Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 5

• 50 521
  • 823
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, на какво може да се дължи толкова нисък Йонизиран калций и в последно време желязото ми е или малко над норма или на горна граница? Приемам витамин Д, защото имам дефицит.

Завишен прием на вит.Д. Вероятно приемате по-висока доза от нужното.
Започнах приема май месец, до декември приемах по 10 капки, два пъти седмично. След това ми увеличиха на 12 капки. Ноември съм пускала изследвания, йонизирания калций ми е бил в норма. Витамин К не приемам, защото не ми е изписан. Да започна ли на собствена глава да пия и него или първо консултация да направя?

# 181
Сега те прочетох пак, помислила съм, че си с висок калций - при висок калций проблема може да са големи дози Д. А ти си с нисък, там по скоро проблема е дефицит на Д. Ти ако си с дефицит тези дози не са особено големи, дори и 2х12 са 24 капки т.е. 3 капки дневно, при условие че 2-3 капки са профилактична доза.

Цитат от тук
Нисък йонизиран калций при нормални нива на общия калций може да се дължи на: остра и хронична респираторна алкалоза, пациенти с бъбречна недостатъчност, след операции, при изгаряния и др.
Нисък йонизиран и общ калций се наблюдава при първичен хипопаратиреоидизъм, дефицит на вит. Д, магнезиев дефицит, рахит, хиперфосфатемия, при хемодиализа, чести кръвопреливания и др.

Иначе витамина е К2, не К. Приема се при прием на големи дози Д, даже си има някои препарати които са си Д+К2. Магнезий също трябва да се приема при дефицит на Д.

Консултирай се с лекар за твое спокойствие.

# 182
Сега те прочетох пак, помислила съм, че си с висок калций - при висок калций проблема може да са големи дози Д. А ти си с нисък, там по скоро проблема е дефицит на Д. Ти ако си с дефицит тези дози не са особено големи, дори и 2х12 са 24 капки т.е. 3 капки дневно, при условие че 2-3 капки са профилактична доза.

Цитат от тук
Нисък йонизиран калций при нормални нива на общия калций може да се дължи на: остра и хронична респираторна алкалоза, пациенти с бъбречна недостатъчност, след операции, при изгаряния и др.
Нисък йонизиран и общ калций се наблюдава при първичен хипопаратиреоидизъм, дефицит на вит. Д, магнезиев дефицит, рахит, хиперфосфатемия, при хемодиализа, чести кръвопреливания и др.

Иначе витамина е К2, не К. Приема се при прием на големи дози Д, даже си има някои препарати които са си Д+К2. Магнезий също трябва да се приема при дефицит на Д.

Консултирай се с лекар за твое спокойствие.
Когато започнах приема бях със стойност 11 (р.с.20-100). До ноември беше се покачил до 24.6, но сега е 23.5, пада надолу. С Хашимото съм по принцип. Ще се опитам да се свържа с ендокринолога. Защо някой лекари не изписват витамин К2 заедно с витамин Д?

# 183
Аз съм бременна и АГ ми изписа Вигантол 30 капки по веднъж в седмицата, но след доста четене сама реших да си разпределя дозата на дни, тоест всеки ден взимам по 5 капки. Също така на своя глава обмислям да си взема спрея на better you Д+К2, защото четох отлични отзиви за него, в сравнение с Вигантола, затова diamond, бих посъветвала и теб да опиташ с този спрей.

Единственото нещо, което ме притеснява в моят случай е, че съм бременна и исках да попитам и вас, какво мислите за Д+К2 по време на бременност?

ПП. Вит. Д - 26 ng/ml   (реф. ст. 20-49)

# 184
Здравейте, може ли да дадете мнение за тази снимка? Днес приятелката на сина ми си я направи. 27 годишна. Успокоили я, че нищо ѝ няма, но момичето кашля и има хрема и от доста време несе чувства добре. Интересното е, че тя преболедува ковид през декември. Синът ми беше с нея и нищо му нямаше по време на карантината. После тръгна на работа и от течението и студа в склада се разболял, като смени няколко антибиотика и лекари отиде на снимка и излезе пневмония с положителен за ковид тест. Хайде още 15 дена вкъщи. Полудяха, намразиха се, какво ли не им мина през главите. Тръгнаха на работа и сега пак тя кашля здраво - работи в детска градина и може би това помага за честите боледувания?
.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 15:06 от Pipilota2

# 185

Здравейте,ниско ли е това желязо според вас?
Феритина ми е 7 като лабараторните стойности са от 4 до 200

# 186
Здравейте,
Според Вас касае ли се ИР? Смятах по HOMA Index и излезна нормално, ще направя консултация и с лекар.
Благодаря предварително 🍀

# 187
Здравейте, съфорумници!

В нощта на 14-ти срещу 15-ти февруари ми се наложи да се възползвам от услугите на спешна помощ (в столичната Окръжна болница), тъй като имах силни болки в кръста и корема, не можех да стана от леглото, беше доста тежко, цял ден преди това приемах Нурофен, мислейки, че е някакво обикновено неразположение, което съвсем скоро ще премине; оказа се, че става дума за стомашно-чревно възпаление, като имаше съмнения и за бъбречна криза първоначално, но не ми се уточни устно какъв реално бе проблемът, вписано е по документи като colica abdominalis, направиха ми и ПКК на място, при което за моя изненада се установи повишена глюкоза — референтните стойности са между 2.8 и 6.4, а моят резултат е 7.45 mmol/l, като измерването е реално около 4-5 часа след последно хранене, а на 14-ти (по случай празника) с приятеля ми си похапнахме доста сладко. Медикът, който ме прегледа, ме посъветва да изчакам тялото ми да се стабилизира след този стрес и да се консултирам с личния си лекар и евентуално с ендокринолог впоследствие. Аз естествено обаче доста съм се притеснила и едва-едва дочаквам да дойде идната седмица, в която да се извърши допълнителна диагностика — на 22 години съм, 178 см., 53 кг., без никакви оплаквания досега или някаква фамилна обремененост, които да подсказват за диабетно състояние. Въпросът ми е дали е възможно възпалението да играе някаква роля в повишаването на глюкозата и това всъщност да представлява временно състояние?

Благодаря за отговорите предварително.

# 188
Martyr, попринцип изследване, което вкл глюкоза се прави на гладно след 12 без прием на храна.

Според мен не е нещо стряскащо ако си имала 4-5 ч от последното хранене.

Направи си кръвни, но на гладно и рано сутрин с 12 ч без прием на храна.

# 189
Да, възможно е. Жлъчно-чернодробна криза може да повиши кръвната захар. Но това за повечето лекари е пълна мистерия. Най-вероятно ще те убеждават, че си с диабет. Имаш някаква слабост в такава посока, вероятно се прехранваш с ВХ, килограмите в случая не са гарант за здраве. Метаболитно много здрав човек не би завишил захарта над 6,7 дори и само час след сладкиши. Дори и да се окаже, че имаш, диабет се лекува успешно. Но не с метформин и инсулин. Не изпадай в паника. Диабетът е страшен, само ако го оставиш без контрол. Естествено, по-добре да го няма човек въобще. При изследванията си пусни задължително гликиран хемоглобин, той ще покаже истината. Кръвната захар е само моментен показател.

# 190
Soul81, a как се лекува диабет без метформин и инсулин?

# 191
Ако е тип 2, с диета. По-точно казано, с генерална промяна на режима на хранене - за винаги.

# 192
Не съм съгласна с вас. При мен имаше покачване на кръвната захар в продължение на 2 месеца и ендото не ми обърна внимание. Бях на режим. Положението се влоши, отидох на друг лекар и се оказа, че имам ранен диабет. Дадоха ми метформин и заедно с диета и спорт започнах да се оправям.

# 193
С кое не си съгласна, не разбрах?

# 194
Soul81, a как се лекува диабет без метформин и инсулин?
Има много неща, които могат да се направят и работят. Четирите стълба са диета (важно е каква, иначе се стига до заключение "не става така"), движение, сън и контрол на стреса. Ако не се получава, връщаш се съвсем в началото - пост/глад, захранване и след това балансиране на режима. И това не е суха теория, преживях го. Преди година и половина бях в кетоацидоза с показатели за диабет тип 1, инсулинозависим. Към ден днешен захарта ми е под 6, употребявам и бързи въглехидрати в някакво количество. Инсулин ми поставяха само в болницата, докато бях с опасност за живота. Не приемам никакви медикаменти.

Общи условия

Активация на акаунт