Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 30 069
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Момичета, привет!

Случвало ли ви се е да се изпотявате нощем, като причината не е хипогликемия?

С Хашимото съм, това е ясно!😂
Писала съм и преди- това е моят основен проблем, свързан с Хашимотото, но да кажа че се случва само през студения сезон (ноември-май). После спира от самосебе си. Понякога се потя и по два пъти нощно време с ледена пот от шията до глезените и трябва буквално да хвърля подгизналата мокра пижама. Треперя от студ, не ми е горещо. Говорила съм и с невролог и с ендокринолози последните 6-7 години. Нямат обяснение, защото потене има при хипер, а не при хипофункция, както и защо има сезонен характер.
 И когато това се случва ежедневно в продължение на месеци, това те съсипва. По принцип съм много зиморничава и не търпя студ (освен на ски:)). Нямам точно обяснение какво се случва тази зима. Прибрах в средата на ноември тънката завивка и извадих дебелата пухена. Седмица по-късно се започна нощното плуване в пот и така до средата на декември, когато реших да експериментирам и да върна обратно по-хладната завивка. "Чудото" се случи почти веднага. Вече два месеца спя като нормален човек. Е, половинката се оплаква, че му е студено, но търпи заради мен. Паралелно съм пила и Б12 и вигантол по 7 капки, но не съм сигурна, че има връзка с тях. Проблемът идва от нарушената термолегулация, според мен. Затова пробвайте да се завиете с нещо по-леко!

# 526
Момичета, привет!

Случвало ли ви се е да се изпотявате нощем, като причината не е хипогликемия?

С Хашимото съм, това е ясно!😂
Писала съм и преди- това е моят основен проблем, свързан с Хашимотото, но да кажа че се случва само през студения сезон (ноември-май). После спира от самосебе си. Понякога се потя и по два пъти нощно време с ледена пот от шията до глезените и трябва буквално да хвърля подгизналата мокра пижама. Треперя от студ, не ми е горещо. Говорила съм и с невролог и с ендокринолози последните 6-7 години. Нямат обяснение, защото потене има при хипер, а не при хипофункция, както и защо има сезонен характер.
 И когато това се случва ежедневно в продължение на месеци, това те съсипва. По принцип съм много зиморничава и не търпя студ (освен на ски:)). Нямам точно обяснение какво се случва тази зима. Прибрах в средата на ноември тънката завивка и извадих дебелата пухена. Седмица по-късно се започна нощното плуване в пот и така до средата на декември, когато реших да експериментирам и да върна обратно по-хладната завивка. "Чудото" се случи почти веднага. Вече два месеца спя като нормален човек. Е, половинката се оплаква, че му е студено, но търпи заради мен. Паралелно съм пила и Б12 и вигантол по 7 капки, но не съм сигурна, че има връзка с тях. Проблемът идва от нарушената термолегулация, според мен. Затова пробвайте да се завиете с нещо по-леко!

Скиорче, чудесна сте! Ще сменя зимната завивка с по-лека.

Аз обичам да спя на хладничко, явно се “претоплям”, като милинка!😂😂😂

Благодаря!❤

# 527
При мен потене от шията до гърдите ( блузата ми е мокра отпред до кръста) се появя нощем, когато съм прекалила с глутена. Преди да спра глутена това потене редовно ми навяваше мисли за пневмония(понеже е само нощем). И почвах парацетамоли и тем подобни. Откакто прочетох в тази тема за влиянието на глутена, го спрях за месец - два и потенето изчезна.

Момичета знаете ли дали честото ядене на червено цвекло може да се отрази зле на жлезата, примерно да подтисне функцията и, тъй като е богато на йод?

Защо твърдиш, че е богато на йод? Сега потърсих в Гугъла състава на червеното цвекло - йод няма. Стана ми интересно, защото от известно време ям много цвекло.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 14:49 от 512

# 528
  • София
Аз пък се потя постоянно. Дори без физическа активност. А ако имам такава направо плувам. Зимата ходя с тениска под якето и пак се потя, хем ми е студено. Конкретно при мен не се влияе от Вит Д, защото миналото лято бях цяло лято на море, може би 50-60 плажа съм направил, дори до ден днешен имам тен и потенето не намаля. Появи се отпреди 1-2 години и го свързвам с Хашимотото. Никакви спрейове и пудри не помагат. Особено като се облека с риза за нещо официално и голям срам хабя.
при хашимото масово има проблем с усвояването на вит.д от слънцето, така че тенът може да е само за красота. изследването дава информация.

ПРи мен тенът е само за красота. Установих го преди три години , след като направих изследване на вит.Д, чийто прием бях спряла две седмици преди това и отидох на море за 20 дни. Аз обожавам слънцето и изкарвам по цял ден на плажа. ДВе седмици след като се върнах в София си направих изследване и вит Д беше паднало с около 6 единици.

# 529
  • Русе
Уау, не знаех, че мога и да не усвоявам Вит Д. Това Хашимото излезе супер широкоспектърно. Ужас…
Благодаря!
В нета не намерих информация по случая за съжаление.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 15:53 от Nikolayy5

# 530
  • София
Имам същия опит с вит. Д, правих си изследване в началото и края на лятото в една и съща лаборатория, съответно юни беше 26 ng/ml в реф. стойности 32-80 ng/ml , а септември - 28 ng/ml, което е мижаво покачване в сравнение с времето, което стоях на слънце и тена, който придобих през лятото. А и аз напоследък започнах повече да изгарям на слънце, преди направо почернявах, сега червенея.
Усвояването на Вит. Д от слънцето се влияе и от употребата на слънцезащитни средства - те не допускат образуването му в кожата. Точно поради това стоях на слънце в по-ранните или по-късните часове на деня, когато слънцето е по-слабо и без нанесен сл. лосион. Е, нямаше никаква полза.
В референтни стойности влязох чак декември, след като през есента си взех спрей Вит. Д + вит. К.

