Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 5

• 73 999
  • 759
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Моята гледна точка е, че може много да искам нещо, но ако не ми стигнат точките за висок клас, среден клас от нещото, няма да отида на трети клас за това нещо, само и само да го имам, защото вероятността да не е както трябва ще ме спре, пък нека да е много желано. Затова ще предпочета нещо, което може да не ми е било фаворит, но е от висок или среден клас. Децата често не са много сигурни какво искат. В някаква степен сме минали вкъщи през това - предпочитания към един език по емоционални причини, мода, но местата, където можеше да се учи бяха две - на едното нямаше свободни места обявени в системата като училище, а второто беше училище с много нисък бал. След разговор за предимства и недостатъци и дали си заслужава почти максимален бал да отива за емоционално решение, накрая стигнахме до споразумение. После се оказа, че от гледна точка на времето за детето е било именно желание, продиктувано от някакви ирационални причини, което е щяло да бъде грешка и точно хабене на бала. Сигурна съм, че вероятността едно дете да разбере как стоят нещата в перспектива е висока, ако се представят всички възможности.

# 496
  • нейде там, където ....
Моята гледна точка е, че може много да искам нещо, но ако не ми стигнат точките за висок клас, среден клас от нещото, няма да отида на трети клас за това нещо, само и само да го имам, защото вероятността да не е както трябва ще ме спре, пък нека да е много желано. Затова ще предпочета нещо, което може да не ми е било фаворит, но е от висок или среден клас. Децата често не са много сигурни какво искат. В някаква степен сме минали вкъщи през това - предпочитания към един език по емоционални причини, мода, но местата, където можеше да се учи бяха две - на едното нямаше свободни места обявени в системата като училище, а второто беше училище с много нисък бал. След разговор за предимства и недостатъци и дали си заслужава почти максимален бал да отива за емоционално решение, накрая стигнахме до споразумение. После се оказа, че от гледна точка на времето за детето е било именно желание, продиктувано от някакви ирационални причини, което е щяло да бъде грешка и точно хабене на бала. Сигурна съм, че вероятността едно дете да разбере как стоят нещата в перспектива е висока, ако се представят всички възможности.

Това е разговор и обсъждане на вариантите, търсене на пресечната точка между желания и възможности, нещо, което би трябвало повечето деца и родители да проведат, а не писане на дадено училище само защото има достатъчно точки за там, за да не се хаби бал.

Пожелавам на всяко дете да намери своето място, в най-доброто, за него, училище.

# 497
  • при моите любими
При нас ситуацията се оказа точно такава. Желаната Испанска няма да може да бъде достигната. Следващото училище с ИЕ е със значително по-нисък бал. В крайна сметка детето реши да избере английска гимназия с втори испански. Тя има някакво ниво на английски, но от гимназията би трябвало да излезе с С1, за което ако учеше в испанска гимназия, ще трябва да ходи на допълнителни уроци по английски за С1 ниво. А всъщност тя ще го учи основно в гимназията, а ще се запише на курс по Испански, за да има и там на финалната права добро ниво. Английската гимназия, като училище е по-добро от второто възможно по испански и така няма да бъде "пропилян" бала, както го нарекохте. Детето избра този вариант. Разбира се не без моята помощ да обсъдим нещата и да обясня моята гледна точка.

# 498
Здравейте, момичета, с пожелание за успешно класиране на всички, моля за съвет: 1во СУ Пенчо Славейков или 7мо Свети Седмочисленици смятате за по-обещаващо като професионална подготовка. Става въпрос за испански с английски в Първо и обратното в Седмочисленици. Чета разнопосочни мнения, както за всички школо, но наистина няма време и трябва да редим желания. Благодаря предварително.

# 499
22-ро е без квоти.
32-ро и 35-то според мен.
 Но бал 448 няма ли да стигне за 2 АЕГ и ФЕГ?
Стигат, но тя не иска водещият език да е английски-в момента е на ниво В2.1. За ФЕГ е голямото колебаене-проблемът е ръководството и няколко преподаватели
0276, тъй като при нас колебанията са подобни, искам да ви обърна внимание, че в 35-о и 133-о има задължителен профил руски като втори език (след водещия), а това означава много, много часове в 11. и 12. клас. Моята дъщеря това я отказа от тези училища. Учебните планове се намират, разгледайте.

22-ро ми е много странно, по мое време минаваше за "елитно", после офисът ми дълги години беше срещу него - децата бяха като навсякъде другаде, а сега чувам все лоши отзиви. Не знам дали да го пишем като по-долен вариант, някой има да казва нещо хубаво - да казва.

# 500

22-ро е без квоти.
32-ро и 35-то според мен.
 Но бал 448 няма ли да стигне за 2 АЕГ и ФЕГ?
Стигат, но тя не иска водещият език да е английски-в момента е на ниво В2.1. За ФЕГ е голямото колебаене-проблемът е ръководството и няколко преподаватели
0276, тъй като при нас колебанията са подобни, искам да ви обърна внимание, че в 35-о и 133-о има задължителен профил руски като втори език (след водещия), а това означава много, много часове в 11. и 12. клас. Моята дъщеря това я отказа от тези училища. Учебните планове се намират, разгледайте.

22-ро ми е много странно, по мое време минаваше за "елитно", после офисът ми дълги години беше срещу него - децата бяха като навсякъде другаде, а сега чувам все лоши отзиви. Не знам дали да го пишем като по-долен вариант, някой има да казва нещо хубаво - да казва.
А Вие къде сте се насочили?

# 501
ФЕГ, АЕГ с втори френски или испански, 32. Но нейният бал е 3-4 т. по-нисък и е на кантар.

32 и 22 са много сходни по бал и се колебая дали да включа и него. Немски категорично не иска.

# 502
[quote author=Параход
При нас проблемът е и, че водещият език не трябва да е английски.

# 503
Да, ясно. И моята го знае на работно ниво, обаче все пак профилите в едно добро училище дават възможност да понаучиш и втория (това наистина са много часове, 6-7 в продължение на две години, без да броим предишните с по-малко). Но тя и испански не иска много като първи, само на френския настоява. А алтернативите в София с френски не са кой знае колко. То и във ФЕГ един от основните проблеми е недостиг на учители по френски - като количество и качество. За английския не е толкова твърда като за руски и немски и се опитваме да я убедим, че да знаеш още един език като нейтив е добра основа за развитие и по-нататъшно усвояване на други. А и да учиш предметите на език, който разбираш наистина добре, си е предпоставка да научиш нещо и по тях. Като си помисля от английската гимназия в родния ми областен град преди 30 г. как излизаха без да владеят добре английски, представям си какво са научили по физика или биология...

# 504
Ние май след непостижимите желания ще напишем ФЕГ с втори език английски

# 505
  • София
Бих искала да попитам следното - какви са мотивите ви да запишете детето си в училище с първи език този, който то вече знае на високо ниво (например достигнало е почти до В 2 по английски и избира училище с първи език английски)?  Виждам, че единият вариант е да не се хаби бал. Какви други доводи имате за това ?
Дъщеря ми 4 години ходеше на курс по английски и го учеше с огромно удоволствие и хъс. Постоянно чете романи на английски, нещо което аз никога не съм правила, при положение, че съм завършила английска гимназия. Та детето ми иска да си продължи с езика като първи в 7-мо СОУ, защото за там й стига балът. Аз нямам нищо против, тъй като език, който не се упражнява, се забравя - най-вече граматиката, а и не само. Без английски в наше време за никъде не си.

# 506

Бих искала да попитам следното - какви са мотивите ви да запишете детето си в училище с първи език този, който то вече знае на високо ниво (например достигнало е почти до В 2 по английски и избира училище с първи език английски)?  Виждам, че единият вариант е да не се хаби бал. Какви други доводи имате за това ?
Дъщеря ми 4 години ходеше на курс по английски и го учеше с огромно удоволствие и хъс. Постоянно чете романи на английски, нещо което аз никога не съм правила, при положение, че съм завършила английска гимназия. Та детето ми иска да си продължи с езика като първи в 7-мо СОУ, защото за там й стига балът. Аз нямам нищо против, тъй като език, който не се упражнява, се забравя - най-вече граматиката, а и не само. Без английски в наше време за никъде не си.
Проблемът е, че в 8 клас започват от АВ. Първият срок, да не кажа и почти целия втори тя няма да има предизвикателството да учи езика. Това е доводът против първи език английския. Най-добрият вариант за мен е нов първи език, а от 9-ти да продължи с курс по английски. Така с края на 12-ти ще е с два езика на доста добро ниво

# 507
Здравейте, препоръчвам 31 с немски език. Най-силният клас в училище са и детето ходи с желание.

# 508
  • София
0276, ми то хубаво да учи друг език като първи, но тя не иска и аз напълно я разбирам. Вярно ще си почине през първия срок, но след това ще надгражда. Аз също така бях навремето и за миг не съм изгубила желание да уча английския, бях в топ 5 на випуска.

# 509
  • В царството на игрите:)
Здравейте, момичета, с пожелание за успешно класиране на всички, моля за съвет: 1во СУ Пенчо Славейков или 7мо Свети Седмочисленици смятате за по-обещаващо като професионална подготовка. Става въпрос за испански с английски в Първо и обратното в Седмочисленици. Чета разнопосочни мнения, както за всички школо, но наистина няма време и трябва да редим желания. Благодаря предварително.
Точно по за тези две училища и точно в тази тема /последните и 5-6 страници/ е писано доста.

Общи условия

Активация на акаунт