ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 5

• 38 611
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
И при нас много вдигнаха летвата в новото училище. Шанс за 5.5 е нулев, а предходните години винаги е завършвал най -много с една 5-ца за срока. Ама според него било нормално в клас на "зубъри", вече не се чувствал толкова умен 🤣, особено момичетата доста "напрягали положението" ( те повечето май са приети с над 90т и по двата предмета..)За сега изчаквам да свикне,  макар , че първи срок свърши. Най -зле е положението по немски , май ще търся учител , неща госпожата много препуска през материала и не може да смогне на темпото и.

# 241
Благодаря ви за съветите.
Моят имаше стипендия за 1 срок, но за вторият е с 5,40 и сега с тези отсъствия няма да може да вдигне успеха.
Мразя болни деца в училище, за някой сополите и даване са нищо. Моят освен алергията прави и вирус индуцирани пристъпи, съмнения за астма и въобще половин месец кортикостероиди не му мърдат.

# 242
[quote author=storm76 link=topic=1398174.msg44134316#msg44134316 И ако мога да разбера родителите на малките ученици защо не ги оставят вкъщи , докато са болни (свързано е с осигуряване на домашна грижа, взимане на болничен за гледане на дете и прочие), не мога да разбера родителите на по-големи деца, защото тийновете  могат да се грижат сами за себе си при леки симптоми.
[/quote]
Защото личните им лекари са трудно откриваеми или трудно дават болнични за течащ нос или някакво друго по-скоро логистично неудобство. Примерно с хрема да висят цял предиобед с бабите пред кабинета. Има много ЛЛ с кофти организация на приема. Бившата ми е такава, обслужва хиляда човека, винаги ми е нервно да ходя там. Цялата поликлиника е такава.
"..не правù деца" беше много грозно, и няма нищо общо с безхаберните по характер хора.

И паралелката на моя син е карантинирана. Децата са отговорни, седят си кротко вкъщи и учат безпроблемно.
Стипендия едва ли ще докара с две петици за срока.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 22:13 от тити

# 243
  • София
red_violet, едва ли са много с над 90 т. (знам за какво говориш) по двата предмета, да не се отказва младежът. Трудно е с нов език, дори и на девойките когато се стараят (гледам я моята след всичкото старание) Wink
Важното е да не се предават, някои деца имат нужда от повече време.
Ще дам пример с моите деца и АЕ.
Скрит текст:
След първоначалните циркове от баткото на наборката по отношение на АЕ, реши, че му харесва и се случи чудо. Дълго време заявявах, че той се справя много по-добре от наборката при една и съща възраст. Виждах го лекотата с която използва чуждият език, няколко пъти дори не бе осъзнал че говори с чужденци, носители на езика.
За нея казвах, че не е толкова добра колкото батко си. Мислех си, че не говори, докато не ми повтори какво как е обяснила на г-на си на курса, че ще отсъства  ("не говорещ български" или поне тя така си мислеше), а след това г-нът ѝ в училище я похвали, че е с богат речник и говори свободно. Споделяла съм как на завършването, вторият ѝ каза, че е за него е било чест да е негова ученичка.
И двамата са "възпитаници" на АВО, той стартира от 2 клас, тя от 1ви. Той 2 пъти прескача ниво, като чрез препитване го местиха в горно ниво (първото и училище имаше изнесен кабинет и там в края на 6 клас са с 1 ниво по-назад, различен брои часове).
В 6 клас той се яви на Кембридж изпит за А2, но получи B1, 3 г. по-късно и тя се яви на същия изпит отново в 6 клас, крайният резултат бе пак В1 със същите осреднени точки.

Последна редакция: сб, 15 яну 2022, 08:47 от Desem

# 244
  • София
[quote author=storm76 link=topic=1398174.msg44134316#msg44134316 И ако мога да разбера родителите на малките ученици защо не ги оставят вкъщи , докато са болни (свързано е с осигуряване на домашна грижа, взимане на болничен за гледане на дете и прочие), не мога да разбера родителите на по-големи деца, защото тийновете  могат да се грижат сами за себе си при леки симптоми.
Защото личните им лекари са трудно откриваеми или трудно дават болнични за течащ нос или някакво друго по-скоро логистично неудобство. Примерно с хрема да висят цял предиобед с бабите пред кабинета. Има много ЛЛ с кофти организация на приема. Бившата ми е такава, обслужва хиляда човека, винаги ми е нервно да ходя там. Цялата поликлиника е такава.
"..не правù деца" беше много грозно, и няма нищо общо с безхаберните по характер хора.
[/quote]

Разбирам, че е досадно чакането, Тити, и аз чакам по 3 часа при лекарката му всеки път. Това е положението, избирала съм я за това, че е добър педиатър, не за това, че няма пациенти и е свободно пред кабинета й.

