Силна привързаност при 4 годишно

• 5 491
  • 80
  •   1
Отговори
# 60
  • France
Съчувствам. С второто ни дете за съжаление сме тръгнали по този път. Сама за себе си не разбирам как при толкова теория, че и практика с позитивен резултат успяхме да стигнем до тук. Confused Има определени моменти в детското развитие, които като се пропуснат става по-трудно да се навакса. Отделянето от майката е постепенен процес, който трябва да бъде съобразен с възрастта и етапите на развитие. Например 2г е много лоша възраст за отделяне. По-добре това да стане по-рано или по-късно. Оттам и масовите лоши спомени на порасналите вече деца. Мога само да ви посъветвам да говорите, говорите, говорите с детето. На 4 е достатъчно голямо за да разбира. И почнете от самото начало - 2часа без вас, следобед без вас, уикенд без вас... после училище и така нататък. Трябва да става плавно. Обяснете му, че баба е мама на мама, тоест подобрена версия. Кураж и постоянство. И аз се събирам да мина по същия път.

# 61
  • Бургас
Аз не мога много да излизам сега, заради рискова ранна бременност и той стои затворен с мен. Казва, че иска така.
А вие искате ли той да посещава градина, наистина -  вътрешно в себе си? Вашите страхове и тревоги ги попива и детето. При по-чувствителните деца може и месец да продължи адаптацията. Ако първия/втория ден се сломявате - няма как да очаквате той да се справи и да е силен. Преработете чувството за изоставеност, вероятно то сега ще се засили и  от очакваната "конкуренция",  детето знае, че ще има братче или сестриче? Няма ли в самата градина психолог, който да ви помогне с адаптацията?

# 62
  • Варна
В градината няма психолог ( нямало достатъчен брой деца; говорим за централна ДГ във Варна). Трябвало да го "регистрирам" ( не помня точно какво ми казаха) като дете със специални потребности, за да му назначат такъв. Плавна адаптация няма как да се случи, защото достъпът е абсолютно ограничен. Росителите имат право да отидат само до вратата на сградата. Директорката ми каза, че правят огромен компромис за мен да ме поканят на разговор в кабинета й. Компромис е и да го вземам на обяд. В този смисъл, опасявам се, че колкото и да работим отвън с него ( ние като родители и психолога),  вътре плавна адаптация няма как да се случи. Но пък щом това не е проблем за толкова много деца и те са свикнали и са се адаптирали...
Ще се опитам да го преместя в друга градина, въпреки, че едва ли ще се освободят места. Както писах и по-нагоре  не искам да бягам от проблема или той да свиква, че ако нещо не му харесва и хоп- майка му ще го премества. Но, признавам, че аз просто нямам доверие на конкретно тези педагози като емпатия, душевност...
Благодаря на всички за споделените мнения, имах нужда и от критиките.

# 63
  • София
Нищо му няма на детето. На тази възраст изживяват своите страхове. С това постоянно уговаряне как трябва непременно да му харесва и да иска да ходи на градина само ще се невротизирате още повече вкъщи и ще невротизирате детето. Важна е предучилищната, четвърта група, за да можете да вземете удостоверение. Можете да търсите и полудневни предучилищни.  Детето е ваше и вие решавате. Няма нужда да слугувате на мнения, че непременно трябва да иска да е на градина, а ако реве и не иска, значи нещо не му е наред. Ако вкъщи се занимавате с него, има приятели извън дома, развива се нормално, значи всичко е наред.

Повечето хора тук едва ли са виждали дествително болезнено привързано дете или асоциално дете. Приказвате наизуст с "а моето дете..., а детето на комшийката...". Има си критерии за социалност, привързаност и т.н. Все едно аз да ви влача на работа, която не искате, не харесвате и да ви обяснявам как, ако не сте точно сега на работа, значи сте асоциални и непременно трябва да заобичате да сте там.
Няма по-неподходящ момент за изпращането на градина от този, в който ще се роди ново бебе. Съвсем нормално е детето да се страхува от изоставяне. Вие как бихте реагирали на мястото на детето? Ама, честно си помислете как ще се чуваствате и как ще реагирате!

