? Въпроси всякакви ? (2022 г.)

• 561 151
  • 14 736
  •   2
Отговори
# 8 205
  • Буркина Фасо
И аз така знам. След болничния от болницата, продължение се издава от ЛКК, с направление от ЛЛ.
продължение се издава ако има предписание за това от лекуващия лекар в болницата.
ако той прецени, че не трябва продължение тогава ще трябва да се "разболееш" от друга болест за да може личния да ти даде до 14 дни нов болничен.

# 8 206
Не знам за твоя мъж, златна. Аз помня при мен как беше.
Бойко, не е финансово изгодно да си в болнични, но се налага понякога. Аз пък не одобрявам хора, които ходят болни на работа, сакън да не вземат по-малко пари.

# 8 207
  • София
Защото заради такива чудесни инструкции въведоха простотията първите 3 дни да са в намален размер и за сметка на работодателя. И тия дето си декларираме реалния доход и се осигуряваме на максимума, но ползваме болничен само когато наистина е необходим сме двойно прецакани и то точно когато сме болни.
И заради продължаването на тия "високо морални" практики прецакването става все по-дълбоко, че всеки път като вдигнат осигурителния праг забравят "случайно" да вдигнат и дневните лимити за обезщетенията.
Точно мангалите болнични не ползват, защото за да ползваш трябва да работиш. Те от другаде точат.
Човек, аз съм на 44 и в момента за пръв път ползвам болничен (и ми е необходим). Къде задълба, къде ме метна, че ще мамя системата, че и телк ще искам? Прецакала ли съм те (теб лично), че се осигурявам толкова години (на максимума) и ми казваш, че едва ли не лъжа нещо?

Последна редакция: пт, 05 авг 2022, 23:06 от miamim

# 8 208
Я като сте на тема болници да питам. ММ пие от години лекарство, което му се изписва по ЗК. Преди беше с книжка, сега по електронен път. Ние не сме в София в момента и има останали 3 таблетки за 3 дни. Обаждам се днес на ЛЛ и ми вдига някакъв, който от известно време работи с нашия ЛЛ и ми казва, че работят заедно и щом съм пациент на моя си лекар, мога да се обърна и към него. Обръщам се с въпроса, може ли по електронен път да се изпише на мъжа ми лекарството, което не е за кашлица, което пие от години, което не трябва да спира и което му се пада да вземе в неделя, ама е неделя и не сме в София; прибираме се другата седмица и този отсече "НЕ"! Като се приберете, да дойде в кабинета и ще му го изпишем! Е, аджеба, да му се не види и пещерната система, за какво ви е това електронно изписване, като ето в такъв случай като има аптека и не сме насред пустинята, що да не може да си го купи от тук?! Ми трабва да го прекъсне два дни, което не е добре за него и да ви дойде на крака, за да му го изпишете... по електронен път! 😡 Лекарството е скъпо, не се отпуска без рецепта и откакто има ковид, за нуждаещите се от него е трудо откриваемо. Обадих се в ЗК и обясних, казаха, че няма причина да не го изпишат от разстояние. На кого да вярвам и ако е вярно, че може, ще подам жалба в ЗК срещу този лекар. Имам и запис на разговора, та няма как да шикалкави!

# 8 209
Азалия, а как става заплащането на потребителската такса за прегледа и изписването на лекарството в електронната рецепта?
Би трябвало ТМ със здравната си книжка да посети лекар в населеното място, където е в момента и от там да му издадат рецептата.

# 8 210
Трите дни от работодателя хубаво ги въведоха, само че и преди, и сега работодателите правят номера. Щом ти е толкова висок доходът, някой лев по-малко няма да те събори, а и точно работещ и внасящ осигуровки човек не те краде. Лос мангалос ползват спешната помощ, защото е без пари, което също е точене, докато аз се чудя как да взема вечно липсващо направление за трима специалисти и да спестя 150 лв от платени прегледи.

