Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства ~2022г.~

• 62 418
  • 1 443
  •   1
Отговори
# 1 230
Така е, ама като се замисля няма начин И да не смазва. Това е масово срещано техническо решение - работният флуид и да смазва всичко по пътя си, например във въздуха на компресорите се вкарва малко масло именно за целта. И пак затова има специални компресори (за пълнене на водолазни бутилки, за болници и прочее) без масло.

# 1 231
Нищо не смазва. Няма такива свойства.

# 1 232
Няма начин. Не съм спец по коли, но имам инженерна култура и мислене и ме провокира да потърся. И ето какво намерих:

Цитат
He e зa пpeнeбpeгвaнe и пo-дoбpoтo cмaзвaнe нa вoднaтa пoмпa, ĸoeтo ocигypявa aнтифpизът.

https://oilgroupbg.com/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B8

Или пък:

Цитат
Антифризът и охладителните течности най-общо притежават редица предимства, най – важните от които са: предотвратяват замръзването на течността в охладителната система и не допускат изпаряване на течността при висока температура, смазват елементите на охладителната система, охлаждат двигателя, предпазват от корозия, не допускат отлагане на котлен камък в системата и други.

https://timo.bg/antifriz-vsichko-koeto-trqbva-da-znaem/

# 1 233
То няма гаранция, че това което си намерила не го е писала някоя друга жена.
При жените щом не е сухо, всяка течност става за смазване. Логика.
В интерес на истината антифриза има нещо мазно в себе си. Може би за да смазва маркучите.

# 1 234
То няма гаранция, че това което си намерила не го е писала някоя друга жена.
При жените щом не е сухо, всяка течност става за смазване. Логика.
В интерес на истината антифриза има нещо мазно в себе си. Може би за да смазва маркучите.

Водната помпа Simple Smile

# 1 235
Виждала си водна помпа? За да ми посочиш кои точно подвижни елементи се смазват от антифриза...

За смазване на подвижните елементи и възли  в двигателя се използват масла. Ако в маслото добавиш вода какво се случва? А в антифриза, или водната помпа не може да работи само с вода?

# 1 236
Някога в бензина са слагали олово именно за смазване, нали?  Не виждам защо да не е така и тук. И както казах, не съм експерт по темата, но намерих линкове. И в Уикито на английски пак пише, че се смазва водната помпа. От тук нататък няма какво да споря, защото как да те убедя, щом никой линк не е верен???

# 1 237
Смит, в твоита кола антифриза може и да не смазва, но в колите на жените смазва. Женския антифриз е розов, мъжкия е синьо-зелен.
Като нищо някоя блондика ще си смени антифриза сега.

# 1 238
Да прав си.
@Черна станция. Ако ми намериш техническа спецификация на антифриз в която пише, че има мазилни свойства...може и да го прочета. Тези които си цитирала са резултата на субективното търсене в Гугъл. Даже не си направих труда да го прочета.

Потърси отговор на въпроса в Гугъл - с кои подвижни възли или елементи на охладителната система има антифриза за да може да ги смазва?
Скрит текст:

# 1 239
Няма начин. Не съм спец по коли, но имам инженерна култура и мислене и ме провокира да потърся. И ето какво намерих:

Цитат
He e зa пpeнeбpeгвaнe и пo-дoбpoтo cмaзвaнe нa вoднaтa пoмпa, ĸoeтo ocигypявa aнтифpизът.

https://oilgroupbg.com/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B8

Или пък:

Цитат
Антифризът и охладителните течности най-общо притежават редица предимства, най – важните от които са: предотвратяват замръзването на течността в охладителната система и не допускат изпаряване на течността при висока температура, смазват елементите на охладителната система, охлаждат двигателя, предпазват от корозия, не допускат отлагане на котлен камък в системата и други.

https://timo.bg/antifriz-vsichko-koeto-trqbva-da-znaem/

Много полезни линкове.

Благодаря, Черна станция!

# 1 240
  • СИ
Виждала си водна помпа? За да ми посочиш кои точно подвижни елементи се смазват от антифриза...

За смазване на подвижните елементи и възли  в двигателя се използват масла. Ако в маслото добавиш вода какво се случва? А в антифриза, или водната помпа не може да работи само с вода?

Да... Водната помпа в Жигулито на дядо ти може да върти и само вода. Във всяка една кола произведена след 2000-та година е твърде вероятно водната помпа да е с алуминиеви части и елементи и сътветно това върви с някои изисквания към работната течност. За висок клас кола, направо може да забравиш, че може да сипеш нещо друго освен антифриз. Сигурно не знаеш и, че някои модели си имат и заложена смяна на антифриз. Ако пропуснеш, следва смяна на водна помпа. Някои антифризи са с температура на кипене над 100 градуса и двигателят с охладителната система работят с тях. Като цяло в новите коли охладителната система отдавна не е само един радиатор в който наливаш вода от чешмата и да сипваш червен пипер ако се пукне. Всичко е опасано с датчици, термостати и няколко кръга.

# 1 241
Това за какво ми го казваш? Аз съм карал жигулка
Не е от модела на колата заложената смяна. От типа охладителна течност е - неорганичните са с най-нисък пробег/време.

Но говорихме за смазочние възможности на антифриза...а не какво е карал дядо ми

# 1 242
Както написах в самото начало, не съм спец по коли, но има познания в други области и:
- смазващо действие на работния флуид не е екзотика, а се практикува в компреорите. При старите ДВГ също е било така в бензина се е слагало олово.
- смазването няма само една функция (да предотвратява триене). Ако беше така защо се смазват мечовете? Ами за защита. И в някои линкове пише, че смазващото действие на антифриза е конкретно за уплътненията на водната помпа. Отделно и антикорозионната функция на антифриза може да се брои и за смазване. А тя е много важна и я пише навсякъде.
- и последно, всяка мазна течност има смазващо действие, а етиленгликолът е мазен.

# 1 243
Компресорът работи на съвсем друг принцип. Сравнението не nonsense.
- и последно, всяка мазна течност има смазващо действие, а етиленгликолът е мазен.
След това твърдение, нямам какво повече да добавя. Моноетилен гликола в охладителната течност е едва 45-47%

Между другото. Ако случайно охладителна течност премине през механичното уплътнение на водната помпа за да започне да смазва...,ще трябва нова помпа.

# 1 244
Компресорът работи на съвсем друг принцип. Сравнението не nonsense.
След това твърдение, нямам какво повече да добавя. Моноетилен гликола в охладителната течност е едва 45-47%

Между другото. Ако случайно охладителна течност премине през механичното уплътнение на водната помпа за да започне да смазва...,ще трябва нова помпа.

Е и? И от това получената смес не е мазна ли? Пипал ли си антифриз някога?

Не е нужно да преминава. Важното е да не го уврежда там, където са в контакт. А няма как да не влизат в контакт, иначе нямаше да са уплътнители.

Общи условия

Активация на акаунт