Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 5

• 74 180
  • 759
  •   1
Отговори
# 315
  • Сф
Това,че не може да се намери друг учител е явно някаква мантра на директорите, с която удобно си измиват ръцете. Това и аз съм го чувала лично, за друго училище. Изобщо не съм съгласна! Особено когато пък става дума за фундаментални предмети като математика, български, английски примерно , ако е профил .Така както се изисква от децата, е редно да се изисква и от преподавателите. Ако 127 ми не беше в центъра, едва ли някой щеше да го вземе на сериозно и да е повод за дебат.

# 316
Това,че не може да се намери друг учител е явно някаква мантра на директорите, с която удобно си измиват ръцете. Това и аз съм го чувала лично, за друго училище. Изобщо не съм съгласна! Особено когато пък става дума за фундаментални предмети като математика, български, английски примерно , ако е профил .Така както се изисква от децата, е редно да се изисква и от преподавателите. Ако 127 ми не беше в центъра, едва ли някой щеше да го вземе на сериозно и да е повод за дебат.
Не е мантра, има проблем с недостига на учители по математика. Скоро тази тема беше дискутирана между съпруга ми и директор на елитно училище.

# 317
Не само намирането на добри учители е трудно, но и освобождаването на слаби и неадекватни учители не е толкова лесно. Ако учителят очевидно не изпълнява служебните си задължения, като не се явява на работа или пък е в нетрезво състояние - ситуацията е ясна. Но как се доказва унижаване на личното достойнство на ученик или пък психически тормоз, което, да си го кажем, се среща неприемливо често? А за качеството на преподаване, това изобщо не ми е ясно как и дали изобщо се следи. Едно време, зам. директорът по учебната дейност, директорът  и инспекторатът правеха внезапни проверки. Спомням си как учителите здраво се притесняваха, а нас - учениците, ни беше хем яко да ги представим добре, хем си злорадствахме по малко, като ги виждаме как се шашкат...Така де, да видят и те какво е. Разводних темата, мили майки, но така на приказки да минава времето...

# 318
Здравейте, темата е за кандидатстване след 7ми клас. Извинете за спама, но видях мнение за две училища от които се интересувам.
Lady Cassiopeia Duval, тъй като догодина ни предстои кандидатстване за първи клас, а 20то и 22ро са тези, между които се чудим да изберем, може ли информация какво точно бихте казали като негативи? Кои от първоначалните ви очаквания, не са се оправдали? Мисля че за 22ро видях ваше мнение в друга тема, но за 20то?
Аз съм завършила 22ро преди има- няма 18 години, тогава директор все още беше Михайлова и смея да твърдя, че нивото беше високо, но оттогава са си минали десетилетия, та сигурно няма нищо общо вече.Smile

# 319
  • София
Как да се доказва? С жалби.  Ако родителите като представители на децата си подават жалби за тормоз, директорът ще-неще ще трябва да разгледа въпроса. Ама, да не рефлектира върху детето! Хубяво, все едно сега не е пряко към детето унижаването на достойнството. Точно с обидите и всички такива неща може да се справи родителят. С нивото на водене на урока и преподадения материал като качество едва ли може, макар че и там със сигурност има поне две-три неща, за които могат да реагират родителите.  Дори некадърността си има граница.

# 320
  • София
Единственият директор, от който съм приятно изненадана е този на 127-мо. И там има проблеми, но човека прави, каквото може. И училището определено търпи развитие в положителна посока
А аз точно заради това недоразумение, което за броени месеци съвсем съсипа училището, не препоръчвам 127-мо. И това е първото положително мнение, което срещам, за това училище за последните 10 месеца. Всички реват и си скубят косите от училището.

Абсолютно съм съгласна. Не знам никой доволен от това училище.

Аз пък честно казано, недоволни от 127-мо срещам само тук във форума. Познавам доста майки и на по-големи деца там - всички са доволни. И да, проблема с двете учителки по математика в гимназиален етап е неоспорим. Директорът е много добре запознат с това, но за момента просто не може да намери други, с които да ги замени. Затова и след нашия набор, математическа паралелка няма да има.
Аз например съм изключително приятно изненадана от учителката по БЕЛ, която искрено се надявам да им преподава до 12-ти клас. Учителката по физика също е ОК, дава им домашни и държи да се правят. Историчката, която ни е класна е много готина. За мен специално, освен двете математички, други проблеми няма. И съм сигурна, че все някога ще намери с кого да ги смени. Но сградата постоянно се ремонтира, кабинет по кабинет стават все по-хубави е уютни, стола е ремонтирам, двора е асфалтиран, оградата се смени, няма текучество на учители, държи се на дисциплината, ако има някакви проблеми, класната веднага звъни на роителите и потушават разправиите още в зародиш. Децата са си ОК - учат, разбират се, няма проблемни деца. Учат три разказвателни предмета на АЕ. Не знам какво повече може да се очаква от т.нар неелитно училище.
Ще ми бъде интересно да се каже от какво точно се оплакват родителите, освен от учителките по математика.

Относно директора - той не е нов. Сигурно е директор вече над 5 години. Специално за последните две, в които сина ми учи там, съм видяла доста неща, които подобри. Майки на по-големи деца казват, че още с идването му е започнало подобряване на училището

Дописвам - сега се сетих за една майка, която каза, че ще мести сина си от другата година, защото новия учител по испански имал страшно високи изисквания за нивото на езика, много ги натискал да учат, а пък те били свикнали със стария учител и съответно повечето деца от класа са с ниски оценки по езика. Колко е вярно не мога да кажа - само повтарям нейните думи

В 127-мо има и проблем с дисциплината и с учителка по ангглийски. В 8-ми клас учителката по английски не може да се справи с дисциплината и не ги учи на нищо. А после ще учат предмети на английски, а те имат само 6-ци и нищо не знаят. И недоволните не са само във форума. Напротив, по мое мнение само Вие сте доволна, но и Вие сте писали, че сте искали да местите детето си. Както и да е, нека всеки си реши.

# 321
Проблеми с липса на учители има навсякъде.При това говоря за липса на учител,а не на добър учител.Миналата година НГДЕК започна годината с непълен учителски състав.Търсеха до последно 6 учители,от които някои по основни предмети.В у-щето на госпожицата ни и до сега търсят учител по математика.Преподава им доста възрастен господин и......много са недоволни от методите му на преподаване,изисквания и т.н.
                     Що се касае за дисциплината ,ами тя зависи от самите деца .Мога да дам пример точно с този учител за когото споменах.Детето споделя,че в техния клас всички го слушат и няма абсолютно никакъв проблем  с дисциплината.В съседен клас / отишла е там за да прави пропуснат тест/ изобщо не са слушали какво преподава,обиждали са го и са създавали постоянно проблеми.Тя беше възмутена как могат така да се държат с учител какъвто и да е той и завърши,че е "особен,но обича нашия клас защото не го тормозим"!Та в едно училище,деца на еднаква възраст,един и същ учител и ...... отношения коренно различни.

# 322
  • София
Да, исках да го местя именно заради учителката по математика. Другите учителки са си ОК според мен - както и написах. Особено тази по БЕЛ, за която писах, че е наистина страхотна. Синът ми винаги е бил по-добре по математика и по-зле по БЕЛ, а точно в 127-мо нещата се обърнаха на 180 градуса. За по-малко от 6 месеца го научи да пише есе. И не само го научи, ами както стартира с 2-ки и 3-ки по БЕЛ в 8-ми клас, така сега ще завърши с 5-ца, като има и две 6-ци през срока. И всичко това е на есета. Да не забравяме, че матурата в 12-ти клас е по БЕЛ и един добър учител би могъл да направи доста за подготовката. Аз съм много благодарна на тази жена, която е млада и доста амбициознна. Обръща индивидуално внимание и обяснява грешките на всеки един ученик поотделно. Не знам дали в другите училища е така, но аз толкова отдаден учител по БЕЛ не бях срещала до сега.
С местенето се отказах, защото реших, че ще го запиша на допълнителни уроци по математика. Тази година беше при една възрастна учителка и успеха му се повиши, но за следващата ще търся друг, защото ни е много далече. И да, проблема с учителите по математика в гимназиален етап наистина е масов. Да не говорим, че не мога да намеря добър такъв, който да дава уроци на гимназисти - всички масово дават уроци на деца до 7-ми клас заради НВО. Материала в гимназията е доста труден и, ако учителката в училище не го преподава добре или не съобразява времето за контролни с броя дадени задачи за решаване (както при на се случва доста често) децата рязко намаляват успеха. Пример със сина ми - задачите на контролните може да ги реши, но времето не му стига. Писала съм и преди - дори е молил госпожата да му даде възможност да реши допълнително двете задачи, за които не му е останало време в часа, защото знае, че може да ги реши.
За дисциплината не знам какво да кажа - до сега проблеми с дисциплината специално в нашия клас не е имало. Проблемите се рашават още в зародиш и по този начин бързо се потушават.
И да, разбира се,че всеки трябва сам да реши. Затова обяснявам кои за мен са плюсовете и минусите в това училище. Никъде не съм казала, че е перфектно. И разбира се, че не вярвам, че сина ми ще успее да влезе в университет с изпит по математика, без да отиде на допълнителни курсове. Ако учеше в СМГ да, но не учи там. Добре е и да знаем, че все пак в тази тема говорим за неелитни училище. Както чета и в други училища има проблеми с учителите по математика - не е само при нас така.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 13:34 от Lady Cassiopeia Duval

# 323
Аз съм родител на дете в 127 СУ. Все още трупам впечатления, защото е в 8 клас. Класът е проблемен, но се взимат мерки. Няколко пъти се викаха родители на проблемни деца. Поставено е условие към всички ученици. Проблемът според мен не е само до учители и директор. Родителите са хората, които са в главната роля на възпитатели! Как да се очаква респект към учителите, ако липсва у дома?
Който иска учи, в което и  да е училище.
Доволна съм от класната и учителите. По всяко време може да се потърси обратна връзка и тя е адекватна. Въпрос на заинтересованост. Да, по математика е с ниски оценки.Ходи на уроци, но не си и дава много зор.
Следя всичко, което се случва и дано  екипа, който ги поеме в 9 клас да е отдаден.
Относно базата - търпи постоянни подобрения.

# 324
  • София
Оценките излязоха, успех на всички деца да влязат в желаните училища!

# 325
  • София
Дъщеря ми ме чака с нетърпение да се прибера от работа и да сядаме да редим паралелките. Не разбирам само каква е тази статистика, която чакаме да излезе, но подозирам, че току-виж ни развали рахата. Grin Дъщеря ми си държи на 7-мо и това е.

# 326
  • у дома...
Дъщеря ми ме чака с нетърпение да се прибера от работа и да сядаме да редим паралелките. Не разбирам само каква е тази статистика, която чакаме да излезе, но подозирам, че току-виж ни развали рахата. Grin Дъщеря ми си държи на 7-мо и това е.
Значи драма нямате. Преди две години моята държеше точно на една паралелка в 30-то. Предоволни сме в момента.

# 327
  • София

Статистиката, която ще пусне РУО, показва колко деца какви оценки в точки са получили.
Примерно между 90 и 100 точки са получили 500 деца. Между 80 и 90 точки - 1500 деца. Така, според резултатите на твоето дете, можеш да прецениш колко са пред нея и колко е изпреварила.

# 328
Статистиката показва броя на децата с определен бал, най-общо казано. От нея можете да разберете колко деца (а също момчета и момичета поотделно) имат по-висок бал от детето, а също колко имат равен бал с него и оттам да предвидите движението на бала. Напр., ако миналата година с бал по-висок от 400 са били 2000 момичета, а  тази година са 2400, значи балът е по-висок и трябва да предвидите в желанията поне 4-5 училища (или поне 20 паралелки), които на второ класиране са приемали момичета с бал, по-нисък от 400. Винаги обаче се съобразявайте и с желанието на детето. Помнете, че при класирането може да се движите само напред, никога назад. Четете всички постове на Дидева. Тя е абсолютно "боже" и ще ви спести часове чудене.

# 329
  • София
Много благодаря за разясненията!
Аз се съобразявам изцяло с желанията на детето. Мога леко да въздействам, но не и да избирам вместо нея.
Дидева я чета в другата тема, всъщност следя под лупа какво се пише там.

Общи условия

Активация на акаунт