Отговори
# 465
# 466
Много благодаря, Русалке! Честита баба Марта!

# 467
Тази задача не знам как да продължа.
Знам как да я докажа, но ако успея да докажа, че имам равнобедрен трапец. Доказвам, че е трапец, макар че на листа не съм го написала ( трапец е, защото има равни кръстни ъгли 45 градуса). Описала съм си ъглите в триъгълника и сега как да докажа, че в равнобедрен трапец.

# 468
  • Варна
Докажете, че ABQ и APQ са еднакви триъгълници (по първи признак - имате 45 градусови ъгли, обща страна, както и AP = BQ като сбор на равни отсечки). От там Ви излизат ъглите ABQ = APQ = 90-алфа.
Тогава CQP = aлфа, което прави триъгълника QCT равнобедрен => QT = CT.
Аналогично и в триъгълник CTP - равнобедрен: CT = TP. => CT = QT = TP.

# 469
Докажете, че ABQ и APQ са еднакви триъгълници (по първи признак - имате 45 градусови ъгли, обща страна, както и AP = BQ като сбор на равни отсечки). От там Ви излизат ъглите ABQ = APQ = 90-алфа.
Тогава CQP = aлфа, което прави триъгълника QCT равнобедрен => QT = CT.
Аналогично и в триъгълник CTP - равнобедрен: CT = TP. => CT = QT = TP.

Как не се досетих...
Благодаря!

# 470
  • София
Моля за помощ на тези задачи за 7 клас. Взели са материала до 3-ти признак за еднакви триъгълници.

# 471

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 23:32 от Ant12

# 472
И аз благодаря много!
Може ли да ми обясните само съкращението СЕЕТ?

# 473
Моля за помощ - 4 клас, допълнителна подготовка:

# 474
Моля за помощ - 4 клас, допълнителна подготовка:

Щом вазите, групирани по двойки на случаен принцип, винаги дават четен отговор, а всички 33 заедно дават нечетен => във всяка ваза има нечетен брой цветя.
Ако в някои вази имаше нечетен брой, а в други четен, групиране между две различни вази можеше да позволява нечетно число като общ брой, а според условието не е така.
Как се получават възможните комбинации от нечетни числа:
4 = 1 + 3
6 = 1 + 5 = 3 + 3
8 = 1 + 7 = 3 + 5
Със сигурност съществува поне една ваза с 1 цвете и поне една с 3 цветя, щом има поне една двойка с общо 4.
Със сигурност съществува поне една ваза 5 цветя и съответно друга с 3, щом има поне една двойка с общо 8.
Със сигурност няма ваза със 7 цветя, понеже, щом сме сигурни, че имаме такива с по 3, трябваше и 10 да е възможен отговор, а не е.
Със сигурност няма повече от една ваза с 1 цвете, както и повече от една ваза с 5 цветя, понеже тогава при случайното групиране трябваше да можем да получим и отговорите 2 или 10, а не може.
Излиза, че условието е изпълнено, ако има една ваза с 1 цвете, една ваза с 5 и всички останали с по 3:
1 + 5 + 31 * 3 = 99 общо цветя

# 475
  • София

И аз благодаря много!
Може ли да ми обясните само съкращението СЕЕТ?
съответни елементи в еднакви триъгълници Simple Smile

# 476
Barbabeau, много благодаря. Чудесно обяснено.
Честит празник на всички!

# 477
  • София
Ant12, много благодаря за подробните решения!
Честит празник!

# 478
  • Пловдив
Моля за помощ. След 3 страници сметки се чудя дали резултата е верен.

# 479
Miraluba получих А=18x.y 2
x=3 y=-4
A=864
Ако не съм омотала сметките

Последна редакция: пт, 04 мар 2022, 12:13 от The Invisible

Общи условия

Активация на акаунт