Търся мнения и съвети за отношенията с родителите ми

• 7 222
  • 143
  •   1
Отговори
Здравейте.
Аз съм единствено дете за своите родители. На 55 год. съм.
Преди 2 год. майка ми падна и си счупи крака. Претърпя 3 тежки операции. Движи се, но с канадка. Не живеехме в един и същ град. Наложи се да ги вземе и да сменят града. Те са на по 82 год. Не живеем заедно- те са в друг наш имот. Живееха на село. Баща ми не може и не иска да свикне с новия си дом. Мечтае за село и за селската си къща. Да, зная и съм чела за дървото без корен, но ситуацията е такава, че родителите ми са много възрастни и не могат да се грижат за себе си. Аз им купувам лекарства, аз ги разпределям в кутий за по 2 седмици, аз ги водя по лекари, аз тичам като луда да пазарувам, готвя и да им нося. Майка ми тотално отказа да готви (мисля, че просто я мързи) и тази грижа е изцяло моя. Ежедневието ми е абсолютно едно и също: на работа, нося им храна от стола (изслушвам хилядите болежки на баща ми, повечето от който са просто глезотии и той е абсолютен хипохондрик), тичам по магазините за да пазарувам, готвя. В края за деня настъпва най-любимия час, на който аз казвам "моят час". Гледаме със съпругът ми хубави и стойностни филми и чоплим семки. Това е единствения мой релакс и "рестартиране". За съпругът ми-също. Не ходим (както преди) на кино, на почивки, на разходка. Никъде не ходим! На практика моите дни са едни и същи: работа и грижа за възрастни родители. Слава Богу-и двамата са на "ход". Имам прекрасна работа, която работя с хъс, желание и любов: преподавам на дечица със специални образователни потребности (СОП). Всяка тяхна малка стъпчица  ме кара да се чувствам удовлетворена и щастлива. Моята работа е моята единствена радост. Аз съм с тежка форма на авоимунно заболяване-псориатичен артрит, с ТЕЛК съм. Ежедневието ми с постоянно свързано с моя физическа болка, която ме измъчва, изнерва, побърква. Стоя с часове на печки и котлони, за да осигуря храна за две къщи и за 4 човека. А боли ужасно! Всеки празник за мен е ад, защото играя едни и същи роли: на готвачка и изповедничка. Майка ми по-ме жали, но баща ми е просто ужасен! Той е бивш военен с високи чин и пост в миналото. През целия ми живот ми е упражнявал психически тормоз с постоянните си крясъци по мен-за щало и нещяло. като дете се страхувах кога ще се прибере и дали ще е в настриение, за да не крещи. Не ме е бил, но умирах от страх от неговите нескончаеми крясъци. Детството и младостта ми преминаха в този ужасен страх. Когато майка ми кажеше нещо в моя защита-той започваше да крещи по нея. Посягал и е пред мен, хвърлял е предмети. С хората винаги се е държал лицемерно-вечно усмихнат, услужлив, добър човек. Но в къщи беше зъл и вечно недоволен от мен и майка ми. Не ме е бил, но израстнах в ужасни крясъци, които продължават и до днес. Постоянно нещо не съм направила както трябва, вечно има някакви претенции, изисквания и какво ли още не. Държи да диктува какво и как да се прави. Има непрестанни изисквания и желания, без да се събробзява с моето време и заетост. Преди 2 дни зави, че трябва да го закарам на село за 1 семица: трябвало да се оре нивата, измисли хиляда причини, за да ме принуди да го направя. Но той не е в състояние да бъде оставен сам, защото е с 3 байпаса, пейсмейкър, с множество оперции. Последните две такива бяха за очите и трябва много да се пази, за да не отидат по дяволите успешните операции на невероятната проф. Ива Петкова. Установиха и глаукома и се налага до живот да слага капки. Многократно му обясниха, че ако не прави това-ще ослепее. Той направи хиляда скандала и не желае да му се слагат капките. А аз умирам от ужас, защото ако ослепее-ще ме побърка окончателно. Мака ми го преследва като малко дете, за да успее да му ги капе 2 пъти дневно. Баща ми има претенциите, че той всичко разбира, а ние едва ли не сме някакви идиоти, които само му създават проблеми.  Пример: днес е Гергьовден. Станала съм в 5 сутринта, за да сготвя празичен обяд за нас и за тях, и за свекър и свекърва. Отивам при родителите си. Влизам усмихната, весела (въпреки, че никак не се чувствах добре). Майка ми също се усмихваше. Стоях и си говорехме около час. През цялото време баща ми стоеше полу-легнал, със затворени очи, без дума да каже. Беше ми ясно, че това са "фасони", защото отказвам да се съглася да го закарам и оставя сам за цяла седмица. Попитах какво му е няколко пъти докато благоволи да ми отговори, че нищо му няма. Все пак отново попитах, защото се опасявам да не би да премълчава някакъв здравословен проблем. Не помня какво точно ми кресна. Аз му отговорих, че днес е празник и е срамота, и е грешно и в този свят ден да се държи така. За него не било никакъв празник. И щом като не съм го разбирала, значи бил създал и отгледал ИДИОТ. На 55 год., грижейки се години за него (въпреки всичко), родния ми баща ме нарече ИДИОТ! След като си тръгнах е крещал по мака ми (отново). Моля за съвети! Кажете как трябва да се държа, какво трябва да правя, за да се усмири този възрастен човек? Не му липсва нито грижа, нито пари. Не зная какво трябва да направя, за да престане този негов тормоз? От чужди хора не съм нито срещала, нито виждала такъв психически тормоз! Исках да го заведа на психиатър-отказва. Каза, че дори да дойде, няма да пие никакви лекарства. Започнах да поддържам постоянно високо кръвно. Казвам му го - не му дреме! На ръба на оцеляването съм! Как да продължа напред? Думата "ИДИОТ" ехти в ушите ми зная, че никога няма да я забравя.

# 1
Има Социален патронаж, носят храна на възрастните хора. На твое място бих спряла да готвя и дори не бих ходила всеки ден, след като няма нужда да се готви, а и никой не е с деменция и могат да си пият хапчетата. Записваш ги на патронажа и готово.

Мъжът ти гледам няма ангажимент към тях (само вметвам). Ако трябва нещо да им се напазарува, прекрасно може да иде и той.

# 2
Просто се примири и не обръщай внимание. С възрастта тия характерови особености се засилват. Очертай си нвкакъв периметър и не ги допускай отвъд него. Това изобщо не са същите хора, пази себе си. Минала съм по тоя път с доста екстри и единственото, което спечелих са болести. Мъжът ми си отиде почти веднага след родителите си, след като ги крепи самоотвержено със всички сили и средства. Майка ми си отиде първа, живях 4 тежки години с баща ми. Реагираше по подобен начин, все му бях виновна, все бях лоша, все не се грижех за него. Не искаше са мръдне от вкъщи, непрекъснато си измисляше какво му се яде и на пълен хладилник се оплакваше. Едвам се крепеше на крака, но ме заплашваше, че ще ме пребие с два шамара. Чак беше смешен. Абстрахирай се и не обръщай внимание,  ако искаш да оцелееш с възможно най-малки физически и психически поражения. Не допускай да ти се качват на главата с капризи, защото все ще измислят нови и нови. Остави си и твой живот и не потъвай в тяхната бездна.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 21:13 от Poni69

# 3
Ти пък как може да се връзваш... На тая възраст са като децата. Изобщо не си го слагай. И не очаквай тепърва да се променят... Не обръщай внимание и не прекалявай с обгрижването, не си им майка...

# 4
Подкрепям мнинието за социалния патронаж. Няма как да огрееш навсякъде, а и не трябва. Запиши ги да им носят храна и ги остави да се оправят. Ходи да ги виждаш ако искаш, но не всеки ден. Гледай си твоят живот и здравето.
Мъжът ти също може да помага с някои неща. Ако не с готвене, то със сигурност може да пазарува поне.
Много ги щадите тия мъже, ама те не са безпомощни.

# 5
  • Банско
Остави ги сами да се оправят и не им цепи басма. Болен ама знае да си отваря устата и да те тормози. С такива хора трябва твърда ръка, непреклонност и два пъти по-голяма лошотия от тяхната, за съжаление така работи. Другото също, което ще го пречупи е да обръщаш внимание само на майка ти и да говориш само с нея. Игнор до откат, докато не клекне и не разбере, че или ще се държи добре или ще е никой за теб.

