Търся мнения и съвети за отношенията с родителите ми

• 6 918
  • 143
  •   1
Отговори
# 30
Търсехме жена, която да гледа родителите на мъжа ми. Минахме през 5-6 жени, които не ставаха за тази работа, накрая намерихме от обява във вестник Трета възраст. Преди това наемахме жени от две агенции и не бяхме доволни. Много трудно е да намериш човек, който да ти върши работа и понякога не става от първия или втория път.

# 31
  • София
Трудно е. Ние бяхме намерили жена за свекъра, обаче тя работи около 6 месеца и замина нанякъде. После не можахме да намерим.

# 32
  • София/Севлиево
Ако поне единият родител има ТЕЛК може да кандидатствате към съответната община за личен асистент.Все ще е някаква помощ(по принцип назначават членове на семейството,но ако няма подходящ си имат списъци с хора, които са го работили това и са минали през обучение).Назначават се на трудов договор,имат осигуряване и годишен отпуск.
За готвенето не знам какво да кажа.Аз не готвя често,а купувам готова храна,на ден за 4 души ми излиза между 30 и 50 лв(според зависи кой какво иска).Покрай мен и свекърите почнаха да си купуват поне 3-4 дни в седмицата готвено, защото иначе свекървата трябва само да готви (а ако идем и ние у тях ставаме 7 души, като почти всеки от нас има особеност в храненето)...

# 33
ТЕЛКа трябва да е с чужда помощ за личен асистент, а за социален трябва да живееш сам, не да са двама.

# 34
Щом са на крака и с всичкия си, не е нужно да им слугуваш всеки ден. Отивай да ги видиш примерно два пъти седмично. Толкова и готви - два пъти за по два дни да имат, ето ти ги 4 дни. В останалите дни те все могат да си забъркат едни яйца, да си сварят едни макарони, една зеленчукова супа става точно за 30 мин.
Обясни им, че и ти си имаш живот, проблеми, болежки, имаш нужда от почивка и развлечение.
Те могат да си помагат един на друг. Което не може да го направи единият, ще го направи другият.
Абсолютно излишно е всеки ден да се тормозиш по този начин. Айде, ако е много зле положението и няма накъде, добре, ама засега според мен е съвсем разумно два пъти седмично да си ги нагледаш.

# 35
  • София/Севлиево
ТЕЛКа трябва да е с чужда помощ за личен асистент, а за социален трябва да живееш сам, не да са двама.
В едната община,в която бях назначена,не бе задължително човекът да живее сам(имаше една жена, която бе асистент на двама съпрузи),но да, трябва да има ЧП в решението.

# 36
Личен и социален асистент е различно.

# 37
Съседка беше записала майка си към Домашен социален патронаж. Става дума за Варна. Бяха доволни. Бабата почина на 103 години преди десет месеца. Майка и дъщеря живееха заедно. Носеха им храна ежедневно в продължение на близо две години до смъртта на бабата. Не чакаха много, за да я запишат. Дори съседката често казваше, че храната стига и за двете. Таксата е някакъв процент от пенсията. Това намирам като информация: https://pomosti.com/socialen-patronaj/. В петък носят храната и за събота и неделя.

В някои села също я има тази услуга. Същата съседка има роднини в едно варненско село, откъдето е родом и майка й. Там също имало Патронаж, разнасяли им храната с микробус на кметството и хората били доволни.

Така че – опитайте. Винаги можеге да се откажете, ако не ви харесва.

Ако лицето иска само доставка на храна, но не и почистване, таксата е по-ниска. Съседката ползваше само доставката на храна, не и почистване, защото беше личен асистент на майка си.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 22:20 от Radilena

# 38
Може би е добре да настаните майка ви в дом, там ще се грижат за нея и ще си намери приятелки. А с баща ви разредете посещенията.

# 39
Родителите остаряват, променят се.
На мен друго ми направи впечатление "готвя за три къщи". И защо? Родителите ги мързи или пък са немощни, свекърите и те ли? И мъжът? Особено за празник, когато се предполага повече храна, би трябвало повече хора да се включат.

За ежедневието - не зная за кой град става въпрос, но във Варна напр, има достатъчно заведения за готова храна, в някои се доставя два пъти дневно и има сериозно намаление след определен час. Нищо общо с топлите витрини на веригите, прясно, вкусно и разнообразно. Предполагам, че навсякъде има и не е нужно да се готви ежедневно.
А за характерите изменения просто гледаш да се дистанцира, да не го преживяваш.Но физическата заетост има начини да се намали.

# 40
  • Berlin
Кому е нужно цялото това готвене? Човек може да се нахрани и без манджи.
Тези ежедневни посещения са също абсолютно ненужни. 2-3 пъти седмично е напълно достатъчно, през останалите дни се чувай с майка ти по телефона.

# 41
То и без хляб може да се нахраниш, но върви обяснявай на повечето хора. Така са свикнали, манджа и хляб.
Аз не готвя и не бих се нагърбила за 3 семейства с готвене. От глад никой не е умрял при налична храна. Да се оправят както намерят. Салати, яйца, скара, достатъчно им е.

# 42
Да, свикнали са някой да готви с пълна сила, така е научена и авторката. Хич да не ти идва на ум, че може да се мине и ден без топла домашна манджа, която лично си длъжен да сготвиш на всички, докато баща ти ти се цупи, а собственият съпруг само стои и чака да се освободиш, за да гледате филм заедно. Мъжко царство, жената робиня.

# 43
Точно щях да попитам, защо мъжът не се включва в готвенето. Хем всеки е поел своите родители, хем само авторката готви за всички.
А това, че 82 годишна жена я мързяло да готви ... Авторката сама казва, че жената ходи с някакво помощно средство. Със сигурност я болят крака, гръб и т. н. С това не казвам, че всеки ден трябва да им се носи готвено, достатъчно е 2-3 пъти седмично или да ги запише на домашен патронаж, каквито предложения има в темата.

# 44
  • София/Севлиево
Междувпрочем моята баба също е на 82 и вече почти не готви.Тя живее сама(понякога братовчедка ми ходи при нея) и ми каза,че е по-лесно да иде и да си купи готова храна (от едно точно определено заведение в Плевен), отколкото да си сготви...

Общи условия

Активация на акаунт