Безсъние

• 62 696
  • 774
  •   1
Отговори
# 720
За мен основното е баланса на хормоните и функцията/ дисфункцията на оста Хипоталамус - щитовидна - надбъбречни. Това се нарушава от силен стрес/ травматични преживявания.

с много добро чувство , моля да не се приема като забележка, првя корекция :
Скрит текст:
оста  на стреса е – хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези (HPA) и свързаните хормони на стреса се наричат глюкокортикоиди – адреналин, норадреналин, кортизол.
Тя се активира при:
травма, хронично напрежение, постоянна тревожност, претоварване, липса на сън
и има вличние  върху: имунитета, възпалението, настроението, енергията, метаболизма....

И когато огато HPA оста е претоварена, тироидната ос се „смачква“...следва (евентуално) по-малко TSH, по-малко T3/T4, повече обратен T3 (rT3)
→ усещане за умора, мозъчна мъгла, качване на килограми.

Но първата грижа трябва да е насочена към хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези. Това е централният регулатор. Ако HPA оста е претоварена, нищо друго няма да се подреди стабилно — нито щитовидната, нито яйчниците, нито храносмилането.

# 721
Точно така, благодаря за корекцията!

Този дисбаланс/ тази дисфункция е много важна, но по принцип не се наблюдава и не се изследва добре от лекарите. Дори в Западна Европа много малко лекари - т.нар. лекари по функционална медицина (дори не ендокринолозите) - се осмелават да се занимават с тази тема, срещу големи изследвани яи при високи цени.

Може би едно от еченията е медитации и пълно отскъсване от стерсиращия свят - Тибет, манастрирът Шао-лин, Бали и др.

# 722
mimoza@b Новият психиатър, при който бях ми смени тритико, защото ми се появи депресия, а то не е антидепресант, а и нещо обясни за дългия прием, че организма става резистентен или нещо подобно. Сега с ремирта се чувствам добре и нямам тревожност през деня, но ми е само тя слаба за заспиване и затова я комбинирам с хедонин. С ниско кръвно съм, но не ми го свалят много, добре се чувствам с тях.

Остана си ми само един проблем, който ме мъчи. Преди уговорка на другия ден не мога да заспя, дори с лекарства. Имаше период не заспивах до сутринта от тревога, въртене, мисълта, че трябва да съм някъде да комуникирам с хора (донякъде е и социална фобия при мен) инай-вече как ще издържа, ако не съм спала. И така след безьсънна нощ на сутринта отлагам уговорката и веднага заспивaм. Grinning
Започнах почасова работа и първите пъти спах по 1-2 часа на вечер, едвам отивах, цял ден трепереща и тревожна, с времето свикнах и започнах да спя по 4-5-6ч. Но ето че онази нощ пак ми се случи да не заспя до 8 сутирнта беше ми много тежко и отложих смяната си. Страх ме е, да не ме уволнят. Сега ако пак ми се случи ще трябва жива-умряла да ида, нямам избор. Та това е- самият страх- ами ако не заспя (а утре ме чака работа и как ще имам сили за нея неспала) ме държи мен будна и няма оправия- не помагат никакви техники или медитации.
Вие ходили ли сте на работа след абсолютно безсънна нощ и как ви се отразява? Много ми е травмиращо дори да говоря за това.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 13:42 от angelika_

# 723
  • Швейцария
Aз същата работа. Ето ме, имам уговорка за днес с една клиентка и съм спала 2 часа. Сега се опитвам да я намеря и да я питам може ли да дойде веднага, че после да си легна. Аман от всичко...

# 724
Значи, Джени, радвам се, че не съм сама.
Лошото е, че след такава нощ имам много адреналин и стрес и пак не мога да заспя, чак вечерта като пия хапчетата и то пак от страх организма се съпротивлява да заспи. И не трябва да имам уговорки 2 поредни дни, за да мога, ако единия не съм спала, то на втория да възстановя силите Grinning Абе сложна история

# 725
  • Швейцария
Аз и без уговорки спя зле, пък с уговорки съвсем...Сега няма да заспя пак, ще припадам до вечерта, когато пак ще взема хапчета, понеже няма да издържа. Клиентката пък е биполярна и каза, че днес се чувствала зле и няма да дойде. Още по-добре. Мен много ме дразнят близките ми. Майка ми вика е какво като не спиш, после ще легнеш и ще заспиш. ММ пък, нали е експерт по всичко, вика ти нищо не правиш за да спиш и ми дава акъл да не гледам телевизия. То все едно това ще ми помогне. Аз ако не слушам телевизора да ми говори и да ме отвлича, изобщо не заспивам.

# 726
Кофти е като близките не те разбират.. Мъжът ми вижда в какво състояние съм и ми е най-голямата опора. Майка ми не разбира, тя все иска да ме "оправи" и не може да ме приеме каквато съм, това най ме дразни. Тя като си легнела си казвала - Утре ще го мисля и това й помагало, да само че тревожния мозуък и да си го каже не помага..
Аз от 7-8 години заспивам с хапчета абсолютно всяка нощ, страх ме е да не ги пия изобщо, като пристрастена съм и осъзнавам, че е чисто психологически. На телевизор не мога, трябва пълна тишина.

# 727
  • Швейцария
Най-абсурдното е, че аз съм психолог, а те тръгнали да ми дават акъл. Това, което казват, е правилно, но то важи за леки случаи. Аз имам безсъние от 30 години. Ясни са ми и причините и всичко, но това няма никакво значение. Искам просто да спя. Искам да натисна някакво копче и да заспя за поне 8 часа.

# 728
Пожелавам ти го от сърце, да го намериш "копчето". А защо не пиеш лекарства всяка нощ като мен? Аз съм го приела вече.
А относно близките, понякога си мисля, че им писва от нас.

# 729
  • София
Докато големият беше бебе, да не спя ми беше супер, през деня спях с него в парка Joy .
5 години по-късно малката ми разказа играта тотално. Ходех на работа - и психически, и физически тежка и изморителна, сама с две малки деца, имам огромни бели петна от този период. До 3.6 години малката нямаше два последователни часа съм.
Не искам да се сещам.
Сега рядко ми се случва да не спя по цели нощи, но при мен, от дълги години стрес и натрупана хронична преумора, съм си забранила И безсънието да ми е проблем. Намирам си занимавки, когато (ако) заспя, тогава, колкото съм спала - толкова.
Аз пия сутрин серопрам, триптозин, 1000 мг магнезий.
Вечер пия Бриека, серопрам, триптозин, 1000 мг магнезий.
През деня взимам Д и Б12 на спрей и капки.
Отделно съм с тежко сърцебиене от стрес (напоследък доста) и пия Мелисана при нужда.

Пиех по 8 мг мелатонин, но сякаш спрях да виждам полза от него и го спрях засега.

На всичкото това съм с хаши, хипофункция и увреждания на периферната нервна система.

# 730

Отделно съм с тежко сърцебиене от стрес (напоследък доста) и пия Мелисана при нужда.

тази комбинация ; и сутрин , и вечер да пиете и трптозин, и серопрам.....от психиатър ли е изписана?

Комбинацията не е абсолютно забранена, но и двата продукта влияят на серотонина, което теоретично би могло да доведе до серотонинов синдром...
 За тваше добро е да уведомите  психиатъра си, за да прецени точната доза.
Междувременно наблюдавайте първите сигнали – безсъние, главоболие, нервност, сърцебиене...

Прегабалина  (бриека) пък...намалява възбудимостта на нервната система, което е ок за вечерен прием...ама пак трябва да се коментира приемът й заедно с антидепресант и прекурсора му (триптофан)

без да съм лекар, само обръщам внимание!!!
Триптофанът два пъти дневно, особено вечер, се бие с ефекта и на серопрама и на Бриеката.
Серопрамът има дълът полуживот , затова се пие сутрин, защото дава енергия и държи мозъка събуден в повечето случаи.
По-добре е и серопрамът , и триптофанът да са само веднъж дневно или още по- добре да се спре триптофанът и , а да се примема серопрам само сутрин..
Абе да се уточни изцяло лечението с психиатъра, за да не се обърква нервната система.

Сърцебиенето не е само от стрес...може да е резултат точно от серопрам + триптофан 2х дневно.
Това би било в съвсем естествения биохимичен механизъм.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 23:35 от Serendipity*

# 731
Ангелика, аз съм ходила на работа без да съм мигнала цяла нощ, в началото на деня се чувствам ужасно и с течение на деня ми просветва, а вечерта вече вместо да съм като труп и да ми се спи, съм бодра и превъзбудена, разбира се с покачваща се тревожност, какво ще стане тази нощ.
Серендипити много добре е обяснила за механизма и си давам сметка, че една нощ лош сън или липсата на такъв води след себе си следващата нощ лош сън, омагьосан кръг, от който трудно се излиза.
Аз се моля на Бог да ми помага да се отпусна и заспя всяка нощ, но въпреки това стане ли тъмно, започва и едно безпокойство, че наближава време за лягане, а мен не ми се спи и ще успея ли да се преборя със заспиването тази нощ. Много е неприятно, защото това чувство ми отнема усещането за вечерен уют, да си починеш спокойно след работа, да се насладиш на Коледните светлини и т.н.
Вече се притеснявам да излизам на вечеря навън, защото знам, че ще стане късно и пак няма да мога да заспя, ако не си легна рано рано.

# 732
  • София

тази комбинация ; и сутрин , и вечер да пиете и трптозин, и серопрам.....от психиатър ли е изписана?

Психиатър И невролог.

# 733
Много добре сте го описали. Аз съм същата - тревога ако нещо важно ще се върши на следващия ден и не мога да заспя. И това самото незаспиване води до още повече незаспиване. Аз много години така я карах без кой знае колко да съм парцал през деня, но напоследък не мога да издържам. Една нощ без сън и деня е кошмар, две нощи и вече съм неадекватна. Преди години ми се налагаше да пътувам доста и на един-два пъти след 25 часа непрекъснато пътуване и незаспиване почваш да усещаш, че мозъка ще се изключи и вероятно просто ще заспиш прав и ще паднеш. Та подобно усещане почнах да имам от доста по-кратки периоди на безсъние.

# 734
  • Швейцария
Днес бях при ЛЛ. Тя знае какво пия и й казах, че изобщо не съм добре и взимам по 2 пъти Золпидем, за да спя по 2-3 часа. Веднага ме прати на друг психиатър и ме записа в лаборатория за сън, където стоиш 24 ч и те наблюдават. Там не знам дали ще отида. Няма да заспя изобщо и няма да издържа.

Общи условия

Активация на акаунт