Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 45

• 26 179
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
Бременността е спонтанна, не IVF. Единственото, което съм приемала като медикамент е глюкофаж, 15-20 дни преди да забременея и иногинол. От установяване на бременността до момента не пия никакви медикаменти, според ендокринолога и АГ не са ми необходими. TSH и глюкозата са ми е норма. Обременяване ще правя 24 г.с.

# 541
  • Столичанин ама не в повече :D
Да дам отчет за моята зарах днес.
9 :00 - 4,7 сутринта на гладно
15:30 - 4.1 "на гладно", само кафе с масло /без сметана/ от сутринта
19:30 - 3.8 преди хранене /2 яйца с около 300гр свинска кайма 20% мазнини/ без добавени други мазнини
20:40 - 4.3  първи час
21:40 - 5.1 втори час
22:40 - 4.9 трети час

Общо взето, обичайното ми хранене почти не ми бутва захарта.
Към края на седмицата ще тествам с нещо сладко, още не съм решила какво.

Джерами, не му липсва изобщо вит.Ц нямам скорбут, нямам и кръвоизливи или необичайно кървене от венци или от други места. Това, че няма вит.Ц в месото е поредния мит.
флавоноидите не им знам какво незаменимо има в тях. Пектин пък защо? фибри също, спокойно се живее и без тях. Щ
Моряците са се сдобивали със скорбут защото са яли само зърно и картофи. На дълго плаване колко свежа храна може да се носи? Не са имали достъп до прясно месо.

Ще прегледам подробно изброените, че в момента нямам време и ще кажа по 2 думи за всяко Wink сигурна съм че се живее здравословно и без тях. Пробиотиците за какво са ми? Моите бактерии явно се чувстват добре и без спецални пробиотици.
Ох Мио добре ти си далечна братовчедка на Кара Зор Ел и като нея каквото и да ядеш мерките ти винаги са перфектни. И сигурно си зодия лъв (хищница по природа), или пък козирог овен или телец (ловуваща ги по природа).
Честита нова година! Здраве ви желая най-вече. Нека всичките ви желания се сбъднат! Нека това да е най-успешната и спорна, за вас година от всички избивани досега.

Деси 123, в мислите си ми и ти желая тази година да се сбъдне най-съкровената ти мечта! 💐🤞

Sun ans moon, след симулации и ин витро винаги има влошена ИР. След като се храниш без ВХ и при толкова лоша КЗ няма смисъл да се пънеш да ядеш ВХ 10 дена за да правиш ОГТТ. Много листа и спорт ти трябват. Ти нямаш проблем с наднормено тегло. Проблемът ти е в първа фаза.

jerami, де го намираш този нахут с по 11г ВХ? Моят е все с по почти 50г ВХ, 35г чисти. Тук 11г ВХ има само в сготвения нахут в консерви, ама той пък е загубил витамините и съдържа доста сол.
Намерих един в малки бурканчета и с малко сол, такива в метални консерви не взимам. Сега признавам дали в стъклен буркан губи толкова витамини не съм се замислял.
Да се похваля, киселото мляко от 01.01. го спрях/ надявам се, че ще устоя/, забравих да напиша за бобовите, че се стремя поне един път седмично или леща, с бананите се боря още, но ще пробвам с авокадо да ги приемам. От ядките ям бразилски с ограничения, малко макадамия и орехи, тиквени също чат пат, особено сега есента с крем супа от тиква с кокосово масло, не знсм до колко е Ок и това, но кафето не знам….едно на ден е, но се боря вече месеци да го откажа…..
Nevena Virolan явно ще трябва и зеленина да вкарам ежедневно, а иначе след четенето тук започнах с разходки и доста добре ми се отразяват, смятам да продължа и дано времето го позволява.
Замени с цикория, също може и лимонова вода или ябълков оцет, кофеина не е нищо по-различно от всеки друг наркотик (каквито са и скапаните вкусни шоколадови бонбони от които днес следновогодишно ометох пет с вишнев ликьор, и все още не съм намерил отговор на екзестенциалния въпрос защо когато пред очите се появи шоколад ако ще да е най-обикновен швейцарски от своге някакси мислите за инсулини, глюкози, щитовидни хормони и каквото и да било друго се замъгляват). А щом и сама си осъзнала, че си леко хипотиреоидна (похвално), кофеина още повече пречи. Ама всеки сам си решава де, аз като ми се отключи хашито забравих за всичко кофеиново (иначе преди работех в сфера където се пиеше много кафе и пиех поне по едно на ден с мноого мляко и много захар, щот горчиви неща мразя както и нес кафета също с много мляко и захар фрапета и т.н. в продължение на години).
Сега за цигарите не знам това дали е ок да го казвам (защото някоя може да почне да се успокоява с това и да си пуши), но цигарите при някои хора са отключващ фактор за грейвс (хиперфункция) и съответно понякога предпазват от хипо (и заради и това при рязко спиране влошават такова състояние). И бих казал и още едно нещо, че въглехидрат не е равно на захар , всеки който чете етикети е забелязал, че на тях има графа въглехидрати еди колко си и отдолу пише захари еди колко си. Вече ако захарите са много е тогава е проблем. За естествените храни вече мнението ми е друго.

# 542
Айде сега астрологията намеси.
Вземи си кротни малко егото и проумей, че хората са различни.
И аз не одобрявам карнивоара, ама щом хората се чувстват добре, коя съм аз да се бъркам.

# 543
Невена, не знам какво точно значи, че със силно ИР - може би, че не толерирам ВХ? Така да, ама то аз не ги толерирах и преди, само дето и хабер си нямах. Аз на Коледа си бях стриктна с храненето. Само онова залитане със сладоледа и другите боклуци. Може и да си права, да си седя на гъзО за сега.

Джерами, не знам коя е тая и коя е братовчедка й. Не съм ни лъв, нито козирог, нито овен. Ма казвам ти бе човек, нямам скорбут и абнормално кървене и кръвоизливи, а не пия вит.Ц на хапче, нито ям плодове и зеленчуци и без флавоноиди и пектин си живея прекрасно. Не ми е и увиснала кожата (за сега) от липса на колаген. Не мога да разбера защо не ми вярваш. Туй за мерките не го разбрах.

# 544
Миоки, ти не си била с наднормено тегло, нали? А как я хвана тази ИР, какви ти бяха оплакванията?
Наистина много малко ядеш.

# 545
Ми не е малко, аз по цял ден си пия мазни кафета и винаги съм си яла по такива количества, освен че си седя на задника по цял ден, че работя на компютър. Събират ми се 4, понякога 5 кафета на ден. Те бая си засищат. Казвала съм и друг път, за мен яденето е досадно. Не съм чревоугодник, не обичам да пробвам нови неща и ям еднообразно, и преди и сега. Ако няма на разположение нещо което обичам да ям, предпочитам да гладувам, отколкото да ям гадни неща. Сигурно това ме е опазило да не напълнея, освен гена, но не ми попречи да поддържам ниво на високо системно възпаление с години, което да ми се отрази, в моя случай на ставите.

Не съм имала наднормено аз, но болките в ставите прогресиращо се влошаваха с годините и се разпространяваха по други стави. Отделно съм си слаба в тая част - пукам и си навехвам лесно глезените от ученичка.
Първо започнах да търся инфо за този проблем, понеже никой лекар не ми обръщаше внимание и ми твърдяха, че е от възрастта, да съм свиквала, което съжалявам, ама ми звучеше като абсолютна глупост.
После попаднах на една лекция Робър Лъстиг "Захар, горчивата истина" и започнах да се интересувам от темата, защото майка ми беше с диабет 2. От там на кето диетите и кратко след това на carnivore.
Като се открехнах за последната, много ми легна на сърце, защото аз съм си хищник цял живот. Още като дребосък съм искала "мъста без хаб" /мръвка без хляб/ Joy За мен просто постното не е ядене и си оставам неудовлетворена след такова.

# 546
Защо някои ендокринолози подаряват глюкомери, а някои не ?

# 547
Глюкомерите са по 16- 20 лева. Тест лентичките после стават цифра, ако някой любопитко като мен постоянно се обследва.
Пак съм с 5 лентички 😎
Ще трябва да купувам, че и К2 да си взема.
Елорка, може ли пак снимка на твоя витамин, затрих го някъде ☹

Да ви кажа, зачела съм се в Код диабет и имам чувството, че д- р Фънг чете Невена, а не - обратното.
Много полезна книга .

