С какво ви дразнят свекървите? – 133

• 33 579
  • 779
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Скрит текст:
Преди много време ви бях чела,но сега реших да  пиша, че просто ми дойде в повече ,а моята баба която можеше да ми даде съвет ,вече я няма, тя беше от тия свекърви, които намираше баланс между двамата си сина и техните семейства. Та моя случай , моето свеки поканило за Коледа снаха си другата, която познава от месеци,заедно с нейната майка и брат й, моя мъж категорично отказа да ходи,аз отидох с децата да ги уважим , но живеем на два отделни етажа ,и на 26 слизам ,те си тръгват ,и гледам как снахата пълни зимнина ,а свеки й помага, като вкъщи ние купуваме продукти и бабата на моя мъж приготвя на село ,защото има условия и желание да ни направи, в стечение на нещастни случки в момента свекитата издържат сина си изцяло финансово ,а ние се "оправяме" . Та попитах дали бабата е пратила ,и за свеки и за нас ,при което другата снаха се ядосва тръшка бурканите ,и казва няма да ги взема ,та нацупи се ,свеки взе да я убеждава, не тя и да ги занесла ,няма да ги ползва. Бях втрещена от цирка, който направи,на сърдито детенце ,при което аз й казах ,недей сега да си разваляме отношенията вземи ги има и за нас ,и си тръгнах. Лошото е ,че после и на свеки и го рекнах ,че не ми е станало приятно ,но може би вече и на мен ми се е насъбрало ,че всичко отива за другите , това е вече доста време ,моя мъж негодува , аз разбирах свеки за някои неща ,но ми кипна .  Жалкото е ,че аз не знам какво да направя .
От написаното разбирам, че gigova и мъжа й работят и съответно купуват продукти, а баба му на село ги прави на буркани и праща. Явно новата снаха, която няма участие в направата на бурканите, е повлякла завидно количесто превишаващо половината в мазето, щом gigova е питала има ли за тях и за раздаващата свекърва. Ами другата снаха след като е разбрала, че взима чужда храна е следвало да се извини и да вземе 1-2 буркана от уважение, а не да прави циркове. Свекървата пък точно с чужда пита помен прави, от къде на къде ще раздава чужди буркани? Да си раздава нейните (които й се явяват чист подарък), но явно е раздала повече, т.е. и от на gigova. Ами не е редно. А за да не присъстват на Коледа и двамата й сина, при все, че снахите и децата са там, явно си го е заслужила.

# 436
Може и аз да не съм разбрала,но нали авторката и мъжа и живеят  на етаж ,построен от свекърите?За другия брат има ло етаж? Или само някой буркан..?
Може би майката иска да се сближи и с другата снаха и сигурно има дял в правенето на тези буркани.
Затова винаги съм казвала,че тези многофамилни къщи са най-голямото зло,което родители могат да направят на децата си.
Едната снаха смята,че бурканите са нейне,другата се е обидила от забележката,горката майка родила двама сина!

# 437
  • София
Може и аз да не съм разбрала,но нали авторката и мъжа и живеят  на етаж ,построен от свекърите?За другия брат има ло етаж? Или само някой буркан..?
Може би майката иска да се сближи и с другата снаха и сигурно има дял в правенето на тези буркани.
Затова винаги съм казвала,че тези многофамилни къщи са най-голямото зло,което родители могат да направят на децата си.
Едната снаха смята,че бурканите са нейне,другата се е обидила от забележката,горката майка родила двама сина!

Колкото и да си смучеш от пръстите - по написаното - не, няма пръст в правенето на тези буркани - gigova и мъжа й купили продуктите, баба му ги направила, транспорта до и от село се подразбира, че пак е на gigov-И. Демек бурканите са си на gigova и мъжа й. От тези буркани подаряват и на въпросната свекърва, предполага се, че цялата зимнина стои в 1 мазе, което явно не е физически разделено на 2. И изведнъж парите на gigov-И и труда на бабата отиват при другата снаха. Не говорим за 1-2 буркана да опита, щом gigova е питала за тях и за раздаващата свекърва има ли други. Ами все едно някой да ти отвори шкафовете и да започне да раздава буркани (може и да са от магазина), брашно, кутии с корфлейкс и други храни - дали ще ти е ок?

