Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 92 085
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 300
Днес отидох да попитам в транспортната къща какви документи са нужни, за да извадя на детето си карта за автобус и какви са му правата. Честно ви казвам, тръгнах си нищо не разбрала. Обясних, че детето ми е с 95 процента ТЕЛК и попитах какво му се полага.Попитаха с придружител ли е, а то не е. Взеха да ми обясняват, че нямало как да се каже конкретно. Трябвало да занеса решението от ТЕЛК, за да видели диагнозата и да преценяли.И детето трябвало да заведа освен да го снимат и да го видят, щото въпреки процента те диагнозите били най-различни. Щели да преценят какво намаление да ми предложат от различните варианти.
Какви различни варианти, какво сгляди, каква преценка...Картата и явно цената и не е ли.съобразена с процента ТЕЛК? Кой ще оглежда детето и ще преценява на място, служителката, която продава картите ли.
Леко съм втрещена

# 301
Ама тя и картата за транспорт пак минава през соц.служба. Там ходи и си подай документите.

# 302
Всъщност през социални служби минава картата за пътуване по БДЖ, която е за две безплатни пътувания.
За карта за градски транспорт не навсякъде се издава безплатно или с намаление. Може и въобще да няма. Това действително си зависи от транспортната фирма и от населеното място, където се намирате, т.е. дали транспортната фирма има сключено някакво споразумение сключено с общината.

# 303
За София със сигурност подавам документи в соц.служба за карта за гр.транспорт. Като получим разрешение вече ходим в бютата за карти, като първоначално ти казват точно в кое да отидеш - там има списък от соц. служба дали си одобрен и за колко време.

# 304
  • ВАРНА
Аз мога да кажа за Варна как е:
С ТЕЛК-а се отива в кметството за да издадат картонче с данните. С него от пункта на градски транспорт издават карта. До 18год. имат право на безплатна карта за всички градски линии. И още една за придружител, също безплатна.

# 305
А за региона на Велико Търново няма такива екстри /или поне нямаше, скоро не съм проверявала/.

# 306
За Бургас става въпрос.В социалните ме върнаха в транспортна къща след като с изумление ме изслушаха. Май ще купя редовна карта. Детето ми представа няма, че има ТЕЛК и не бих искала и да го знае. Заведа ли го на място ще е снимане и публично обсъждане и май ще му го спестя .
Благодаря момичета.

# 307
Здравейте, имам две деца на 3 г, за които подадохме документи за ТЕЛК преди около 2 седмици. Диагнозата е лека към умерена умствена изостаналост със сериозни отклонения от поведението и множество стереитипни движения или накратко F70. 1 Интересува ме дали има някой друг с тази диагноза и какъв процент дават, както и колко се чака писмото за комисия, когато става въпрос за деца, ако това изобщо има някакво значение? В София сме

# 308
Здравейте, имам две деца на 3 г, за които подадохме документи за ТЕЛК преди около 2 седмици. Диагнозата е лека към умерена умствена изостаналост със сериозни отклонения от поведението и множество стереитипни движения или накратко F70. 1 Интересува ме дали има някой друг с тази диагноза и какъв процент дават, както и колко се чака писмото за комисия, когато става въпрос за деца, ако това изобщо има някакво значение? В София сме
Нашето беше такова 60%
После след две години обжалвахме пред НЕЛК и сега стана 80%

# 309
Здравейте!Аз съм родител на дете с аутизъм с 85% Телк с ЧП.Дойде време да подаваме документи  за преосвидетелстване.Има ли родители от гр.Сливен? Как става сега подаването на документите?Разбрах ,че трябвало от разстояние по пощата.Ние  сме от Нова Загора.Аз така се притеснявам да подам документите и предпочитам там на място да отидем както беше преди 3 години .Има ли някой ,който наскоро е подавал да ме информира как да постъпя?Да не би да отидем до там и да ни се скарат.

# 310
  • Sofia
Здравейте!Аз съм родител на дете с аутизъм с 85% Телк с ЧП.Дойде време да подаваме документи  за преосвидетелстване.Има ли родители от гр.Сливен? Как става сега подаването на документите?Разбрах ,че трябвало от разстояние по пощата.Ние  сме от Нова Загора.Аз така се притеснявам да подам документите и предпочитам там на място да отидем както беше преди 3 години .Има ли някой ,който наскоро е подавал да ме информира как да постъпя?Да не би да отидем до там и да ни се скарат.
Аз зимата ги подавах на място, а тогава мерките против Ковид бяха по-затегнати.

# 311
Аз зимата ги подавах на място, а тогава мерките против Ковид бяха по-затегнати.

Много благодаря за споделеното!Ще отида и аз на място и ако ни върнат тогава ще изпратя по пощата.

# 312
Нашето беше такова 60%
Обжалвахте след получаването на путвото решение за 60 % или, когато дойде моментът за преосвидетелстване? Благодаря за отговора!

# 313
Нашето беше такова 60%
Обжалвахте след получаването на путвото решение за 60 % или, когато дойде моментът за преосвидетелстване? Благодаря за отговора!
Първо две години бяхме на 60% и като се явихме поради изтичане, получихме пак 60%. Като отидох в социалните, попаднах на една позната и тя каза, че и е много странно на дете да дадат без чужда помощ. И тя ме подтикна да обжалваме и ми каза, че на всички деца давали и чужда помощ. Пуснахме жалба и за месец два се случиха нещата.

# 314
Ние от самото начало сме без ЧП. Не съм и обжалвала. Също 60%

Общи условия

Активация на акаунт