Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 45

• 26 174
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
Таис,

Иначе ако се разровиш може  и по-хубав да намериш, ако искаш. И по-скъп ще е естествено.
Ама мен си ме устройва този.

А някой може ли да ми даде предложение / сигурно има много в групата, опитах да я разгледам, но не открих/ някакво примерно меню, какво може да се яде за закуска/обяд/вечеря. Как стоят нещата с фрешове/смутита?
Аз също нямам наднормено тегло и не целя  да свалям килограми, а да се отдалеча максимално от приема на лекарства по време на бременността.
Храната се дъвче, а водата се пие.
Фрешовете макар и от пресни плодове за организма са си чиста захар. И в първия пост има линк за плодовете и защо има разлика м/у прясно изцеден сок от портокали и това да изядеш 1 портокал.
С изтискването ти отнемаш един тон фибри и полезни вещества, които помагат да не се покачва рязко кз и да не се бълва един  тон инсулин.
Също така ти може със зор да изядеш един портокал. Но фреша ще ти е може би от 4-5 портокала и това въобще не е ок за човек с ир. За мен и за здрав не е ок.
В първия  пост т,7 има и един скрийншот на забранени и разрешени храни. Плюс линк към един тон менюта на една потребителка. Има и тема за нввмх рецепти.
Иначе аз залитам повече към яйца, месото ми е по-рядко. Има дни го ям повече, има моменти и 5 дни мога да не пипна месо. Ако примерно не съм си купила, а нямам възможност. Сега риба ми се мъндъхерца във фризера и забравям да я извадя да се размрази. Като съм почивка ще я ям.
Сега и по-гъби се вманиачих.
Примерно вчера съм яла на обяд омлет от 3 яйца с козе сирене и салата, а вечерта гъби задушени в масло с копър, дръжки от магданоз, чесън, чер пипер, малко козе сирене. + салата.

# 556
Зелена салата с яйце, пилешко месо, домат и краставица ОК ли е за вечеря?

# 557
Да. Само гледай да не ползваш олио, а зехтин.
Също така ако протеините са в повече не е много хубаво, но и да са малко не е.
Лично аз не съм фен на смесване на протеините. Рядко го правят.
Имам предвид не обичам да смесвам месо с яйца или месо със сирене.
Но имам и такива менюта и чат пат го правя.
Ама всеки си решава за себе си.

# 558
Благодаря! Simple Smile

# 559
То зависи и от количествата и качеството.Ако пилешкото е бяло месо колкото да си клъвнеш и яйцето е 1-2 броя на купа салата.

ПП Пила съм този К2
https://www.iherb.com/pr/doctor-s-best-natural-vitamin-k2-mk-7-w … veggie-caps/61585

# 560
Зелена салата с яйце, пилешко месо, домат и краставица ОК ли е за вечеря?
супер, обичам да си правя такива салати. Ако има и авокадо, още по-добре.

Andreabirisova - точно така се мери, сутрин на гладно след ставане от сън, после може преди ядене и след това един час и два часа след ядене. Записвай си и какво ядеш , защото така се вижда как реагираш на различните храни.

# 561
Мерси за отговора, Деси! А, накрая като представя резултатите на ендокринолога какво всъщност ще установява той на база тях? Смисъл малко съм объркана..уж нямам гестационен диабет, а иска да види такъв захарен профил за 10 дни. Какво се заключва на база този профил?

# 562
Dt, Елора, мерси !
Запазих и двете картинки, ще питам в аптеката. То до нас имаме Медеа и още две, днес такива опашки бяха, че не ми се чакаше.
Аз днес си почивам от месо. 4 яйца с 200 гр. .крема сирене и два стръка праз в масло, редовното ми песто заради магданоза. На два приема, с междинно 3 сл тахан от лешник.
Сега ще меря на първи и втори час след вечеря, защото следя крема сиренето как ще ми се отрази.

И аз записвам. Но май съм си конвенционална. От плодове кз пикира, от мръвка и риба - не.
А ако намаля млечните, нямам идея сега зимата с какво да разнообразявам . С тези пластмасови зеленчуци ☹
Вчера пекох тиквички, ми само на визия ги познавам. Вкус йок.