# 8 211
Не е въпроса какво ще ме събори мен, а какво е законно и морално и какво не.
Това, че някой друг нарушава правилата не е оправдание и ти да го повтаряш. Затова е на такова дереже държавата. Днеска се лъже за по-голям болничен, утре се протестира че са високи сметките и ниски заплатите, а връзката между двете никой не я вижда...

# 8 212
Азалия, а как става заплащането на потребителската такса за прегледа и изписването на лекарството в електронната рецепта?
Леле за тия 3 лева не бях се сетила! Ще обеднее доктора, който ни познава от 20 години и на когото обикновено оставяме по 5 или 10 лв, и не може да изчака 5 дни да си ги получи? А лекарството не трябва да се спира... Но да не забравяме, че лекарите станаха преди всичко търговци. Ясно е, че мислят по същия начин... Впрочем, не съм сигурна, че за изписване на лекарства се дължи такса, ама това е отделен въпрос. Като бяха книжките, сестрата излиза и пита "кой е за лекарства"; пет човека подават книжки, взема ги, влиза, изписва, връща книжките. Не видях един да дава такса или да го преглежда лекар...

# 8 213
Какви правила нарушава, ти четеш ли изобщо, или бързаш да се възмущаваш? Що не се възмутиш от докторите, които отказват такива болнични?

# 8 214
Нарциса, не се хаби... След операция на следващия ден трябва да си на работа, нищо че ти трябват до три месеца за възстановяване на работоспособност...
Азалия, просто предполагам защо е такава реакцията на заместващия ЛЛ.
Иначе би трябвало да можете от всеки лекар в страната ТМ да бъде прегледан и да му се изпише лекарството. Реално не ми се е налагало да 'тествам'... Пиши как ще се справите.

# 8 215
Какви правила нарушава, ти четеш ли изобщо, или бързаш да се възмущаваш? Що не се възмутиш от докторите, които отказват такива болнични?
Чета и отговорих на едни конкретно мнение инструктиращо как да се лъже за симптоми. И след това на последващите, дето го защитиха и обясняват колко правилно е това.
Ок, добре, явно мнозинство приемате, че да се лъже и мами е нещо хубаво, стига да не е за ваша сметка. Мен няма да ме убедите, та спрете да се опитвате

# 8 216
И къде точно пише да се лъже за симптоми?! И как след операция ще излъже, ей това най не ми стана ясно?!
Те от комисията само чакат да им кажеш, че не си много зле, за да ти откажат болничния, сакън да не източиш от касата вноските на честните работещи с още един месец почивчица.

# 8 217
Нали беше чела?
Говорите, обясняваш, че не ти е добре, имаш странични реакции/според диагнозата, засилваш симптомите/ ЛЛ дава направление за специалист и там също се жалваш подобаващо.

Операцията се повтаря така до 180 дни. То и после може, но е по-сложно.
Както и да е, до тук от мен, да се говори на стената няма смисъл.

# 8 218
Нали беше чела?
Говорите, обясняваш, че не ти е добре, имаш странични реакции/според диагнозата, засилваш симптомите/ ЛЛ дава направление за специалист и там също се жалваш подобаващо.

Операцията се повтаря така до 180 дни. То и после може, но е по-сложно.
Както и да е, до тук от мен, да се говори на стената няма смисъл.
Изобщо защо се връзвате на приказките на Aisha. Рядко чета форума, но съм попадала на нейни коментари как се дегизира и се представя в бюрото по труда за позната, която в същото време е в чужбина. Нееднократно при това. Явно такъв й е манталитетът.

# 8 219
Ей, какви заядливи хора?!
Какво точно ви пречи на вас, че някой си получава обезщетението от БТ?!
Азалия, въпрос на лично решение е това с рецептите. Моят ЛЛ не иска вече да ходя на място, по телефона се разбираме да я пусне в системата. Трябва да помниш само дата на издаването.
Обаче ЛЛ на майка иска да се ходи на място.

Общи условия

Активация на акаунт