За нощното потене и завивките - отдавам го на нарушения термообмен - аз установих, че с пухена завивка много се потя, дори с просто шалте също, затова използвам одеало от чиста вълна (неспарваща и дишаща материя), през зимата по-дебело.

# 531
От слънцето дефицит чак не се набавя. То си има определени часове в които е препоръчително да си изложен на слънце (за да падат лъчите под определен ъгъл...бях ги чела на времето), без слънцезащитни и имаше минимум колко % от кожата трябваше да е открита и т.н.

Относно нощното изпотяване - при мен има такова 3-4 дни преди цикъл, вероятно хормонално

# 532
Благодаря на всички момичета, които се включиха по темата с изпотяването, както и на Ники!

Така, придобих представа, къде може да е “заровено кучето”!👏

# 533
От слънцето дефицит чак не се набавя. То си има определени часове в които е препоръчително да си изложен на слънце (за да падат лъчите под определен ъгъл...бях ги чела на времето), без слънцезащитни и имаше минимум колко % от кожата трябваше да е открита и т.н.

Относно нощното изпотяване - при мен има такова 3-4 дни преди цикъл, вероятно хормонално
И аз съм чела такива неща. Ъгъл, час, кремове. Ум да ти зайде.
Плюс и теории, че ако носиш слънчеви очила възпрепятстваме усвояването на витамина.
Така че аз си го пия 2-3 пъти в седмицата по 5-6 капки.

# 534
  • Русе
Няма голяма философия с витамина. Колкото по-силно е слънцето, толкова по-силни УВ лъчи и толкова по-лесно и бързо усвояване на Вит Д. Колкото повече открита кожа, толкова по-бързо и с високи концентрации ще стане. Зимата УВ лъчите са на степен 0-2, а лятото до 8-10 за нашите географски ширини. Затова казват, че 15мин на слънце лятото по обед са напълно достаъчни. Зимата и със седмици да стоим на слънце надали ще усвоим нещо, защото УВ е много ниско. То се и вижда по това, че грам не се хваща тен. Дори и да си се намазал с крем фактор 50, след около час действието му започва да намалява и 15-30мин ако си на слънце само по бански, пак ще си натрупаш дневната доза. Дори и с крем. Затова се потъмнява дори и с крем висок фактор.
Аз съм изумен от това, което споделяте и че не се усвоява витамина заради щитовидната. Това е наистина доста голям удар. Защото Вит Д е супер важен, особено лично за мен е още по-важен, защото влияе пряко върху плодовитостта на мъжа, а аз имам проблеми и трябва да поддържам високи нива на половите хормони. И както казвате-лабораторията и ще видиш. Гледам има колеги, които изследват по 50 неща. Но аз съм студент и нямам тази финансова възможност. Вече дадох 200лв за излседвания на мъжките ми хормони по другия проблем, 100лв за лекарства и добавки, 600лв за операция, а сега ако трябва да направя лабораторни за лактоза, глутен, хеликобактер, Б12, Вит Д и те ще излязат 200лв. Не се оплаквам, разсъждавам си просто на момента и пиша каквото мисля. Това Хашимото направо излезе супер заплетено, а уж се води едно от най-леките ендокринни заболявания. Ужас …

# 535
Да се оплача малко... Ходих уж на изследвания. За да ми пуснат щитовидни, трябваше да ме приемат за 1 ден. След всичкото ходене по мъките се оказа, че ми е пуснато само тсх и мат. Ако знаех, щях да си платя пакет в Рамус и да не се занимавам с тях. Хубавото е, че ме консултира кардиолог и вс е ок. На ехограф има леко дифузно изменение, нищо притеснително според доктора. Тсх е 2, беше малко над 3 лятото, мат още е нагоре, но е паднало. Нищо не ми дадоха за пиене. Калций леко завишен, та ми каза да намаля вит. Д, с дефицит съм принципно. Та си пусках сама някои неща, че не мога всичко на куп. Вит. Д от 20 е стигнал 35, май е добре. Вит. Б12 даже е нагоре, ще го спра за известно време. Инсулинът ми е в долна граница. Това е добре, нали? Селенът още не ми е излязъл.
Но да питам - мъжът ми и той лятото беше с вит. Д 20, взима около 4-5 капки на ден, а сега беше 15. Това на какво може да се дължи?

# 536
...
Но да питам - мъжът ми и той лятото беше с вит. Д 20, взима около 4-5 капки на ден, а сега беше 15. Това на какво може да се дължи?
Не посочвате референтни стойности и въпреки това, ако неговият резултат е бил на долна граница или в дефицит, тази доза от 4-5 капки, ако една капка е 400 IU, се води поддържаща доза. Голям дефицит с поддържаща доза трудно се наваксва.

# 537
20 беше долната граница. Пием еднакво количество, даже аз понякога и по-малко. Заедно и се изследвахме. За това ми стана странно, че при мен има ефект, а при него даже пада.

# 538
Ако пие Вигантол, опитайте с друг препарат. За по-доброто му усвояване трябва да се взима и магнезий, хубаво е и да се яде повече черен дроб за витамин А.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 16:52 от Lemy

# 539
Срещала съм мнения, че след боледуване /грип, настинка/ нивата на витамин Д падат.

Общи условия

Активация на акаунт