# 563
Мда, в такъв сезон завиждам на Миоки че не търси все салатка... обичам си зеленчуците, ама то това зеленчуци ли са??
Добре че проядох магданоза дето цялото си детство отказвах да го пипна. С него поне салатата повече мирише на салата, ако и това да не идва от зеленчуците Grinning Определено са ми по-малки количествата зеленчуци зимата де, те просто не са каквото трябва да бъдат.

Последна редакция: ср, 05 яну 2022, 21:41 от natka

# 564
А сещайте се преди 10 хиляди години, когато не е имало земеделие, 'ората какво са яли през зимата Joy

Тази вечер съм на кюфтета с пържени в масло яйца. Днес не съм мерила захар, тия лентички хвърчат като за световно. Спирам докато си ям режимно, ако реша да хапна някой боклук или нещо извън обичайното ми меню, ще меря пак.

# 565
А кисело мляко с праскова, чия и ленено семе за закуска ОК ли е?

# 566
Не. Може без праскова.
И киселото мляко трябва да е качествено. Домашно или ако не е да е сигурно, че няма нишесте.
И кисело мляко не всеки ден принципно.

# 567
А сещайте се преди 10 хиляди години, когато не е имало земеделие, 'ората какво са яли през зимата Joy

Тази вечер съм на кюфтета с пържени в масло яйца. Днес не съм мерила захар, тия лентички хвърчат като за световно. Спирам докато си ям режимно, ако реша да хапна някой боклук или нещо извън обичайното ми меню, ще меря пак.
Туршии са яли и там моркови, репи и зеле, сезонна и местна храна с каквато съм и израсла. Супер си е. В детството ми се правеха големи количества туршии и кисело зеле, отделно разни мариновани там като кисели краставички и царски туршии и прочие дето не са толкова полезни те.
Сега като не се хващам да правя такива неща аз, ям каквото намеря на пазара Grinning

# 568
  • Столичанин ама не в повече :D
Защо някои ендокринолози подаряват глюкомери, а някои не ?
Тия дето "подаряват", по-вероятно представители да са им ги оставили да зарибяват пациентите си с тази марка конкретно. За тази реклама обикновено получават комисионни и/или подаръци.
Те и в аптеката "подаряват" - много от глюкомерите вървят с "безплатни" лентички, то всъщност цената на такъв комплект е колкото само лентичките, дефакто глюкомерът е подаръкът към тях. Щото като го имате, вече все такива лентички ще купувате, а основният разход са те. Голям и редовен. Основно лентичките се гледат и по тях се избира глюкомер, за да не ви излиза прекалено скъпо после. Даже като си изберете уред или поне марка, проверете лентичките в няколко различни вериги, може някъде тая фирма да има някакви преференции и там да е по-евтино.

Да ви кажа, зачела съм се в Код диабет и имам чувството, че д- р Фънг чете Невена, а не - обратното.
Много полезна книга .
Хубаво обяснява Фънг, но наистина за някой дето е проучвал тия теми, доста от нещата не са нови. Но са представени в достъпен вид, абе като за американци си е писано Grinning
"Код затлъстяване" четох аз и ми вървеше бавничко поради тази причина. И защото ги имам на английски и съответно няма как да ги изям за ден-два, както правя обикновено с книгите. Четене само вечер като си лягам, на друг език и материал пълен с термини, доста по-бавно става. Имам още две негови но така си отлежават и чакат ред, подозирам че в тази за диабета доста от нещата ще се повторят и не се навивам да отделя време и за нея.

