Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 74

• 44 056
  • 773
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Ок, химии, как боята за коса ще окаже влияние на ембриона?

# 121
  • Sofia
Всеки сам си решава.
Аз знам, че препарати /мазила могат да навлезнат в организма и през кожата, и чрез вдишване и пак да стигнат до бебето.

# 122
По принцип е хубаво да се избягват всякакви химии поне в първите три месеца. Няма общо с това, че не сме болни, а с това, че ембрионът/плодът е много чувствителен към химиите.

+1 за това мнение. Защото няма формирана плацента, която действа като естествена бариера за повечето химии. Поне до 14г.с. После няма проблем, според моето свеки. Тя продава професионални бои за коса.

# 123
При ин витро процедура в деня на трансфера е забранено да се носи дори парфюм. Забранени са интимни гелове с какъвто и да е аромат. Всяка миризма пречи на ембриона. Има козметика за бременни, точно защото някои кремове, балсами и т.н. съдържат вредни за ембрионите вещества, които попиват в кожата ни, стигат до кръвта и оттам отиват при развиващото се бебе. Боята за коса, особено супра, е изключително вредна и е забранена от всички АГ, които ще попитате. Не само защото миризмата е достатъчно токсична, а именно заради това че може да докосне скалпа и оттам да навлезе в кръвния поток. Разбира се, че всеки сам си преценява дали да поеме този риск или не. Някои жени дори пушат по време на бременността, но това не го прави правилно...

# 124
Базова анатомия - кожата е най-големият орган в човешкото тяло. През нея попиват химични вещества, навлизат в кръвоносната система и към кръвотока, който отива към бебето и го храни. Косъмът е изграден основно от кератин, неговата връзка с кръвоносната система е само на ниво корен. Ако боядисване краища - балеаж и т.н., няма никаква драма, ако боядисвате и в корен - преди да се развие плацентата не е добре, защото всичко отива директно и към ембриона. Първите 3 месеца са най-важни, тогава се формират всички органи. Разбира се, има жени, които не само че пушат, а и наркотици взимат и пак раждат здрави деца и все пак това не го прави нито полезно, нито окей за бебето. За ноктите - там няма проблем, защото също са изградени от кератин и поставеното върху тях каквото и да е, не достига до кръвоносната система, гел лакът не се слага по кожата за да се абсорбира каквато и да е химия, така че там драма няма. Аз лично не навлизам в крайности - не чета всеки шампоан или крем за крака какво съдържа, но всяко нещо с граници. Бих изчакала първия триместър преди да си боядисам косата, а силни препарати за чистене като цяло не е добре да са в достъп с кожата.

# 125
Някоя мама, която вече е родила, да е пила Омнибиотик Панда от 8ми месец на бременността? Препоръчаха ми да го пия с цел превенция бебето да няма атопичен дерматит и колики, ще ми е интересно да прочета има ли ефект (на теория, иначе ясно, че няма как да се докаже, че е от това).

# 126
Аз пиех много отдавна, с дъщеря ми, още когато излезе. Имаше яки колики и още има дерматит чат пат. Абсолютно нищо общо няма според мен.

# 127
  • София
Здравейте! Нова съм и имам малко глупав въпрос. Преди малко си направих 3 теста, единият на Фолиум , другите на Belive

# 128
  • Седмото небе
За мен това е положителен тест, ако има и признаци за бременост, предполагам е факт и може да ви се честити. Зависи и колко е закъснението може да си запишете час за лекар, но в повечето случай преди 7-8гс рядко се потвърждава бременост. Аз имах късмета и нашата точица се видя чудесно още в 5 гс.
Успех!!!

# 129
  • София
За мен това е положителен тест, ако има и признаци за бременост, предполагам е факт и може да ви се честити. Зависи и колко е закъснението може да си запишете час за лекар, но в повечето случай преди 7-8гс рядко се потвърждава бременост. Аз имах късмета и нашата точица се видя чудесно още в 5 гс.
Успех!!!

Днес ми е трети ден закъснение, имам болки като за пред цикъл, но не са постоянни

# 130
Успех!!!

Това не е вярно обаче. В 7-8 седмица се вижда вече ембрион със сърдечна дейност. Преди това  със сигурност се вижда поне плоден сак и жълтъчно мехурче, което си е потвърждение на бременност.

# 131
Това с безамонячните бои е пълна глупост, не са по-малко безвредни. Риска от боядисването идва най-вече от там, че би могла да се получи алергична реакция. Както пише по-горе в един коментар - кичури или балеаж е окей, защото тогава няма досег със скалпа. Друг е въпроса, че близо до 3 месец, на повечето бременни им се гади от силни миризми. Всяка си преценява сама за себе си. Надали едно боядисване е толкова токсично за плода. Всеки ден поемаме какви ли не отрови без да подозираме, така че според мен зависи от това как се чувства жената. Аз не съм се боядисвала, защото съм правила тежки алергии и ме беше страх, но и не ми е било най-важното нещо, а и моята прическа го позволяваше и косата ми беше супер.

# 132
В началото на бременността изчетох каквото намерих в български и чужди източници по въпроса за боядисването. Единно мнение така и не намерих. В общия случай се препоръчваше да се изчака поне до 13-та седмица; процедурата да се извърши от професионалист максимално бързо в помещение с постоянно движение на въздуха и проветрение (не виждам зимата как е възможно) заради изпаренията, които са отделят и за които се твърди, че са опасни; да се минимизира максимално досегът на боята до скалпа на главата (например кичури или боядисване без досег до самия корен) и др. Решението в крайна сметка е ваше.

# 133
В "безамонячните" бои се обикновено се ползва друг заместител. Така че все химикали.

Скрит текст:

"Моноетаноламинът (МЕА) е производно съединение на амоняка и се използва в безамонячните бои като негов заместител. Това вещество може да причини дразнене в очите и контактен дерматит. Лесно се абсорбира от кожата и може да се натрупва в органите на тялото, дори в мозъка. Честата употреба на козметични продукти, съдържащи това вещество, може да увеличи риска от рак на черния дроб и бъбреците."
Източник

В крайна сметка не можем да се ограничим от всякаква химия. Всеки си преценява. По подобни теми винаги има две страни.

# 134
Всеки решава за себе си разбира се. За мен боядисване веднъж месечно не е краят на света, но аз проучвам съставките на козметиката, която употребявам, включително боя за коса. А за всички, които ще подскочат срещу поста защо се боядисвам ако проучвам- погледнете състава на душгеловете, кремовете си за тяло, лице, стрии и т.н. В колко намерихте феноксиетанол (phenoxyethanol), любима съставка на производителите включително и на бебешка козметика. Сега погледнете в Гугъл какво е. И гугълнете phenoxyethanol and pregnancy. Този крем/душ гел/балсам колко често употребявате и колко време стои на кожата Ви? Освен него има далеч по-рискови групи, които се намират в козметиката ни, отколкото в безамонячна боя, която стои 30тина минути на корен, след тест за алергия.

Общи условия

Активация на акаунт