В момента чета ... 73

• 43 597
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
ananas,
Моля да споделиш какво наскоро си чела? Имаш ли нови открития?

# 556
Благодаря за информацията, Al Georgieva! Ако не беше Вашият пост, навярно щях да пропусна „Джонатан Стрейндж и м-р Норел“. А след като потърсих малко информация за нея съм убеден, че ще ми допадне. Всъщност само фактът, че авторката е завършила философия в Оксфорд беше достатъчен, за да започна да търся заглавието Simple Smile За съжаление дори в rulit я няма цялата на български, но пък открих във flibusta илюстрованото руско издание плюс продължението "Пиранези", както и сборник с повести и разкази, чието действие се развива в същия свят.

# 557
"Дж.Стрейндж и мр.Норел" я прочетох веднага след "Пиранези". Очарована съм и от двете.
И аз така. Струва ми се, че авторката има само още една завършена книга, трябва да си я издиря.

# 558
Току-що си препрочетох "Дао-то на Пух" на Бенджамин Хоф в превод на Петко Пеев, форматирайки текста във вид на електронна книга. Мисля, че по-достъпно и разбираемо изложение на същността и основните принципи на даоизма не само няма, а и едва ли би могло да бъде създадено.

# 559
Започнах "Цирцея" на Маделин Милър. Омагьосваща разказвачка е, като Алиенде. Това е първото ми впечатление.
Съвсем в началото съм.

"Дао-то на Пух" и "Де- то на Прасчо" са великолепни, и са ми много любими.
Записах си "Пиранези" и "Светлина между два океана".

# 560
Благодаря за информацията, Al Georgieva! Ако не беше Вашият пост, навярно щях да пропусна „Джонатан Стрейндж и м-р Норел“. А след като потърсих малко информация за нея съм убеден, че ще ми допадне. Всъщност само фактът, че авторката е завършила философия в Оксфорд беше достатъчен, за да започна да търся заглавието Simple Smile За съжаление дори в rulit я няма цялата на български, но пък открих във flibusta илюстрованото руско издание плюс продължението "Пиранези", както и сборник с повести и разкази, чието действие се развива в същия свят.
Вчера за мое учудване я видях в читанка, а аз я четох от Столична библиотека

# 561
Аз исках да купя Джонатан Стрейндж на хартия (нова), но още когато я четох,  беше изчерпана навсякъде. Това беше преди 2-3 години. Дано да я преиздадат.
За Цирцея какво да кажа - като стил на писане и емоция ми харесва, но в сюжетно отношение много неща ме дразнят. По-конкретно, някои неща (гледна точка на авторката) в тълкуването на Одисеята за мен са грозни и неуважителни.

# 562
ananas,
Моля да споделиш какво наскоро си чела? Имаш ли нови открития?

Сега чета "Шедьовър покъртителен на гений изумителен" - автобиографичен роман на Дейв Егърс. Той губи двамата си родители рано и отглежда почти напълно сам най-малкия си  9 г. брат . Продават  къщата си в Чикаго и се преместват в Бъркли. Учат се , борят се , сиротни Дикенсови герои от наши дни. Книгата е доста мъжка, реалистична , не знам дали мога да я препоръчам без резерви в темата тук.
  От четеното напоследък си заслужава да спомена  "Шъги Бейн" - социален роман за деиндустриализацията на  Шотландия по времето на Тачъризма . Книгата е хващаща за гърлото, като други романи за дисфункционални родители и техните деца. Мисля, че ако  беше със стотина страници по-кратка , щеше да е по-въздействаща.
Четох и "Без дъх" на Ферзан Йозпетек  . В нея има всичко - нещастна любов, съспенс, семейна драма, ориенталска екзотика. Книгата няма 200 стр, написана е кинематографично, чете се на един дъх.

# 563
Вчера за мое учудване я видях в читанка, а аз я четох от Столична библиотека
Вярно, че я има! Аз вчера също погледнах първо там, но грешката ми беше, че търсих по име на автор и го написах с нормалната транскрипция - Сюзън Кларк. Кой да се сети, че може да са я прекръстили на Сузана Кларк... Simple Smile

# 564
На английски се пише Susanna Clarke, а не Susan.

# 565
Ananas, радвам се, че споделяш Ферзан Йозпетек.
Освен много добър режисьор (турчин, прекрасно натурализирал се в Италия, където и прави филми), той е и добър писател. Много фин творец и човек.
Препоръчвам филмовите му заглавия също.

# 566
  Съвсем точно определение, Tsugumi - фин творец . Книгата и героите са му такива - естествено изискани и възвишени, въпреки земните си страсти.

# 567
Започнах да чета "невидимият живот на Ади Лару" и за момента книгата ми харесва.
Тази година отправих книжно предизвикателство към себе си и всеки месец ще чета книга от различен жанр. Това ме стимулира да откривам нови светове, а не да чета познатите сюжети.

# 568
Аз исках да купя Джонатан Стрейндж на хартия (нова), но още когато я четох,  беше изчерпана навсякъде. Това беше преди 2-3 години. Дано да я преиздадат.
"Джонатан Стрейндж и мистър Норел" в .FB2 формат, с добавена българска корица и оригиналните 26 черно-бели илюстрации на Порция Розенберг - перманентен линк за сваляне. Не съм я чел още, така че книгата не е проверена за правописни грешки и такива от обработката. Като я прочета, ще кача коригираната версия, достъпна през същия линк.

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 01:38 от Lenovo.Legion

# 569
Благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт