Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 74

• 45 194
  • 773
  •   1
Отговори
# 555
В края на 8ми месец се спънах и паднах по корем на плочките. Всичко беше наред, щом няма болки и кървене, не се тревожете.

# 556
Здравейте! Моят термин е в неделя, но нямам никакви признаци раждането да настъпва скоро. Има ли някой, който е бил в подобна ситуация? Интересува ме какво ви е посъветвал лекаря, дали са ви оставили да преносите или са ви приели за предизвикване на раждането.

# 557
Здравейте, да питам, първа бременност ми е и си мисля, че вече усещам движенията на бебчето, но не съм сигурна. Усещам сякаш нещо се завърта, като лек гъделичкащ спазъм. Усещането идва някъде от под пъпа.
Имах ужасна среща в ранна бременност с газовете и със сигурност не са газове.
В началото мислех, че си въобразявам, но усещането вече се повтаря когато съм легнала.
Ще съм благодарна ако ме ориентирате. Simple Smile

# 558
Коя гестационна седмица си?

Здравейте, да питам, първа бременност ми е и си мисля, че вече усещам движенията на бебчето, но не съм сигурна. Усещам сякаш нещо се завърта, като лек гъделичкащ спазъм. Усещането идва някъде от под пъпа.
Имах ужасна среща в ранна бременност с газовете и със сигурност не са газове.
В началото мислех, че си въобразявам, но усещането вече се повтаря когато съм легнала.
Ще съм благодарна ако ме ориентирате. Simple Smile

# 559
# 560
Ами значи съвсем нормално е да е бебчето😍 Аз в началото го усещах като леко потупване, а сега сякаш се мести като рибка. 🤣 Все по силно почна и да рита.

# 561
Здравейте! Моят термин е в неделя, но нямам никакви признаци раждането да настъпва скоро. Има ли някой, който е бил в подобна ситуация? Интересува ме какво ви е посъветвал лекаря, дали са ви оставили да преносите или са ви приели за предизвикване на раждането.
На мен ми казаха, че ще ме изчакат една седмица след термина и ,ако не е тръгнало само, ще го предизвикат. Раждането започна спонтанно три дни след термин.

# 562
Здравейте дами! Имам един въпрос.
Може ли да имам 2 картона единия при частен лекар, другия  по здравната каса.
И колко безплатни прегледи имам по ЗК .
Знам че годините са от значение. На 20г съм .
Искам да имам две мнения и прегледи през 2 седмици. При единия се следя в София , другия ще е в Пловдив.

# 563
Може ли да имам 2 картона единия при частен лекар, другия  по здравната каса.
Искам да имам две мнения и прегледи през 2 седмици. При единия се следя в София , другия ще е в Пловдив.

Може да се следите при колкото лекари на частно пожелаете и където искате - няма кой да Ви спре Simple Smile Лека бременност!

# 564

Ако бебето си е добре, няма никаква причина да се предизвиква раждане преди термин. Рано е още да мислиш за предизвикване на раждане, има много време. Лекарите обикновено изчакват 5-7 дни след термина и тогава предизвикват раждане. Единствено, ако плода не се чувства добре, тогава се предизвиква раждане по-рано. Поради тази причина след датата на термина, тоновете е добре да се следят всеки ден.

И аз нямах никакви признаци за раждане в седмицата преди термина. Дори подготвителните ми контракции започнаха много късно - 2-3 дни преди термин. Накрая раждането започна спонтанно и родих два дни след термин. Втората бременност имах признаци за раждане още 10-15 дни преди термина, но родих един ден преди термина. Така че това с признаците нищо не означава и не е гаранция за по-ранно или по-късно раждане.

Мога да те посъветвам да се движиш много, да не преяждаш, да ходиш по стълби, да седиш и подскачаш върху гимнастическа топка, да танцуваш и др. Всички тези неща биха подпомогнали процеса на раждане, т.е. ще спомогнат бебето да слезе ниско в таза, а шийката да започне да се изглажда и отваря. Успех!

# 565
Може ли да имам 2 картона единия при частен лекар, другия  по здравната каса.
Безплатни прегледи няма. Има програма по ЗК, която се води Майчино здравеопазване. За да използвате, трябва да си вземете направление от личен лекар и да се запишете при АГ специалист. Тук има информация какво се включва в програмата освен 1 преглед месечно, също изследвания:    https://www.namama.bg/article/programa-maychino-zdraveopazvane-na-nzok/  Извън тази програма можете да ходите при колкото си искате други лекари, но срещу заплащане.

# 566
Момичета, от два дни ме цепи зверски главата. 19+4 г.с. съм. Мерих си кръвното - 114/65 вчера и 116/67 днес. Обичайното ми кръвно е 90/60, така че предпопалагам, че съм го 'вдигнала' въпреки че реално е в оптималните граници, но като че ли е високо за мен. Може и да е от това, че излизах само за 30 мин да не мръзна навън. Струва ми се излишно да притеснявам АГ за това, защото все пак кръвното не е високо и надали е опасно за бебето. Знаете ли дали мога да си го сваля някакси пак до нормалното за мен 90/60, или да не се занимавам с глупости, а да изчакам да привикна към новото нормално кръвно?

# 567
Бих те посъветвала да проследиш кръвното си няколко дни, като го мериш по няколко пъти на ден. Ако се задържи така, се свържи с лекаря си. Всяко повишаване на обичайното кръвно трябва да се коментира с лекар.

# 568
Принципно тези граници се считат за нормални за бременна жена. И аз съм с кръевно 90/60, но откакто почнах женските консултрации винаги е 105 до 120 горната граница. Но все пак ако имаш болки в главата отзад сигурно е ръвното.

То и главоболието си е нормално за бременна, аз имах доста в първия триместър и сега в 8-ми месец отново.

# 569
На мен кръвното ми е ОК, но имам ускорен пулс. При мен и по принцип преди бременността си беше доста висок. Мислите ли, че е необходима консултация с кардиолог?

Общи условия

Активация на акаунт