Седми клас 2021-2022 Тема 4

• 30 313
  • 775
  •   1
Отговори
# 555
Привет, момичета!
Моята седмокласничка беше болна през ваканцията. Уж не беше ковид.
Но така или иначе изостана с домашните и уроците.
По БЕЛ сме на 5, което не е достатъчно...
Време е сериозно да се вземе в ръце.

Търся помагало по БЕЛ с отговори, за да се упражняваме вкъщи.
Можете ли да ми препоръчате?

# 556
  • в очите на дъщеря ми
Край, край ...отказвам се...писмено с декларация, не мога да се разправям повече с прекрасната, не желае да се запише за пробни матури, страх я било, моля Ви се ! Вчера си научи и написа по всичко за 0.30 минути, дори синът на STON учи повече време, а него сме го признали....и всичко това, за да излезе на вън... така врещях, че ми стана лошо....
Девойки, сериозно, ще я оставя да си троши главата......

# 557
Ха-ха, Мамзел, синът на ston учи, щото майка му е зла 🤣
Така ми казва понякога "Мамо, ти си зла". С усмивка го казва, та не си слагам на сърце. Ако не съм зла и 30 минути няма да учи,, но понеже съм зла често му се събира по цяяял час, че и час и половина понякога. Рядко съм два часа зла 🤣

# 558
  • София
Мамзел Нитуш, съчувствам ти, защото и при нас положението е подобно.
Ако не вися на главата и следя, всичко се претупва за 30мин. Само дето при нас е заради игри на компа.
Вече се чувствам като грамофонна плоча - едно и също излиза от устата ми.
По едно време и аз се бях "изморила" от това безкрайно висене на главата му и мислех да го позарежа, но после си казах, че няма да му се дам и той да ме "победи"! Laughing
Та мисля, с много зор от моя страна, да не сдавам фронта до 30.06. Stuck Out Tongue Closed Eyes  Relaxed
Накрая ще стане, каквото има да става, но да съм с чиста съвест, че всички нерви и време - негово и мое, не са отишли напразно, а поне нещо ще му остане в главата. Гаранция за блестящ успех няма, но поне да има знанията (според умственият му багаж). Smile

Честита нова година и от мен момичета!
Живи, здрави, щастливи и успех на дечицата ни!

# 559
  • София
Припознавам се напълно в последните 3 поста, а този на Ims е все едно ми е прочела мислите.

И аз бях изпаднала в състояние "ще го оставя да си троши главата", но после размислих и сега съм му стъпила на врата и до 16 юни ще го тормозя. За да съм направила каквото зависи от мен. Кабелите на компютъра ги прибрах. Направо е в абстиненция. Най-големият проблем е че учи много набързо и повърхностно. По разказвателните е каквото запомни в час и някакъв преговор, когато наближи контролно. Естествено по литература му убягват подробностите от произведенията, описанията на героите и др. такива.

# 560
  • София
Търся помагало по БЕЛ с отговори, за да се упражняваме вкъщи.
Можете ли да ми препоръчате?
Само по български език ли търсиш или и по литература?
От помагалата, които имаме ми прави впечатление, че всички в 7 клас са направени по образеца на НВО - т.е. започват с текст, въпроси по текста и после въпроси по изучаваните произведения.
Ако търсиш нещо за упражняване по конкретна тема, мисля че по удачни са учебните тетрадки.
Преди 2 години си свалих на Клет (някое от техните издателства) учебна тетрадка по български език и по литература, които имат гриф на всяка страница. Те са по отделни теми и са с отговори.
Виж също в материалите на Стон на първа страница в темата, там има доста и по БЕЛ.
В книжарницата съм разглеждала на издателство Веди - Български език за НВО 7 клас (жълто на цвят). Там има тестове само по български по отделни теми и съответно имат отговорите.

# 561
  • в очите на дъщеря ми
Ха-ха, Мамзел, синът на ston учи, щото майка му е зла 🤣
Така ми казва понякога "Мамо, ти си зла". С усмивка го казва, та не си слагам на сърце. Ако не съм зла и 30 минути няма да учи,, но понеже съм зла често му се събира по цяяял час, че и час и половина понякога. Рядко съм два часа зла 🤣
Оооо STON.......разговор преди 2-3 години "Мамо, всички деца в парка се страхуват от теб...." и таз слава не е незаслужена Sweat Smile Sweat Smile ама сега тоз пубЕритет ще ме довърши....

# 562
ims, благодаря!
Взех помагало на Регалия и на още едно издателство. Да изрешаваме тези, пък после други.
Абе няма да стане така работата. Мойта щерка много лежерно го кара БЕЛ-а. А учителката е ужас - контролни и класно формат НВО - т.е. с материал от шести клас...
Няма да я оставям да си троши главата, въпреки че съм на крачка от това решение. И аз като Рени смятам да направя всичко, което зависи от мен, пък каквото стане.

# 563
  • Пловдив
По български и литература ползват двете помагала на "Донката" - небезизвестните помагала на Донка Кънева. На бг учебник имат три помагала - 24 тематични теста, както и Примерни тестове (оранжево), и работни листове по литература. Моята дъщеря харесва "Донката", добре структурирано е и има хубави обяснения.
Има едни справочни таблици Как се пише, пак на бг учебник по български и литература. Изглеждат добре, мисля че стават за синтезирана информация и за справка.

# 564
Мамзел Нитуш, недей така, всички знаем е че колкото и както да учи, накрая ти носи добри оценки, ще видиш че ще се справи със всичко. А туй със пробните матури, има време, не бързай. Ще има и други такива, лека  - полека, като си я подхванеш со кротце - со блачко, и нещата ще се получат. Иди дръпни едно на бързо, и се успокой. Ако преподаването при вас е читаво, няма за какво да се притесняваш, може да поговориш с учителката по БЕЛ, може пък тя да я навие, и нещата да се случат.

Днес туй дето е уж отличника на класа, реши да пита за олимпиядите и освобождаването ако получи макс точки, разясниха му нещата, и явно ще е с амбиция да го направи, но друг е въпроса, дали ще може да се класира и да достигне точките. Досега не се е чуло да е спечелил трети кръг и да е получил някаква награда, иначе веднага щяха да го качат в сайта на училището.
Мойта утре ще има класно по БЕЛ, как ще се проведе, на тях дали ще им даде ( които са онлайн ), или ще си изпълнят заканата да ходят там, идея си нямам. Почна да чете, прочете първа глава от нито мили, нито драги, стигна почти до средата на втора глава, и с тази глава и нейната замина, отиде да спи, доспало и се било. Нека поспи, после ще чете, ще се упражнява, пък да видим какви ще ги надроби. Че и по Мат. ще имат в петък, направо ще им разкажат играта, поинтересува се за утре дали се знае как ще се проведе по БЕЛ, за онлайн които са, но и децата не знаят. По История пък искала презентациите да и ги пращат на личния имейл, уж щеше да го даде, но така си и остана, както със оценката. На 26 - ти пък ще им е по Биология, тук каквато и да е оценката, щяла да я пише за втория срок. Та се чудя и мая, може ли оценка от контролна първия срок, да се пише във втория срок като първа. От нормален тест са го правили, или домашна, но от контролна, сефте чувам.
По Химия след 5 - цата от входно, цъфнаха и вързаха, една 3 - ка от теста, и една 2 - ка от устно изпитване, горката женица, не знаела как да го направи така, че да напише дата на изпитване и тест, и дата на нанасяне на оценка в школо, гледам снощи по никое време, и питам диването, кога те е изпитвала, и какъв е този тест, нали само в понеделник имате Химия, толкова сме зле и двете, че изобщо и през ум не ни мина, да се сетим за причината, звъни и мойта, и я пита, а тя след като изясни нещата, разбрахме защо са с тази дата.