# 438
Благодаря за любезния коментар! Щом бурканите са на авторката,отдавна е трябвало да се разделят, както са преценили и ако има буркани дадени на свекървата,тя да си разполага с тях,както реши.
Разбирам,че се е подразнила,но можеха да се разберат насаме.
Имах познати в подобна многофамилна къща,бяха разделили мазето на две и всеки си слагаше нещата в неговата половина и така нямаше конфликти.

# 439
В случая съм съгласна с Афродита (Божкее, какво доживяхме Rolling Eyes)!
Свекървата най-малкото е трябвало да информира момичето, че мисли да даде на другото семейство част от готовата зимнина и да не се увлича в "дарените" количества.
Не е приятно да отделиш 100-200-300 лв. от бюджета си за нещо и после да видиш как то отплува към някой друг по чуждо решение и без твоето согласие.
Това с "вие се оправяте, дай на другите да даваме, издържаме и дондурим" също е проблем. Познато ми е. Не е най-справедливото нещо и поражда доста недоволство и конфликти в семействата.

Вие как си представяте мазето в една еднофамилна къща? Разделено на кутийки като в панелките ли Simple Smile
Обикновено е едно голямо общо помещение, в което семейството си държи зимнината. Явно до тази година зимнината на младото семейство и свекървата е била обща. Младите купуват продуктите, карат ги на село и там се прави. По тенекии, огнища и пр. Дали само от бабата на момчето, дали от бабата и свекървата, дали работят всички, няма особено значение. Бурканите (ех, тези буркани Wink) са си техни и тя си знае, че има толкова печени чушки, лютеница, компоти, каквото там правят. И изведнъж се появява нова жена, без никакво отношение към парите и труда, дадени за тях, която помъква половината...

За догодина ще си знаят. Отделно!
Ако пак са на същия режим, те да купуват всичко, то правят, каквото правят, накрая отделят колкото преценят за свекървата, пък тя да дава на когото иска от нейните си.

Абе, орташката работа е кофти работа!

Последна редакция: вт, 28 дек 2021, 14:26 от птица

# 440
  • MI
Аз предполагам, че има дълга предистория, за да не поиска да слезе мъжът на Гигова. А май и другият брат не е дошъл, та съвсем зле е явно положението. Мога само да гадая какво и защо, но няма смисъл. Явно отношенията са много зле и тъй като авторката помоли за съвет, моят е да не се меси в техните отношения. Като не е отишъл мъжът ѝ, и тя да не ходи. И да си поговорят добре дали и кога могат да се отделят , за да няма такива неприятни случки. И още, като има подобен проблем, по-добре изчакай, недей пред човек с който си се запознала сега да правите циркове. Говори после с мъжа ти, със свекървата, но така е ужасно.

# 441
И аз съм на страната на Гугова. Представям си да съм си купила скъпо месо, да ми е консервирано с мерак от бабката, а после свекървата да раздава щедро на хрантутници, които нямат нищо общо с труда и предвидливостта ми.
Всеки да помага със свое, а не с чуждо.
Предполагам, че двамата братя не си говорят. И сигурно има окнователна причина за това.

# 442
  • София
Аз предполагам, че има дълга предистория, за да не поиска да слезе мъжът на Гигова. А май и другият брат не е дошъл, та съвсем зле е явно положението. Мога само да гадая какво и защо, но няма смисъл. Явно отношенията са много зле и тъй като авторката помоли за съвет, моят е да не се меси в техните отношения. Като не е отишъл мъжът ѝ, и тя да не ходи. И да си поговорят добре дали и кога могат да се отделят , за да няма такива неприятни случки. И още, като има подобен проблем, по-добре изчакай, недей пред човек с който си се запознала сега да правите циркове. Говори после с мъжа ти, със свекървата, но така е ужасно.
В кои отношения да не се меси, след като раздават от нейния джоб - храна? Цирковете ги е направила новата снаха. Как ли пък няма да изчакам летния ми труд и пари да заминат в чуждия багажник, а аз гледам кротко и вместо да отида на почивка зимата, да си купувам за втори път килограми храна (вкуса и здравословното дори няма да ги намесвам). След като новата снаха няма акъл да се държи възпитано и да вземе само за дегустация и уважение, редно е някой да й го каже право куме в очи. Странното е, че вместо да се смути и извини, тя се е фръцнала демонстратично и все е едно се е отказала от нещо, което й се полага по дифолт.

# 443
  • MI
Т.е. с простаците простак? Рядко работи тази тактика. Като се стигне до там, единственият начин е да търсят начин да са напълно самостоятелни, а не на етаж от къща с родителите на мъжа. Който дори не е слязъл, но жена му трябва да му води битките. Rolling Eyes Те явно не искат да се гледат с другия брат, ясно е и снахата що за стока е щом е влязла в тона, ясно е и свекървата че раздава без да информира поне, но оправия няма да има дори да се хванат за косите. Ама не преносно, а буквално.

# 444
Сега...аз с риск да разлая кучетата и да НЕ взема страната на снахата прибързано, ще попитам :

Бабата на мъжа й, не е ли от роднинската страна на свекървата й?

По стечение на обстоятелствата свекървата подпомага финансово другота семейство. Какви са тези обстоятелства? Безработица, фалит или ?!

Самият текст е написан малко объркващо и сякаш набързо ( не можах да различа изречение от изречение) , писано в момент на афект, предполагам..

Мъжът не е отишъл при майка си на Коледа...Защо?

Хем усещам завист, хем разочарование ...

Сигурна съм, че и свекървата има вина, но сякаш ми идва too much раздразнението на снахата  / снахите ..

# 445
Аз също не мога да  я нападна Гигова.Не трябва пред хората да се разправя, но  и да мълчи не може сто години.
Моята свекърва също за другия син гледаше да даде, защото е отделно, разбирам, но той си идваше през седмица, малко и  тук  у дома си.Като ме срещне по пътеката, кухнята е на 50 метра от къщата, ми казваше бягай от тук  и ме заобикаля, все едно съм прозрачна.Имах мерак да ме виждат, да съм си у нас и аз.Докато  аз не трябва да пипам нищо нейно, да засадя нещо питам, иначе тя идва до мен и дава указания, които  нищо не е както аз, нещо друго  е.Не съм се разправяла, но веднъж набрала домати от оранжерията, където не влиза, носи ги някъде и попитах какво носи зад гърба си, разсърди се.
            И не само за сина си ,племенниците и идваха, същото.
              Вероятно повече я дразни като не я смятат за човек и не  я питат, отколкото даването.Разликата между тях, недоверието.Моите си влизаха в нейната стая да си споделят , аз готвя, нямам място  с тях.
Не сме се карали, но огорчението си го има.Особено като се разболя свекъра и не пипаха нищо,  а се разпореждаше.Значи мога да работя, но нямам думата за нищо.
Има предистория със сигурност.
Таис го каза, да се разпорежда със своето.Не с общото.И да не е скъпо месо, и домати да са.Отношението е важно.
Моята поне виждаше някои неща и ми е казвала ,мълчи ,те сега ще си отидат, ни е оставаме.

