Безсъние

• 53 569
  • 657
  •   1
Отговори
# 225
..............

Последна редакция: сб, 09 мар 2024, 18:23 от Nil desperandum!

# 226
Раздаването на акъл и рекламирането на добавки в такава тема е изключително дразнещо!!!

Каква част от пишещите и четящите тук са с леко безсъние и не са приемали силни сънотворни? Предполагам, че са малко. Повечето са затънали от много години и са на сериозни сънотворни! Как се променя начина на живот? Как се сменя работата??? Твърде лесно е да се раздава акъл на килограм!

Защо ми е да търся добър психиатър при условие, че имам добра невроложка???

А за психолог нямам думи........Той може да се окаже полезен на някои хора, но не и на такива с тежко безсъние!

Последна редакция: сб, 09 мар 2024, 17:30 от vl

# 227
vl,
Да- потвърждавам - имам близки хора,  пили успокоителни и сънотворни след тежък стрес, и  спрели ги по схема , постепенно, под лекарски контрол! и заместили ги с хранителни добавки/ това е продължителен период/. Промениха и начина си на живот- например включиха спорт и започнаха да излизат

Естествено,  че има случаи/помня приятелка, а и майка ми в какво тежко  състояние  на безсъние беше, така че не мислите, че не знам за какво става въпрос/.

Здравейте, съгласна съм до някъде с vl. Имам чувството, че вие говорите на теория.
На теория всеки може.
Или говорите от името на свидетел или човек, който познава негов близък, който е в ситуация на силно или наследствено безсъние.
Всички тероии сме ги чували, чели за тях и изпитали.
Спорта въобще не помага. Аз съм бивш спортист и то на полу професионално ниво. Нали се сещате колко съм била изморена ??? И въпреки това, спане няма.
Да не говорим че при някои хора, заради редовното спортуване или спортуване , сърдечният ритъм се повишава и те са превъзбудени и още повече не могат да заспят.
Ходенето на психолог са също дрън-дрън ярина. До като попаднете на читав са минали години.

Причините всеки ги знае. И съм съгласна единствено с вас, че трябва да търси вариант да се пребори с тях ( причините ) .
А както съм го написала многократно, спрямо лекарствата и тежката артилерия - да се намяляват постепенно, като се добавят към тях  по-голямо количество добавки за сън и успокоителни. Така единствено може да се " излъже " мозъка. Аз съм една от " преборилите " тежата артилерия, но всеки път когато съм в силен стрес като смърт на близък, болест в семейството и подобни, отново прибягвам към тези лекарства.

Всичко друго са теории и аз чух или имам познат.

# 228
Ми аз изглежда не съм чела темата- не знаех, че е за хора, които са на сериозни сънотворни. Не рекламирам нищо-
исках само да помогна ..Оттеглям се. Успех на всички.

# 229
BlackCat12, много си права и полезен пост си написала. Аз съм също спортувала целия си живот. Това не помага. Да се умориш - също не помага. Много ми е трудно, когато се налага да спя в една стая с други хора. Например, в болница. Моля хора да изключат телевизора, да не приказват, защото изпих таблетки. А те двете отсреща приказват, а едната спи като заклана. А после тази подига се, почва да ходи до тоалетна, леко да говори с детето си по тел., че е нощна смяна на работа.... Другите спят непробудно. Аз почвам да й се моля да не говори. Стават изочвания в рода, на кого му се спи, той е заспал... Така 2 нощи не спах и се махнах с абоката от болница. Хората не разбират, за какво става дума, и почват да раздават съвети, че не спя, защото се ядем с тях, се нервирам, да я карам по-спокойно.... В живота на живо не срещнах все още човека, който да не спи като мен. Ако не е този форум, ще мисля, че само аз имам безсъние.

# 230
  • София
Аз пък като имам човек в стаята, особено близък, заспивам по-лесно. Дори и да гледа тв тихичко може. Обаче като съм сама, някои нощи е лудница. Спя два часа, будя се и това е!

