Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 29 910
  • 738
  •   2
Отговори
# 630
# 631
Има си таблица. Вижте в Google, със сигурност съм я виждала като изображение.

# 632
  • Русе
Наистина ли само от високите антитела може да се чувствам като парцал? Всичко, което изследвах, си е добре. Чудя се дали все пак да не опитам да спра млечните, въпреки че много обичам или глутена.
Аз намалих страшно много глутена от около 10 дена. Струва ми се, че той ми прави проблеми и ще го изследвам. Лактозата като цяло не е ок, но предполагам досега ще си усетила ако имаш лактозна непоносимост, докато при глутена е малко по-сложно и реално автоимуннто и глутена са свързани. Колегите тук доста са писали по случая.
Аз спрях овесените ядки сутрин на 80%. Заместих ги с елда, киноа, амарант, ядки, яйца с извара или сирене. За тези 10 дена съм си правил веднъж или два пъти овесени за закуска. Хлябът също го намалих много и ям най-много филийка/две за целия ден, а преди хапвах по около половин хляб. Уж пълнозърнест ама все глутен. Заместих го с ориз, картофи, повече зеленчуци и плодове. Сушени плодове да си набавям повече въглехидрати и разни такива.
Солети, бисквитки, кроасани, баници не!
Все пак не съм спрял напълно, хапвам това онова глутеново, но ако преди съм хапвал 10 продукта дневно с глутен, сега хапвам 2-3. Промяната, която усетих от няколко дена насам е много по-малко подуване на стомаха, липса на гастритни болки, намален метеоризъм. Като цяло от поне 10 години имам много газове с подувания и болки, а в последните месеци направо през минута по цял ден. Та така. Утре съм на гастро да ме прегледа. Барем се хване за нещо и ми пусне някакви излседвания. Но за глутен дори и да не става по здравна каса, ще си пусна сам. Да знам, че съм на прав път и не си внушавам.
Така че бих те съветвал ако ще спираш някоя от хранителните групи това да бъде на първо време глутена.

# 633
.......... но предполагам досега ще си усетила ако имаш лактозна непоносимост

Не е задължително, не знам какво очакваш да се усеща.

При сина ми при тест за хр.непоносимости открихме силна непоносимост към млечни (и още куп други неща), после в болница му правиха тест конкретно за лактозна непоносимост и излезна такава. Единствените симптоми които мога да определя връщайки се назад са по-чести газове и понякога му се зачервяваше ануса. А той беше с меню от 80% млечна храна.
След спирането им вече симптомите са други, но докато си ги ядеш постоянно и не си ги спирал може и да не разбереш

# 634
  • Русе
Е именно. Газове, болки в стомаха, куркане и лошо храносмилане. Необичайно акне. Това предполагам се усеща като имаш непоносимост.
Ако не усещаш абсолютно нищо след 2л прясно мляко най-вероятно наистина нямаш проблем.

# 635
Ами сина ми нито е имал болки, нито пъпки, нито куркане а само газове както казах и то не са били всеки ден, просто ми е правело впечатление, че са по-често от колкото имам аз например. Иначе всекидневно ядеше - кисело мляко, сирене и кашкавал.

След като беше спрял да ги консумира за 6м и тогава му направиха лактозния тест, т.е. дадоха му да изпие 1 пръст в малка чашка т.е. около супена лъжица. След това 3 дни му беше  зле, силни газове с болки, тежест и не искаше да се храни. Но докато си ги консумира често човек, не всеки път може да разпознае проблема според мен

# 636
  • Русе
Права сте да. Наистина е много трудно. Аз съм със същите оплаквания, дори по-сериозни и ще търся причинителя. Надявам се да е непоносимост към поне само една от двете големи групи храни.

# 637
Относно границите в лабораториите, прилагам снимка на лабораторията, където се тествам.

# 638
Браво! А коя е тя?

# 639
Не съм виждала такова нещо в България, та и на мен ми е интересно коя е тази лаборатория?

# 640
"Заместих ги с елда, киноа, амарант, ядки, яйца с извара или сирене."

Аз също като спрях глутена, започнах да ям повече ядки. Но имам спомен, че те не влизаха в АИП. Та се чудя  - ядките как ни се отразяват(освен, че са много калорични). Орехи не ям(почти).

# 641
От доста години съм пациентка на клиниката, може би от миналата година промениха реф. стойности. Това е в Плевен в МЦ "Света Елисавета".

# 642
  • Ланкър, планините Овнерог
Здравейте
Може би и аз ще навляза в тази тема. На 43г съм. Миналата седмица ходих при личната с оплакване сърцебиене. Пусна ми сума ти изследвания (отдавна не бях ходила при нея), и за хормоните пусна.

По този повод днес пак бях при нея и ми даде направление за ендокринолог. Вече записах и час за понеделник. Май няма да е лошо да ида с готови изследвания (пълен пакет за щитовидна)? Лл каза, че ендокринологът ще ми пусне, но май ми се ще да спестя време. Обаче идва и другия ми въпрос - някъде из темата мернах, че тези изследвания не се правят по време на цикъл. Правилно ли съм видяла? Принципно в понеделник го чакам, но имам онова усещане на идващата гад и не знам дали няма да подрани.

# 643
По принцип, няма да е фатално да си пуснеш изследванията и по време на цикъл, не се притеснявай. Щом се налага.

# 644
Здравейте
Може би и аз ще навляза в тази тема. На 43г съм. Миналата седмица ходих при личната с оплакване сърцебиене. Пусна ми сума ти изследвания (отдавна не бях ходила при нея), и за хормоните пусна.

По този повод днес пак бях при нея и ми даде направление за ендокринолог. Вече записах и час за понеделник. Май няма да е лошо да ида с готови изследвания (пълен пакет за щитовидна)? Лл каза, че ендокринологът ще ми пусне, но май ми се ще да спестя време. Обаче идва и другия ми въпрос - някъде из темата мернах, че тези изследвания не се правят по време на цикъл. Правилно ли съм видяла? Принципно в понеделник го чакам, но имам онова усещане на идващата гад и не знам дали няма да подрани.
Все едно аз съм писала Simple Smile. Не бързай да си пускаш изследвания, ендокринологът ще прецени кой точно хормон да пуснеш. Преди време и аз бях в същата ситуация, но се въздържах от самоволно пускане на хормони и добре, че не го направих , защото си спестих пари от ненужни изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт