Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 92 040
  • 1 216
  •   2
Отговори
# 270
Добър вечер, имам един въпрос взимаме от Здравната каса лекарства с протокол за детето ми, което е на 4г. и е с ТЕЛК, от няколко месеца съм с прекъснати здравни права и ни предстои ново подаване.Това ще окаже ли влияние за отпускането на лекарствата му?

# 271
Твоят здравен статус няма отношение към този на детето. Всички деца до 18 години или докато завършат образованието си, ако учат държавна поръчка, са осигурени за сметка на републиканския бюджет.

# 272
  • София
Трябва да изчакате 14 дни от датата на решението за ТЕЛК и след това отивате в картотеката, за да го заверите (на места май не се и чакат тези 14 дни). После отивате в социалните по настоящ адрес и те ще ви съдействат. Там подавате документите, за да започне вече изплащането.
Вижте и първа страница на темата, там има доста информация.

Здравейте, днес получих решенито от ТЕЛК за детето ми,което е с 80 процента. Сега в социалните ли трябва да се занесе и в какъв срок. Не ми обясниха каква е процедурата, защото подавах по пощата документи.

# 273
Момичета, колко време средно минава от подаване на документи за преосвидетелстване до обаждане за комисия или евентуално взето решение на същата? Никога нищо не получавам по пощата, а не ми се иска да нахалствам, звънейки в картотеката.
Имам регистрация в Системата за сигурно електронно връчване и се надявам там да качат решението, за да разбера, ама май не е както си мисля ...

# 274
При нас стана бързо минаването и получаването на решението. Но то все още не е качено с системата за Сигурно електронно връчване( от юни е ). Писах им, отговориха ми , че отнемало време и те така- чакаме....Wink

# 275
  • София
Здравейте, споделям опита ми от нашето обжалване на ТЕЛК пред НЕЛК, като време.
Обжалвах решение на ТЕЛК на 25 май. На 20 юни получих писмо, че заседанието на НЕЛК ще е на 12 юли. На 16 август дойде писмото с решението на НЕЛК (в наша полза). Отне 3 месеца почти от датата на обжалване до уведомяването ни.
И да ви питам! Подадох веднага при социалните, но сега за месеците назад, през времето на обжалването ще получа ли пари? Или от юли, откогато е решението?

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 23:52 от derta

# 276
  • Sofia
Здравейте, споделям опита ми от нашето обжалване на ТЕЛК пред НЕЛК, като време.
Обжалвах решение на ТЕЛК на 25 май. На 20 юни получих писмо, че заседанието на НЕЛК ще е на 12 юли. На 16 август дойде писмото с решението на НЕЛК (в наша полза). Отне 3 месеца почти от датата на обжалване до уведомяването ни.
И да ви питам! Подадох веднага при социалните, но сега за месеците назад, през времето на обжалването ще получа ли пари? Или от юли, откогато е решението?

Би трябвало да получите за месеците назад. За моя син преди години, когато му вадихме първия ТЕЛК, получихме за доста месеци назад, защото ги даваха от датата на поставяне на диагнозата. Ако е продължаване на предишен, при социалните се попълва, че забавянето не е по ваша вина.

# 277
  • София
Здравейте, споделям опита ми от нашето обжалване

Би трябвало да получите за месеците назад. За моя син преди години, когато му вадихме първия ТЕЛК, получихме за доста месеци назад, защото ги даваха от датата на поставяне на диагнозата. Ако е продължаване на предишен, при социалните се попълва, че забавянето не е по ваша вина.
Да, попълних, че не е по наша вина забавянето. Първия път и на нас изплатиха назад няколко месеца половината от сумата. Но се чудя сега при обжалване как стоят нещата. Ще разбера скоро...и ще пиша.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 00:22 от derta

# 278
  • Пловдив
На мен точно вчера ми се обадиха да ми кажат, че ще ми изплатят и разликата за времето от подаването на жалбата, да.

# 279
Здравейте! ТЕЛК решението на дъщеря ми изтече на 01.септември. Подадохме документи за преосвидетелстване още юни/юли, защото тогава получихме писмо, че изтича решението. Все още обаче не сме получили писмо с дата за явяване, съответно и какви документи да подадем. Става въпрос за ТЕЛК Хасково. Не знам дали е нормално, леко взех да се притеснявам, има ли друг такъв случай... Телефон разбира се не вдигат... Дали е необходимо да отида на място? 🥺

# 280
Здравейте.От една седмица с детето ми сме в болница с диагноза левкемия.От майките тук в болницата разбрах, че мога да получавам ТЕЛК ,както и да стана личен асистент на детето си.Може ли ако не е много нахално да ми обясните стъпка по стъпка какво и къде трябва да направя.Предстои ни много дълго лечение през което аз няма да мога да работя и ще съм изцяло финансово зависима от близките си, което допълнително ме смачква, така, че всяка помощ ще ми е от полза.Предварително благодаря.

# 281
Когато ви изпишат ще ви дадат епикриза. С нея отивате при ЛЛ, който ще даде направление за явяване пред ТЕЛК. Подават се документите и след 2-3 седмици ще ви се обадят да минете пред комисия. Едва ли ще ви викат заедно с детето, а може и вас да не викат. Като издадат рещение с определен процен има срок за обжалване. След този срок решението влиза в сила и го представяте в социалната служба по местоживеене. Съгласно процента ще получавате социално плащане в определен размер. Ако процента е над 90 и в решението пише - с чужда помощ кандидатствате пред общината за ЛА. Според състоянието на детето ще определят дали договорът ще е за 4 или 8ч дневно в рамките на раб. седмица. Тогава част от социалното плащане ще се пренасочи към общината като част от заплатата ви като личен асистент. На база на този трудов договор ви върви стаж, ползвате болничен и отпуска, но ако имате друг трудов договор този за ЛА не може да бъде за повече от 4ч.
В нашия случай състоянието на детето го ограничава в рамките на дома, но по принцип решението на ТЕЛК дава плаво на карта за градския транспорт на детето и на вас като придружител. Има някакво право и за ползване на БДЖ както и за безплатни винетки, ако има автомобил собствевост на семейството. Имате право и на освобождаване от данък на МПС, но там май имаше някакви доп. условия. При определен процент над 90 от БЧК всяка година дават пакет с хран. продукти. Друго не се сещам в момента.

В кое от трите онкоотделения за деца сте - София, Пловдив или Варна? В София има психоложка към отделението от която имам прекрасни впечатления и ви препоръчвам да я потърсите. От психоложката в Пловдив не съм чак толкова въодушевена като човек, но смятам че също е добър професионалист. Мисълта ми е, че вероятно сте доста объркана и ви съветвам да потърсите среща с психолог. Кураж ви желая. Детето ще бъде добре.

# 282
  • Пловдив
Аз само пожелавам лечението да бъде успешно. За щастие в днешно време много по-често е успешно. Другото Рори го е обяснила в подробности, някои от които и аз не ги знаех.

# 283
Здравейте, на синът ми дадоха 50 процента ТЕЛК. Вчера ходих до социалните, но нещо не можах да разбера. Сега щели да ми спрат детските за детето с ТЕЛК, а за другото дете оставали. Значи помощта е общо 350 лв с  детските ли или 350 и отделно още 50 лв детски?

# 284
Само 350лв, ще получавате. Не се полагат детски за дете с ТЕЛК, само добавката.
Амбър, пожелавам бързо и успешно лечение на детенцето Ви! И много сили на Вас! За ТЕЛК-а, Рори Ви е обяснила как стават нещата.

Общи условия

Активация на акаунт