Адв. Мирослава Кръстева отговаря на вашите правни въпроси

• 92 533
  • 608
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте,бащата на детето ми почина.Искаме да направим отказ от наследство.Ако се откажем от наследство детето има ли прово на наследствена пенсия,както и да се изтеглят парите от втората му пенсия?

# 316
Здравейте адв. Кръстева.
Преди години баба ми (вече покайна) наследява апартамент от нейн роднина. Още тогава баба го дарява на майка ми, за което има нотариален акт. Подчертавам, че го дарява. Майка ми има сестра, която никога не се е грижела за баба, дори напротив държала се е лошо с нея, но това не е предмет на питането ми.
Преди дни майка ми е получило призова от съда, че срещу нея има образувано гражданско дело, тъй като сестра й оспорва завещанието.
Първо, какви са шансовете на сестрата, и какви са й правата?
Второ какви са правата на майка ми?
Има ли някакъв полезен ход майка ми?
Моля за съвети.

Извинявам се. Повторих отговор.

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 12:51 от адв. Мирослава Кръстева

# 317
Здравейте адвокат Кръстева.Живеем в къщата на сина ни,който е непълнолетен.Прадядо му му я дари преди няколко години.Вчера разбрахме,че синът на дядото(непряк дядо на сина ни,чичо на мъжа ми),който също се води на този адрес,не го е променял никога има запор и е даден на частен съдебен изпълнител.Има уведомление че ще посетят адреса на определена дата за да опишат движимото имущество в къщата и трябва да осигурим достъп.Записахме час за адвокат за петък,нямаше по ранни свободни часове.Има ли законово основание да ни конфискуват нещо заради човек,който не живее в къщата от 50 години почти,но се води по постоянен адрес тук?И какво бихте ни посъветвали,притеснени сме.
Извинявам се. Повторих отговор.

# 318
Здравейте, адв. Кръстева. Искам да попитам, дали къща дадена чрез гледане и ползване докато е жив, може да се оспори от друг наследник?
Здравейте,
Принципно да, би могло да се оспори с твърдение, че е прикрито дарение например. В такова производство трябва да се докажат действително дадените издръжка и грижи.

Успех!

# 319
Здравейте адв.Кръстева!Разведена съм,децата   бяха присъдени на бащата/голямото е вече пълнолетно студентка/,за малкото имам определена издръжка и режим на свиждане.Комуникацията ми с бащата е доста трудна и по тозо повод поисках от класната на малкото дете достъп до електронния дневник .Тя ми отговори,че ще попита бащата съгласен ли е.Та въпросът ми е имам ли право дори и без да е информиран бащата на достъп до елетронния дневник на синът ми?
Здравейте,

При положение, че има решение определящо, че бащата упражнява РП и той не е изразил съгласие пред училището да Ви бъде предоставен такъв достъп, класният ръководител не може да Ви даде.

Успех!

# 320
Здравейте, мен ме интересува получени по наследство апартамент и магазин след брака делят ли се при развод?
Здравейте,

Имущество, получено по наследство не влиза в семейната имуществена общност.

Успех

# 321
Здравейте, адвокат Кръстева. Имам проблем относно следния казус:
Баща ми умира преди три години. Става въпрос за апартамент и къща. Още когато баща ми беше жив живяхме заедно с майка ми и баща ми в апартамента. Преди да почине баща ми искаше апартамента да остане за мен. В момента брат ми претендира за къщата а аз искам апартамента. В началото се бяхме разбрали къщата да бъде обща , апартамента да остане за мен като му на броя половината от сумата. Скоро той ми каза, че иска къщата да остане за него апартамента за мен! И сега тук идва проблема, той желае да направим покупко-продажба, а не дарение. Аз и майка ми искаме да направим дарение, защото тя по никакъв начин не е застрахована и ако е покупко-продажба той може да продаде имота или да изгони майка ми оттам. Преди известно време може би около пет години имаше хазартни проблеми и това ни притеснява, както и проблеми с алкохола. Какво ще бъде Вашето мнение. Редно е по някакъв начин да се страхуваме майка ни. Той се притеснява че по всяко едно време това дарение може да бъде развалено. Аз естествено няма да сложа ръка върху неговия имот, защото и той би могъл да сложи върху моя.

Здравейте,

А обмисляли ли сте възможността за доброволна  делба със запазване право на ползване за майка Ви?
Бих Ви насочила към консултация с колега от Вашият град, за да обсъдите плюсове/минуси на всеки вариант и така да вземете решение.

