Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 76

• 49 261
  • 752
  •   1
Отговори
# 600
Скрит текст:
А какви са плюсовете и минусите на двата вида захващане - на тавана и на стената?

Естетика, там няма плюсове и минуси, а е въпрос на вкус.  Някои корниси са само за таван и ако харесваш такива нямаш избор. Но то в много случаи няма избор - при прозорци до тавана има само едно решение. При пет метрови тавани пък пердета на тавана става малко множко...
Иначе чисто практически - дупка в стена се пробива много по-лесно, отколкото в бетонен таван. За дупка в таван се иска не бормашина, а перфоратор с добра бургия. Иначе има риск дупката да се разшири и дюбелите да не държат.

Абстрахирайки се от естетическия въпрос - по-скоро имам предвид какви са особеностите, за които трябва да се внимава при поставянето им за да се отварят лесно прозорците, при двата варианта

На един прозорец ползвам роло щори, закрепени на профила. Плюсовете са, че няма проблем при вертикално и хоризонтално отваряне с тях, а минуса в нашия случай е, че при много студено време и положение плътно спуснати се образува конденз между щората и прозореца. Обмислям замяната им с римски, които имам възможност да закрепя и на стената и на тавана.

# 601
  • Street of Dreams
OnDiNe_ , имам навес над пергола от твърд поликарбонат. Издържа си над 10 г.  без проблеми до една от силните бури в града. Тогава вятъра духаше някак си отдолу нагоре и успя да разхлаби няколко от крепежите  и да разцепи един от елементите на навеса. Сменихме го, когато вятъра утихна и продължаваме да си го ползваме. Аз избрах прозрачен вариант, така че да се слива с покрива и да не ми деформира цветовете като си гледам небето.
За мен е добър вариант, защото е значително по - лек от стъклото и няма нужда от сериозна конструкция, за да бъде монтиран.

Мерси, Пепси. През колко см е хванато с конструкцията? Моят майстор настоява да са през 50 см (алуминивеа конструкция), с оглед на тежък сняг (сякаш има) - при мен ще е само покрив на тераса, тоест няма как да духа отдолу.
При напълно прозрачен се притеснявам, че прекалено ще напича.
А драска ли се? Това парче, което имам, някак съм успяла да го надраскам. :/

# 602
Скрит текст:
А какви са плюсовете и минусите на двата вида захващане - на тавана и на стената?

Естетика, там няма плюсове и минуси, а е въпрос на вкус.  Някои корниси са само за таван и ако харесваш такива нямаш избор. Но то в много случаи няма избор - при прозорци до тавана има само едно решение. При пет метрови тавани пък пердета на тавана става малко множко...
Иначе чисто практически - дупка в стена се пробива много по-лесно, отколкото в бетонен таван. За дупка в таван се иска не бормашина, а перфоратор с добра бургия. Иначе има риск дупката да се разшири и дюбелите да не държат.
…… а минуса в нашия случай е, че при много студено време и положение плътно спуснати се образува конденз между щората и прозореца. Обмислям замяната им с римски, които имам възможност да закрепя и на стената и на тавана.
У нас и зад перде се образува конденз, та не знам дали с римски щори това ще спре.

# 603
Ами горе - долу през 50-60 см. са крепежните елементи. Има по 4 бр. на променлива дължина от 2,10-2,40 м. При нас покрива покривна тераса и сме с метална конструкция.   Ако сте на висок етаж вятъра не е за пренебрегване и успява да духа от всички посоки Simple Smile. Иначе  сняг 20-30 см. издържа без проблеми. При прозрачен поликарбонат предимството е , че не ти намалява осветеността в стаите, но  не може да се използва за слънцезащита. Но и под оцветен едва ли ще е много сенчесто. За драскане, драска се (от прах , камъчета и др. твърди частици), но от разстояние 250-260 см. не му личи.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 18:47 от pep_si

# 604
  • София/Варна
Поликарбоната трябва да се монтира нагъсто, не заради снега,а заради вятъра, за да не ти го издуха. Снега натиска надолу.

# 605
През колко см е хванато с конструкцията? Моят майстор настоява да са през 50 см (алуминивеа конструкция), с оглед на тежък сняг (сякаш има) - при мен ще е само покрив на тераса, тоест няма как да духа отдолу.
Аз съм с напълно програчен на единия апартамент и с тониран на другия.
На единият оребрен (не го препоръчвам), на другия плътен.
Ако е за тераса и е на ниво външни стени на сградата ти трубва и снегозадържаща шина ( монтира се на окол 20 см от края) и улук.
Определено и двата вида се цапат, но като мине един дъжд и измива всичко.
Хванати са на козирката на терасата (на около 1 м. едно от друго). Аз не ги исках на парчета. Започват с цял лист и където свърши там е снадката.

# 606
  • Street of Dreams
През колко см е хванато с конструкцията? Моят майстор настоява да са през 50 см (алуминивеа конструкция), с оглед на тежък сняг (сякаш има) - при мен ще е само покрив на тераса, тоест няма как да духа отдолу.
Аз съм с напълно програчен на единия апартамент и с тониран на другия.
На единият оребрен (не го препоръчвам), на другия плътен.
Ако е за тераса и е на ниво външни стени на сградата ти трубва и снегозадържаща шина ( монтира се на окол 20 см от края) и улук.
Определено и двата вида се цапат, но като мине един дъжд и измива всичко.
Хванати са на козирката на терасата (на около 1 м. едно от друго). Аз не ги исках на парчета. Започват с цял лист и където свърши там е снадката.

При мен ще е целият покрив, няма да има козирка. Някъде на 30 градуса наклонено, като завършва на 2 метра височина. Засега не успявам да убедя никого, да не става на парчета.

Я кажи, тонираният затъмнява ли? Гледам го това парче и се чудя, да не ми скрие слънчевата светлина, на която толкова държа . Твоят какъв цвят е?

# 607
Даже и прозрачният спира светлината докато е чист. Когато се напраши още повече. А какво остава за цветния... Него можеш да сравниш със слънчеви очила. Няма начин, и най-чистото стъкло не пропуска 100% от светлината.

Ето първата попаднала ми обява:

Цитат
За райони с лоша слънчева светлина, листовете ONDUCLAIR® ПОЛИКАРБОНАТ осигуряват много висока пропускливост на светлина (90 % ), насърчавайки производителността на културите.

https://bg.onduline.com/bg/potrebitel/produkti/svetopropuskane/o … airr-polikarbonat

# 608
Показаните нагоре ми харесват, но изолират ли добре светлината? От площадката до блока все едно имаме насочен прожектор ☹️
Аз имам двойни римски щори в спалнята. Едните са тънки, а другите блекаут, когато са спуснати през деня, ако не светна ламБа, спокойно мога да се пребия.
Захванати са за тавана,покриват целия прозорец и по няколко см отстрани и отдолу.

Удобно ли е да помоля за някаква снимка?

# 609
Това е снимка от интернет, но са същите. При мен са двойни за да затъмняват, вижда се само горният плат и изглеждат, като тези, просто не прозира светлината, ако плътните са спуснати.
Залепват се с велкро за шината, която е захваната за тавана. Плътните за задната и страна, тънките за предната.
В спалнята нямам тераса и отварям прозореца без да ги вдигам изцяло, но имам други две врати с римски щори и там винаги са вдигнати. Не мога да се занимавам по цял ден да вдигам нагоре-надолу😆

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 01:36 от Чисто луда

# 610
Ето как стои с оцветени плоскости

Ако слънцето изгрее ще се вижда по-добре.
На безцветното му личи праха и изглежда мръсно.

# 611
Здравейте! Има ли някой, който е комбинирал канапе и диван във всекидневната си? Ще се радвам на снимки и идейки. Simple Smile

# 612
Това е снимка от интернет, но са същите. При мен са двойни за да затъмняват, вижда се само горният плат и изглеждат, като тези, просто не прозира светлината, ако плътните са спуснати.
Залепват се с велкро за шината, която е захваната за тавана. Плътните за задната и страна, тънките за предната.
В спалнята нямам тераса и отварям прозореца без да ги вдигам изцяло, но имам други две врати с римски щори и там винаги са вдигнати. Не мога да се занимавам по цял ден да вдигам нагоре-надолу😆

Благодаря ти! Hug

# 613
Здравейте, използвате ли изкуствени цветя във вашия интериор?
Иска ми се да освежа една полица с бели лалета и ваза тип кръгъл аквариум. Идея от къде може да се поръча онлайн или магазин в София Simple Smile

# 614
Не, не използвам. Не харесвам пластмасови цветя.

Общи условия

Активация на акаунт