# 548
Минерва, не 1 година преди да мина на режима не мерих въглехидратите. Спазвах стандартни препоръки - без захар, без бяло брашно, бял ориз, картофи (това което препоръчват стандартно за диабет), като реално и инакъв хляб не съм яла много. Основно от бобови си набавях въглехидрата и разни пълнозърнести (но много по-малко, защото повечето не ги обичам). Ами изобщо не се подобрих, ни на йота, но поне не се влошавах де.
След това минах на режима, първоначално даже си се хранех с около 20-30 гр въглехидрат на ден. 50 за мен са максимум. Ползвах приложение, в което вкарвам грамажа на това, което ям и то смята само въглехидратите. Малко е “тъпичко” и фибрите не ги отчита, а реално фибрите не се броят като нетни въглехидрати и по принцип не само не вдигат КЗ и инсулин, а ми ги регулират. Повечето хора имаме нужда от фибри. Аз така или иначе ям основно 2 пъти на ден, та не ме е затруднявало (а и посред пандемия всичко си ядях в къщи). Проблем е на заведение като яде човек - тогава не може да мери грамаж, нито знае къде какво са сложили (я някоя лъжица брашно или нишесте за сгъстяване, я захар или друго сладко нещо в сосове и дресинги)…вече рядко меря, защото горе долу си знам какво ям, какво съдържа и така
Аз следвах, а и сега следвам, просто правило - не се втелясвам на тема въглехидрат от зеленчуци и особено сурови листа, краставици, дори домати, авокадо, маслини - от това почти всичко (с домата не чак толкова) е фибри. Сега аз не съм се стремяла да съм в кетоза, кетони не съм мерила, аз искам ниска КЗ, защото уврежда яйцеклетки и ембриони и я вдигам. Ако целиш кетоза по-строго трябва да се нери, но и за кето листата трябва да са в големи количества, те си имат важна роля. Така че не бих си “забранявала” салати независимо какво количество въглехидрат ми се пада на ден. Напротив, дори ако нещо ще прегрешавам с повече въглехидрат - първо бих изяла една голяма салата с треволяци и после бих яла въглехидрата, така по-бавно ми скача КЗ. Ако прекалиш с въглехидратите на някое ядене - веднага ставаш и почваш да ходиш или въртиш колело, качваш стълби или др такова движение - 1 час така и общо взето ако не е нещо брутално като отклонение от режима, ще се неутрализира. Този метод Невена много пъти го е обяснявала и е супер ефективен - ако се спазва след всяко хранене и едновременно с това нисковъглехидратен режим, резултатите са чудесни. Аз мерех КЗ (че тя е показателна при мен) и ако не е паднала, продължавах с движението. Ако обаче седи човек на компютър по цял ден (и аз съм като Миоки) не може да обикаля като хамстер през деня, затова когато няма опция за движение ям кето, или просто правя по-дълъг фаст.
Аз също не съм и никога не съм била с наднормено тегло, напротив в 95% от живота си съм била от онези с “перфектна фигура”, а когато не съм била така вече с напредване на възрастта и с моите загуби на бебета  - съм имала просто малко тлъсто на корема. Ама КЗ и глюкомерът не лъжат, а ако ям зърно тръстата кифла на корема веднага ми се залепя вече.
Jeremi, Да въглехидрат не е = захар. Ако не е фибри и захари, то е глюкоза (това важи за всяко нишесте и зърно). Захарта е 50 фруктоза и 50 глюкоза, а нишестето е 100% глюкоза. Глюкозата почти мигновено се усвоява и почва да циркулира в тялото и дига кръвнара захар и инсулина. Дори още в устата се започва усвояването. Затова след няколко хапки хляб съм вдигала КЗ над 11. По-добре е от захарта само, защото няма фруктоза и не товари черния дроб. Но до там, ако някой вдига КЗ е лудост да яде храна, която е чисто нишесте. Фибрите не ги броя, но ако някой иска фибри - да яде авокадо или марули, а не овесени ядки или бобови, защото от 100 гр порция (а тя никога не е толкова малка) на 8-10 гр фибри получава и 50-60 гр нишесте/глюкоза. При обременяването се пият 75 гр (само за сравнение) …

# 549
А някой може ли да ми даде предложение / сигурно има много в групата, опитах да я разгледам, но не открих/ някакво примерно меню, какво може да се яде за закуска/обяд/вечеря. Как стоят нещата с фрешове/смутита?
Аз също нямам наднормено тегло и не целя  да свалям килограми, а да се отдалеча максимално от приема на лекарства по време на бременността.

# 550
Има тема с рецепти за нв вми хранене, попитай в темата за нв вми,  към която има линк в първия пост към темата. Не е много активна темата с рецептите, но е била и има много идеи и предложения.
Съжалявам, но от тел. не зная как да прикачвам линкове ☹.
Фрешове и смутита не са на почит тук, препоръчва се хранене с целите храсталаци.
Аз определено имам проблем с приема на магданоз и копър, затова се изхитрих да ги ям на песто.
Сгъстено смути 😜

# 551
Има много групи с рецепти във фейсбук за кето и нисковъглехидратно хранене, но трябва да се внимава, че някои хора много либерално възприемат идеята за “ниски въглехидрати” и се появяват някои не особено смислени предложения с кестени, булгури и др под. понякога, които може и да не са проблем за еднократно кривване, но не са режимни изобщо. Също така в тези страници се споделят твърде много режимни сладкиши и печива и твърде много неща с млечни продукти и това може да заблуди някой сега започващ режима, че е ОК да яде такива неща ежедневно, а не е - те са за глезене, понякога,а не в основата на храненето. Аз гледам в тази https://www.facebook.com/groups/214621712291938/?ref=share , и в тази https://www.facebook.com/groups/869301296871115/?ref=share. Аз често гледам и блога на Healthy with Deni и Villi’s time. Или просто си намислям какво ми се яде - примерно пълнени чушки и търся в нета кето или ниско въглехидратни пълнени чушки и излизат идеи, рецептите лесно се адаптират.
В къщи готвим всеки ден - с месо, зеленчуци, яйца, гъби, сирена, сметана (на фурна, на някаква манджа, на супа, на тиган), вариации безброй. Както си се готви “нормална” храна, просто не ядем хляб, не слагаме никъде ориз, брашно, боб, леща, картофи (тия неща като се замислите нямат никакъв вкус - вкусът идва от това, което гарнирате с тях, от плънката, е ние ядем вече само плънка Simple Smile )
Аз ям и кисело мляко и заквасена сметана с чия и ленено семе, добавям си малко тахан или чисто фъстъчено масло и малко берита или друга ядка - става чудесна закуска и много засища, но този мой бъркоч, не е ОК за всеки, защото в таханите има много омега 6, а на други млечните не им действат добре. Но ако не го яде всеки ден човек и не цели кетоза, е приятно хапване.
Вчера открих няколко интересни идеи дори за паста и ще пробвам скоро. Само това до сега не съм открила като успешна алтернатива на любима храна

