С какво ви дразнят свекървите? – 133

• 33 689
  • 779
  •   1
Отговори
# 135
А, защо е подарила бебешка козметика? Това обикновено родителите го решават.
Не знам , още след болницата я е дала на ММ. Един крем невен, една бебешка пудра , мисля че Ганчев пишеше и един лосион за тяло с бадеми. 😂
Детето ми е с АБКМ и на тема козметика съм много чувствителна. Те дори не бяха на една марка всичките, а миш - маш.

То е ясно, че с добри чувства ги е подарила, ама пък понякога не се усещат тези хора.

Ако са единични случаи - е добре:))

# 136
Ето например ако аз споделя, че ме дразни, че свекърите ми държат да се чуваме всяка седмица, даже и да са говорили с мъжа ми и да знаят всичко около нас и че сме добре. Интересно ми е какви измислици-премислици ще се напишат за мен и за отношенията ми със свеки. 😀😀😀

Вероятността да те харесват и да им е приятно да си говорят с теб хрумвала ли ти е? Simple Smile
Има и такива снахи – с които да ти е приятно да си говориш за всякакви неща.
Другият вариант е да го правят от учтивост – за да не се чувстваш пренебрегната. Да ти покажат, че те приемат като дъщеря и са загрижени за теб.
На мен например ми тежеше когато бях бременна със сина ми, свекърва ми изобщо не се вълнуваше, нито питаше как съм (не заради самата мен, а дали всичко с бременността ми е наред, след два спонтанни аборта). То и как да попита, като се виждахме веднъж на 3-4 месеца, а живееха на 15 минути от нас. Бях в осмия месец вече, когато дойде да ме пита кога ще раждам, защото я срещали разни роднини и познати, колежките питали, а тя не знаела какво да им каже...
Ама млада бях и глупава. Вместо да се радвам на редките срещи, аз преживявах. Как може да не пита за златното яйце. Laughing

Аз не бих се радвала на редките срещи, при липса на интерес към състоянието ми и това на бъдещото внуче.

При мен се интересуваха, особено когато бях в болницата след раждането, та чак ми беше втръснало да ме разпитват ( НЕ се хващайте за това, моля 😂).. а и не ми беше до всекидневни обяснения, но го оценявах..

По темата - ако системно ми се подаряват неща, за които изрично съм казала, че нямаме нужда и да не се харчат излишно парички - бих казала нещо от типа на :" Не се използват и само стоят забравени някъде събирайки прах, и може да и са изхвърлени даже". Важен е жеста и тем подобни, ама ако е изговорено, казано, повтаряно, потретвано - ше ме прощават, ама ще хвърлям на воля ( ако не става за подаряване).
 П.п - Янтра е доста права за демографската обстановка, за съжаление... Може би трябва да има раздели с възрастови граници 😂😂😂

Последна редакция: пн, 13 дек 2021, 19:01 от Luellis

# 137
Luellis,
Всеки възприема вниманието различно. Важно е да се чувстваш добре.

Попитах за козметиката, защото бъдещите майки обикновено сами се информират и решават за бебето и често информират околните, какво искат.

# 138
Това е най-правилното действие – родителите сами да поемат инициативата и да уведомят бабите и дядовците какво искат за децата си.
Ако се правят на срамежливи теменужки, рискуват да получат ненужни подаръци.
Този филм „Да не ти дадат пари, да ти изберат подарък (лично отношение от тяхна страна), който да ти хареса (лично отношение от твоя страна) и всички да са хепи“ е същото като да ти почука на прозореца принц на бял кон и с годежен пръстен в ръката, след това сватба и множествени оргазми 100-на години подред, докато не умрете в един ден.
Говорете си, бе хора! Още повече щом не става въпрос за вас, а за вашите деца, които още не могат сами да си кажат какво искат.

Пример: Аз съм баба и искам да подаря бебешка козметика на новороденото внуче. Но съм ограничена финансово и мога да отделя например 50 лв. Имам две възможности:
1. Давам 50 лв. на родителите, те купуват това, от което имат нужда, и знаят, че козметиката е от мен. Бебето не знае, защото на този етап не му пука кой какво е купил.
2. Родителите си казват от какво имат нужда или ми пращат съответните линкове, аз купувам и подарявам. Бебето не знае, защото на този етап не му пука кой какво е купил.

ПП Единствените, които се вълнуват от бебешките подаръци, са майката и бабите. Даже бащата и дядовците не ги отразяват.
Случайност? Надали... Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 дек 2021, 20:01 от Как' Сийка

# 139
  • при късмета
И снахата не се вълнува от подаръка, докато не получи пети, десети еднакъв

# 140
Ами, докато не се научи да си казва какво иска, така ще е...

# 141
Това е най-правилното действие – родителите сами да поемат инициативата и да уведомят бабите и дядовците какво искат за децата си.
Ако се правят на срамежливи теменужки, рискуват да получат ненужни подаръци.
Този филм „Да не ти дадат пари, да ти изберат подарък (лично отношение от тяхна страна), който да ти хареса (лично отношение от твоя страна) и всички да са хепи“ е същото като да ти почука на прозореца принц на бял кон и с годежен пръстен в ръката, след това сватба и множествени оргазми 100-на години подред, докато не умрете в един ден.
Говорете си, бе хора! Още повече щом не става въпрос за вас, а за вашите деца, които още не могат сами да си кажат какво искат.

Пример: Аз съм баба и искам да подаря бебешка козметика на новороденото внуче. Но съм ограничена финансово и мога да отделя например 50 лв. Имам две възможности:
1. Давам 50 лв. на родителите, те купуват това, от което имат нужда, и знаят, че козметиката е от мен. Бебето не знае, защото на този етап не му пука кой какво е купил.
2. Родителите си казват от какво имат нужда или ми пращат съответните линкове, аз купувам и подарявам. Бебето не знае, защото на този етап не му пука кой какво е купил.

ПП Единствените, които се вълнуват от бебешките подаръци, са майката и бабите. Даже бащата и дядовците не ги отразяват.
Случайност? Надали... Simple Smile
Е как да си говорим , като никой не пита и не си интересува от мнението , нали трябва да си наложи нейното. Аз съм била в болница , тя е бутнала на ММ едно пликче и инструкции какво трябва да ползваме за бебето. 😅

# 142
  • при късмета
Ами, докато не се научи да си казва какво иска, така ще е...
Изобщо не беше това смисъла на дискутираното. Как само свекървите не го разбраха или преиначиха?
Начина на всички е ясен. Проблема е, че някои свекърви не разбират, като им се казва, че нещо НЕ СЕ ИСКА, а продължават да ѝ го набутват, като бурканите. Ето казала е снахата, каква е файдата от казването?

# 143
Ето казала е снахата, каква е файдата от казването?

Коя конкретно снаха, че малко се пообъркаха казусите?

# 144
  • France
Не разбирам къде е драмата с бебешката козметика. Сигурно го е направила от добро чувство.

# 145
  • при късмета
Ето казала е снахата, каква е файдата от казването?

Коя конкретно снаха, че малко се пообъркаха казусите?
Тази с бурканите. Казала е, че не иска, те не спират. Не става като каже снахата какво иска или не иска, както е според теб. Ако ставаше, темата няма да я има

# 146
А, благодаря за уточнението. Мислех, че сме приключили със сагата с бурканите и вече сме на ниво подаръци за децата. Simple Smile

Като се замисля – рецептата и за бурканите, и за детските подаръци е една и съща. Уточнете кое е приемливо и кое – не. Кажете си какво искате да получите и какво – не. Така свекървата ще даде неща, които ще ви свършат работа, като при това ще остане с усещането, че е полезна и че сте доволни от подаръците ѝ. Вие също ще сте доволни, че сте получили това, от което имате нужда и няма да се наложи да изхвърляте, криете или преподарявате ненужни неща.
Естествено, ще има една определена група от свекърви, които няма да се вслушат в пожеланията, просто напук, както и снахи, които не ги устройва свекървата да е полезна и да ги лишава от поводи за мрънкане.
Всеки с приоритетите си.

# 147
  • при късмета
Това всеки го знае, казах вече. Въпроса е точно в тези свекърви, които не се вслушват и как да се направи така, че да започнат

# 148
Адекватна комуникация с логично обосновани доводи, различни от пуберското тропане с крак и налагане тип „щом аз казах, значи така ще е“?

# 149
Адекватна комуникация с логично обосновани доводи, различни от пуберското тропане с крак и налагане тип „щом аз казах, значи така ще е“?

Един розов, утопичен свят, в който всички се разбират и се съобразяват една с друга...

Звучи добре, наистина... И разумно, и интелегентно, но за съжаление има толкова твърдоглави свекърви, че чак главата ми не го побира...

Моята баба е такава - майката на баща ми...
Толкова инато същество, толкова обича да си налага мнението.. Да обсъжда, да злослови... И който, каквото и да й каже - няма никакъв ефект. Страшен характер е. Не искам да казвам голяма дума, но на майка ми не й беше леко...

П.П. - УишмастЕр, много си докачлива.

Последна редакция: пн, 13 дек 2021, 21:58 от Luellis

Общи условия

Активация на акаунт