ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 5

• 38 605
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Дъщеря ми е с -2.00 диоптър (късогледство) в момента. Очилата у дома и по време на часове ги носи, но навън - не. За лещи само веднъж сме говорили и беше против, заради бърникането в очите. И при нея диоптърът много се промени с бързото израстване, дано се кротне скоро, че ми се струва голям. Сега поне има много леки и тънички очила, не като навремето.
Но Реге е много права за наследствеността - тя влияе много повече отколкото употребата на екрани. И аз в последните 15г съм поне по 10ч на екран, +ТВ, +телефон. Е, имам си -0.75/-0.5 от студентските години до сега не са мръднали. Очилата даже не ги знам къде са ми...
Иве, стискаме палци на малчо да дойде в МГ. Simple Smile

# 256
  • София
Може би не съм се изразила правилно за лещите. Те няма да спрат покачването на диоптера, но ще забавят това стремглаво нарастване. От няколко места го чухме, а и лекарката го потвърди. Ние с баща й може би сме и пример за това. Той носи от 16 годишен и неговия диоптер е - 2,50. Аз от 20 - ина години и не мърдам от - 1,50. Девойката пък започна от - 1 през 2017 г и сега вече е с - 6 и - 6,50. И затова сме решили да пробваме как ще и се отразят при нея. Ако след 6 месеца няма ефект ще си продължи с очила.
Не знам дали устройствата влияят и доколко, но тя наистина прекарва много на тях. Единствено през лятната ваканция времето на тях е по - малко, защото по - голяма част от деня е навън.
Генът също играе съществена роля, защото в родата на ММ всички са с орлово зрение и сина ни и той също е като тях. Вижда идеално както на близо така и на много далеч. И все него го питаме да прочете или пък да види нещо, което ние не успяваме.

# 257
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
то и аз бях орел, ама с възрастта ми мина Wink

Simple Smile сега пак съм орел, но само на далечни разстояния. за четене ми трябват очила. за 7 години от 0 ги докарах на 2. нямам идея много ли е, малко ли...

# 258
Marti, задължително пробвайте щом има надежда да спрат нарастването. Какви лещи препоръчват? Върти ми се в главата, че съм чела за твърди или някакви специални?
При мен навремето нарастваше с 1 на година по време на пубертета. Лещи носех само като излизам на клуб. После спря и сега си стоя на същите -6.5 от години нищо че нося очила само. Това за стопиране на влошаването на миопията важи само за деца според мен.

# 259
  • София
Има разлика при късогледство и далекогледство. Далекогледството е в следствие умора на мускулите на лещата и еластичността й. (Най-общо казано) Затова се получава обикновено с напредване на възрастта. Миопията обикновено е в детска възраст, като се засилва рязко по време на пуберитета с активния растеж на организма.  Дължи се на неравномерно нарастване на предно-задния Simple Smile диаметър на окото. Лещата е отпусната, но образът не се проектира точно на ретината. Затова нараства скокообразно по време на пиковете на растеж. Препоръчват се лещи, които притискат окото и пречат на този растеж. Мисля, че това не бяха обикновените меки лещи, а твърди. Не съм сигурна и дали сега се прави, много съм далеч от материята. Консултирайте се с офталмолог, работещ в болница, не само в оптика. При нашите деца може би е късно вече за спиране на растежа. Хубавото е , че диоптърът няма да нараства особено.

# 260
  • София
Носех лещи в онези далечни времена, когато се слагаха само на Клокотница и можеше само твърди за астигматизъм. Такъв кошмар ми бяха, издържах около година и се отказах. Диоптъра растеше до края на пубертета, до -8 стигнаха. Оттогава не са мръднали.
Дъщерята носи очила, изобщо не пожела да опита с лещи.

# 261
  • София
Аз също мислех, че лещите ще са твърди, защото от това което съм чела по въпроса е ставало дума за твърди, но лекарката каза, че в нейния случай е по подходящо да са меки. 
Има и друг вид, които се носят само през ноща, а през деня очила, но те са подходящи за по - малки деца, които не са навлезли в пубертета и тогава нарастването се забавя драстично и дори спира. В нашия случай, обаче няма да даде резултат.
Ще видим как ще бъде. Първо трябва да я убедим, че без очила ще изглежда толкова добре, че и по - добре, защото пустата суета е страшна работа 😂

# 262
  • София
След споделението от Марти ( Hug) се осмелявам и аз да кажа, че при девойката цифрите са същите (с астегматизма).Confused
Тя рязко почна, дълго време не бе споделяла, че има проблем, докато изрева, че няма да може да си направи контролното по АЕ, защото не вижда дъската (от 3тия чин). За щастие още на следващият ден можеше да я прегледат, но за нещастие чух около -3, лошо ми стана - по-висок от моя, знам какво виждам без очила Sad
Редовно ходим последните 2 г. не нараства, но от около -3 стана на -4.5, -6.5 с астегматизъм.

