За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 99

• 29 000
  • 762
  •   1
Отговори
# 465
Аз споделям какво ние казал педиатъра.
А антибиотика него пие вече.
Аз просто искам мнение от мами който са имали  същите симптоми децата им.
Естествено не съм лекар.
Нито само лекуваме малкия..
Танче, бяхме така август месец. Малката първо вдигна температура, но не толкова висока (до 38). Веднага я заведохме на лекар и беше с гнойна ангина. Пуснахме изследвания, водихме я и на ехограф за всеки случай.Изписаха й антибиотик. Имаше подобрение и след 2 дни прием, изведнъж 39.5 температура. Не можехме да я свалим. Отново я заведохме на лекар. Гърлото имаше подобрение и лекарката се усъмни за розеола. Температурата продължи 4 дни и рязко спадна в 5ч сутринта и се обрина за минути по коремчето, гръбчето и лицето. На следващият ден обрив изби по ръцете и краката. Изчезна за около 3 дни изцяло. А антибиотика продължи да си го пие.

# 466
  • Германия
Дъщеря ми изкара розеола на 1г като беше, февруари месец. И ѝ мина без антибиотик, защото се причинява от вирус, не от бактерия. Обривът сам си мина, но при нас беше много слабо изразен.

Ако наистина детето е изкрало розеола този антибиотик е бил напълно излишен. Но след като вече е започнат трябва да се изкара курса на лечение до край, а не да се прекъсне след 2-3 дни

# 467
Дъщеря ми изкара розеола на 1г като беше, февруари месец. И ѝ мина без антибиотик, защото се причинява от вирус, не от бактерия. Обривът сам си мина, но при нас беше много слабо изразен.

Ако наистина детето е изкрало розеола този антибиотик е бил напълно излишен. Но след като вече е започнат трябва да се изкара курса на лечение до край, а не да се прекъсне след 2-3 дни
Педиатърката която ниго изписа чухме се обясних и че е със розеола и тя ми каза да спрем антибиотика.
Последно какво да правим да го спрем или да го пие 7 дни както е предписан.
Пиего от 6 ти Януари вечерта....

# 468
  • Пловдив
Термин "рубела" на български не се използва. Справка - КХП на ваксините поне, ако не друго. Иначе рубеола = морбили е твърдение, абсолютно погрешно на български език. А сме в България, в български форум, където е добре да използваме правилната терминология. Нищо, че сме най-изостанали в света. Иначе още повече заблуждаваме и без това силно заблудените от най-некомпетентните педиатри български майки.

# 469
Знаете ли аз вече напълно се обърках.
Просто попитах дали има майки чиито деца са минали през това.
А педиатърката която по спешност ни прегледа на 6 ти вечерта ни изписа този антибиотик Профикс. Обадих се да обясня че има пъпчици по телцето и и обясних какво е казал нашия педиатър и тя ми каза да не му давам повече от антибиотика...

# 470
Знаете ли аз вече напълно се обърках.
Просто попитах дали има майки чиито деца са минали през това.
А педиатърката която по спешност ни прегледа на 6 ти вечерта ни изписа този антибиотик Профикс. Обадих се да обясня че има пъпчици по телцето и и обясних какво е казал нашия педиатър и тя ми каза да не му давам повече от антибиотика...
Добре сте направили. Има следните особености:
* при розеола, обривът се появява с окончателното спадане на температурата- тоест, след последната т-ра -- веднага се появява.
* характерен е, и постепенно се разпространява.
* розеола не е морбили- вирусно заболяване е, roseola infantum. И не е рубела (немска шарка).
* дали да спрете антибиотика? аз изобщо не съм много убеден че е розеола. Но както на място прецените. Моят съвет? личен съвет... нужно е преди да вземете решение, да се убедите че обривът ви не е реакция към антибиотика...
"Профикс"
НОБЕЛ ФАРМА ЕООД,
Околовръстен път №36,
1415 София, България.
Тази фирма знае ли я някой? аз не, простете за невежеството.
https://www.nobelpharma.bg
ВСИЧКИТЕ И ЗАВОДИ СА В Турция, Узбекистан, Казахстан.

С оглед на това:
* че нямате ваксинация с Превенар 13 (тоест, липсват 3 щама, те са непокрити от никоя ваксина),
*  с оглед това, че детето няма никакви противоменингитни ваксини поставени,
* с оглед това, че нямате никакви изследвания- по принцип, изследвания от пръстче не се вземат, и не се считат достоверни
много добре че са Ви дали антибиотика.
Не виждам, какво очаквате "майки да Ви кажат", по една много сложна тема, която без изследвания е много трудно някой да каже каквото и да е било, преди появата на обрива.

Цитат
Термин "рубела" на български не се използва. Справка - КХП на ваксините поне, ако не друго. Иначе рубеола = морбили е твърдение, абсолютно погрешно на български език. А сме в България, в български форум, където е добре да използваме правилната терминология.
Не може на "холера" да кажеш "чума" с оправданието, че в Бг език няма думичка "холера". Иначе отиваме, заедно, колективно, безвъзвратно в оркестъра.

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 17:52 от Birdie

# 471
Танче, преди около година едната ми дъщеря беше така. След 1ви прием Зинат излезна обрива, като Зинат беше пила и преди това, така че изключихме алергия. Мнения за АБ-различни. Според моята педиатърка розеолата си е шарка и е противопоказно приемането на АБ, така че го спряхме. Всеобщото мнение е, че АБ започнат ли е не трябва да се спира, само че при шарките ситуацията е друга. Не знам, правилно ли е или не, казвам какво направих аз..

# 472
  • Пловдив
Защо в КХП на ваксините се казва, че са срещу рубеола, а не срещу рубела? Срещу холера и чума не са.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/m-m-rvaxpro-epar … ary-public_bg.pdf  КХП Децата, ваксинирани с тази ваксина сега имат ли защита срещу рубела или нямат...
Защо в учебниците по инфекциозни болести се учи за рубеола (rubella), а не за рубела?
Можем да видим рубеолата и в сайта на РЗИ... https://www.rzi-starazagora.org/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D … D0%BE%D0%BB%D0%B0

Така че: 1. вариант а) В България всички са некомпетентни; вариант б) (поне в България) Морбили определено не е равно на рубеола. Изберете си един.
И майките да си имат предвид, ако детето им боледува от морбили, да не казват после, че е изкарало рубеола. Въпреки ангела хранител на форума:wink:

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 18:13 от Орлина

# 473
Защо в КХП на ваксините се казва, че са срещу рубеола, а не срещу рубела? Срещу холера и чума не са. Защо в учебниците по инфекциозни болести се учи за рубеола (rubella), а не за рубела? Ако представлява трудност - след малко линк към КХП, ако трябва.
И майките да си имат предвид, ако детето им боледува от морбили, да не казват после, че е изкарало рубеола. Въпреки ангела хранител на форума:wink:
Защото така върви от десетилетия, но е грешно. И защото Бг учебници по инфекциозни болести по мое време бяха подигравка с науката.
Мисля, време е да се преведе световен учебник на Бг (дано сега са го направили? не знам по какво учат сега) и да спре гаврата с Детските инфекциозни болести.
Морбили= рубеола
Рубела= немска шарка
Розеола= си е розеола

Има 6 температурни екзантема в Педиатрията, факт, както и да го усуквате...

Написаното :
https://www.rzi-starazagora.org/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D … D0%BE%D0%BB%D0%B0

важи за немската шарка, а не за рубеолата. Рубеола= морбили.
И, днес тога-вирусите минаха в друг раздел, таксиномически- кажете им да го оправят и това.

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 18:27 от Birdie

# 474
  • София

Това ли е витамин,, д"?
По 1к на ден нали?

# 475
  • София
Това е.
Колкото ви е казал педиатър.

# 476
  • София

Аз не го виждам изписано, просто мин път ме пита дали му го давам, затова питам и тук

# 477

Ето вижте снимах го преди малко се събуди..
Добре според вас какви са тези пъпчици.
Има ги по гърба и от пред.
Само там.
Никъде другаде няма тези пъпчици

# 478
За мен това са си пъпки,вследствие на високата температура. Все пак тялото е било претоплено да го кажем така. Но послушайте педиатърката си,ако е казала да се маже с нещо,мажете. Не вярвам да навреди. Не вярвайте на всичко,което четете тук във форума. Всяко дете е различно. И да не забравяме,че те първа децата ни ще се разболяват,ще вдигат температура,от нас се иска да бъдем спокойни и да отреагираме навреме и правилно.
Успех и дано в близките дни всичко отшуми.
[/b]

Ето вижте снимах го преди малко се събуди..
Добре според вас какви са тези пъпчици.
Има ги по гърба и от пред.
Само там.
Никъде другаде няма тези пъпчици

# 479
Окончателно спираме антибиотика.
Ще пие фенистил капки .
Чух се със педиатърката  и тя каза да го спрем.
И да пие фенистила.

Общи условия

Активация на акаунт