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 10:59 от Andariel

# 64
Ангела, аз горещо ви съветвам да работите по решаване на проблема и да не вярвате, че това е нормално.
Не съм ходила на ясла, гледана съм от майка ми и двете ми баби.
Когато ме пуснаха на градина ми беше като 10тия кръг на Ада. Всяка сутрин рев, в градината рев (много ясно го помня). Постоянно подсмърчах за майка си и питах кога ще дойде да ме вземе. Госпожите предполагам ги е изнервяло всичко това и редовно ме "наказваха" с това да стоя и да плача в един ъгъл, ама обърната към децата, че да ме гледали каква глезла съм (и това го помня изключително ясно!).
И тук идва "най-хубавата" част, а именно, като почнах 1ви клас бях абсолютно същата ревла. Учителката и помощничката и се чудеха какво да ме правят всяка сутрин. Майка ми ме оставя, аз почвам рев като магаре за мама и кога ще си ме вземе. Постоянно питах госпижата дали мама ще ме чака след училище .... абе беше тежко. Нещата се стабилизираха а мен чак към 2ри клас.
Ако това ще те успокои, сега на почити 35 съм си съвсем нормален човек. Имам син на 18 месеца и като стане на 1г9м започва да участва в класиранията за ясла. Надявам се до 2г. да го приемат и да тръгне.

# 65
В детската градина не ми харесваше, от една страна трябваше да се става рано (това ми беше проблем дълги години, сега е обратното ), от друга някак не успявах да се впиша там - плашех се от лелките, не успявах да се докопам до играчките от по-агресивните деца. Помня че бях щастлив, когато майка ми закъсняваше да ме вземе - тогава всички играчки бяха за мен, даже трудно ме откопчваха от тях, за да си тръгнем накрая (но трябва да имате предвид че в  онези години играчките бяха кът).
Предучилищната беше нещо междинно - донякъде я харесвах, имаше игри и малко задължения.
Училището го намразих - от първи до последния клас. Откакто научих че в чужбина има ДО, мечтаех и у нас това да се случи (или поне за мен ).
Студенството ми хареса, и въобще оттогава всякакви обучителни мероприятия ми се нравят, само да има кой да ме изпрати на такива Simple Smile .

# 66
Аз пък обожавах детската. Имахме таралежче и зайче, които си отглеждахме и нямах търпение да ги видя всеки ден. Дори нашите не ме взимаха, че директорката ни беше комшийка от съседната врата до нас, та тя ме прибираше и вечно последна оставах ... ама хубави години. Как искам да се върна и смаля, ама няма.
Детето ми също тръгна с желание и без грам драма. Сега като е болна ми реве, че иска да ходи.
Мисля, че до голяма степен родителите също играят важна индиректна роля за адаптирането. Ако си негативно настроен, то и детето е.

# 67
Ако причината детето да не иска да ходи на градина е в родителите, тогава не би било възможно едно от децата в семейството да иска, а другото - да не иска да ходи. И то деца, които ходят в една и съща детска градина по едно и също време.
Просто децата са различни и различно изживяват нещата.

# 68
Да, до дете си е, но това не значи че е нормално.
Тук вече е въпрос дали родителите искат да работят върху ситуацията и да търсят решение, за да може детенцето да е по-спокойно когато ходи на ясла или остава с друг роднина.
Вариант е и да продължат да си го гледат с надеждата нещата да се оправят сами в един момент.
Аз лично не бих избрала второто.
За мен такава привързаност между син и майка в един бъдещ момент може да се окаже много "нездравословна". Всички знаем за този тип мъже, за които до дълбока старост най-важна е МАМА.

# 69
  • София
Дайте да се разберем за това какво побира думата "нормално" за едно 4-годишно дете. Кое е нормално и кое не е? И какво точно означава "работят върху ситуацията" и коя е тази ситуация? Конкретно. Общи приказки не вършат работа, тях може да ги изприказва всеки, който е чул няколко думички от популярната психология. А да се приказва за някъде в бъдещето какво щял да направи синът и какво ще е, вече е не несериозно, а направо неприемливо.

# 70
  • MI
Добре де, детето е на 4, не на 14, няма проблеми със социализиране извън детската градина, само там са драмите. Едно, че градината не позволява постепенно свикване и отделяне на детето, друго че пускането на градина съвпада с нова бременност. Какво толкова странно и ненормално има, ако бяха толкова малко децата, които имат нужда от постепенно свикване, нямаше да е практика в толкова много страни. За ревността и страха от изоставяне покрай новата бременност няма какво толкова да се говори, предостатъчно е изписано по въпроса, освен че е и логично. Тук стигнахме са видим детето като бъдещ стар ерген или да ожалим бъдещата снаха. Grinning

# 71
Neli, върах се да прочета първия пост на авторката, в който тя обяснява, че:
1. Детето изпада в истерия когато е в яслата и учителките  е са способни да го успокоят, което значи, че с часове то или плаче или е в паника дали ще види отново майка си или не.
2. Детето изпада в истерия когато се опитат да го оставят с баба му и дядо му, които то явно познава достатъчно добре, защото авторката обяснява, че е имало период, в който са оставали по 10 дена.
3. Детето до такава степен е наплашено, че започва да изпада в истерия дори когато излиза с баща си от страх да не го оставят някъде.
4. Детето е спокойно само ако майка му е в полезрението (това го пише авторката) и в момента си стои затворено с нея я къщи по цял ден.

Не знам ти как го виждаш, но аз лично по описанието виждам едно 4 годишно детенце, което изпада в паника и истерия всеки път, когато не е до майка си. Това поведвние кара учителките в яслата да говорят с майката, също така кара бабата да изчада и тя в някакви странни състояние. Хайде, ще кажете, че проблемът е в тях, защото са възрастни и трябва да се справят със ситуацията. Така е, ама да бяха сама учителките или само бабата или само майката. Тук очевидно всички са обезпокоени, което вече е нещо.
За мен това не е добре и не е нормално.

# 72
  • MI
Аз пък видях, че преди да настояват с градината , детето не е имало проблем нито по площадките, нито в дневен център или лудотека, двама психолози са казали че е нормално дете и няма болезнена привързаност. Да, точно наплашено е сега - от лелките, които дори майката да успели да строят в две редици. Точно когато разбира, че ще има второ дете, го оставят по цял ден с Дзверове, които явно знаят да се карат или наказват за по-лесно, отколкото да помогнат на детето да свикне. Най-вероятно в главичката му мама го праща там, при тези гадни лелки, за да не ѝ се пречка вкъщи, защото ще има нов любимец. Ако можеше малко по малко да свикне и не бяха намусени лелки, а симпатични като в частната лудотека, най-вероятно нямаше да се стигне до тук. Как да се реши сега не знам, освен с много говорене и може би помощ от психолог, но със сигурност не е наторявайки го на неприятното му място по цял ден и без право на възражения.

# 73
  • София
Просто трябва да оставят детето на спокойствие. Психологът какво ще направи? Нищо. Ако смятат, че ще заведат детето на психолог той да го обработи да не реве, а усмихнато да отива на градина, ще имат нереалистични очаквания. Да не говорим, че не може възрастните да творят глупости, а да водят детето някой да оправя него. Да си гледат детето вкъщи и да оставят нещата да отшумят. Догодина е нова учебна година - хем бебето ще се е родило и поотраснало малко, хем голямото дете ще е пораснало и поузряло. Възрастните са тези, които трябва да се съобразят с детето, а не детето да се съобрази с възрастните.

# 74
  • MI
Не, не, заради страха от изоставяне евентуално психолог. Не знам може ли на детето да помогне, но на майката според мен със сигурност как да подходи.

Общи условия

Активация на акаунт