице би се съгласило да не запише децата с фамилното име на баща им, а с някакво измислено...

# 29
  • в очите на дъщеря ми
Каквато и да е семейната история с фамилното име на прабабата, ще е много странно родителите на тези деца да са с фамилия Петрови, а децата да ги запишат Иванови. Изобщо няма нищо общо с изключенията в закона, които е публикувала. И въобще не виждам как някое длъжностно лице би се съгласило да не запише децата с фамилното име на баща им, а с някакво измислено...
Много, ама много си права.....обаче ако знаеш какви драми стават от...... да кажем нечии фантазии.....

Общи условия

Активация на акаунт