Време е за ИКЕА! - Тема 36

• 40 138
  • 754
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Здравейте, аз с един по-особен въпрос:) Предстои ни да правим кухня и да монтираме гардероб и моя милост тропа с двата крака да са от Икеа. Около мен обаче всички ме навиват да си наема майстор да ми ги направи, по-евтино щяло да бъде, а също толкова качествено. Има ли някой, който е правил подобно сравнение и като качество ползвалите могат ли да дадат мнение? Не знам и как е положението с доставките и наличностите сега, но така или иначе ще отида на място да попитам.

# 676
  • In transit
Когато правихме кухнята, офертите от другите фирми бяха в пъти по-скъпи от икейските кухни. Като качество са перфектни. Имат 10 години на механизмите и на цялата кухня май (не съм сигурна вече). Механизмите на чекмеджетата и стоперите на вратичките са Blum. Реално те оскъпяват най-много един проект. Също вратичките е хубаво да мдф. 
Ако трябва да си правя втора кухня, пак бих избрала Икеа. За доставки и наличности в момента нямам идея как са.

# 677
  • До сърцето...
При предходното обновяване (като мин. 10 год., Икеа я нямаше на хоризонта или беше само в Гърция, не помня) ползвахме услугите на фирма за мебели. Размотаване при сроковете за изготвяне, монтиране, идваха сто път и все нещо не беше наред - ту с гардероба, ту с кухненското обзавеждане. Мебелите бяха по наши размери и доста функционални, но започнаха да се чупят на втората година, може би и като фактор бяха малките деца. Когато влезе Икеа на бг пазара, така се случи, че обзаведохме детската стая на село с такива мебели и там не са мръднали, независимо от тряскането, наводнения (от боички, водни пистолети и пр) и прочие "детско" отношение.
Сега ММ отсече - никакви майстори в къщи, не искам да завися от тях. Така че кухнята и прочие мебели (в т.ч. гардероби) си ги сглобихме сами, инструкциите са направени лесни за разбиране и самите мебели са "дуракоустойчиви". Не уплътняват пространството, като ония по поръчка, но са ми достатъчно функционални. Децата пораснаха, така че и този фактор отпада и да добавя все пак, в интерес на истината - качеството на Икеа не е като преди години, но все още са оптимални като отношение цена-качество, според мен.

# 678
Здравейте, аз с един по-особен въпрос:) Предстои ни да правим кухня и да монтираме гардероб и моя милост тропа с двата крака да са от Икеа. Около мен обаче всички ме навиват да си наема майстор да ми ги направи, по-евтино щяло да бъде, а също толкова качествено. Има ли някой, който е правил подобно сравнение и като качество ползвалите могат ли да дадат мнение? Не знам и как е положението с доставките и наличностите сега, но така или иначе ще отида на място да попитам.
Аз също се спрях на Икеа, но корпусите на кухненските шкафове не са техните, а са по поръчка. Вратите на гардеробите също са от тях, но се наложи поради липси в наличности на корпуси и чекмеджета пак да правим частично по поръчка. Определено ПДЧ-то и кантовете са в пъти по устойчиви от икейските, но приятел мебелист ни каза, че дори той да ни направи вратите от боядисан МДФ няма да излязат по-качествени и по-евтини от икейските и много му харесаха тези, които бяхме избрали и видя. В този ред на мисли, може да потърсите мебелист, който да ползва икейските врати, а да Ви изработи останалото ако шкафовете не Ви се сторят достатъчно здрави. Ние сме с Bodbyn, Hittarp и Tyssedal. Врати от ПДЧ и MDF с хартиено фолио НЕ съм гледала въобще.

# 679
  • ENGLAND
Аз във вторник пак имам час за кухнята, да видя какво могат да ми предложат за мястото, което ми остава.
Тези, кото сте правили икейска кухня, използвахте ли Suspension rail, не знам как е на български? Ето това:
https://www.ikea.com/gb/en/p/metod-suspension-rail-galvanised-60205664/
Аз избрах Veddinge в сиво, мдф, гладки, оказаха се и най евтините. Държах да са гладки, другите събират прах, вече имам опит с такива, поне това чистене да си спестя.

# 680
  • In transit
Drago, интересно ми е защо смяташ, че икейските корпуси не са здрави?

# 681
Да, Doret, ползваме тази релса за окачване. На такава у дома виси и едно старинно огледало с тежка орехова рамка.

# 682
Как са като здравина във времето на експлоатация напред спалните ASKVOL, много афиф ми изглеждат с тия 4 дъски... Някой има ли такава? Приятел си я купил вчера, обещали да му я докарат днес, с което искрено ме разсмя, ама да видим. Младоженец е и... не ми изглежда удачна тая спалня, ама нямало налични MALM и той побързал да купи тази.

# 683
Направих един частичен ремонт на долни шкафове и не ползвах релса. То няма и как, защото е в панелен блок, а тръбите са пред стена; шкафовете са отдалечени от стената около 7-8 см. и съответно плотът не е икейски, защото ми трябваше ширина 70 см.

# 684
Тази релса сме я ползвали само за горни шкафове. Голямо удобство е.
 Спалнята ASKVOLL е чудесна. Препоръчвам.

# 685
Drago, интересно ми е защо смяташ, че икейските корпуси не са здрави?
Имах гардероби от Икеа и определено не е същото като ПДЧ 18 мм на AGT или друг производител. Проскостите са фолирани, а не твърди. Кантовете са 2 мм при нас и т.н. Не казвам, че не струват, а изрично подчертах, че на тях може да не им харесат. Ако питаш мебелист за корпусите на Икеа ще се изсмеят за качеството. Самата аз имам 7 рамки Pax, които чакат да сглобим и по принуда направихме 3, защото все ги нямаше. Много по-лесно е с техните мебели, но определено в годините качеството на корпусите пада. Намаляват дървения материал в подматрачните рамки и т.н.
За кухнята аз си проектирах едни странни шкафове, които те нямаха (ъглов с чувещи врати обаче по 30 см, колона с плъзгащи вътре в нея врати в горната част, глух шкаф с колона отгоре в едно, глух шкаф с врата 40 см и дължина едва 78 см), та за мен това беше начина...

# 686
Потвърждавам за подматрачните рамки. Хем взехме най-скъпите. Старите са от Айко- самия материал е доста по-дебел, изглеждат много по-здрави. Но ни трябваше лесно пренасяне.

# 687
  • In transit
Драго, благодаря ти. Не разбирам от шкафове, но специално корпусите на Метод ми се виждат доста добри, особено сравнени с другите серии на Икеа. С релси сме горе и долу. Шкафовете са натоварени като магарета и нямам забележки...вече 4-та година ще стане. Нито с кантовете. Само забелязах, че едната вратичка, която е под мивката и слагам от време на време хавлията там влажна, малко се е сбръчкала боята на мдф-а. Но вината е моя.
Всъщност незнам трябва или не трябва да става така мдф-а.

# 688
Ако вратата е добре обработена издържа дълго на влага, но да не вземе да се цепи МДФ-а щом системно се овлажнява. Бих взела резервна врата ако още ги има вашите и да спра да я закачам тази кърпа там.

Относно релсите за кухните наистина са супер удобни. Масово се ползват за горни шкафове (моите от 2005 г бяха с такива), но е супер лесно ако се ползват и за долните, защото само релсата се нивелира, а не всеки шкаф по отделно и после да залягаш под шкафа и да въртиш задните крака. ММ много ги хареса.

Mikkey, нямам пресни наблюдения за качеството на Metod сега, дано тях поне не са окепазили, но за другите корпуси има какво да се желае Sad

# 689
  • In transit
Драго, да мислехме да купим резервна врата. И спрях да закачам кърпи там. Grinning
На мен рафтовете на Пакс хич не ми харесват, почти нямам неогънат рафт, независимо дали е 50см или 100.

Общи условия

Активация на акаунт