Преди много години мъж ми прави сериозни изследвания, за които проверяваха и зрението, та му бяха установили свръхзрение 120% (нямам идея как, забравила съм къде, но на сериозни места ходи) и той е 12+ часа пред монитор. След 30+ г.  сложи очила с -0.25 и -0.5 (реално диоптърът му е  под тези стойности). Казва, че с тях се чувства комфортно когато е уморен и вечер когато шофира.

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 20:20 от Desem

# 263
  • София
Моичкият почна с 0.5 късогледство в трети клас. По 0.5 на година до -3. После спря и сега е -2.25. При него сложното е, че едното око е болно, а другото здраво.
Лекарското мнение е, че над три диоптъра между две очи, трябва и леща.

Иначе Добри, както ми  каза лекарката на последния очен преглед" За вашата възраст далекогледството е нормално, а вие сте под средното" 🙂🙃

# 264
Марти, сложете обикновени стъкла на очилата, докато мине драмата. Може да се притеснява да я виждат без очила. Когато околните са свикнали да ни гледат с очила постоянно, някак изглеждаме странно, като ги свалим.

# 265
ммм_, учили са по един учебник. Wink
когато се явих за първите очила само дето не ме би: на твоите години хорат вече по няколко са сменили.

# 266
  • София
Аз също мислех, че лещите ще са твърди, защото от това което съм чела по въпроса е ставало дума за твърди, но лекарката каза, че в нейния случай е по подходящо да са меки. 
Има и друг вид, които се носят само през ноща, а през деня очила, но те са подходящи за по - малки деца, които не са навлезли в пубертета и тогава нарастването се забавя драстично и дори спира. В нашия случай, обаче няма да даде резултат.
Ще видим как ще бъде. Първо трябва да я убедим, че без очила ще изглежда толкова добре, че и по - добре, защото пустата суета е страшна работа 😂

Може да й вземете очила с прави стъкла (без диоптри) на същите по вид рамки, каквито носи - та като е с лещите пак да може да слага, ако иска, за да не се чувства... ами, различна от предишното си аз, що ли... или по-малко елегантна, или каквото там пуберско й е в главата - то малко ли мухи влизат в тези главици...

# 267
Само да кажа, макар че май казах, че ако има темп или отпадналост, не пускам. Говоря за драскащо гърло и някой друга носна кърпичка. Но па за всяко кихане да оставяш вкъщи себе си или дете - абсурд. Като ако не мине за ден-два, бих направила тест. Това намирам за разумно и отговорно. Другото е прекалено. За мен. Щото ако беше така, в зимния период особено на дг щяха да ходят 10 от 100 деца, а 1-4 клас 40 от 100, а гимназия 60 на 100. И на работа ми е абсурдно как казваш на шефа или на себе си, че си кихнал и малко те дразни гърлото и вместо два чая, си оставаш да си лежиш три дни вкъщи.

# 268
аз пък се водя попроцедурите. всяка организация ги има. различни са, зависи от консултанта.
вчера Горинич си остана у дома, защото баща му сметна, че има симптоми.
писах на училището, оставих го у дома до излизане на резултата на баща му.
днес е на училище, съгласно процедурата,  с копие от теста на баща си. на баща му, защото основанието за отсъствие беше "симптоми на човек от семейния балон".

баща му ще остане на работа от дома, защото по тяхната процедура, при два симптома оставаш за пет дена у дома и се връщаш на работа след тест, осигурен и организиран от компанията.
заради детето той плати и направи тест още вчера. отрицателен е, но на работа не може да се върне с него.

# 269
  • В центъра на моретата
На работа (след като колега зарази доста народ) няма начин да влезеш, ако те боли гърло, кашляш, кихаш, тече ти сопола. При най-малкия и елементарен симптом се прави ПСР (не антигенен), ако е отрицателен - така влизаш. След боледуване (без значение ковид или друго), след отпуск - връщането е отново с представен отрицателен тест.

Общи условия

Активация на акаунт