# 552
  • Столичанин ама не в повече :D
Минерва, не 1 година преди да мина на режима не мерих въглехидратите. Спазвах стандартни препоръки - без захар, без бяло брашно, бял ориз, картофи (това което препоръчват стандартно за диабет), като реално и инакъв хляб не съм яла много. Основно от бобови си набавях въглехидрата и разни пълнозърнести (но много по-малко, защото повечето не ги обичам). Ами изобщо не се подобрих, ни на йота, но поне не се влошавах де.
След това минах на режима, първоначално даже си се хранех с около 20-30 гр въглехидрат на ден. 50 за мен са максимум. Ползвах приложение, в което вкарвам грамажа на това, което ям и то смята само въглехидратите. Малко е “тъпичко” и фибрите не ги отчита, а реално фибрите не се броят като нетни въглехидрати и по принцип не само не вдигат КЗ и инсулин, а ми ги регулират. Повечето хора имаме нужда от фибри. Аз така или иначе ям основно 2 пъти на ден, та не ме е затруднявало (а и посред пандемия всичко си ядях в къщи). Проблем е на заведение като яде човек - тогава не може да мери грамаж, нито знае къде какво са сложили (я някоя лъжица брашно или нишесте за сгъстяване, я захар или друго сладко нещо в сосове и дресинги)…вече рядко меря, защото горе долу си знам какво ям, какво съдържа и така
Аз следвах, а и сега следвам, просто правило - не се втелясвам на тема въглехидрат от зеленчуци и особено сурови листа, краставици, дори домати, авокадо, маслини - от това почти всичко (с домата не чак толкова) е фибри. Сега аз не съм се стремяла да съм в кетоза, кетони не съм мерила, аз искам ниска КЗ, защото уврежда яйцеклетки и ембриони и я вдигам. Ако целиш кетоза по-строго трябва да се нери, но и за кето листата трябва да са в големи количества, те си имат важна роля. Така че не бих си “забранявала” салати независимо какво количество въглехидрат ми се пада на ден. Напротив, дори ако нещо ще прегрешавам с повече въглехидрат - първо бих изяла една голяма салата с треволяци и после бих яла въглехидрата, така по-бавно ми скача КЗ. Ако прекалиш с въглехидратите на някое ядене - веднага ставаш и почваш да ходиш или въртиш колело, качваш стълби или др такова движение - 1 час така и общо взето ако не е нещо брутално като отклонение от режима, ще се неутрализира. Този метод Невена много пъти го е обяснявала и е супер ефективен - ако се спазва след всяко хранене и едновременно с това нисковъглехидратен режим, резултатите са чудесни. Аз мерех КЗ (че тя е показателна при мен) и ако не е паднала, продължавах с движението. Ако обаче седи човек на компютър по цял ден (и аз съм като Миоки) не може да обикаля като хамстер през деня, затова когато няма опция за движение ям кето, или просто правя по-дълъг фаст.
Аз също не съм и никога не съм била с наднормено тегло, напротив в 95% от живота си съм била от онези с “перфектна фигура”, а когато не съм била така вече с напредване на възрастта и с моите загуби на бебета  - съм имала просто малко тлъсто на корема. Ама КЗ и глюкомерът не лъжат, а ако ям зърно тръстата кифла на корема веднага ми се залепя вече.
Jeremi, Да въглехидрат не е = захар. Ако не е фибри и захари, то е глюкоза (това важи за всяко нишесте и зърно). Захарта е 50 фруктоза и 50 глюкоза, а нишестето е 100% глюкоза. Глюкозата почти мигновено се усвоява и почва да циркулира в тялото и дига кръвнара захар и инсулина. Дори още в устата се започва усвояването. Затова след няколко хапки хляб съм вдигала КЗ над 11. По-добре е от захарта само, защото няма фруктоза и не товари черния дроб. Но до там, ако някой вдига КЗ е лудост да яде храна, която е чисто нишесте. Фибрите не ги броя, но ако някой иска фибри - да яде авокадо или марули, а не овесени ядки или бобови, защото от 100 гр порция (а тя никога не е толкова малка) на 8-10 гр фибри получава и 50-60 гр нишесте/глюкоза. При обременяването се пият 75 гр (само за сравнение) …
Деси хляба е по-различно от цялото зърно, и на мен ми беше трудно да повярвам, но когато на третата година след отключването на хашито почнах да усещам частичка от старото ми аз, почнах да вярвам това което според мен ти е било грешката е използването на екстрахирана мазнина, зърнените и бобовите трябва да се сваряват без никаква мазнина (и защото Мио ще каже, че било тревица искам натъртя, че има десетки подправки, които да увкосят работите) , на мен ми беше изключително трудно да си променя хранителните навици (като още не съм успял изцяло), защото просто аз обичам храната, другия много вреден навик е бързото лапане, на големи хапки, но моята работа 10 години беше по барове пицарии ресторанти и т.н. където нямаше друг вариант, тичаш наляво надясно правейки коктейли или носещ подноси, или пък правейки пици, като своевременно се караш с колежките особено в женския им период от месеца гълташ храната за 10 минути и пак продължаваш с тичането, може би това ме предпазваше и когато свърших с тоя период от живота си (и започнах и аз основно седнал пред компютър уж на по-голямо спокойствие (да бе да)), но продължих храненето по същия начин и това ми изигра лоша шега, движението обаче е много много ключово, човек само с храна но без достатъчно движение няма как да достигне до оптималното здраве, аз с кето (защото сега се сещам, че точно преди да се отключи х-то с последния антибиотик изкарах седмица на по 2 яйца, просто не ми се ядеше друго, така че предполагам би трябвало да съм влязъл в кетоза) или само на вода единственото което мога да правя е да лежа в леглото и да съм в едно полусънно състояние, така че моя съвет е да намериш начини за повече движение, сигурен съм, че само с хранене но без движение нямаше да се подобря толкова, аз и сега само ден-два да остана вкъщи и почвам да се чувствам зле психически, ей сега вече е тъмно ама ще изляза да поразходя.

# 553
Защо някои ендокринолози подаряват глюкомери, а някои не ?
Тия дето "подаряват", по-вероятно представители да са им ги оставили да зарибяват пациентите си с тази марка конкретно. За тази реклама обикновено получават комисионни и/или подаръци.
Те и в аптеката "подаряват" - много от глюкомерите вървят с "безплатни" лентички, то всъщност цената на такъв комплект е колкото само лентичките, дефакто глюкомерът е подаръкът към тях. Щото като го имате, вече все такива лентички ще купувате, а основният разход са те. Голям и редовен. Основно лентичките се гледат и по тях се избира глюкомер, за да не ви излиза прекалено скъпо после. Даже като си изберете уред или поне марка, проверете лентичките в няколко различни вериги, може някъде тая фирма да има някакви преференции и там да е по-евтино.

Да ви кажа, зачела съм се в Код диабет и имам чувството, че д- р Фънг чете Невена, а не - обратното.
Много полезна книга .
Хубаво обяснява Фънг, но наистина за някой дето е проучвал тия теми, доста от нещата не са нови. Но са представени в достъпен вид, абе като за американци си е писано Grinning
"Код затлъстяване" четох аз и ми вървеше бавничко поради тази причина. И защото ги имам на английски и съответно няма как да ги изям за ден-два, както правя обикновено с книгите. Четене само вечер като си лягам, на друг език и материал пълен с термини, доста по-бавно става. Имам още две негови но така си отлежават и чакат ред, подозирам че в тази за диабета доста от нещата ще се повторят и не се навивам да отделя време и за нея.

За рецепти и идеи вече има много и из youtube, пишете там keto или lowcarb и ще ви излязат хиляди неща. Сега, много от нещата дето са по американски тертип не бих ги яла, че са пълни с подсладители, повечко млечни отколкото е хубаво всеки ден, полуфабрикати също... но идеи си има много. Също и dietdoctor.com има огромен раздел с рецепти, намират се неща и по наш вкус. На английски са, но рецептите не са някакви много сложни текстове, за повечето хора не мисля че ще са проблем.
Темата във форума за ВМ-НВ, както и едната група от линка са не само за ВМ-НВ но и за палео хранене, отчитайте го и това. А то и ВМ-НВ е доста широка рамка - то всичко попадащо между най-строгото кето и палео храненето принципно си е НВ. Строго кето не е за всеки, нито пък е нужно на всеки, там много хора се хвърлят неподготвени.

jerami, баш на кето хранене си си бил, ама и на сериозно недохранване, това две яйца са малко дори и за едно основно хранене. Освен че за 1 седмица дори не си се адаптирал и със сигурност не ти е харесало хич, то нямаш сила за нищо дори и при достатъчно храна, а ти си си гладувал.
Аз си направих прехода в храненето като постепенно намалявах въглехидратите и увеличавах свежите зеленчуци, така че да съм сита и доволна през цялото време, само повече маслини ядях също, та и сол не ми е липсвала. И не го усетих. Като свикнах с това, започнах да намалявам огромните порции салати, обичам ги много и мога лесно да преям със салата. И пак постепенно вдигнах мазнините до ниво където храната ми е много засищаща и ми е комфортно, на моменти предполагам че съм по-близка до палеото, а в редки такива сигурно съм на другата граница към кето (това не ми е цел и не го гоня нарочно).
Имах си енергия през цялото време, аз като смених храненето си спомних какво е да не съм нонстоп изморена и гладна и умът ми да е отново бистър. А преди това с години се мъчих и всичко ми беше насила, включително и умствената работа с каквато се занимавах и тогава.
Различни сме просто, това е което работи за мен, на мен дори млечните не ми пречат и ги ограничавам само ако съм хремава в някакъв момент. При теб друг вариант за хранене ти върши работа и си караш с него. Кой знае при кого как ще се напаснат нещата. Май само за захар и брашно сме единодушни че за никого не са ОК.

# 554
Ендокринологът ми каза, че нямам гестационен диабет. Но пожела 10 дни подред да се боцкам с глюкомер и след това да му покажа резултата ми. Купих си глюкомер, разучих как става всичко. Въпросът ми е колко пъти на ден да се тествам - един път на гладно, един път 1 час след храна и още веднъж след два часа ли? Нещо в бързината днес май не си спомням какво точно ми каза лекаря. Ще съм благодарна за разяснения. Благодаря!
п.с. Глюкомер купих на Контур Плюс - надявам се да е добър. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт