Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 11

• 44 125
  • 744
  •   1
Отговори
# 645
  • Mediterraneo
Аз разбирам за какво говориш, но не го отчитам като пропуск. В крайна сметка, животът ни е тук и изобщо не държа чак на такава чистота на езика. Достатъчно е, че разбират, говорят, четат и пишат на родния си език, другото не ми е важно наистина. Растат в тази среда, ще говорят този език, когато и както им е удобно.

# 646
И моята дъщеря ме поправя като пиша  и ми се смее някой път. Тя също има акцент на български,ходеше 5 години на съботно българско училище , но дори и там децата си говореха на испански в междучасието. По лесно им е и повече думи знаят. Стремим се всяко лято да прекарва колкото може по-вече време в България . Миналото лято беше в компания един ден  на много връстници  в България и като я попитах ми каза , че не ги разбира . Децата говореха  на тинейджърски- яко е.... и т.н. и тя като не беше чувала някой изрази и не разбираше.

# 647
Наблюдението ми е, че точно с началото на тийн проблемите желанието на дъщерята да си подобрява българския език рязко спадна до нула. Годините до към 12 би трябвало да се използват по-пълноценно в това отношение. След това вече ще е късно.

# 648
Не бих се изказвала толкова остро към решенията на другите семейства. Всеки знае семейството и детето си.

Като отидем на ваканция в Бг ще подобри говоримия език. Говори български с акцент, който ще може да изчисти в средата.

Тук среда на българи почти няма, но е факт, че и с другите Бг деца си комуникират изцяло на английски въпреки че многократно им напомняме и ни чуват нас как говорим.

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 14:39 от Анонимен

# 649
Здравейте , децата ви записани ли са на уроци , ще кандидатстват ли след 7-ми клас , и ако не са записани , смятате ли да ги запишете ?

# 650
Да, дъщеря ми ще кандидатства с рисуване и ходи на уроци по рисуване.
По Бел и математика се подготвя сама.

# 651
Здравейте , децата ви записани ли са на уроци , ще кандидатстват ли след 7-ми клас , и ако не са записани , смятате ли да ги запишете ?
Има си теми по набори, където се обсъждат по-основно тези неща. Питай там https://www.bg-mamma.com/?board=500

# 652
  • София
Лисичке, всички кандидатстват след 7-ми клас.
Аз не виждам как изобщо може да се яви едно дете на матури, без уроци по БЕЛ и математика. Нивото на изпитите е съвсем различно от материала, изучаван в училище. Дъщеря ми ходи на курс. Друг е въпросът, че от тази година я мързи да гледа и изобщо не й се учи. Точно в седми клас я заблъска яко пубертетът и дори виното вече не ми помага.

# 653
  • Mars Hotel
По принцип със съгласна с Тонка - моята също е в седми клас и няма начин да постигне добри резултати на изпитите, ако не се работи допълнително. Стресът е много голям. Но без да целя да обидя никого, струва ми се, че тази истерия за кандидатстване е основно в София и може би някои други големи градове. Имам приятели и роднини в по-малки областни градове и там нещата са много по-лежерни. Та много зависи къде си.

# 654
Ами ние сме в малък град и не е много лежерно да ви кажа.
Дребната иска да учи в езиковата гимназия, в която аз бях  , и борбата за място там си е доста сериозно.

# 655
Истерията до голяма степен е породена от родителите. Затова даже не надниквам в отчетните теми.
Познавам деца, които се справиха чудесно и без уроци и курсове. Аз самата едно време без уроци влязох

# 656
Сега ѝ излезе резултата от пробния изпит по математика. Ами доста съм доволна. Дано се справи така и на реалната матура.

# 657
Истерията до голяма степен е породена от родителите. Затова даже не надниквам в отчетните теми.
Познавам деца, които се справиха чудесно и без уроци и курсове. Аз самата едно време без уроци влязох

Моята дъщеря също влезе без уроци, подготви се сама, само ползваше дядо си за подробни обяснения на задачи, които я затрудняваха. Учителката й по математика в седми клас я давала за пример на следващия випуск като пример за приета без допълнителни уроци. Явно масово децата ходят по уроци и курсове, вече доколко самите те чувстват нужда или родителите смятат, че децата няма да се справят сами не знам...
Говорите ли открито пред децата за проблемите, ситуациите в света в момента? Коментирате ли открито мненията си относно политика, икономика и световните лидери? Гледат ли децата ви новини?
В къщи говорим открито за тези теми, притеснява ме даже, че дъщеря ми иска да гледа новини повече от нас, а сега е времето й да се забавлява, а не да се вторачва в сериозните теми от света на възрастните...

# 658

Говорите ли открито пред децата за проблемите, ситуациите в света в момента? Коментирате ли открито мненията си относно политика, икономика и световните лидери? Гледат ли децата ви новини?
В къщи говорим открито за тези теми, притеснява ме даже, че дъщеря ми иска да гледа новини повече от нас, а сега е времето й да се забавлява, а не да се вторачва в сериозните теми от света на възрастните...
Не филтрирам новините и дискусионните предавания, които гледаме вкъщи, тоест гледаме ги във всекидневната, където сме всички. Не им изнасям специални лекции за международното положение, но отговарям директно на въпросите им и винаги им напомням да се информират от различни източници. Социално активни са и участват по собствена инициатива в разни акции и гледам да ги подкрепям в това. Детството и забавленията не пречат на реалния поглед над света и политиката и изграждането на собствено мнение и критично мислене.

# 659
  • София
Моята дъщеря също влезе без никакви допълнителни уроци в елитно училище в София. Изкара повече точки от доста деца, които бяха ходили на уроци. Факт е обаче, че такива децата са доста рядко срещано явление. За мен тези уроци са доста порочна практика за съжаление. Ако учат и внимават системно могат да изкарат доста добър резултат и сами. Все пак в топ 5 училищата в столицата няма място за всички учащи деца. Според мен най-добрия вариант е всяко дете да попадне в подходяща за него конкурентна среда, за да се развива и учи с интерес и желание.
Новини и ние гледаме всички. Опитваме се обаче това да не става по време на вечеря - депресиращо е и за малки и за големи. Като цяло гледаме да не ги слушаме особено. Ежедневието ни е достатъчно трудно, за да се обременяваме постоянно и с техните промивки на мозъци. Предпочитаме да си слушаме приятна музика и да дискутираме как е минал деня на всеки от нас. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт