Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 45

• 26 171
  • 748
  •   1
Отговори
# 570
Сега пък какво общо има чията и лененето семе с щитовидната?
И то ли при хипо и хашимото не е ок?

А тая фруктозна и лактозна непоносимост как я установи? С тест за непоносимост към много храни ли?

# 571
Скрит текст:
Скрит текст:
А сещайте се преди 10 хиляди години, когато не е имало земеделие, 'ората какво са яли през зимата Joy

Тази вечер съм на кюфтета с пържени в масло яйца. Днес не съм мерила захар, тия лентички хвърчат като за световно. Спирам докато си ям режимно, ако реша да хапна някой боклук или нещо извън обичайното ми меню, ще меря пак.
Туршии са яли и там моркови, репи и зеле, сезонна и местна храна с каквато съм и израсла. Супер си е. В детството ми се правеха големи количества туршии и кисело зеле, отделно разни мариновани там като кисели краставички и царски туршии и прочие дето не са толкова полезни те.
Сега като не се хващам да правя такива неща аз, ям каквото намеря на пазара Grinning
Какви туршии преди 10 хил. години, бе мац? Laughing

А бе какви зърна преди земеделието? Джерами, не се излагай моля ти се. Да, сигурно са събирали това-онова, ама колко да съберат, че да им стигне за цяла зима?
Муали са си яйца и още как и пържоли.
Тъй става като коментирам докато говоря по телефона Grinning Това за хилядите години съм го пропуснала, за тогава няма как да знам какво са яли, вероятно си права че каквото си хванат - това е било.

# 572
  • Столичанин ама не в повече :D
Скрит текст:
А сещайте се преди 10 хиляди години, когато не е имало земеделие, 'ората какво са яли през зимата Joy

Тази вечер съм на кюфтета с пържени в масло яйца. Днес не съм мерила захар, тия лентички хвърчат като за световно. Спирам докато си ям режимно, ако реша да хапна някой боклук или нещо извън обичайното ми меню, ще меря пак.
Туршии са яли и там моркови, репи и зеле, сезонна и местна храна с каквато съм и израсла. Супер си е. В детството ми се правеха големи количества туршии и кисело зеле, отделно разни мариновани там като кисели краставички и царски туршии и прочие дето не са толкова полезни те.
Сега като не се хващам да правя такива неща аз, ям каквото намеря на пазара Grinning
Какви туршии преди 10 хил. години, бе мац? Laughing

А бе какви зърна преди земеделието? Джерами, не се излагай моля ти се. Да, сигурно са събирали това-онова, ама колко да съберат, че да им стигне за цяла зима?
Муали са си яйца и още как и пържоли.
Не казах зърна, а каквото са зърнали Relaxed , но ако трябва все пак да сме коректни зърнените храни са се появили преди 20000 години, а са почнали да се култивират преди 10000-12000 Yum
Сега пък какво общо има чията и лененето семе с щитовидната?
И то ли при хипо и хашимото не е ок?

А тая фруктозна и лактозна непоносимост как я установи? С тест за непоносимост към много храни ли?
Не това са две различни изследвания, това за непоносимости изследва непоносимост към млечния протеин (казеин), другото пак чрез кръвна проба изследва определени гени и възоснова на това дали има мутация се определя дали има някаква непоносимост там дефакто е към млечната и плодовата захар, като всъщност не е непоносимост, а малабсорбция (трудно разграждане).
Чиата е по-скоро при хипер, заради трипсин инхибиторите, при лененото семе проблема идва от фитоестрогените, които не са ок при каквито и да проблеми с щж, но имат и едно съединение (на което му забравих името), което пречи на усвояването на йодта и може да влоши хипото.

# 573
То и сега като гледам ескимосите какво ядат.
Да не говоря за Аляска (следя едно предаване).
Как ли пък са отглеждали зърно и зеленчук, когато земята с скована от студ/лед 9-10 месеца в годината.

# 574
Аха, значи чията може да си я ям, щото съм с хипо и хаши.
А лененето го ям много рядко.

# 575
То и сега като гледам ескимосите какво ядат.
Да не говоря за Аляска (следя едно предаване).
Как ли пък са отглеждали зърно и зеленчук, когато земята с скована от студ/лед 9-10 месеца в годината.
А там дето гледаш казват ли и колко живеят, защото няколко пъти съм пускал едно проучване, което цитирам по памет но продължителността на живота им мисля, че беше с около 14 години по-ниска отколкото в останали градове на страната (ставаше въпрос за Канада).

# 576
Със сигурност не са ядяли само месо, а общо взето и дълги периоди нищо не са ядяли. Всичко ядливо, което са откриели са го ядяли. Твърди се, че първоначално сме били по-скоро мършояди, а не ловци. Физически не сме били “конкурентоспособен” хищник и първите оръдия, които се откриват по-скоро са служели за отваряне на черепи и др. под. неща, а не за улов на плячка. Големият хищник изяжда месото, а после ние отиваме и изяждаме неща като мозъка (едни от най-питателните протеини, за поумняване Wink )  и други по-трудоностъпни части като сме ползвали първите си примитивни оръдия. Това и ядливи растения и супер рядко, ако открием нечие малко или някое яйце (сигурно е било велик ден)  и е било скитане, криене, бягане от сутрин до здрач. Цялостно няма връзка техният начин на живот и нашия, то и за това толкова се разболяваме от изобилието и охолството си, защото телата ни са създадени за доста по-друг живот. Ние умираме от ядене, те са умирали от глад, ние умираме от залежаване, те от травми и така…

Джереми, къде ди прави генетичните - в геника ли? Аз там си правих моите за витамините и коагулацията. Бих се тествала за още нещо в бъдеще

С подправки и подходяща техника почти всичко може да се направи вкусно. При нввмх е много по-лесно, че мазнината е най-вкусна, но и постното може да стане вкусно. Аз  обичам да готвя и си експериментирам, като съм в чужбина все си купувам подправки.

Адриана, иска да си мериш КЗ, за да види как се движи. Ако имаш гранични стойности при изследване, може да се окаже, че в ежедневието вдигаш КЗ повече от приемливото и би те сложил на режим. При бременност високата КЗ е вредна много не само за теб, но и за бебето, рязкото спадане на КЗ също е опасно. Затова е поискал да я следиш - да види какво наистина се случва и ако трябва да се коригира храненето.

# 577
Джерами, и от какво умират казаха в това предаване?

Сега прочетох какво имаш предвид под "зърнена диета". Хареса ми  Wink

Деси, абсолютно си права. Мършоядни сме били съвсем в началата, след като сме приключили с веган диетата - събирали сме от оставената плячка на големите хищници. За това и стомасите ни са с рН като на мършоядни и едно от най-киселинните в животинския свят.

# 578
Стана малко развален телефон, не аз а Таня каза, че гледа някакво предаване, а аз уточних, че няколко пъти съм цитирал изследване установяващо продължителността на живот на инуитите.
Деси в Кандиларов, като искам да направя и този за глутенова непоносимост, но въпреки, че в момента имам възможност просто пандемичната обстановка ме спира, когато около теб непрекъснато се говори за това, колкото и логически да разсъждава човек неминуемо почва да му влияе на психиката много негативно. Но като гледам в геника цените ми се струва, че си им оставила цяло състояние.

Последна редакция: ср, 05 яну 2022, 23:49 от jerami

# 579
Сори, много се пише тази вечер и малко по диагоналната го карам. Въпросът ми все пак стои, ако някой знае. От какво умират, че продължителността на живота им да е по-малка от тези в града?

# 580
Здравейте!По повод косопад преди месец си направих изследвания и в част от тях резултатите показаха високи нива на глюкоза и инсулин.В рамките на този месец изключих захар, бяло брашно /храня се без глутен/ газирани напитки и млечни продукти.Не съм правила изследване с обременяване с глюкоза, а вече не знам дали след като спазвам този режим има смисъл.Ще съм благодарна за мненията и препоръките ви!
/Сигурно е много досадно да питаш, но имам нужда от съвет от хора с опит с проблема на ИР.Според ендокринолога при когото ходих нямам ИР/
Това са изследванията ми от началото на декември.

# 581
Вит.Д и е ужасно нисък. Непременно трябва да го вдигнеш.
Глюкозата е прилична, ако е инцидентна, но е добре да е под 5 на гладно. Инсулинът е добре на гладно, но какво се случва след хранене, никой не знае. Ако вече си на режим, според мен, обременяване с глюкоза е излишна.
Освен косопад, имаш ли други симптоми?

# 582
  • Paris, France
Сори, много се пише тази вечер и малко по диагоналната го карам. Въпросът ми все пак стои, ако някой знае. От какво умират, че продължителността на живота им да е по-малка от тези в града?

Живеят в пренаселени домове, поради което имат повече белодробни инфекции, които убиват много бебета и деца. В миналото са живеели в рядко населени райони. Страдат и от туберкулоза. Другото им, ново за тях заболяване е диабет 🥳. Там знаеш какви са рисковете и причините. Причинява се от това, че те генетично са по-добре на рибена диета и са склонни към глюконеогенеза. В условия на студ ВХ са пагубни. Доста се самоубиват. Пак липса на Д3, магнезий и новите ВХ.

https://www.google.com/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSN2362426520080123

Страдат много и от алкохолизъм. Мога да потърся данни.

Това в общи линии.

Продължителността на живота им е 64-67г vs над 79 за останалите канадци. Подобна беше и руската доскоро, особено по селата в тундрата, така че не са особено изключение.

А за яденето на ВХ исках да кажа, че след като не ги ядеш редовно отдавна и не си физически активна е нормално да видиш скок на КЗ. Трябва да се приучиш да ги ядеш и гориш за да видиш нормална КЗ. При това положение няма смисъл да ги ядеш, освен ако не искаш.

# 583
Ясно, значи не умират защото ядат много месо и мазнини както и очаквах.

Не знам дали към мен беше това за ВХ - не не искам да се приучвам да ги ям. Добре ми е и така Simple Smile
Просто ми е интересно какво се случва когато ям.

# 584
gyga, косопада може да се получи от хиляди неща. Може от болна щитовидна, може само от стрес, а може и липса на витамини.
Не знам дали има връзка м/у косопад и висока кз и инсулин. Но това трябва да коригираш веднага.

Общи условия

Активация на акаунт