С какво ви дразнят свекървите? – 133

• 33 219
  • 779
  •   1
Отговори
# 555
  • при късмета
Не ни е питала къде и как да си държи зимнината. Оплака се, че свекърва ѝ дава зимнина, продуктите за която са купили авторката и мъжа ѝ. Това е казуса, друго няма. Всичко около собственост на имота, етажа, сметките за ток и вода е напълно излишно и не свързано с казуса по никакъв начин

# 556
Така е, тук си права-не ни пита за решение, просто се оплаква. Тогава един приятелски съвет от мен, като си заключиш нещата, няма как да ти ги раздават. А иначе от нас сакво се очаква, да ходим и да набием свекървата 3 новата снаха ли? Или тук да ги порицаем като в другарски съд, мило другарче (визирам свекървата), повече няма да раздаваш компотите на авторката. Така добре ли е?

# 557
Е, споделя си момичето и пита за съвет. Каза си - баба вече няма, няма на кого да разкаже и кой да я посъветва. Явно по една или друга причина е разчитала на съветите и житейския опит на баба си за такива битови неща. Ние го направихме световен проблем.
За догодина вече и сама ще знае какво и как да прави.

# 558
  • при късмета
Така е, тук си права-не ни пита за решение, просто се оплаква. Тогава един приятелски съвет от мен, като си заключиш нещата, няма как да ти ги раздават. А иначе от нас сакво се очаква, да ходим и да набием свекървата 3 новата снаха ли? Или тук да ги порицаем като в другарски съд, мило другарче (визирам свекървата), повече няма да раздаваш компотите на авторката. Така добре ли е?
Не се очаква да набием свекървата, но  поне да не я защитават някои, все едно нищо не е станало, си мисля, че би било достатъчно. Да кажем на момичето, че е права да се ядосва и толкова. Нужно ли е да се носят от 9 кладенеца вода да се изкара свекървата бяла и добра, да се оправдава за всякакви издънки, само защото е свекърва, по-възрастна и от там безгрешна?

# 559
Нямах представа, че ще изпишете толкова ,преди да вляза, та първо имоти има и за двамата сина законово ,етажа нашия е с отделен вход ,а девер ми беше на Коледа при майка си , проблема е дългогодишен ,защото той е  по малкия ,и винаги са му давали повече, поради тази причина мъжът ми не иска да слиза , яд ме е ,че аз между чука и...
Между мъжа ми и свеки ,много ми се иска нещата да са други ,но уви. Проблема с бурканите беше просто последната капка .Мисля, че е излишно да пояснявам .

# 560
Авторке, ние всички те разбрахме и общо взето се съгласихме, че има защо да ти е неприятно. Но помисли си, че тези хора са дали достатъчно на двете си деца - дом, има такива родители, които биха сметнали, че не са длъжни изобщо нищо да давате да осигуряват и че е нагло да се цупи и претендира детето им, че не му дават повече.
Щом сте си отделно и с отделен вход, що щат твоите буркани смесени с тези на свекървата, намери начин и храната  да ви е отделно и няма да се дразниш. Ти си домакиня, трябва да си разполагаш и да решаваш ще даваш ли, няма ли да даваш.. Мазе отделно нямаш ли?

Иначе аз бих те посъветвала да не се намесваш в роднинските дрязги на мъжа ти, за да не се окажеш между чука и наковалнята. Те са си кръв, да се оправят. Гледай да си добре. Хубаво си направила, че си отишла да поздравиш, но е трябвало да се въздържиш от коментари. На свекървата да кажеш после. Това е моето мнение.

Последна редакция: вт, 28 дек 2021, 22:47 от Iris04

# 561
Към съвета на Ирис: Каквито и продукти да носите на бабата, взимайте си сами готовата продукция. Така знаете, че е ваша и си я дръжте настрана. Може да е гадно и трудно, но явно в общо мазе със свекървата не става.

# 562
Птица, то и дървата с пари се купуват. Даже гора да имаш, не може сам да си ги сечеш 😀
Всъщност можеш. Трябват ти само трион, брадва и въжета.
Като няма човек житейски опит в някои области, не е добре да дава мнение за тях.  Wink
Няма смисъл да купуват изцяло  продукти и да ги пращат от тях да се прави зимнина.
Има, ако имаш деца и искаш да знаеш какво ядат. На една приятелка дъщеря ѝ се обриваше от купешките български лютеници. Или ако човек има здравословни проблеми и не трябва да яде много захар например.
Освен това има неща, които няма как да си купиш. Аз правех преди десетки бурканчета с апетитка, само от доматен сок и средно люти чушлета. Не съм опитвала подобна никъде от магазините. Склонна съм да купя домати и да си направя, ако имам време и място, едва ли ще излезе много по-скъпа от гадните лютеници на Дерони например.
Афродита, не така грубо, шест зелки са си шест зелки и са си мои. Ма как така смее да ги подарява.😁 да беше подарила поне 10...
Динчо, а майка ти попита ли те преди да подарява от твоето зеле на приятелки? Или направо си я засекла на вратата с чантите в ръце как го изнася без дори да ти каже преди това? Защото ако ще правим саркастични аналогии на гърба на споделящите, нека поне да са подходящи.