# 6
Остарявайки хората се променят - това е обяснено в медико-психологичната литература. Особено ако са болни или пострадали. Те стават като едни големи капризни, егоистични бебета.
Но са доста по-трудни за гледане от две деца.
Съжалявам, че минавате през такъв труден период, но все пак това са вашите родители и те някога, колкото и в тежки моменти да се сещате за куп негативни неща, всъщност те са си давали душата за вас.
Моят съвет е , да помислите за друг вариант.
Вие също имате заболяване, което не ви позволява да сте безкрайно активна физически и със сигурност психически сте изтощена вече.
Помислете - социален патронаж - с епикризи от личния лекар се отива в социалното по местоживеене - полага се храна, която се доставя до вратата на жилището и социален асистент, който ходи за 2 часа (горе-долу) - за да подреди, почисти, напазарува, което е необходимо, ако те желаят, да им чете вестници или книга и т.н.
Също така може да помислите и за жена, която срещу  заплащане за определен брой часове и да готви, чисти или помага за хигиената.
Реално погледнато всичко това струва пари, но  вашето здраве е важно.
Така вместо да ходите всеки ден, ще можете да ходите примерно веднъж седмично.
Пазете си психиката най-вече.
Честно казано може би да ги върнете на село е нелош вариант, защото на тях им липсва техния дом, а там със сигурност има социална грижа и със сигурност ще намерите жена, която взема доста по-малко от гледачките в града, за да ходи и да им помага.
Имате варианти, помислете!

# 7
Влизам в положението на баща ти, тягостно е да се живее на място,  което не му е приятно. Какво би станало,  ако отиде на село за 1 седмица? Той със сигурност ще се почувства по-добре.

# 8
Лошото е, че ако е една седмица без надзор, може да му се случи нещо и да стане още по-труден за гледане

# 9
Разбирам ви напълно. Но животът на баща ви си  е негов, той решава къде да го прекара. Мъчно му е за село. Не може насила да го държите е града. Вече е и топло. Каквото ще става, ще става.
Пазете си нервите и не им се връзвайте, доколкото можете.
Кажете, че и на вас може да се наложи болничен престой, и вие сте човек и имате здравословни проблеми. Пропуснали сте да сложите някакви лимити. Не знам къде живеете, но мои близки пазаруват online от магазин за хранителни стоки eBag.bg за родителите си за техния адрес по списък. Те си ги получават и плащат на куриера. Доволни са.
Идете със съпруга ви на някаква почивка, екскурзия, балнеосанаторум за вашето заболяване.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 22:09 от Dimana12

# 10
Идеята за патронажа е много добра, но зависи дали има възможност да се запишат. Иначе е голямо облекчение. Майка ми чака 2+ години, да ѝ дойде реда, сега доста ми олекна с пазаруването.
За думата не се хващай. Той търси как да избие напрежението. Не му е лесно да не може сам да си организира живота, особено за военен.
Много е трудно с възрастните хора, голямо натоварване са за този, който е поел ангажимент. Ограничение във времето и нерви. Плюс труда и тичането. Наказание.
Радвай се, че не са на легло, че тогава става страшно...
Опитай с патронажа, дано се уреди.

# 11
Щом той се е държал от млади години зле с теб и с майка ти, не си длъжна да му угаждаш, пущай го да върви където иска, да ви се маха от главата, и ти и майка ти да си починете.

# 12
  • София
Подкрепям съветите за патронаж.

Вариант 1. Към общината, по-евтино е, но е хамалогия откъм документи. Трябва да проучите, или някой да ви обясни как става.

Вариант 2. Частен патронаж http://patronaj.net/
Разгледайте опциите, ако не сте притеснени финансово, записвайте ги и не се занимавайте. Ако не му харесва на баща ти, да седи гладен.

# 13
Извинете, не прочетох целият пост задълбочено.
Доколкото разбрах те искат да се връщат в родното им място. Нали?
85 годишни с претенции, но здрав разум и намалени двигателни способности.

Аз съм за здравословния егоизъм, особено когато ние се вживяваме да обгрижваме възрастните си близки като деца.

Ако и двамата искат да се върнат пробвайте  - казахте, че имате и средства. Заведете ги, останете седмица - да се климатизират. Вижте за патронаж за храната. Вижте за човек /аз бих търсила мед.сестра/ да минава и помага срещу заплащане /почти съм убедена, че ще я плючт и пак ще се глезотят/ да разпределя лекарствата и да им пазарува дори не всеки ден. Вие ходете на 2 седмици за събота и неделя. И смятам, че това е достатъчна дъщерна грижа.
Да, може да се влоши здравето им, може да паднат и да се ударят - н те са здрави хора с акъла си и това е тяхно решение. Не ги третирайте като дементни!

Те са с акъла си. В момента гледам 87 годишен човек на село. Не ми е роднина, но е с такъв статус за моето семейство. Там иска да е - добре каквото мога му помагам да е обгрижен!

# 14
  • София
Само не мога да разбера защо им готвиш. Моите родители също не са ок, не могат да си готвят. Носим им готова храна с брат ми и това е. Даже я харесват.

Общи условия

Активация на акаунт