Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема X

• 36 136
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
И на мен ми хареса 5-ти епизод на Halo.
Корейка е дразнещата.Наистина е досадна с желанията си да спаси делото на баща си.Вижда,че няма подкрепа, средства,издирвана е и пак -баща ми,планетата,бла-бла.
Кортана е като излезнала от Douluo Dalu (китайско аниме) и също толкова непоносима.Дано Шефа се отърве от нея.
Вличугоподобните са ми по-интересни.Имат някакъв странен религиозен строй.
Кой е добър?Кой е лош?И кой за какво се бори? На никой не му е чиста работата.
На една от снимките (от спомените на Шефа) се вижда семейство от 4 души,а две са деца. Досега Шеф няма спомен да е имал брат/сестра. В началото си ислех,че двамата (с момичето при Влечугите) са брат и сестра,но сега клоня,че накрая ще работят заедно въпреки тези,които са ги отгледали.

# 256
  • София
Severance (2022)
https://www.imdb.com/title/tt11280740/

продукция на Apple TV+ / драма/НФ/Мистерия / 9 епизода / подновен за сезон 2

Уау! Засега това е сериала на 2022 г. Като най-близо до него е ''Tokyo Vice'', но той все още върви.

Изключително трудно е да напишеш ревю на такъв сериал, защото ще ти трябват страници работа. Някакъв ферман на ферманите. А такива неща не се четат за съжаление. Така че колкото и да е мисия невъзможна ще се опитам да бъда максимално кратък. Но колкото по-кратък, толкова по-калпаво ревю ще се получи. Мхмхм...

Много качествена фантастика, такава каквато трябва да бъде, с много философия и психология вкарани вътре. Имаме едно фино и постепенно развиване на сюжетната линия и така до финала, който е влудяващо добър!
Представете си свят в който можем да си разделяме съзнанието на две. Главния герой е служител с лична трагедия, която иска да забравя поне за 8 ч. на ден (работното време е от 09:00 до 17:00) и става доброволец за операция, разделяща личните от служебните му спомени. Слагат му имплант/чип в мозъка. Той работи за най-голяма корпорация в света и в момента в който излезе от разделителя (определен етаж возейки се с асансьор) забравя за всичко, което се е случило в офиса. Но докато е в офиса не помни/не знае абсолютно нищо за останалия свят. Брутално измислено! Не може и да се вкарва или изкарва нищо от там, има си аларми и пр.

Сериалът е бутална ирония и откровенна критика към съвременния корпоративен капитализъм и как мегакорпорациите карат съвременният човек да зароби сам себе си...

Получава се така, че героите са изкупителни жертви на своето външно аз. Те (героите отвън корпорация Лумън) знаят за своето друго Аз, но не им пука дали то е съгласно да води такъв живот.
Сериалът е идеален за дисертации на тема психология, за Юнг и психоанализата, за философията - как бездушния капиталистически свят ни поробва и човека не е нищо повече от едно работещо животно.
И ние не само позволяваме всичко това, но и го насърчаваме. По една или друга причина, главните герои в сериала са избрали този път и не им пука за тяхното друго съзнание и какъв живот води в офиса. Дали е съгласно и дали не заслужава шанс за свобода и да разбере истината?

Каста е на изключително ниво. Нямам никаква критика. Перфектно изиграни роли от всички.
Декорите са един път. Лумън е шизофренично бяла, безкрайна, педантично подредена и толкова, толкова чиста... Но дали е така отвътре и толкова ли са чисти намеренията и? Мониторите са от най-старите, с електроннолъчеви тръби. Лъха на ретро отвсякъде. Като цяло декорите са силно абстрактни и сюрреалистични и се чудиш какво по дяволите става и защо е всичко това. Все едно всички са в някаква лудница или всичко е някакъв зловещ експеримент.

Финалът е с влудяващ клифхенгър и просто не мога да си намеря място от яд и нетърпение да разбера какви ще са последиците за героите ни и как ще продължи всичко.

Ако беше съвсем малко по-стегнат и конкретен отивахме дори към немислимите 9.5
И колкото и да е труден за гледане (предполагам, че не малко фенове ще се чудят какво гледат и докога ще го търпят), то си заслужава всяка една отделна минутка. Всяка една.

Горещо препоръчвам!
-
9.0

Последна редакция: пн, 25 апр 2022, 15:52 от Diavolo

# 257
  • Berlin
Diavolo, значи като си на работа, не знаеш нищичко, като бял лист и всеки ден рестартираш или как? А като излезеш, знаеш, че си бил на работа, но просто не помниш какво си правил в офиса? Много странно. Опитвам се да си го представя.