# 231
Много ми е трудно, когато се налага да спя в една стая с други хора. Например, в болница. Моля хора да изключат телевизора, да не приказват, защото изпих таблетки. В живота на живо не срещнах все още човека, който да не спи като мен. Ако не е този форум, ще мисля, че само аз имам безсъние.

Въртиме се в кръг с нашта дискусия...Ясно е, че хора, които не страдат от безсъние не могат да разберат тази тегоба.
Същото е когато хора, не са били диагностицирани с рак примерно или техен много близък е заболял и те е трябвало да го гледат.
Същото е с диабета или при други автоиммуни заболявания.

За съжаление, живеем в общество. И когато сме с няколко хора в една стая, няма как един човек, да моли други 3-ма да мълчат. Това и от практика го говоря. За това се взимат отделни стаи, макар и по-скъпо това е истината.

В интимния или приятелски свят е същото. Ужасно трудно е когато приятели отидете на трекинг или подобно в планината и сте наели някаква хижа и в стая сте 4 или 6 човека. Аз изтрещавам примерно. Цял живот се разправям за стаи, цял живот ме взимат за принцеса, все са ми казвали, че се правя на интересна или други, докато един ден ми писна и от тогава казвам още преди закупуване на каквото и да е било, аз спя отделно. Имам проблем със съня, не обичам да ме притесняват. Или ако има възможност си взимам отделна стая.
Във връзка, също е ужасно трудно. Айде, ако сте от 100 години може би има някакъв навик. Но, ако е нова връзката, дори фактът, че някой диша до теб или недай боже да хърка край !
Общо взето пътешествията са ми трудни ) с уговорки ), може ли да си легнеш след мен или може ли да дойдеш когато ще съм заспала ? Някакви такива простотии, но се зареждам с много хубави тапи, аз най-накрая си намерих такива, които са от восък. Стават супер, правиш си ги добре и поемат доста голяма част от шума. Така, с тях се излирам.
За съжаление, на пропорция на един народ хората с проблеми със съня, не са чак толкова и за това е така. Просто хората не разбират.

Трудно е , но ще се оправиме по някакъв начин и най-вече - трябва да се търсят винаги варианти за отделно спане.

Последна редакция: нд, 10 мар 2024, 12:34 от BlackCat12

# 232
  • Швейцария
Боже, аз току-що бях нагости и ме разпитват за съня ми. Почват се едни съвети от сорта изморявай се, пий чай с лайка, спортувай...Та чак до някаква магическа лампа за сън се стигна. Даже брошура ми дадоха. А моята лекарка и тя там и вика аз тази лампа ще ти я изпиша. Аз само мигам и викам ми изписвай я, ама ми стана тъпо. Разбирам ги хората, че искат да помогнат. Ама не е това начинът. Ако не беше тази тема и аз бих си помислила, че няма някой на света, който да ме разбере, та дори и собственият ми психиатър, дето това е учил.

Последна редакция: нд, 10 мар 2024, 01:48 от JennyBG

# 233
Боже, аз току-що бях нагости и ме разпитват за съня ми. Почват се едни съвети от сорта изморявай се, пий чай с лайка, спортувай...Та чак до някаква магическа лампа за сън се стигна. Даже брошура ми дадоха. А моята лекарка и тя там и вика аз тази лампа ще ти я изпиша. Аз само мигам и викам ми изписвай я, ама ми стана тъпо. Разбирам ги хората, че искат да помогнат. Ама не е това начинът. Ако не беше тази тема и аз бих си помислила, че няма някой на света, който да ме разбере, та дори и собственият ми психиатър, дето това е учил.

Да не е биоптрон?

# 234
  • Швейцария
Medi-Lum.
https://medi-lum.ch/de/accueil/344-epic-innolux-lichttherapie-6420611984232.html
Помагала ефективно при депресии и проблеми със съня, като допълнителна терапия.

Последна редакция: нд, 10 мар 2024, 06:53 от JennyBG

# 235
Всичко е индивидуално, да не говорим като последна инстанция.

Зопиклонът може да се спре, ако дозата е била до 1 таблетка нощем. Може да се спре за 10-15 дни. Ксанакс е малко по-различен, но в Бг масово се ползва и за сънотворно (също като Диазепам или Лексотан), защото снема тревожността и успокоява, а от това се спи.

Ривотрилът също се е ползвал, но той  е по-токсичен и има някои странични ефекти.

Най-меки са Лексотан (по-старата формула) и Ксанакс. Дозировката е според индивида.

Истинско безсъние няма, ако се бори с билки. Това е леко, временно неразположение, според мен. Качествената Валериана е от полза.

Мелатонинът много се рекламира, но се бие с някои лекарства за кръвно, а и на немалко хора им се гади от него.

Спортът сам по себе си може да не помогне, единствено е важен като дейност, ако се чувстваме удовлетворени от себе си и чувстваме, че успяваме в нещо - преминати метри, победа в игра, удовлетворение от силна воля и т.н. Да, трябва да е далеч от съня. Умората може да помогне, но само в съчетание с удовлетворение, а не като мъка и неприязан.

Сънят зависи от вътрешния ни мир, а той се постига трудно. Трябва да се учим да прощаваме, най-вече на себе си.

# 236
Глупости ! Поредните теории ! Зопиклон да се спре за 10-15 дена това не е вярно ! Особено, ако е приеман дълго време.

За сведение на момичетата, които често коментират в тази група, има доста хора, които страдат от безсъние, но някои от тях не си го признават.
Други ги е срам например да казват,,че взимат силни сънотворни.
Трети, не казват и думичка. И се правят на щрауси, мушка главата в земята и се прави, че нищо не е станало.

Аз познавам поне 3-ма души, които са на зопиклон от 20 години, едната е от 25 години. Някои от тях са медицински работници започнали заради нощните смени и обръщането на деня в нощ и обратното, други както вече бях казала бизнесмени, които летят трансокеански полети нон стоп, други са пилоти...Е да, не се започват тези лекарства само от тревожност. Има и такива, които ги започват,за да борят с нескончаемата часова разлика. И така.

# 237
"Глупости"! Глупаво е да се смята, че някой от любов към теорията ще дойде да пише в тази тема. Спира се Зопиклон с подходящ заместител. Ако някой вземал 4 таблетки Зопиклон, сигурно ще го спира 4 месеца, но се спира. Или с Ксанакс, или, ако може да се оправи и да има мир в себе си, и с Валериан.

Всичко зависи от нивото на самоудовлетвореност. Тия дето пътуват презокеанските полети, ако са доволни от себе си, могат да дремнат по време на полета, никакъв проблем. Ако химията в мозъка не е разбъркана, няма проблем да се спи в различни часове. Едно време с половин чаша вино на обед се дремваше спокойно час-два след обяда.

Да не абсолютизираме и да съдим останалите, става ли?

# 238
BlackCat12, глупости на търкалета са. Все едно да си болен от пневмония и тя да минава от вътрешно удовлетворение, че нещо си постигнал.... Мога днес да съм постигнала много, да съм удовлетворена от деня, имам добро настроение, а легна и не мога да спя. Безсънието е заболяване, както всички други. Има хора, които просто някоя нощ не могат да заспят, но това е друг случай. А за взимане на отделни стаи - това е така. Когато отивам на почивка, търся хотели, в които има стаи единици. Гледам да не плащам двойки. Но в някои болници няма отделни стаи. А къде се продават тапи за уши от восък? Бих купила и аз. В последно време в аптеките няма никакви тапи, не продават.

# 239
Аз купувам от аптеките тук в Германия, уж силиконови, но не уплътняват максимално шума. Намаляват го.   

Общи условия

Активация на акаунт