# 565
Втори учебен ден, за класните по БЕЛ и Мат ни дума, ни вопъл, ни стон. Уж които останха на ДО щяха да ги викат присъствено да ги правят -нищо. Кога ще е -никаква информация. Почвам да се чудя изобщо ще правят ли класните тоя срок. Или чакат ДО-то за всички, не знам. Към момента мерките касаят влизащите в страната и оттам нататък страстни призиви от фармацевтката. Със закъснение ще е, както обичайно стават нещата. Като чета как се правят тестовете в училище, чак ми се реве. Ми да ги хвърлят направо в кофата хич и да не плюят и да ги пишат отрицателни. И затова- ковид в училище няма, не е имало и няма и да има. Туйто.
никаква информация и за олимпиадите, а това вече ме напряга. Ако и утре не получа хабер, ще почна аз да търся активно комуникация.

# 566
  • София
За много години!
Аз съм на етап вдигнати ръце. Ужасно съм уморена и съм го пуснала набора по течението. На двата ПИ в училище има по 32т. на преразказите и има нещо много гнило в тази работа. Или текстовете са много лесни и кратки или му завишават оценките. Не че се оплаквам, така поне пооправи двете 4-ки, а е и по-приятно да завишават, отколкото да занижават, но както казва Рени, познавам си детето. Като пише преразкази за курса аз ги проверявам преди да ги предаде и си скубя косите от ужас, а в училище 32т. ...  Да сте чували за глагола "надмощявам" (взимам надмнощие) - измислен е от негова милост, а също така изразите: "по тревата покапаха пера" (хвърчи птича перушина е имал превид), "опита се да им спре боя" (опита се да ги разтърве). Или пък в текста е използвана думичката "найде", вместо "намери" и той я запомнил и решил да я повтори, но не знае как се спряга в необходимото време и се получава: "Той найдва..." Head Band
Имаме РС другата седмица и хич не ми се ходи присъствено но ако искам да ги видя тези ПИ трябва да отида.

# 567
  • Пловдив
Доколкото четох наредба 10 не е отменена и нямат право да ги викат. Ама това се получи, заради нежелаещите да им се тестват децата.
Нямам против думите на министъра ,че трябва да бъдат оценявани при еднакви условия, но тогава и да преподават при еднакви условия. Дали вижда и чува детето ,не винаги го интересува учителя, нали е натиснал копчето на миит. Да не говорим, че има и такива, които не включват редовно.
Да не коментирам ,че повечето от учителите не са ваксинирани. Ами да ми осигурят зелен коридор, ваксиниран учител с направен пср тест към момента на изпитване, маска Р3 и дистанция ще им водя детето като маймунка, даже ежедневно. Защото моето дете въпреки жестокия обрив, който получава след около 2 часа стоене с маска, чинно издържаше целия учебен ден с маска Р3 и я мъчих така дни наред.

# 568
Права си, но на глава не се излиза. У тях ножа, у тях хляба, както си искат, така правят.
На мен ми харесват начините на изразяване. Може да не са по правилата, но са хубави.

# 569
  • Пловдив
Gorg0nzola Joy посмях се на твой гръб с тези бисери Heart И моята има 32 точки на преразказа в училище, с прикрепена таблица с точките, по модела на НВО. На две-три места е използвала в изречението неподходящо време. То е доста объркващо - героят разказва как другите са говорели за него какъв бил Thinking и как щял да направи нещо... ей тука вече се загубих Rolling Eyes Не ми се видя много лесно, хем да е с подробности, хем да е в точната стилистика.
Моите наблюдения за пробните изпити са, че в първият модул и по математика и по български, факторът време има голяма роля. Най-малкото в задачата да откриват грешки в текст досега щерката само намира грешките и не го преписва. Но и преписването на текста си отнема време. По математика също е стегнато времето. За да има време за проверка за грешки, трябва бързо да се действа. Вече вторите модули са малко по-спокойни - поне има време да се развихрят Joy ако имат какво да кажат, де Wink

Общи условия

Активация на акаунт