# 446
  • Варна
Свекито отпусна заем на мъжа ми, с лихва. На него се приписваха и гафовете, от неуспешните бизнеси на девера. Майките се опитват да компенсират по-изоставащия, неуспешния или нещастния. Не е оправдано, но е бг практика.
Бившата снаха на свеки, взе доста дивиденти от развода. Въпреки доказана изневяра и др.детайли.
Но въпреки дотациите, емоционалната връзка между нас не успя да промени нито Мисис Снаха2, нито Мисис Снаха3. След една чаша прекрасно малиново вино, реших да и споделя някои заблуди и недоразумения. Осмелих се, с крехките ми 49кг и роля, на страничен наблюдател. Тя не осъзнаваше някои грешки или неточни думи, казани в кризисни моменти. Чудеше се защо сина и ( мой съпруг) не комуникира, споделя и т.н.
Въпреки авторитарния си нрав, тя е жена. Има слабости, грешки, импулсивни реплики. Но не е подла и егоистична натура. Моят емоционален жокер и отвори очите. Сълзи, благодарности и т.н. Рискуваше да изгуби сина си. Той не е по компромисите. Имала е труден брак и ужасна свекърва. Зная го от странични източници. Но сега се старае да не повтаря чужди грешки и лоши практики.
Не ме интересува кой какво, кому подарява. Важното е, че се съхраниха родовите връзки. Празнуваме заедно. Интересно е как се модифицираха грешни предразсъдъци и заблуждаващи представи. Мъжът ми, сега обожава майка ми. Жената, която го гонеше с полиция и налагаше ултиматуми. Деверът лансираше версията, че съм материалистка. Сега настоява да приема доста ценен подарък. А свекито ме брани като питбул, верния си стопанин. Дори, когато дяволито съм злоупотребила.
Лепейки етикети и поставяйки граници, вредите на собственото си съзнание. При нормалните хора има добродетели. Независимо от ценз, интелект и лични успехи. Търсете диалогичността и елементарните качества за добро общуване.
Може би съм нестандартна. Но личното щастие и нирвана не са самоцел. Те са във всички житейски уроци и колоритни приятели.
На една Нова Година ни спря внезапно тока. Неприятно, но туширахме мрака със свещи и целувки. А гостите не се интересуваха от кетеринга. Песни, танци акапелно, с китара и наличен аранжимент от вехтории. Заразихме и съседите сноби.
Отговорете си кои са приоритетите ви и дали не са грешни.
С тези буркани сте опорочили празника на 3 семейства. Блаженний нисшите духом....

Последна редакция: вт, 28 дек 2021, 14:56 от Viviana91

# 447
  • София
Т.е. с простаците простак? Рядко работи тази тактика. Като се стигне до там, единственият начин е да търсят начин да са напълно самостоятелни, а не на етаж от къща с родителите на мъжа. Който дори не е слязъл, но жена му трябва да му води битките. Rolling Eyes Те явно не искат да се гледат с другия брат, ясно е и снахата що за стока е щом е влязла в тона, ясно е и свекървата че раздава без да информира поне, но оправия няма да има дори да се хванат за косите. Ама не преносно, а буквално.
Т.е. моето си е мое и не бих гледала как заминава в чужди ръце, раздадено от други чужди хора, сакън някой да не си помисли, нещо и да сме много изтънчени. Иначе съм съгласна, че всеки трябва да си живее в отделен имот, ама и това не е гарацния, че свека няма да се изявява. Ей на тая тема затова е на 133-я си брой.

# 448
  • MI
Афродита, аз бих казала на ММ и бих го използвала като още един коз за да го накарам да действа, да се отделим. Много по-ценно от бурканите, малко хитрост не вреди. Като е толкова зле положението, важното не е да спечелиш някаква битка за буркани, а войната, за да няма повече подобни битки.

Вивиан, хубаво но това важи когато имаш насреща нормални и интелигентни хора. Не винаги е така.

# 449
На мен ми направи лошо впечатление, цитирам "слизам долу и гледам как снахата пълни зимнина , а свеки й помага,..."
Колко годишна е новата снаха, не е ясно. Вероятно е младичка, една на мама и татко, свикнала да си взима всичко, каквото й потрябва, и всичко да е за нея... А отивайки в ново семейство, знаете, малко съобразителност на никого не би навредила. И дори и да ти предложат нещо, редно и да проявиш известна скромност и умереност. Особено, когато там, където си отишла и откъдето взимаш, има и друго семейство, не е само свекървата.
А това пък, че се връцнала как тя и без това е нямало да го ползва, въобще не е за коментар Simple Smile Като и без това няма да го ползва, защо тогава грабари!? Да речеш, че свекървата й тика в ръцете, а на нея й е неудобно да откаже, да! Но сама да взима...
Гигова и тя се е издрънчала Simple Smile Кой знае какво точно и как го е казала, за да се скарат, но по принцип е права - нейните неща без нея не се взимат или раздават.

Последна редакция: вт, 28 дек 2021, 15:56 от птица

Общи условия

Активация на акаунт