За рецепти и идеи вече има много и из youtube, пишете там keto или lowcarb и ще ви излязат хиляди неща. Сега, много от нещата дето са по американски тертип не бих ги яла, че са пълни с подсладители, повечко млечни отколкото е хубаво всеки ден, полуфабрикати също... но идеи си има много. Също и dietdoctor.com има огромен раздел с рецепти, намират се неща и по наш вкус. На английски са, но рецептите не са някакви много сложни текстове, за повечето хора не мисля че ще са проблем.
Темата във форума за ВМ-НВ, както и едната група от линка са не само за ВМ-НВ но и за палео хранене, отчитайте го и това. А то и ВМ-НВ е доста широка рамка - то всичко попадащо между най-строгото кето и палео храненето принципно си е НВ. Строго кето не е за всеки, нито пък е нужно на всеки, там много хора се хвърлят неподготвени.

jerami, баш на кето хранене си си бил, ама и на сериозно недохранване, това две яйца са малко дори и за едно основно хранене. Освен че за 1 седмица дори не си се адаптирал и със сигурност не ти е харесало хич, то нямаш сила за нищо дори и при достатъчно храна, а ти си си гладувал.
Аз си направих прехода в храненето като постепенно намалявах въглехидратите и увеличавах свежите зеленчуци, така че да съм сита и доволна през цялото време, само повече маслини ядях също, та и сол не ми е липсвала. И не го усетих. Като свикнах с това, започнах да намалявам огромните порции салати, обичам ги много и мога лесно да преям със салата. И пак постепенно вдигнах мазнините до ниво където храната ми е много засищаща и ми е комфортно, на моменти предполагам че съм по-близка до палеото, а в редки такива сигурно съм на другата граница към кето (това не ми е цел и не го гоня нарочно).
Имах си енергия през цялото време, аз като смених храненето си спомних какво е да не съм нонстоп изморена и гладна и умът ми да е отново бистър. А преди това с години се мъчих и всичко ми беше насила, включително и умствената работа с каквато се занимавах и тогава.
Различни сме просто, това е което работи за мен, на мен дори млечните не ми пречат и ги ограничавам само ако съм хремава в някакъв момент. При теб друг вариант за хранене ти върши работа и си караш с него. Кой знае при кого как ще се напаснат нещата. Май само за захар и брашно сме единодушни че за никого не са ОК.
Нати на мене млечните на стомашно чревния тракт никога не са ми пречили по абсолютно никакъв начин, дори и примерно след като не съм ял месец-два и хапна единствения дискомфорт е усещане за слуз, който минава на втория ден, ама ето хаши с високи антитела, направих тест за лактозна и фруктозна непоносимост и при лактозата цъфна проблем, направих тест и за непоносимости и там млечните бяха на най-високата степен на непоносимост (мисля 6та), но и освен това бяха 10 пъти над нея (с други думи примерно ако 6та степен е стойност 80 при мен бяха над 800), а пак подчертавам никога не съм имал каквито и да били стомашни проблеми включително и от прясно мляко, което съм пил с литри. А при мен основния проблем ако неовкусявам салатите е, че се усеща когато зеленчука е некачествен просто няма никакъв вкус, а като сложиш сиренце и най-оранжерийния домат придобива вкус. Но въпреки, че обичам месо, без зеленчук просто не мога да го ям. Но аз не мога и да ям само едно нещо, писва ми на третия ден. Въобще както е казвала баба ми, случва ти се баш това което не искаш да ти се случва, как точно на гастроном и чревоугодник като мен ще се случи да се наложи да мисли какво да яде и какво не, как да смесва храните и т.н.

Били са на зърнена диета, яли са каквото зърнат или мислиш, че и тогава са муали кюфтетата и пържени в масло яйца.Innocent
А кисело мляко с праскова, чия и ленено семе за закуска ОК ли е?
Щом си в тази тема не мисля, че прасковата е добър вариант, замени я с горски плодове, вече за чията и лененото семе зависи дали имаш някакви проблеми с щитовидната жлеза.

# 569
Скрит текст:

Туршии са яли и там моркови, репи и зеле, сезонна и местна храна с каквато съм и израсла. Супер си е. В детството ми се правеха големи количества туршии и кисело зеле, отделно разни мариновани там като кисели краставички и царски туршии и прочие дето не са толкова полезни те.
Сега като не се хващам да правя такива неща аз, ям каквото намеря на пазара Grinning
Какви туршии преди 10 хил. години, бе мац? Laughing

А бе какви зърна преди земеделието? Джерами, не се излагай моля ти се. Да, сигурно са събирали това-онова, ама колко да съберат, че да им стигне за цяла зима?
Муали са си яйца и още как и пържоли.

Общи условия

Активация на акаунт