# 258
  • София
Да, значи представи си следното:

Работиш в офис по 8 ч. на ден, без събота и неделя.
И помниш всичко което се случва в офиса. Всичко до което тази част от мозъка/съзнанието ти има достъп.
И си тръгваш, като си тръгваш с асансьор. Минаваш една определена линия и тази част от мозъка/чипа спира да е активна. Тогава на ''власт'' идва твоето истинско/оригинално Аз. То не знае нищо от това какво работиш, с какво се занимаваш (а ти например може да изнасилваш, измъчваш и убиваш (примерно) ).
Да се върна на въпроса ти. Ти си тръгваш в 17:00 ч. например. Но за твоя мозък всичко това е само един миг, защото както си тръгваш с асансьора, така този асансьор пак спира на определения етаж, вратата се отваря и ти пак си на работа! Не помниш/не знаеш нищо от това което се е случило от 17:00 до 09:00 ч. Все едно си била в изкуствена кома или просто си скочила в бъдещето. Живееш два отделни живота. Единия живот е в корпорация Лумън и е от 09:00 до 17:00 ч. а другия ти живот е след края на работния ден и до началото на следващия.

Разбира се нещата се объркват и има обрати, хехе, ама няма да издавам... Simple Smile

# 259
Страхотен е Severance, дори заради различното послание, ако изобщо има такова, което виждат зрителите. За мен в по-голяма степен е сериал за самоосъзнаването, пробуждането и развитието. Чист бял ум, който се стимулира от да го кажем лек бъг в Матрицата. Много от самоосъзнаването е заложено на подсъзнателно ниво и виждаме как избуява (Ървин). Всичко в работното им битие е толкова скучно, ретро, безполезни разговори издигнати до някакъв съвършен дебилизъм, будещ смях. Отношението на будния персонал е като към деца, които поощряват с нелепи награди и очакват да слушкат докато умът на зрял индивид осъзнава в каква нелепа ситуация е поставен от уж осъзнатия АЗ.
И всичко водещо до техния малък социален бунт. Smiley Любим момент ми е  - четиримата като се отправят по белите коридори към ОД. Толкова нахъсани, бойни и неотстъпчиви!
За Лумен също не мисля, че олицетворява корпоративното робство, то е видно, че няма и много желаещи, та се налага да се саморекламира Smiley Покрай конспирациите, ми се струва заигравка с тези загадъчните мощни, богати умове, които определят съдбата на света.

# 260
Вчера гледах 5-ти епизод на Лунният рицар - в началото ми хареса, но към средата ми стана досаден (струва ми се, че не наблягат достатъчно на историята, а вместо това се обръща внимание на отклонения, които могат да бъдат разгледани по-набързо). Поне се изясни въпросът с това кой е оригиналът, както и това с майката...

Харесвам Severance, още не съм догледала сезона. Като го направя ще напиша по-подробно мнение.

Ъплоуд също ми харесва - наистина втори сезон надгражда.

# 261
  • Вестерос
Вчера гледах Отряд самоубийци 2, там участва Пийсмейкър, та, нали има сериал такъв, предполагам преди филма се развива сериала, защото във филма

Скрит текст:
умря

# 262
  • София
Не е умрял. Сериалът започва как той е в болницата и се лекува Simple Smile

# 263
  • София
Пропуснала си посткредит сцената във филма, където дават, че е жив.
А сериалът е ТОП. Писал съм за него в ДиСи темата.

# 264
  • Вестерос
Явно, в хбо макс не гледам надписи

# 265
  • София
Много ми харесаха последните епизоди на Хейло и Лунния рицар

Лунния рицар 1.5
топ епизод. Най-добрия в сезона. 8.5 най-малко.
RIP
Скрит текст:
Стивън!
Аз нямах съмнения, че Марк е истинския, но всичко беше разказано по толкова нестандартен и убедителен начин. Красота!
Следващия епизод е последен.

Хейло 1.6

Доживяхме в Хейло да стигнем до
Скрит текст:
Хейло... Grinning
Много добър епизод, доволен съм от курса по който пое. И втори пореден епизод не дават досадното корейче, суперско. Не е нито Грогу, нито Омега и няма никакъв шанс да се хареса на феновете.
Халси мен лично много ме кефи и не ми харесва как я извъртяха, но тя контраатакува без Миранда да се усети. Мнооооогооо е яка просто, ммм.

В момента най-любимия ми сериал от тези, които следя е ''From''
от продуцентите на ''Lost''
Някакъв микс между Лост и Уейуърд Пайнс. Абе брутален е. На Епикс.

