Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 90 241
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 105
Днес получих смс, че съм имала превод на 15ти. Нямам нищо по сметката. Нормално ли е?
Не

Онлайн в кой точно сектор в сайта на НОИ се проеерява  по ЕГН и ПИК, толкова много варианти има, къде точно се виждат? Може би където и болничните?
Справки за парични обезщетения и помощи - предполагам.Пробвай там!

Там беше първото място. Нищо също.

# 106
СМС не се ли получава от банката, в която е сметката?

# 107
СМС не се ли получава от банката, в която е сметката?

Не е от банката, от НОИ е.

# 108
Първо получавам sms от банката, този от НОИ, идва след няколко дни обикновено.

# 109
  • София
Здравейте, не зная в коя точно тема да попитам, реших тук. Дали деца със СОП са освободени от Национално Външно Оценяване в 7 клас и къде да го прочета? Благодаря!

# 110
  • Бургас
Не всички деца със СОП са освободени от НВО. Има списък с хронични заболявания, които предполагат насочване от комисия от РУО в определени училища. В сайта на съответното РУО обикновено е поместен. Освободени от НВО са и учениците с качествени оценки, които не покриват държавния образователен стандарт за съответния клас, тях ги насочва комисия от ресурсен център. Месец май се подават Заявления.

# 111
Здравейте.
За кои генетични заболявания се дава пожизнен ТЕЛК?
Или тива зависи от комисията?
Синът ми е с генетично заболяване, което се изразява в образуване на доброкачествени тумори по костите. Рядко генетично забоялване. Имаме изследване от Холандия със съответната делеция, изследване от НГЛ пак с делеция на съответният ген и описание на генетичното заболяване. При синът ми е тип 2 най-тежката форма от общо 3. Има над 20 тумора, които се виждат и още не знам колко, които само скенер и рентген показват. До сега има 3 операции, предстоят поне още 4-5 (поне). Дясната ръка не расте от лакътя надолу заради туморно образувание близо до лакътната става.
Синдрома е микроделационен Langer–Giedion syndrome.

Детето ми е със СОП, четвърти клас. Още февруари месец класния ръководител ми даде да попълня и подпиша заявление за освобождавне от НВО.

# 112
  • Пловдив
Би следвало от комисията да зависи. Не са посочени в наредбата, пише само за "дефинитивни състояния", при които не се очаква подобрение.

# 113
Здравейте! Имам детенце на 6г с глухота. Подадох документи преосвидетелстване за Телк (изтича срока на първото ЕР) и му дадоха отново 91% за три години. Доколкото знам според новата наредба трябваше да получи пожизнен Телк. Мога ли да обжалвам срока според вас?
PS: Имплантиран е едностранно.

# 114
И на моето дете подновиха ТЕЛКа пак за 3г. Това е третото подред решение. Първото беше за 1г.

# 115
  • Пловдив
Няма списък кои точно увреждания са за пожизнено определяне. По преценка, при дефинитивни състояния, при които не се очаква подобрение. На моя му определиха първо за една година, после за две, и неговото състояние е до живот по принцип.

Днес подадох искане за преосвидетелстване. Опашката отвън заради ковид, пропуска я един чичко и на въпроса може ли по пощата, вместо да висиш на опашката, отговаря: "Спокойно, бе, ей сега ще влезеш". Така и не разбрах дали може. Grinning Един мъж на опашката разправяше, че по закон при личен преглед се определял с няколко точки по-висок процент, отколкото само по документи. Не знам да има такова нещо "по закон", иначе на практика може и така да се случва. А вътре пък ми казаха, че не, не било вярно, че срокът се продължавал по закон - "срокът ви е докогато пише в решението, а какво ви изплащат социалните, няма нищо общо с нас". В закона пише нещо по-друго, ама няма практическо значение, де.
Скрит текст:
§ 20. (1) (Предишен текст на § 20 - ДВ, бр. 34 от 2020 г., в сила от 09.04.2020 г., изм. - ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2020 г., в сила от 18.07.2020 г.) Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, съответно експертните решения на ЦВМК към Военномедицинската академия за годност за военна служба и служба в доброволния резерв, при които срокът на инвалидност, съответно срокът на годност е изтекъл по време на извънредното положение или на извънредната епидемична обстановка, продължават действието си по време на извънредното положение, съответно на извънредната епидемична обстановка и три месеца след нейната отмяна.

Не те викат при изтичане на срока, сам трябвало да си следиш. Преди май пращаха писмо.

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 15:10 от Магдена

# 116
Под 16 годишна възраст никога не са ни пращали писмо. Просто два месеца преди да изтче решението, подавах документи в РКМЕ. Чак тогава идва писмо, кога, къде и какво е нужно.
След тази възраст те изпращат писмо с инструкции.

# 117
Няма списък кои точно увреждания са за пожизнено определяне. По преценка, при дефинитивни състояния, при които не се очаква подобрение. На моя му определиха първо за една година, после за две, и неговото състояние е до живот по принцип.

В наредбата са написани дефинитинвите състояние, при които се дава пожизнен Телк:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … Dy1dmh6tzuEJ7-8lY

# 118
  • Пловдив
Аз наредбата знам коя е, но не виждам в нея да са изчерпателно изброени.

# 119
Здравейте! Знаете ли НЕЛК как предават решението си? Моя приятелка е обжалвала решението на ТЕЛК, пратила е жалбата чрез Български пощи с обратна разписка.
Пак чрез пощите ли ще и́ пратят решението?

Общи условия

Активация на акаунт