Ама да ти разкажа ли как е, като едва дишайки трябва да отидеш в 7 в болницата за процедурите, после в 4 излизам, за да си прибера детето от ДГ, после в 19 пак съм там за вечерни процедури, а през цялото време на всеки 5 крачки спирам за почивка за дишане? Не е по-лесно, уверявам те. А като беше в начално училище? Трябваше да излизам от болницата, когато него го докарва буса, ама то пък някои неща са по-дълги и тогава какво? Щото той се прибира в 15, не в 17... Ами, ако не успея, седи сам, а аз треперя. Ако искаш... Някак досадното чакане никак не успява да балансира тази везна, повярвай ми.

# 245
Въобще не е грозно. Точно това е моят принцип. С едно дете се отчетох пред държавата и обществото. Много хора ме питаха на времето кога ще раждам второ. Директно обяснявах, че няма да раждам - ако имам две или повече деца, трябва да им дам равен стандарт на живот, а не второто да се гледа между другото с дрехи, играчки, книжки и прочие на първото. Всяко дете според интересите си трябва да има съответните занимания, собствено пространство и прочие. Всяко дете трябва да има равно отделено родителско внимание.  Щом съм преценила , че  като майка,  не мога да дам тези неща по този начин, по-добре да не раждам. 
И пак стигнахме до "Всеки сам си ПРЕцЕня".

# 246
За едни е чакане при лл, за други влизане в болница и целият съпътстващ стрес.

# 247
Точно, че всеки сам си преценя и никой не може да критикува друг за наличието на брой деца. Житейските обстоятелства се променят непрекъснато и планирането не работи винаги. Смятам, че за безхаберните родители следва да има цедка в училището.
Между другото изобщо не говоря за себе си. Деца хремави и отпаднали не пускам на училище - но бая наблюдения имам и не съм съгласна с крайни обобщения.

# 248
  • София
Има ли сред децата някое дете, което носи контактни лещи? Ако има, за колко време е свикнало с тях, колко време му отне да се научи да ги слага и сваля?
Питам, защото за четири месеца девойката е качила диоптъра с още един. Вчера на прегледа лекарката препоръча да носи лещи, за да овладее бързото нарастване. Госпожицата, обаче и дума не дава да се каже за лещи. Тя с очила много се харесва и ако сложи лещи, щяла да бъде безлична. Другата причина да не иска е, че било гнусно да си бърка в очите (пак нейни думи) Ние с баща й сме с лещи и тя понякога ни е виждала, как си ги слагаме и сваляме.
Въпреки протестите й аз поръчах и когато пристигнат иска не иска ще трябва да ги носи, пък ако ще и скандали да правим. Всеки път когато отиваме на преглед ми става лошо като чуя с колко са се повишили диоптрите.

# 249
  • София
Моята дъщеря преди около месец започна да носи, по нейно желание. За около седмица свикна и с усещането, и със свалянето/махането, в началото доста й отнемаше, сега вече е бърза. Но не ги носи постоянно - само за красота, доколкото забелязвам Joy, понякога не ги слага и по 4-5 дни. Тя също се харесва с очила, но сама искаше да изпробва и лещи /нейната очна лекарка не е казвала, че това е начин да спрем нарастването на диоптъра - тя е с около 3-4 късогледство, има и астигматизъм/.

# 250
И моята е с очила, също късогледство като категорично отказва лещи. Така че следя.

# 251
  • на Мелмак
Дъщеря ми от първи клас беше с очила, не искаше лещи, диоптъра й е висок, скачал е с по два за година. Миналата година септември взехме лещи, тя мислеше, че просто ги слага в окото и си тръгва, да ама не. Та.... След около два месеца успя да ги сложи, беше й супер странно, даже ходеше с очила без диоптър Grinning. Сега повече ходи с лещи, но и с очила. Взех от на съфорумка онлайн магазин други лещи, които щерката определи като по-добри от предишните, купени от лъскава оптика Wink

