Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 584
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 1 110
  • BG
Тъкмо щях да пиша същото. Тя Рори72  си изкълчи ръцете да пише едно и също толкова пъти и пак има не разбрали. Ама четете предни постове.
В Развлечение коментират детето на Криско.3 години крили, че е с Даун.Горките ние, които не сме известни не си крием децата.У нас след няма и три месеца ще станат 34 години откакто има един с Даун.  Даже на нашата улица  има още две. Ако на някого му е интересно, да чете в Развлечение-то.
1180 - 380/ които отиват в общината/ = 800. Заплатата на ЛА варира в зависимост от броя на отпуснатите часове. При мен нетната сума е 705 за 6 часа дневно.Осигуровките са към 206.Сега стана ли по - ясно?

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 18:45 от Вивиана Енева 634968

# 1 111
Тъкмо щях да пиша същото. Тя Рори72  си изкълчи ръцете да пише едно и също толкова пъти и пак има не разбрали. Ама четете предни постове.
В Развлечение коментират детето на Криско.3 години крили, че е с Даун.Горките ние, които не сме известни не си крием децата.У нас след няма и три месеца ще станат 34 години откакто има един с Даун.  Даже на нашата улица  има още две. Ако на някого му е интересно, да чете в Развлечение-то.

Ако майката стане личен асистент ще получава заплата, ще има стаж и осигуровки. Част от тези 1180 лв. отиват в общината като част от заплатата и от тях получавате 800 лв.
Не е ли по-добре БЕЗ ЛИЧЕН АСИСТЕНТ ?

Без ЛА: 1180 лв
с ЛА: 800 лв

?? нещо не мога да разбера..

# 1 112
  • ВАРНА
С ЛА 800лв и добавяте заплатата Ви като асистент.

# 1 113
  • BG
Обяснявам за пореден път.Към 800 лв. помощ за дете с увреждане се прибавя заплатата на асистента /ако е примерно като моята/700 и стават 1500, като ти върви и осигурителния стаж. При 1180-те трябва да си платиш осигуровките от тази сума.Искрено се надявам вече да си разбрала.
Да допълня - ако си на работа можеш да минеш на 4 часа. После си избираш по кое време на деня си личен асистент. Споделям личен опит. От 8.00 до 12.00 съм на основното работно
 място. От 16.00 до 22.00 часа съм асистент.Избрала съм тези часове, тъй като сина ми посещава Дневен център

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 20:07 от Вивиана Енева 634968

# 1 114
Обяснявам за пореден път.Към 800 лв. помощ за дете с увреждане се прибавя заплатата на асистента /ако е примерно като моята/700 и стават 1500, като ти върви и осигурителния стаж. При 1180-те трябва да си платиш осигуровките от тази сума.Искрено се надявам вече да си разбрала.
мисля ,че вече разбрах 1180 лв ТЕЛК (от тази сума взимат -380 лв.осигуровки,стаж и тн.) И остава 800 лв + Заплата Асистент

БЛАГОДАРЯ ,ВИ

# 1 115
  • BG
Да, така е.Да допълня и още нещо - дневните центрове правят чудеса с децата по отношение на комуникативните, социалните и трудовите умения. Дотук са 29 години и 5 месеца откакто сина ми посещава такъв център. Доволна, признателна и благодарна съм на персонала , че можехме спокойно да отидем на работа, и както се пошегувах веднъж ,че са ни търпяли толкова години децата.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 20:28 от Вивиана Енева 634968

# 1 116
нека Модератора да добави на 1 страница, да няма пак едни и същи въпроси

# 1 117
Затрудних се да намеря срок за отговор на жалба до НЕЛК, някой може ли да ме ориентира?

И като ви чета, май не трябваше да се жаля, че не ни е определена чужда помощ за детето. Ще видим какво следва

# 1 118
Около 3 месеца минават докато се произнесе НЕЛК и получите новото решение.

# 1 119
Здравейте.
Моят син е с 100 %Телк с ЧП ,юни 2025 г навършва 18 год . и  знам,че тогава нещата се променят...сумата ,която ще получава е друга...
До сега не сме ползвали ЛА ,защото той беше добре,ходеше в Дневен Център,а ние с баща му работехме,но последните месеци състоянието му се влоши и мисля,че ще трябва да напусна работа.
Ще има ли право на ЛА като е пълнолетен?
Каква сума ще получава като пълнолетен?
Имам много въпроси ,но не знам дали тук е правилното място?

# 1 120
  • BG
Да, има право на ЛА. Ще се спре сумата за дете с увреждане при навършване на пълнолетие. Остават пенсията и интеграционната добавка. Каква ще бъде заплатата, зависи от броя на отпуснатите часове за ЛА.
А Центъра ще посещава ли ?

# 1 121
Остават пенсията и интеграционната добавка. Каква ще бъде заплатата, зависи от броя на отпуснатите часове за ЛА.
А Центъра ще посещава ли ?

Каква сума е пенсията + добавката?
За 8 часа ЛА - минималната заплата ли е?

Няма да посещава Дневния Център.
Точно за това искам да се подготвя , ако напусна работа с какви финанси ще разполагаме.

П.п. Извинявам се,че питам само за пари, суми,левове....ясно е ,че ще направя най- доброто за детето си и ако това е да напусна работа ще го направя,без да се замисля, но се притеснявам дали ще се справим само със заплатата на съпруга ми.

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 22:09 от Vayallete

# 1 122
  • BG
О, не! Отказвам се да коментирам. Вие не знаехте ли, че на 16 години се явява на ТЕЛК за възрастни?! Нещо за интеграционни да сте чували?!
Нямам нерви да обяснявам всичко отначало. Утре е работен ден, обърнете се  към социалните с копия от всички документи.
Прегледайте темата назад. Писала съм. Може и да намерите отговори на въпросите.

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 22:22 от Вивиана Енева 634968

# 1 123
О, не! Отказвам се да коментирам. Вие не знаехте ли, че на 16 години се явява на ТЕЛК за възрастни?! Нещо за интеграционни да сте чували?!
Нямам нерви да обяснявам всичко отначало. Утре е работен ден, обърнете се  към социалните с копия от всички документи.
Прегледайте темата назад. Писала съм. Може и да намерите отговори на въпросите.

Много сте груба!!!! Изключително много ме натъжават и обезсърчават коментари като вашият,  не сте права. Ако сте компетентна - помогнете! Не коства нищо!

# 1 124
  • BG
Коментирала съм назад в темата.Направете си труда да четете. Това са елементарни законови неща, които би трябвало за близо 18 години да сте научили. Те и от малцинствата са наясно с тях.

Общи условия

Активация на акаунт