Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 92 188
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Нищо не трябва да подавате. Помощите са до 18 или до 20 години, ако ходи още на училище. Спират се автоматично, когато настъпи едно от двете събития - завършване на средното образование или 20 години.
За пенсия е трябвало да подадете документи още след навършване на 16 години, ако процентът е 71 или повече.

# 331
Дидка, чакате си решението. Ако се забави или не дойде, защото при нас никога не е пристигало, отивам да си го взема лично.
Лютиче тоест, когато детето навърши 16 години спират помощта , която получават децата ни в момента и тя се трансформира в пенсия, доколкото разбирам сумите за която.са различни от настоящата помощ?

Последна редакция: сб, 29 окт 2022, 15:28 от Мила

# 332
Не се спира, подават се документи в НОИ, получават помощ от социалните и инвалидна пенсия от НОИ.При навършване на 18 пак подавахмев социалните, не зная сега дали е така.Дали защото се издава нова лична карта...не помня.

# 333
  • Sofia
На последното решение му намалиха процентите на 50. Това означава явно, че няма да взема пенсия от НОИ. Просто не съм се интересувала от тези неща и не съм наясно.

# 334
Синът ми беше с висок процент, има значение и дали е с чужда помощ или не.При ЧП парите са повече.

# 335
  • Sofia
.А трвбва ли да има дебитна карта на негово име? Мисля утре да отидем двамата до НОИ, но дали трябва да му направя карта за получаването на пенсията или може и на моя сметка да се превежда?

# 336
  • София
.А трвбва ли да има дебитна карта на негово име? Мисля утре да отидем двамата до НОИ, но дали трябва да му направя карта за получаването на пенсията или може и на моя сметка да се превежда?

Пенсията може да се получава в посочен от вас клон на пощата или по сметка на детето.
Но нали написахте, че процентите са 50? В такъв случай не се полага пенсия при навършване на 16.

# 337
  • Sofia

Пенсията може да се получава в посочен от вас клон на пощата или по сметка на детето.
Но нали написахте, че процентите са 50? В такъв случай не се полага пенсия при навършване на 16.
Четох днес в страницата на НОИ, че се полага пенсия от 50% нагоре. Просто размерът при по-малък процент е по-малък.

# 338
  • София
Ясно. Това не го знаех. Благодаря за информацията.

# 339
  • Sofia
Ясно. Това не го знаех. Благодаря за информацията.
Утре ще отидем до НОИ и ще видим какви са точно условията. После ще пиша тук, за да споделя. Simple Smile

# 340
На последното решение му намалиха процентите на 50. Това означава явно, че няма да взема пенсия от НОИ. Просто не съм се интересувала от тези неща и не съм наясно.
Да, така е. При 50 % не се полага пенсия от НОИ. Социална пенсия за инвалидност се полага само при процент от 71 до 100.

# 341
Здравейте! Телк-ът на сина ми изтича на 01.01.2023 г. Мога ли сега, два месеца по-рано, да подам документи за ново преосвидетелстване? Детето е на две години и има Телк от раждането си. По спомен около месец и половина беше времето от подаването на документите до явяването на комисия. Притеснена съм да не ни върнат, поради не изтекъл срок на Телка. Благодаря ви!

# 342
Здравейте ,
Днес получих телк решение .
В срок от 1 месец трябва да го заверя или мога да го обжалвам ?
От какво мога да се възползвам ?

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 18:28 от Ravven_R

# 343
  • Sofia
Да, така е. При 50 % не се полага пенсия от НОИ. Социална пенсия за инвалидност се полага само при процент от 71 до 100.
Да, не се полага. Днес се обадих да питам. Явно нещо грешно съм прочела, както винаги.

# 344
Здравейте! Телк-ът на сина ми изтича на 01.01.2023 г. Мога ли сега, два месеца по-рано, да подам документи за ново преосвидетелстване? Детето е на две години и има Телк от раждането си. По спомен около месец и половина беше времето от подаването на документите до явяването на комисия. Притеснена съм да не ни върнат, поради не изтекъл срок на Телка. Благодаря ви!
Подавайте документи до картотеката възможно най-скоро!Нашият ТЕЛК също бе до тази дата и подадох заявление с новите прегледи през психиатър и психолог преди месец.Детето ми е с детски аутизъм. Мислех, че ще получа писмо за дата, но се обадиха по телефона да отида и да получа новото решение на ТЕЛК лично.Не можело вече по пощата.

Общи условия

Активация на акаунт