# 266
Във From играе звезда от Lost Wink Ще го изгледам като приключи.

# 267
Не ми хареса как завърши Upload.Не ми се чака за сезон 3.

# 268
През цялото време на романтичната сцена очаквах главата му да експлоадира - никак не ми беше романтично!

Иначе сериалът много ми допадна
Скрит текст:
- даже имаше антилиберално послание (Ингрид буквално искаше да забремени приятеля си, а той отказа). Разните либерални подмятания, като това, че бебето само ще си избере пола, звучаха по-скоро като подигравка, отколкото сериозно (въпреки, че естествено, сценаристите ще твърдят че са били напълно сериозни, ако някой попита).
Сега сигурно ще се окаже, че Нора е бременна.

Ъплоудването все още ми изглежда извратено и фалшиво - дори и с тяло, това е друг човек (копие), а не този, който е умрял. Фактът, че могат да възстановят бекъп версия (след евентуалната експлозия на главата) е само още едно доказателство. И кое спира примерно Ингрид да си направи копие на Нейтън само за нея? Може да го заключи някъде и да каже, че е платила за него и следователно това не е истински човек с права - а реално това Е истински човек (само че изкуствено създаден) - неморална, кощунствена работа... Ако живеех в техния свят, щях да съм на мнението на онзи откачен свещеник - категорично против всичко, свързано с ъплоудването.

За Severance:
Скрит текст:
Отначало и аз мислех, че е някаква метафора за корпорациите, но с напредването на сезона мнението ми се промени - според мен е за човешката природа. И естествено може да послужи като предупреждение за чиповете, които скоро ще станат реалност. Също и намек за новия световен ред, който се опитват да градят разни богати шматки (същите, които се опитват да ни прокарват евтини послания чрез Пръстените на силата и подобни творби).
Лумен е голяма компания - явно покрива различни дейности. Според мен, това, което видяхме, е нещо като отдел за тестване на чиповете - не мисля, че цифрите, които натискаха, имат каквото и да е значение освен, че тестват някакви техни мозъчни реакции (не съм сигурна как да го напиша правилно). Същото се отнася и за козите и отдела на Бърд. Това, че някои хора работят там от 10 години, само показва, че се тества от дълго време. Като идеята е в един момент чипосването да се нормализира и да стане масово. Това е била задачата на Хейли - да покаже, че няма нищо страшно и да даде личен пример, като бъдещ собственик.

Така че, всички, които видяхме, са опитни зайчета - от компанията ги тестват по различни начини - както с рутина, така и чрез наказания и награди; дори се опитват да заменят нормалната нужда на човек да фантазира и да вярва в нещо, с тази нелепа митология на компанията. Видяхме колко силно успя да им въздейства една тъпа книга за самопомощ, именно защото са в затворена среда и са изложени на много ограничени влияния.

Severance е подновен за втори сезон - не помня дали е писано в темата Simple Smile

# 269
  • София
Moon Knight 1.6
Gods and Monsters

https://www.imdb.com/title/tt11950090/

Най-интересното в епизода беше в посткредит сцената. Иначе клише до клише и много дразнещите мен лично моменти, в които, в разгара на битката героите намират време за комплименти, шеги или въпроси и отговори от битието. Този стар марвълски трик (който не винаги работи обаче), с който ни замерят навсякъде. Останалите богове/аватари бяха напълно безсмислени и безполезни. Защо изобщо ги даваха? Ами за пушечно месо. Не съм добре с това. Поне още един силен, трети играч трябваше да има, извън Хонсу <-> Амит.

Най-важното:
Скрит текст:
Разкриха ни едно ново алтер его на Марк - Джейк Локли. Безцеремонен убиец, без никакви скрупули. Той беше убивал невинни хора по улиците, а сега и в психиатрията. И да, Марк е много тежък, сложен, многопластов и трагичен персонаж. Реално получихме Марк и Стивън как на финала живеят в синхрон и симбиоза, истински щастливи, че са отървали от злия египетски бог, но реално той все още ги държи, защото Джейк Локли всъщност си е Марк. За съжаление. И да, Амит/Артър Хароу бяха убити. Ако ще има втори сезон, ще е с нов злодей.

Като цяло като за завършек на сезона не ми хареса особено. Цялостно като шоу - добра, задоволителна оценка, но остава усещането за пропилян шанс или едно леко неудовлетворение. Един сериал, който след време няма да се помни с нищо.
Плюс: Оскар Айзък във всичките му форми. Както и сценария на Епизод 5.
Минус: Лейла (дразнеща като повечето женски персонажи във вселената на Файги, особено сериалите визирам) и почти всичко останало за съжаление.
-
7.5 - епизод 6
7.5 / 7.0 - сезона като цяло.
И съм дашен, защото съм фенче.

Общи условия

Активация на акаунт