Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 29 871
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • Русе
Нали правиш разлика между непоносимост и алергия, които са две съвсем различни неща. Направи си изследване за непоносимост и съм доста убеден, че ще видиш нещо съвсем различно.
Като посетих гастрото и й казах, че имам Хашимото и опасения за проблеми с глутена и тя ми каза да изследвам тъканна трансглутаминаза. Не знам колко типа изследвания има и кое да направя, затова ходих на лекар.

# 661
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте. Поради съмнения за проблем с щитовидната посетих ендокринолог. Симптомите, които имам са обща отпадналост, често боледуване, лек задух понякога,  по ускорен пулс, силна гръдна болка, която се появява веднъж на около 2 месеца, както и силен сърбеж по краката само вечер, с честота приблизително 1,5-2 месеца. Преди това бях на кардиолог и сърцето е здраво. По време на прегледа се установиха възли. В амб лист е записано 'огнищни и дифузни промени както при тиреоидит на Хашимото'. Гледам обаче сега изследванията си. Като че ли са наред? Изчетох темата, но ще ви помоля за коментар, тъй като информацията е много и може и да не съм разбрала нещо.. Забелязах, че е пропуснала да ми назначи фт3..
Провери глюкоза, инсулин и гликиран хемоглобин.

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 20:51 от jerami

# 662
Nikolayy5 когато се започне с една доза се прави изследване след 40-50дни, тогава се очаква, че ще се види как тя трайно се е отразила на организма. Ако след това все още не са добре хормоните се вдига още малко и отново същия период. За всяка една промяна на доза е нужно минимум 40 дни прием за да се смята, че ще се видят реални нива на хормоните при изследване. И когато се засекат оптимални хормони се остава на тази доза и вече следенето може да е на по-голям период.
Аз се следя на 3-4 месеца и ако има нужда правя корекция на дозата. Повече от година съм на една и съща доза, но при последните ми изследвания се бяха влошили хормоните и се наложи корекция. При сина ми много трудно улучихме дозата, но при децата и пубертета е малко по-различно и трудно. Но и при него вече 9месеца държим една и съща доза.

Ако си имал дефицити на витамини и минерали и си ги попълнил, също е добре да се проверят хормоните, защото се очаква подобрение и така...следене си трябва, ще свикнеш Simple Smile

jerami ти оправи ли се?

# 663
  • Русе
Благодаря много, mibobo! Точно това ме вълнуваше…
Иначе миналата година преди зимата си правих пълна кръвна картина. Всичко изглежда прекрасно. Силно ме съмнява да имам някакви дефицити на витамини. Не е невъзможно, но просто предвид начина ми на живот и чисто на усет смятам, че всичко е 6. Само да нацеля хормона и така…За момента се чувствам много по-свежо и енергично отколкото преди хормона и смятам, че дозата е ок. Ще се разбере скоро.
Бъдете здрави!

# 664
  • Столичанин ама не в повече :D
Нали правиш разлика между непоносимост и алергия, които са две съвсем различни неща. Направи си изследване за непоносимост и съм доста убеден, че ще видиш нещо съвсем различно.
Като посетих гастрото и й казах, че имам Хашимото и опасения за проблеми с глутена и тя ми каза да изследвам тъканна трансглутаминаза. Не знам колко типа изследвания има и кое да направя, затова ходих на лекар.
Ами нали ти обяснявам това, което си изследвал е за алергия към глутен, а ти трябва да си направиш изследване за непоносимост към глутен както и млечни (като може да има и други алергени като яйца соя и т.н.
Nikolayy5 когато се започне с една доза се прави изследване след 40-50дни, тогава се очаква, че ще се види как тя трайно се е отразила на организма. Ако след това все още не са добре хормоните се вдига още малко и отново същия период. За всяка една промяна на доза е нужно минимум 40 дни прием за да се смята, че ще се видят реални нива на хормоните при изследване. И когато се засекат оптимални хормони се остава на тази доза и вече следенето може да е на по-голям период.
Аз се следя на 3-4 месеца и ако има нужда правя корекция на дозата. Повече от година съм на една и съща доза, но при последните ми изследвания се бяха влошили хормоните и се наложи корекция. При сина ми много трудно улучихме дозата, но при децата и пубертета е малко по-различно и трудно. Но и при него вече 9месеца държим една и съща доза.

Ако си имал дефицити на витамини и минерали и си ги попълнил, също е добре да се проверят хормоните, защото се очаква подобрение и така...следене си трябва, ще свикнеш Simple Smile

jerami ти оправи ли се?
Много лесно се уморявам и леко кашлям отвреме навреме,  изследванията ми неминуемо ще са влошени, защото в противопоказанията на хапчетата, които се наложи да пия (а от 7 години не бях никакви тоест откакто ми се отключи хашито), изрично пишеше да не се приемат при проблеми с щитовидната жлеза, ама и лекаря вдигна ръце и каза няма как.

# 665
Извинете,но отново съм тук с моя страх от вземане на проба за биопсия.
В сряда е часа при д-р Шеинкова в Александровска. Моля ви,кажете дали слагат някаква локална анестезия? Изпитвам панически страх от иглата. Резултат се надявам, че ще е добър. Туморният маркер е под долна граница.
Ама пусти страх...

# 666
  • Варна
Слагат анестезия, но няма нищо страшно. Опитай се да не гледаш иглата. Завърти погледа си на другата страна, мисли си, че си на шезлонг в някоя топла страна, и тъкмо ще се размечтаеш, и всичко ще е приключило.

В сряда е часа при д-р Шеинкова в Александровска. Моля ви,кажете дали слагат някаква локална анестезия? Изпитвам панически страх от иглата. Резултат се надявам, че ще е добър. Туморният маркер е под долна граница.
Ама пусти страх...

# 667
Слагат анестезия, но няма нищо страшно. Опитай се да не гледаш иглата. Завърти погледа си на другата страна, мисли си, че си на шезлонг в някоя топла страна, и тъкмо ще се размечтаеш, и всичко ще е приключило.

Ама пусти страх...

Благодаря ти много!

# 668
  • Ланкър, планините Овнерог
Здравейте
Както бях писала, пуснах си пълен пакет изследвания за щж. Ето ги резултатите

Утре съм на ендокринолог.
Мъчи ме един въпрос. Виждам, че има дами, които не пият хормон по тяхно желание. Защо? Какви недобри последствия има пиенето му? Виждам и, че доста народ не разчита на лекарите и сами си натъкмяват дозировката. Пак защо? Мен ме е шубе така.

# 669
След като 20-30 пъти ходиш на лекар да ти сменя дозата, вече имаш опит см да си гледаш изследвания и да си я натамъняваш. Някои хора усещат силно симптоми и така усещат кога извънредно да пуснат изследвания.
Тези, които не пият хормон, аз не ги разбирам. Терапията с хормон е заместваща, ням странични ефекти, не се пълнее, не се разместват други хормони, напротив. Вероятно си имат свои мотиви.

# 670
Гита ти си май като  мен, тепърва се сблъсквам с това, моите резултати са дори по зле. Тепърва ще чета темата.  Изписаха ми преди няколко дни л-тироксин 0,50, но не съм ходила на ендокринолог. Чувала съм че хормона се пие до живот.  На своя глава взимам 0,25.. трябва да посетя специалист, но този при който искам пуска часове на 15 число за следващия месец, което пък значи че ще отида най рано през април. ... тсх ми е над 8. Него изследвах след това.

# 671
Хубаво е да се почва с малка доза, за да нямате някакви преходни неприятни усещания, но с тези показатели няма как да сте на 0.2т, въпреки че всеки организъм е различен и нищо не е невъзможно. Пийте известно време 25, и вдигнете на 50, както е посъветвал доктора. След месец, два, нови изследвания
За мен за "нови" пациенти в раузмно да си ходят на лекар, да си споделят честно всичко и да им определя ток лечението. Тук "старите" вече си знаят какво що, затова действат по съкратената процедура. Уточнена е диагнозата, знаят как им понася хормона, как и за колко време им се отразява смяна на дозата, лаборатории, липси на витамини и микроелементи, хранене, лекари, всичко. За по- новите ми се струва неразумно. Слушайте си доктора.

# 672

Мъчи ме един въпрос. Виждам, че има дами, които не пият хормон по тяхно желание. Защо? Какви недобри последствия има пиенето му? Виждам и, че доста народ не разчита на лекарите и сами си натъкмяват дозировката. Пак защо? Мен ме е шубе така.

Майка ми е такава. Не знам, разни хора - разни логики. Отдавна е диагностицирана с хипофункция, но не иска да го пие, защото било отрова Grinning
Странно мислене предвид, че се храни често безразборно и пуши.
Ама като и го кажа - фучи.

# 673
Мотивите за не пиене на хормон са различни, но най-честите са - О хормон...т.е. по презумция на всеки му идва мисълта, че не е хубаво да се пият хормони. Другото е мисълта, че е за цял живот.

Признавам, че аз пиейки вече над 20г хормон (и от опит виждам, че не е нищо фатално), като ми казаха, че и сина ми трябва да започне (беше на 11г) и ми се сви сърцето, опитах да удължа нещата максимално - направих всичко възможно да подобря функцията на жлезата. Но когато видях с очите си забавяне в растеж, спиране на смяна на млечни зъби...и разбрах, че само му вредя с моите страхове.
Та така с две думи - когато е наложително да се приема такъв, а не се прави само се вреди на организма и се сдобиват хората с още други заболявания в следствие на недобре работеща щитовидна.

# 674
А на каква възраст е добре да се изследват децата, като аз съм с Хаши и хипо? Голямата дъщеря е на 12, почти 13 години, вече с цикъл от около 6 месеца. Малката е на 6 години.

Общи условия

Активация на акаунт