Всякакви въпроси за кафемашините. Тема N3

• 59 668
  • 765
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте какво кафе ползвате за Дедика 685?
Взех това кафе и става ужасно воднисто.

Пробвай да натъпчеш хубаво двойната цедка и да приготвиш две кафенца наведнъж (или едно юнашко).

# 61
Показаното кафе е много хубаво..  Редувам с Куалита Роса.
Харесва ми..

# 62
  • София
И от мен един глас за Lavazza Oro. Откакто взех Крупс-а пробвах много различни кафета, това ми хареса най-много.

Имам въпрос за кафемашина, която ще бъде другата седмица в Лидл. Трябва да взема за подарък и се двоумя, защото Крупс, която взех за вкъщи, никъде не е намалена в момента и ми идва над бюджета, тази пък ми се вижда доста евтина, а държа да не е отбиване на номера и наистина да е добра еспресо машина до 300 лв.

Това е машината в Лидл. Имате ли впечатления от нея?

# 63
На дизайн са я докарали много яко, има 15 бара налягане и 3 години гаранция. От там нататък не виждам защо да не прави хубаво кафе, ако и сложиш добър материал. А при тази цена...

# 64
За 15 бара, значи ще да е с крема-диск. Което ще рече, че кафето няма да е с каймак от горе а с пяна. За хубаво кафе едва ли ще сътвори, но посредствено може.

# 65
  • Sofia
Защо ?
Не прави ли точно крема диска хубавият и плътен каймак?

# 66
  • In transit
Doli, има разлика между каймак и пяна. Домашните кафе машини с крема диск правят пяна. Професионалните машини правят каймак. Има разлика между двете и визуално и вкусово.

# 67
За да излезе прлично еспресо, баровете е редно да около 8-9.
Крема диска е цедка под налягане, демек цедка с много повече отвори. И там за да се получи "каймака" са им нужни яко барове.
И ето ти пяна взместо плътен и ароматен каймак.

# 68
  • Sofia
Това пяна или каймак е?

# 69
разпенено дълго кафе, класика

# 70
  • Sofia
Аз така го обичам 😋
За мен си е каймак .
И цял ден да седи, не се променя .

# 71
За 15 бара, значи ще да е с крема-диск. Което ще рече, че кафето няма да е с каймак от горе а с пяна. За хубаво кафе едва ли ще сътвори, но посредствено може.

"Хубаво кафе" е различно за всеки, но 15 бара са практически всички машини за домашна употреба, в това число и за над 1000 лева.  Така че не виждам защо се измества въпросът към евентуални професионални машини???
A и нали най-важно било смилането, а не машината?

# 72
Имам въпросната лидълска кафемашина от предишното пускане , през октомври, тогава беше в други два цвята.
 Прави хубаво кафе, но ако оставите чашата стандартно върху металната решетка се получава пяна, като бира.
 От една мила потребителка тук научих трик, чрез който това може да бъде избегнато и да бъде постигнат по-фин и нежен каймак. Ще прикача снимка как трябва да бъде сложена чашата. Тъй като има два изхода от които изтича кафето, съответно ще са ви необходими две чаши. Идеята е кафето да не пада от високо, а да облизва стените на чашите.
 Ако се спрете на тази машина имайте предвид, че предишния път наличностите се изчерпаха мн бързо.
Оставям на разположение за още въпроси Simple Smile

# 73
  • София
Благодаря ви за отговорите, но малко се обърках...
Както писах, съм много доволна от тази машина Крупс
Предпочетох я пред Дедиката, само заради цената, която беше 290 лв. тогава, за това сега търся сходна. Ако баровете са еднакви и повечето машини са с крема диск, респективно правят едно и също кафе, без значение, че едни (като тази в Лидл) са под 150 лв., други над 300 лв., то от кое се образува тази разлика в цената? И за какво друго да следя?

# 74

"Хубаво кафе" е различно за всеки, но 15 бара са практически всички машини за домашна употреба, в това число и за над 1000 лева.  Така че не виждам защо се измества въпросът към евентуални професионални машини???
A и нали най-важно било смилането, а не машината?
Пак ще се повторя, да не се бърка хубаво кафе с посредствено кафе. С 15 бара се работи само за "каймак"
пяна за визия и кафе с с посредствен вкус плътност и т.н. Ако искаш наистина да се насладиш на кафе,
да му усетиш повечето вкусове, послевкусове и аромати - си има максими! 7 до 10гр, прясно смляно кафе,
около 30мл. течност в чашата- за около 25-28 секунди екстракция. Тези параметри и вкусове могат да се
постигнат с не една кафемашина за домашно ползване, но пък те са в съвсем друг ценови клас.
Наистина е много важно смилането и кафемелачката, то и за това се почва първо от нея, когато се
насочиш в света на хубавото кафе. Но това е друга и мноого дълга тема...

Общи условия

Активация на акаунт