Успех!

# 322
Здравейте, адв. Кръстева, можете ли да ме посъветвате къде и как да получа информация относно дали имам запор на личния ми автомобил? Благодаря Ви предварително!

Здравейте,

Такава информация можете да получите само от Сектор КАТ.

Успех!

# 323
Здравейте адв. Кръстева,

Искам да попитам ,съгл.КТ когато един служител е още в срока на изпитване ,който срок е в полза на работодателя ,при напускане преди да изтече той ,дължи ли изобщо предизвестие служителя от един месец или не ?
Благодаря ви
Здравейте,

Следва да се прочете как служителят прекратява договора. Има ли в негово задължение  уговорен срок на предизвестие?

Успех

# 324
Здравейте,бащата на детето ми почина.Искаме да направим отказ от наследство.Ако се откажем от наследство детето има ли прово на наследствена пенсия,както и да се изтеглят парите от втората му пенсия?

Здравейте!
Отказът от наследство не лишава лицата от наследствени пенсии, както и получаването на наследствена пенсия не се счита за приемане на наследството.

Успех!

# 325
Здравейте,Адвокат Кръстева!Имам въпрос свързан с казус на сестра ми.Казусът е следния: приятел на сестра ми я моли за заем от 10 000лв.Уговорките стават устно- човекът поискал парите да си плаща месечните вноски.Сестра ми тегли потребителски кредит и изпраща сумата по банков път по сметката на фирмата му,но след първите няколко вноски спира да погасява кредита.Тя се принуждава да ги внася сама.Въпросът е може ли да заведе дело,за да й върне парите и има ли реален шанс да го спечели?Единствените доказателства са: разписката за банковия превод към фирмата му и разписки за няколко вноски по нейната сметка ( като някои от тях са с основание" Заем" ,а други " захранване на сметка"   .Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 00:54 от mmmaaaavvv

# 326
Здравейте, адвокат Кръстева.
Срещу детето ми и мeн са подадни клеветнически сигнали в ДАЗД, съответно ми е изгубено свободно време за среща със социален работник. На място се запознах със сигналите и установих, че са абсолютни измислици и клевети. Съответно подадох жалба срещу лицата в ДАЗД и РПУ на МВР. Само че от РПУ на МВР вече два пъти ми звънят по телефона да ме питат познавам ли въпросните лица (след като вече са дадени писмени сведения от мен лично  в РПУ). Опасявам се, че сигналите срещу мен и детето ми са подписани с измислени имена и няма да може да се предприемат последващи мерки срещу лицата.
В такъв случай ще мога ли да имам претенции по ЗОДОВ спрямо ДАЗД за непрецизиране на действията им по компетентност, т. к. тези техни действия не защитават най-добрия интерес на детето ми?

# 327
Може ли да се злоупотреби с ксерокопие на нотариален акт, ако попадне в грешни ръце?
Имаме апартамент, в който живее едната ни баба като ползвател и често губи ксерокопията, които използва по институциите.
Тъй като апартаментът е на съпруга ми, но е прехвърлен с дарения, може ли да се издаде и къде ако може, нов нотариален акт за собственост като финален официален документ?

# 328
Здравейте, адвокат Кръстева!
При покупко-продажба на имот, длъжен ли е купувачът да даде парите пред нотариуса, или да даде документ от банката, че е превел парите? Приема ли се устен отговор от продавача, че е получил парите? Тъй като става въпрос между роднини и няма да има има проблем за плащането.

# 329
Срещу детето ми и мeн са подадни клеветнически сигнали в ДАЗД, съответно ми е изгубено свободно време за среща със социален работник. На място се запознах със сигналите и установих, че са абсолютни измислици и клевети. Съответно подадох жалба срещу лицата в ДАЗД и РПУ на МВР. Само че от РПУ на МВР вече два пъти ми звънят по телефона да ме питат познавам ли въпросните лица (след като вече са дадени писмени сведения от мен лично  в РПУ). Опасявам се, че сигналите срещу мен и детето ми са подписани с измислени имена и няма да може да се предприемат последващи мерки срещу лицата.
В такъв случай ще мога ли да имам претенции по ЗОДОВ спрямо ДАЗД за непрецизиране на действията им по компетентност, т. к. тези техни действия не защитават най-добрия интерес на детето ми?

Здравейте,

Не мисля, че в случая можете да ангажирате отговорност по ЗОДОВ- ДАЗД са длъжни при подаден сигнал да извършат проверка.

Успех!

Общи условия

Активация на акаунт