А аз пак да си кажа, за пореден път, това е форум, темата е за споделяне и взаимопомощ, а не за навикване и отблъскване на участниците. Ако някой е преял със сарми на Коледа, вместо да се изпълни с коледен дух и му е тежко, да си направи съответната тема и да си пише там. Hands V

Gigova, аз пък смятам, че с право си питала за бурканите. С мълчание нищо не се постига. Не е невъзпитано да си казваш мнението и да си отстояваш позициите. Не ги слушай старите даки във форума. Едно време така ни възпитаваха, да сме търпеливи, да няма конфликти, да уважаваме другите. В резултат израстнаха едни поколения, които търпяха и в работата, и в домовете, и в живота всеки да ги мачка и не си търсеха правата. Още ме е яд. Особено сега виждам, че не всичко от соц. възпитанието е добро.
С уважение, но си казвай. Човек трябва да си очертава границите и личното пространство, иначе всеки ще му ги престъпва.
Не се впечатлявай от натякванията за имоти. Не си длъжна да търпиш всичко, защото правиш услуга да живееш в нечия къща и да я поддържаш. Защото голямата къща в един момент от актив се превръща в пасив, когато една възастна жена трябва да я поддържа сама.
Така че, кажи на свекърва си, че тя може да яде от бурканите, но предпочиташ да не дава на други хора, защото зимата тепърва започва и не мислиш, че ще стигнат. А новата ти снаха не я мисли, тъкмо си и показала, че не може да влачи каквото си поиска от вашата къща. Догодина ще занесе и тя на село продукти и ще има и за нея буркани. Като е несъобразителен човек, се научава по трудния начин. Вземат се един два буркана да не отблъснеш ръката на даващия, повече не. В случая добре си направила да си защитиш интересите още от самото начало. На някои хора, ако им подадеш пръст в началото, после ти захапват ръката.

# 563
А всъщност за да насечеш дърва в гората трябва да имаш разрешително от горското. Не се реже къде каквото ти падне. Можеш да си събереш разни съчки, но не и да отсечеш дърво.
Леле, тук чак и услуга и правите на свекървата като живеете в тесен имот. Четете ли се като пишете. Като ми е в повече имота мога да го продам и да го изям и изпия. Или да си подаря пътешествие, круиз или спа почивка.
И никой не изкарва свекървата бяла и добра. По -скоро и се дадоха идеи как да постъпи занапред.

# 564
Не зная дали съм от "старите даки" от форума (каквото и да означава), но ако някой ден някой ми каже, че ми прави услуга, като живее в дом, който съм му предоставила, спестявайки пари за наем/ипотека... Директно го пращам да прави тази услуга на неговата си майка. Която е пропуснала първите му не 7 години, а много повече. Имот или етаж от къща могат да носят доход. Щом един жест не се цени, значи не го заслужават.

# 565
Гигова, освен да проявиш великодушие и да забравиш случката, за мене е достатъчно унизително, че девера стои още на мамината хранилка, че и вече със жена си.
Няма да умрете от глад, не си останала за няколко буркана зимнина, ни ти, ни съпруга ти.

# 566
Защо пропускате, че с девера нещо се е случило? Тя спомена за нещастие, но не уточни. Дано да е преувеличила мъничко.

# 567
Оле, моля ви, наистина - дайте да с спре с тази бурканена тема, че бактън...

Искам нова тема, нова драма, нови заяждания... ИСКАМ ПРОМЯНА!!!

Съзнавате ли, че ние с Уишмастър наистина сме на едно мнение. Това не е на добре... Някой да взем нещата в свои ръце!!!

Няма ли останали свекърви на тоя свят??

# 568
  • Варна
Ще анализираме свекърите, споко.😉
Замислих се за Катето Евро. Не и е лесно да лавира между жените на сина си.

# 569
В тази бурканена драма проблемът е, че всички участници са адски първосигнални. Дори и свекървата да е искала да даде нещо, все пак и сватята е на гости, един вид, да не ги изпраща с празни ръце, ами да даде 3-4 буркана и толкова, да не пълни чанти като не са само нейните бурканите. Гигова можеше да не се изцепва така, а просто да замълчи. След това, ако иска да вземе мерки и да си примъкне нейните буркани горе. Новата снаха можеше да не се прави на интересна, а да каже стига толкова, дай ми само 2-3 буркана, нека има за вас, вие сте повече хора....
Изобщо, всяка една от трите героини можеше да се държи малко по-културно и както му приляга на подобни семейни взаимоотношения, защото няма да са за един ден заедно, а за цял живот.
Само че както винаги битът определя съзнанието и ние, гражданята, и да седим и да се чудим, няма как да разберем бурканената драма, ако не ни е на дневен ред.
Нито животът на етаж мога да разбера, нито подобно съжителство как се случва, нито заедно да правим буркани и т.н.
Но това, което е общовалидно за всички ни, трябва да е доброто възпитание и кога и как да се държиш и какво да кажеш или да не кажеш.

Общи условия

Активация на акаунт