Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 5

• 50 381
  • 823
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте,

Може ли мнение за тези изследвания на бебе на 6 месеца?

Неутрофилите изглеждат значително и притеснително малко....

# 406
Нормално е когато единият вид левкоцити е завишен, друг да е занижен. А децата са с физиологично завишени лимфоцити до около две години, ако не бъркам. Тогава се гледа общия брой. Той си е в норма, няма драма.
Но хемоглобина е нисък, препоръчвам консултация с детски хематолог, за да се направят допълнителни изследвания и евентуално да се приема желязо. ЛЛ обикновено неглижират тези стойности с идеята, че ще наваксат при захранването. Но доста често при кърмените деца се изчерпва и към годинката вече почват да говорят едва ли не за анемия, а няма никаква нужда да се стига до там и може по- отрано да се вземат мерки. А само на храна не може да се разчита в случай на липса, защото не се усвоява толкова добре още от организма. Но трябва да проверите с допълнителни изследвания.
Ниските нива на желязо се отразяват дори на съня на детето.

# 407
Здравейте, може ли да ми кажете мнение е за тези изследвания.
Жена на 31 г.

# 408
Здравейте, искам да обърна мерна единия mUI/L в UI/L и не мога да се оринтирам колко да преместя десетичната запетая. От готовите конвектори откривам само такива за mUI/ml. Благодаря предварително!

# 409
Не съм сигурна на 100% , но би трябвало като е "мили" да е 1000 , т.е. ако е 95 IU/L = 95 000 mIU/L

# 410
Здравейте. Има ли нещо притеснително в тези резултати?

# 411
Проверете си желязото как е. Хемоглобина е към долна граница и MCV и MCH са ниски, което говори за евентуално ниско желязо.

# 412

Здравейте,
Трябва ли да се притеснявам от двете отклонения?
На какво биха могли да се дължат?Предстои да ги представя на личен лекар, но все пак ми се иска и друго мнение. На 30 години съм.

# 413

Здравейте,
Трябва ли да се притеснявам от двете отклонения?
На какво биха могли да се дължат?Предстои да ги представя на личен лекар, но все пак ми се иска и друго мнение. На 30 години съм.
Като желязо си не се претеснявай

# 414
  • София
Здравейте! Моля ви за разчитане на резултатите! Много съм притеснена. Пуснах си рутинни изследвания и не съм ходила на лекар.
Ще запиша час, но искам и вашето мнение.

Има завишени антитела, което означава че има наличие на автоимунен процес, т.е. така нареченото Хашимото, хубаво е жлезата да се види на ехограф.
Относно хормоните и функцията на самата жлеза - Т3 и Т4 които са си щитовидните хормони са много добре. ТСХ принципно трябва да се завиши, когато те са ниски и в случая неговото ниво е нелогично. Но тъй като той е хормон на хипофизата, може да има и друга причина за повишението му. Лекар ще каже точно.

Не се притеснявай толкова, нищо фатално и страшно няма.
Днес док каза категорично хашимото, но не е за хормони, само селен и цинк да пия.
Аз цинка си го пия, сега и селен, след 2-3 месеца контрола.

# 415
LittleWolf, повече вода пий. Щитовидната жлеза ти е в хипофункция, за допълнително проследяване е.

# 416
ТSH около стойност 2 ли трябва да е, за да е в норма?
TSH  3.06    [0.27 - 4.2]
FT4   13,12  [12 - 22]

# 417
Зависи и от възраст, цели, а и останалите показатели на ЩЖ. Една истински здрава ЩЖ ще дава ТСХ около 1. Стойности до 2 са приемливи, но неоптимални. Над 2 говори за функционална затормозеност. И все пак не трябва да се забравя, че за ЩЖ се гледа т4, ТСХ е за хипофизата. Затова резултатите трябва да се гледат в цялост от някой, който разбира и знае да търси взаимовръзки. Това не е математика, че да посочим правилните числа в задачата.

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 09:51 от soul81

# 418
Пратиха ме днес на ендокринолог.
Благодаря!

LittleWolf, повече вода пий. Щитовидната жлеза ти е в хипофункция, за допълнително проследяване е.

# 419
  • Burgas, Bulgaria
Момичета ,здравейте!
Не разбирам,  кр.захар добре  ли е на тези изследвания.  На лекарство съм и лекарката искаше да провери само с него ще се коригира ли ?  Няма стрелкички ,значи е добре Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт