Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства ~2022г.~

• 61 715
  • 1 443
  •   1
Отговори
# 225
Няма нужда от извинения!
Въпросът е защо, т.е. този минава/пропуска защото едикакво си.

# 226
Защото на пътя с предимство няма коли. И двата автомобила са на пътя без предимство. Табелата казва първо минава този вдясно, а именно автомобила, чието табло виждаме.
Така става ли?

# 227
Ама пред този с таблото има знак СТОП! Не виждам какво има за обсъждане...

# 228
А какво променя в ситуацията наличието на знака Стоп?

# 229
Аз писах някъде в заметеното - според мен в закона има дупка, защото според него няма степенуване на знаците - СТОП да е с по-голяма тежест от триъгълния знак. Да де, обаче ако има знак СТОП колата трябва да спре до състояние на неподвижност и шофьорът да се огледа. В същото време ако онзи отляво има триъгълния знак или никакъв няма това задължение (да спре). И какво става? Онзи с предимството на десния трябва да спре за секунда или две, а левият не трябва ???
Освен това и на тази картинка, и иначе, водачът на автомобила, за който се пита, не вижда какъв знак има онзи отляво. Вижда само, че той самият е без предимство, а това е предпоставка за объркване, защото видиш ли такъв знак - чакаш. Този триъгълен знак въобще е ненужен в дадения случай. Знакът под него обяснява кой е главният път и от там нататък всичко е ясно - минава десният. За какъв дявол се слага този знак не виждам никаква логика. И ако беше СТОП пак така.

# 230
Този с таблото се намира на пряка,а онзи с червената кола е на улица директно вливаща се в главният път. Разбира се,че този на пряката трябва да изчака.

# 231
@ЧС
Няма значение какъв знак има червената колата в ляво. ( Както и какви задължения имам спрямо колата завиваща наляво пред камиона от предния въпрос в другата тема ). Той идва от път който не е с предимство и е длъжен по закон да пропусне движещите се по пътя с предимство. Такива няма, но има кола в дясно от него и той по закон е длъжен да я пропусне вече като дясностояща.
Колата на стопа има задължение също да пропусне движещите се коли по пътя с предимство, които както виждаме ги няма. Но няма никакво законово положение което да задължи водача да пропусне и колата в ляво.
Ако помните дискусията тръгна след като казах, че знам едно много странно регулирано кръстовище, където има стоп на дясностоящ.
Този с таблото се намира на пряка,а онзи с червената кола е на улица директно вливаща се в главният път. Разбира се,че този на пряката трябва да изчака.
Това в който точно член на ЗДвП или ППЗДвП го пише?

# 232
Това е по логиката,Смит...

# 233
Коя логика, ако карам направо съм с предимство?

# 234
Има закон, който ги определя тези неща. Със знаци е определено кой е с предимство. Ако няма знаци, пак има правило. Не виждам за каква логика иде реч. Да, имаш стоп, но под него имаш и указателна табела, която ти показва кой по ред си за преминаване.
Черна станция, знак Стоп ти казва да спреш, да се огледаш и тогава да преминеш. Обърнатият триъгълник казва да пропуснеш движещите се по пътя с предимство. Т.е. нямаш задължение да спреш, ако няма коли по пътя с предимство. А стопа те задължава да спреш. Поне според мен няма какво повече да пояснява.

# 235
Точно на знак "Пропусни движещите се по пътя с предимство" ми отиде първия изпит по кормуване. Изпитващия си измисли, че не съм видяла идващ джип. Ми те нали са малки...

# 236

Колата на стопа има задължение също да пропусне движещите се коли по пътя с предимство, които както виждаме ги няма. Но няма никакво законово положение което да задължи водача да пропусне и колата в ляво.

Но има задължение да спре и да се огледа, а идващият отляво няма такова задължение. И това създава объркване, защото е нелепо онзи с предимството да трябва да спре??? И затова, както казах, не бива изобщо да се допуска поставяне на такъв знак - никакъв друг знак, освен онзи за пътя с предимство, не бива да има.
А ако не е СТОП, а е триъгълник, както е на картинката, нещата стават съвсем объркани.

# 237
А от къде знаем този от ляво какъв знак има? Аз не виждам знак при червения автомобил на картинката. Или вече говорим за нещо хипотетично или съществуващо?

# 238
@ЧС. Като водач съм длъжен да се съобразявам със знаците които са в дясно от мен. В общия случай!

# 239
За мен знакът СТОП значи, че спираш и пропускаш всички, ти си последен. Указателните табели са след знаците по важност.

Общи условия

Активация на акаунт