Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства ~2022г.~

• 62 449
  • 1 443
  •   1
Отговори
# 1 125
Напротив, при рязко спиране на предния, при изскачане на дете или добитък пред колата или друго такова този метър е решаващ.
Ако съм проспал добитък тон и нещо, който да ми "изскочи" съм еваси шофера. За дете да не говорим, където вниманието ми е в пъти по-засилено

Между другото понякога като се запънете като магаре на мост... При 50 км/ч 1 метър съответства на 70 милисекунди време за реакция. Вашето колко е? Да не говорим, че рязкото натискане на спирачката задейства ABS което допълнително увеличава времето за спиране.

ами и такава размекната гума не държи на завоите.
Точно обратното. Лепне като размекнат кашкавал. Зимна гума, лятно време на сух асфалт - няма такова сцепление. Кръговото на 5-ти километър може да се върти със 140, без колата да поднесе

# 1 126
Между другото понякога като се запънете като магаре на мост... При 50 км/ч 1 метър съответства на 70 милисекунди време за реакция. Вашето колко е? Да не говорим, че рязкото натискане на спирачката задейства ABS което допълнително увеличава времето за спиране.
Не виждам защо намесваш времето за реакция. Говорим за крайния резултат, който зависи и от това време и от спирачния път.

ами и такава размекната гума не държи на завоите.
Точно обратното. Лепне като размекнат кашкавал. Зимна гума, лятно време на сух асфалт - няма такова сцепление. Кръговото на 5-ти километър може да се върти със 140, без колата да поднесе
Може. Но ако изпусне няма да е само поднасяне, а ще си в канавката.

Абе, всеки да кара с каквито си иска. Повече нямам какво да споря.

# 1 127
Защото разстоянието за което спира колата се определя и от фактора време за реакция. 1 метър от гума е -71 милисекунди от шоферчето. При 50 км/ч в градски условия. Така по-ясно ли е?

Зимна гума на сух летен асфалт не изпуска. Лепне като C200. Даже при по-големи натоварвания яде от борда, но това е доста над Вашия опит.

Ако някой ми направи гума зимна смеска с летни канали за отвеждане на водата, само такива ще търкам

# 1 128
Свойствата на гумата като материал зависят страшно много от температурата, та тия приказки как на минусови температури летните гуми били най-добри не ги вярвам. В тия списания се пишат поръчкови статии за който си плати, та не са достоверни.
При еднаква температура разликата между сухо, мокро и снежно е от шарката на гумата. На идеално сухо най-добри са сликовете без никакъв грайфер, но те не са позволени на публичните пътища, защото при първата капка дъжд ще се завъртиш. Ама за нагласени тестове стават. Вече зимните приоритизират зацепване в снега, а летните - изхвърляне на водата, което са противоположни концепции и трудно се комбинират, затова няма най-добра гума. Различните модели са с различни шарки (отделно и различните размери) и съответно при едни условия едни са по-добри, при други - другите.

Напротив, при рязко спиране на предния, при изскачане на дете или добитък пред колата или друго такова този метър е решаващ.
Този метър ти е измерен при 100 км/ч, идеални пътни условия и мигновена реакция на водача. Около деца и добитък нямаш място с такава скорост. При 50 км/ч разликата ще ти е 30 сантиметра и то пак при идеални условия. За времето за реакция изминаваш повече разстояние, а отделно прах, вода, кал, променят нещата. Та добрите гуми са важни, но е глупаво да се разчита на тоя метър.

# 1 129
Тук какви митове се носят. Направо не е истина. Спирачният път със зимни гуми през лятото - с над 20% по-дълъг  
Да се има предвид по-дълг спрямо така или иначе дългият спирачен път на зимната гума. Спрямо лятната разликата е от земята до небето. https://bnr.bg/post/101263537/spirachniat-pat-sas-zimni-gumi-pre … s-nad-20-po-dalag

# 1 130
Защото разстоянието за което спира колата се определя и от фактора време за реакция. 1 метър от гума е -71 милисекунди от шоферчето. При 50 км/ч в градски условия. Така по-ясно ли е?
На мен ми е ясно, но ти не разбираш какво казвам. Ако аз карам веднъж със зимни и веднъж с летни гуми времето за реакция ще е все същото, а след това спирачният път вече зависи от гумата. И единият път колата ще спре по-рано.

Зимна гума на сух летен асфалт не изпуска. Лепне като C200. Даже при по-големи натоварвания яде от борда, но това е доста над Вашия опит.
Да, а в даден момент може да се разкъса самият горен слой, защото става прекалено мек.

# 1 131
С един метър. Joy
Затова ти казах, ако го докараш до един метър е бегАла работата

П.с. Гума се къса от претоварване. Ако от 150 трябва рязко да се свали до 0 най-вероятно деградацията ще е ужасна и спирачния път лятно време ще е минимум 15% отгоре за зимната, но няма да се скъса. Sunglasses

# 1 132
Ако съм проспал добитък тон и нещо, който да ми "изскочи" съм еваси шофера. За дете да не говорим, където вниманието ми е в пъти по-засилено
Освен ако нямаш очи-рентген като Супермен няма начин да забележиш изскочила на пътя сърна или младеж радващ се на новото скутерче изхвърчащ иззад паркирала кола, и въобще примери колкото искаш от хрониката с автопроизшествия. Ако колата е спряла само метър по-рано доста от тия случки въобще няма да са в хрониката.

Между другото спирачния път не е само до типа гума, а и до марката, грайфера, захабеността и какво ли не, и при все това е разумно човек да си взима най-доброто според парите дето ги има и от там нататък да стиска палци и да пали свещ от време на време, щото оцеляването си е на късмет.

# 1 133
няма начин да забележиш изскочила на пътя сърна или младеж радващ се на новото скутерче изхвърчащ иззад паркирала кола
Начи ми казваш, че докато кротко си джиткам с 50 внезапно на пътя ми изскача сърна на 10 метра от мен и аз ще набия спирачките за да спра. Сори ама малко си прецизирайте аргумента, щото на това разстояние при тази скорост ще съм изминал разстоянието до нея преди да успея да натисна спирачката. Независимо дали съм с топ гума или галош на 30000 км.

Младежът със скутерчето ще го оставя за десерт.

Ако си пропуснал потенциална опастност или препятствие на пътя и след това разчиташ на 1 метър по-малко спирачен път - споменах ли вече " бегАлата работа"

# 1 134
Стига вече, в спора не се ражда истината, а кавгата. И за да надделее в спора човек без да иска се радикализира и започва да защитава по-крайна позиция отколкото действително застъпва. И да се прави, че не разбира чуждите аргументи.

Та за да сменя темата - напоследък се появи нов тип боя за колите, май само в сивата тоналност. Не е обикновена, не е металик, не е перлена, не е и матова (това матовото май е фолио). Стои някак керамична, доста особен вид има. Някой да знае как се казва като тип боя?  По-светлите тонове не ме кефят (при Нисан му казват "керамично сиво"), но някои по-тъмни много хващат окото. И много добре си пасват с черните гарнитури по колата.

# 1 135
  • София
Вечният спор за тия гуми. Simple Smile
Всеки има мнение, взима си решение и си носи отговорностите и последствията. Simple Smile
Аз съм карал с всезонни преди 20-ина години за последно. Малко ми е противоречиво. Не ги заклеймявам, но и не мисля, че са най-добър вариант.

# 1 136
няма начин да забележиш изскочила на пътя сърна или младеж радващ се на новото скутерче изхвърчащ иззад паркирала кола
Начи ми казваш, че докато кротко си джиткам с 50 внезапно на пътя ми изскача сърна на 10 метра от мен и аз ще набия спирачките за да спра. Сори ама малко си прецизирайте аргумента, щото на това разстояние при тази скорост ще съм изминал разстоянието до нея преди да успея да натисна спирачката. Независимо дали съм с топ гума или галош на 30000 км.

Младежът със скутерчето ще го оставя за десерт.

Ако си пропуснал потенциална опастност или препятствие на пътя и след това разчиташ на 1 метър по-малко спирачен път - споменах ли вече " бегАлата работа"
Реална ситуация. Човек кротко си кара по магистралата с разрешената от закона скорост и изведнъж в скоростната лента глиган прескача мантинелата и се озовава пред колата. Втора ситуация. Човек кара на магистралата с разрешената от закона скорост (140 км/ч) и настигайки няколко коли (каращи в дясната лента) едната в последният момент без мигач изскача пред него със скорост от 90 км/ч. Това се случва и с камион. Трета ситуация. Човек си кара по междуградски път с 90 и изведнъж точно пред него изкача елен. Всички тези ситуации карайки лятото със зимни гуми е много по-вероятно да завършат неприятно. За изненадващо изскочило на улицата дете  пък да не говорим. Дори да се кара с 30 спирачният път на хубава лятна гума спрямо каквато и да е зимна е несравнимо по-малък. Поне няколко метра.

# 1 137
Магистралите в България нямат скоростни ленти. Имат изпреварваща. Но
Ако тръгнеш да изпреварваш както е по правилата и ти изкочи някой с 90 имаш първо времето за да го настигнеш плюс разстоянието до колата която изпреварва за да намалиш твоята скорост до скоростта на изпреварвания.
Нещо такова....

Имам и други в личния си архив, но не са за... Blush

Последна редакция: сб, 01 окт 2022, 14:17 от Анонимен

# 1 138
Искам да добавя, че изразът "точно пред мен" е относителен и зависи от скоростта на движението.
- Ако ходя пеш "точно пред мен" означава някой да кривне и да ме засече на метър разстояние.
- Ако пълзя с 30 км/ч покрай някое училище "точно пред мен" означава няколко метра
- Ако карам със 120 на магистралата "точно пред мен" ще е някъде 40-50 метра.

Тоест ако на магистралата въпросният глиган/кон или друг добитък засече някого и онзи набие рязко спирачки (няма значение дали ще успее или няма да успее да спре преди животното), а аз карам зад него на нормална дистанция и не очаквам такова спиране, дали ще се натреса в задницата му (или още по-лошо ако е камион) зависи от спирачния ми път и метър по-къс такъв е много. Случвало ми се е на кръговото на 4-и километър водачът на колата пред мен да се огледа, да види, че никой не идва и да тръгне. След нея и аз да се огледам, да видя, че вече идва някой, но е далече и мога и аз да мина, да натисна газта и обръщайки поглед напред да установя, че предната кола е спряла в средната лента вътре в кръговото. Веднага спрях и не я ударих за една педя. С по-лоши гуми щяха да надена предната кола. Или на кръстовището при СМГ реших да завия надясно на жълто (явно съм карала с двадесетина километра), но една бабка ми излезе буквално със скок пред колата. Заковах на място, но ако беше метър по-късно... Толкова по спора.

# 1 139
Магистралите в България нямат скоростни ленти. Имат изпреварваща. Но
Ако тръгнеш да изпреварваш както е по правилата и ти изкочи някой с 90 имаш първо времето за да го настигнеш плюс разстоянието до колата която изпреварва за да намалиш твоята скорост до скоростта на изпреварвания.
Нещо такова....

Имам и други в личния си архив, но не са за... Blush
Поне няколко пъти ми се е случвало изпреварвайки колона с около 140 някой от колоната да изкочи рязко пред мен с 80-90. Ако слушах некомпетентни хора и карах със зимни гуми поне веднъж щях  да спра  в предната кола.

Последна редакция: сб, 01 окт 2022, 14:36 от Мъфин

Общи условия

Активация на акаунт