Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 5

• 74 114
  • 759
  •   1
Отговори
# 390
  • София
НВО е едно за всички, значи и децата могат да кандидатсват на всякъде.
Малко са тези, които ще участват само заради спорта. Миналата година се разпостраняваше един скрийншот, с1 класиране във 26/27 области, но едва ли са много.
Много деца с отлични резултати дори не подават заявления, ако са приети в ЧГ (АК, ПЧМГ, ИА...). Децата на 3 приятелски от разлини училища в разлини години имаха средно на НВО 97+ т. и бяха приети в АК (едното и е ПЧМГ), не очакваха намаление на таксите и не подаде заявление за МОН-училище. Можеха да бъдат приети във всяка една паралека в България.
Така че докато някои спортуват, има и такива с които не се възползват от правата си.
Познато семейство от провинцията, което живееше в София и детето им завърши тук, участва в класирането на 2 области и приема на детето им определи къде да живеят следващите години и след 1 класиране освободиха едното място.
Случаи всякакви, всеки търси най-доброто за детето си, в това число някои се подсигуряват и с ЧУ, плащат такси, които губят след това.

# 391
  • София
Синът ми беше класиран на първо класиране с НФСГ , паралелка Търговия с немски.Това са паралелките с дуално обучение( стаж) от 11-и клас.
За обучението и дисциплината в училището нямам никакви забележки.Локацията е централна.Оценки не се подаряват, учителите са взискателни.Класният му, г-н Русев е изключителен човек, много подкрепяше децата и беше насреща при всеки проблем.Оценки не се подаряваха, децата трябваше да учат сериозно, за да ги заслужат.По думите на сина ми, който има голям кръг познати (покрай спорта), децата в доста елитни училища са били на по-хлабав режим, включително НТБГ.В началото искаше да ходи на второ класиране и да учи английски, но сега не съжалява, че остана в това училище.Аз малко го натиснах, защото имах отзиви от мои близки познати, чиито деца бяха в НФСГ, и от които имах само положителна информация.
Никога не е имало оплаквания за дисциплина или някакви проблеми със съученици, освен един случай с конкретно дете от класа.
Както споменах, въз основа на изискванията на учителката по БЕЛ, детето ми имаше 5 по Бел на матурите, като не е бил на допълнителни уроци и нямаше много време да учи през сроковете.Доколкото виждам, последните няколко години, баловете на училището са се вдигнали , което ми говори, че е предпочитано учебно заведение от доста деца.
Забележка имам към дуалното обучение, защото замисълът е много добър, но реално нещата не се случваха според него.Все пак работата на децата се заплащаше и по мое мнение да се трудят в реални условия бе полезно за тях.От една страна ги възпитава на отговорност, от друга им показва как се печелят пари в истинския живот.Синът ми бе разпределен в Кауфланд.В 11-и клас работеше 2 дни седмично, в 12-и - три.Особено щастлив остана, когато след бала му изплатиха сума, равняваща се на неизползвания отпуск.Simple Smile
Ако някой иска повече
информация ще го разпитам подробно.

Аз не бих се изказвала за НФСГ, защото нямам дете там и не знам каква е ситуацията. Но имам личен опит от НТБГ, който е чудесен. Учители, дисциплина, съученици. Дъщеря ми е пълна отличничка. Три деца от випуска спечелиха стипендия за 1 година в САЩ.

Участието в стажове, изложения, програми и състезания се подразбира, има доста какво да се каже. Тази година има и 1-во място на европейската олимпиада по статистика.

Аз съм със завършваща 10-класничка в НТБГ и допълвам, че ръководството на НТБГ е изключително дейно в networking-a и създава страхотни възможности за стажове и обмени на учениците стига те да са амбициозни и търсещи. Моя приятелка е директор човешки ресурси на голяма международна компания и се изказва изключително ласкаво както за ръководството на гимназията в търсенето на възможности, така и за подготовката на учениците, идващи на стаж.

# 392
  • София
За НТБГ мога да кажа следното - най-желаната им паралелка може да е "Банково дело", но най-силната им паралелка е "Електронна търговия". Това ми го каза лично директорката преди 2 години. Колко е вярно не знам - само предавам думите й.

# 393
  • София
Дъщеря ми си е подредила само една паралелка като желание от НТБГ и е точно Електронна търговия. Не искала да става банкерка. Joy
Вчера й казах да си направи сама подредбата и пристига със списък от 7 паралелки. Лошо ми стана. Викам - пиши още надолу, че ще останеш без училище. Мнее, тя само в тези искала. Ясно е, че ще умувам за още като резерв. Тя си е избрала само с реален шанс за влизане, но знае ли се...

# 394
  • Отвъд алеята зад шкафа
На НТБГ ги има в сайта подробните планове по специалности, в кой клас какво се учи, кое предмети са общи, кои са само за специалността.

# 395
  • София
Здравейте,

нареждаме вече желанията за класиране за моя син след НВО за 7- ми клас, иска да следва "Медицина", затова се насочваме към профилираните паралелки "Природни науки" с чужди езици. Не намирам никакви отзиви за паралелката с този профил в 18 СУ "Уилям Гладстоун". Моля, в случай, че някой от пишещите в темата има преки впечатления, да се включи с коментар дали си струва да се постави на първо или второ желание. За 127 СУ разбрах, че има само хубави отзиви за съответната паралелка "Природни науки".
Моля също за препоръки за други училища с профил "Природни науки".
Благодаря!

# 396
Дъщеря ми следва медицина и от опит ви казвам, че няма никакво значение дали профила ще е химия и биология.
Цитирам по памет една потребителка-
"Профил рисуване и физическо и частни уроци,"

# 397
  • София
Напротив - много е важен профила заради втория гимназиален етап, където част от предметите отпадат и остават само тези, които са в профила + БЕЛ, математика, първи и втори ЧЕ. Затова, щом ще учи медицина, нека си търси профил "Природни науки".
Поне до сега беше така с профилите.

# 398
В балообразуването за МУ влиза оценка от ДЗИ по български и утроена оценка от изпити. Това за МУ София.
Всички останали също балообразуват с оценки или от ООП или от ПП.
Взели са предвид това, че децата е възможно да се ориентират към медицина на по-късен етап.
Всеки се информира и взима решение Simple Smile

# 399
  • Ланкър, планините Овнерог
Дъщеря ми следва медицина и от опит ви казвам, че няма никакво значение дали профила ще е химия и биология.
Цитирам по памет една потребителка-
"Профил рисуване и физическо и частни уроци,"
Вече има значение, за съжаление. Голямата ми дъщеря завърши НГПИ Св.Лука, сега учи Азия(ЮИЮА) в СУ, но тя завърши по старата с-ма и можеше да си реди ДЗИ-тата, както пожелае. Ако не беше се явила на матура по специалността+дипломна, просто нямаше да вземе специалност, но щеше да се дипломира.. Сега е задължително явяването на матура по специалност за профи училищата, иначе диплома няма. Хорариум на общообразователните също гледали били вече университетите, особено чужбинските.

# 400
  • София
Четейки бг мама, оставам с впечатление, че всяко второ отроче е готвено за бъдещ лекар. Няма лошо, но никога не се знае какъв акъл ще им дойде на децата, когато стане време да избират с какво ще продължат занапред.
Аз съм завършила английска гимназия и от моя випуск има прекрасно реализирали се хора - адвокати, лекари, доценти, дипломати и т.н. Има и по-скромни, но като цяло училището ни даде възможности.

# 401
  • Ланкър, планините Овнерог
Мда, точно това не ми харесва на сегашната система. Малката език учи, надявам се, че е за добро и да не я спъва за бъдещето й, каквото и да го измисли.

# 402
  • София
Четейки бг мама, оставам с впечатление, че всяко второ отроче е готвено за бъдещ лекар. Няма лошо, но никога не се знае какъв акъл ще им дойде на децата, когато стане време да избират с какво ще продължат занапред.
Аз съм завършила английска гимназия и от моя випуск има прекрасно реализирали се хора - адвокати, лекари, доценти, дипломати и т.н. Има и по-скромни, но като цяло училището ни даде възможности.

То, какво се мисли в седми клас, не е гаранция за нищо. И мен ме готвеха за лекар, но станах инженер.

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 20:07 от denizara

# 403
  • София
Без да натрапвам мнение, прочетете учебните планове за профилите в 11 и 12 клас, които ви интересуват. Профилиращата програма е много тежка и изобщо не дава знанията, необходими за кандидатстване. В най-добрия случай резултатът от профилиращите матури ще се вземе с по-висок коефициент при балообразуването. Но и на матура по профил химия и биология по-трудно се изкарва висок резултат, отколкото на ООП като допълнителна матура.

# 404
  • София
Напълно възможно е всяко второ дете във форума да се готви за медицина или да му трябват природни науки, тук са по-амбициозните родители на по-амбициозни деца.. Все пак не е само медицината, има и физика, химия и други специалности. Няма никакъв смисъл да сравняваме положението само преди два випуска, защото те бяха по старата система. Сега е съвсем друго и хората с право се притесняват и мислят как да наредят желанията.

Общи условия

Активация на акаунт