Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 545
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 1 095
Когато в решението пише Чужда помощ, дори да няма асистент, финансовата помощ е по-голяма сума.

?

# 1 096
Това не е вярно, поне за процент над 90. Първите 5г. не бях асистент на детето (социалните ми бяха казали, че не мога, после разбрах че това не е вярно), а неговия ТЕЛК винаги е бил с ЧП. Получавала съм само сумата по чл. 8

# 1 097
  • Пловдив
Не е по-голяма. Моят син е 100% с ЧП (преди беше 85, видимо занижено спрямо други деца, но го повтаряха от решение в решение, докато не обжалвах пред НЕЛК, питащата да го има предвид - но става дума за времето преди централизираното разпределяне по комисии), няма асистент - няма откъде да намеря такъв, и получаваме сумата, предвидена за над 90%, колкото си е определена за всички с този процент. Няма отделна сума за чужда помощ, поне не и за деца.

# 1 098
Извинявам се, забравих да уточня, че това е за пенсията от НОИ след 16 години.

# 1 099
Здравейте, моля за помощ. Искам да обжалвам телк на детето ми онлайн, но в системата за сигурно електронно връчване , не намирам от къде да стане? Бихте ли ми помогнали, ако знаете как се обжалва онлайн?

# 1 100
  • ВАРНА
Здравейте, моля за помощ. Искам да обжалвам телк на детето ми онлайн, но в системата за сигурно електронно връчване , не намирам от къде да стане? Бихте ли ми помогнали, ако знаете как се обжалва онлайн?
Аз тук си следях развитието на ТЕЛК на сина ми
https://ibd.mh.government.bg/
Но за обжалването нещо системата не ми позволи да го направя онлайн и за да не изпуснем срока пратих документите до НЕЛК с куриер.

# 1 101
Как се вади електронен подпис, би ли ми обяснила стъпка по стъпка, ако имаш време? Трябва вчерша направя на детето ми, което е пълнолетно, да видя какво става с обжалването. Минаха три месеца, няма и пенсия...С ПИК не става.

# 1 102
  • ВАРНА
Нашите подписи са B-trust. Нищо сложно-отидохме двамата в офис, срещу лична карта подписваш договор и получаваш подписа. Мисля че вече може и онлайн да се заяви и го получаваш с куриер. Ако ти е необходима още инфо питай. Насреща съм

# 1 103
Нашите подписи са B-trust. Нищо сложно-отидохме двамата в офис, срещу лична карта подписваш договор и получаваш подписа. Мисля че вече може и онлайн да се заяви и го получаваш с куриер. Ако ти е необходима още инфо питай. Насреща съм
Благодаря, много си мила! Колко струва? Аз четох и мислех чрез приложение, че е безплатно май за три пъти. Вече съм без заплата за ЛА и детето е без пенсия...Кога ще дойде това решение от НЕЛК, минала е датата и нищо. И старото не е получено в НОИ (обжалваното)!

# 1 104
Здравейте, включвам се ако мога да помогна на всички, които искат да обжалват телк онлайн. Успях да разбера от служител на НЕЛК,как става това.

Влизате в профила си в https://edelivery.egov.bg/ .
След това отивате на "Изпрати съобщение" , на получател избирате "Добави"  от менюто избирате "Държавни администрации"  и падащото меню избирате "Национална експертна лекарска комисия ". После в свободен текст пишете съобщението си към тях, като задължително вписвате данни за лицето , на което е ТЕЛК, както и номера на експертното решение.

Това е всичко.

# 1 105
  • ВАРНА
Благодаря, много си мила! Колко струва? Аз четох и мислех чрез приложение, че е безплатно май за три пъти. Вече съм без заплата за ЛА и детето е без пенсия...Кога ще дойде това решение от НЕЛК, минала е датата и нищо. И старото не е получено в НОИ (обжалваното)!
Сега проверих на сайта цените-флашката с картата се купува еднократно в началото-21лв+6лв е абонаментът за една година. Като изтече само се подновява абонамента, не се купува пак флашка.

Само да допълня, че в https://edelivery.egov.bg/ можете да влезете и с ПИК от НАП или НОИ.

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 12:57 от megivarna

# 1 106
Влизам с ПИК, но няма информация за ново решение. Има го старото с отбелязано "обжалвано". С електронен подпис на друго място ли се проверява или се виждат неща, които не се виждат с ПИК? Или изобщо не са го разгледали ...На имейл ми отговориха, че ще го пратят, като мине техническа обработка...

# 1 107
Много сме объркани !!! 21 век вече 2025 г. В ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ НЯМА ЯСНА ИНФОРМАЦИЯ Rage

Дете на 4г. с Телк 95% с чужда помощ... доколкото разбрах детето ще получи 1180 лв..

Друго нещо има ли ? например и майката ще получили ли  отделна сума за чужда помощ за детето

# 1 108
Ако майката стане личен асистент ще получава заплата, ще има стаж и осигуровки. Част от тези 1180 лв. отиват в общината като част от заплатата и от тях получавате 800 лв.

# 1 109
Ако майката стане личен асистент ще получава заплата, ще има стаж и осигуровки. Част от тези 1180 лв. отиват в общината като част от заплатата и от тях получавате 800 лв.
много ви благодаря за отговора.

т.е. пак ще получава 1180 лв. общо нали ? няма да губят парите  или ще получава 800 лв ?

АМИ ТОГАВА ПАРИТЕ СЕ ГУБЯТ ??

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 18:36 от waynubg

Общи условия

Активация на акаунт