# 252
  • София
И дъщеря ми е с очила, с диоптър около -2. Преди няколко години офталмоложката заедно с очилата й даде рецепта и за лещи (знаете, че лещите са с 0,25 по-нисък диоптър от очилата). Слагаше ги основно като имаше състезание, защото се притесняваше, че няма да види гредата или успоредката 😁, понякога и “за красота”. В началото й беше криво, супер много време отделяше, докато ги сложи, но пък мерака й се оказа по-силен и за около 2 седмици свикна. Но пък и тя се харесва с очилата и вече сигурно една година не се е сещала за лещите. Дори не знае, че съм ги изхвърлила… ами те бяха умрели жадни 🤪
Не бях чувала, че лещите предпазват от вдигане на диоптъра, но сега като се замисля аз от години съм с лещи и диоптъра ми си е един и същ.

# 253
Здравейте и от мен!
Цяла вечност не съм се включвала, но ей ме на:) В училището на сина му летвата се оказа доста висока и ученето е почти денонощно. Доста амбициозни и умни деца. Седем момчета са в класа, всичко друго момичета:) Стигнала съм до там да влизам и да се карам, че е вече полунощ, а той още пише домашни. Немският взе, че много му хареса, което е успокояващо, имайки предвид майка му, която два пъти го почва и оставя. Но пък таткото е с немска езикова и помага доста. Засега е добре с успеха, полага много усилия и гледам да не мрънкам за петици. Е, да, ФВС си е препъни камък, нормативите са невъзможни за него и каквото такова. Болни няма много в неговото училище, но при малкия не е така и сега са онлайн. За първи път искам да минат поне до края на срока неприсъствено всички. Просто има много болни. Мен и мъжът ми също ни тръшна нещо преди десет дни, с отрицателни ПСР, но доста коварно. Мина, та дано това да е и да е здрава годината! Иначе аз пак съм в кампания за кандидатстване-този път с малкия за МГ след 4 кл.Simple Smile

# 254
Аз, като човек с наследствена миопатия (до девето коляно) , вкл и  децата ми са очиларки ( дори добрия  ген на ММ не можа да предотврати очиларството им) , не виждам как лещите ще спрат падането на диоптрите. Това е някаква отживелица. Навремето, когато носенето на очила беше срамно и очилатите бяха лузъри, много от младежите не носеха диоптричните очила от страх  да не им се подиграват.... И диоптрите в този случай си паднаха. Това наистина би било забавено от носене на лещи, но пък смятам, че не важи за деца, които си носят сериозно очилата и така не си пренапрягат очите.

Аз, лещи съм носила 6-7 години, още от гимназията , но в следствие на търкане на лещата  (нищо че беше мека желатинова) ми се отключи видоизменение на жлезите под клепачите, и не само не мога да нося лещи, а и да стоя за по-дълго в помещение с мръсен въздух с груби частици ( камина, печка, въглища, цигари). Възпаляват ми се очите. Затова и не съм натискала нито синковеца нито щерката за лещи. Щерката е с минус 1,75 но силен астигматизъм - и ъглов и цилиндричен. Каквито й бяха диоптрите в 4 клас, такива са и сега. Тийна обаче расте страшно бързо и паралелно с това диоптрите му падат много сериозно. Явно е взел от мен и по-лошата наследственост. Нямаме инструменти с които  да спрем процеса. А той не е от децата които са постоянно заврени в някакво устройство. Все някога ще спре падането на диоптрите но не и сега.
Искам да кажа че каквото му е заложено на едно дете генетично, това ще стане. Ако ще да гризе моркови с камиони и да си щади очите. Мъжът ми е на компютър по 20 часа в денонощието. И така от 30 години. Очите му трябваше вече да са на мармалад. Обаче няма очила и това е. Сега му почна старческото далекогледство но то е от Егн то, а не от натоварването.

Марти и аз съм в паника като разбера че тийна не вижда и трябва пак да ходим на лекар. Моля ви, споделете с колко диоптра са ви децата, че малко да се успокоя. Постоянно се обвинявам че е заради мен. Около нас няма очилати деца. Но няма и очилати родители, а аз съм сериозно очилата.
Тийнът е с минус 4,25. Има и някакъв астигматизъм на едно око. Почна с очилата от 3 клас с - 0,5. Качваше по около половин диоптър за година. Но последната година скача с почти диоптър всеки  6 месеца.

При нас препъни камъка е физическо, философия, биология и Збут. Ще има по тях 4. Което много трудно може да се компенсира с всичките 6 - ци по другите предмети. Ще е на кантар работата, ама здраве да е.

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 01:40 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт