Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства ~2022г.~

• 62 449
  • 1 443
  •   1
Отговори
# 1 140
Но не си карал със зимни за да си сигурен...Joy Отделно си проспивал всяка ситуация, щом няколко пъти ти се е случвало едно и също.

# 1 141
Ако досега не си осъзнал данните от статиите, които пуснах значи няма надежда. Четене с разбиране е нещо, което някои хора наистина не умеят.

Последна редакция: сб, 01 окт 2022, 16:06 от Мъфин

# 1 142
Че зимни гуми спират по-бавно го знам и без да чета статиите.

# 1 143
Зависи и от марката на гумите. Има такива пласмасови смеси, че при 100 километра спирачния им път може да е с десетки метри повече.
Зимната гума в топло време се размеква повече, направена е да работи при температури под 7-8 градуса. В жегите ще се износва по-бързо и в сухото ще спира с един два метра по-далече.
Всесезонната гума е разчетена да работи в по-широк температурен диапазон. За това всичко зависи в какъв климат живеете, колко често карате на сняг или дъжд и колко километра въртите годишно. За 5-6 хиляди колометра на година аз не бих въртял зимни и летни гуми. Както казаха и преди, гумата старее и като се нацепи това че има още грайфер не означава нищо.

# 1 144
Напоследък е много масово явление по магистралите разни градски малолитражки да карат като на гигантския слалом, изскачат буквално на десетина метра пред теб и понеже не им достига мощност разликата в скоростта е огромна. На Тракия на хълмовете преди София редовно ми се случва някой такъв комплексар, дето не успява на изкачване да поддържа дори 100 км/ч, не да ме засече, а направо да ме избута и после с километри да блокира лявата лента. Та точно пред теб понякога си е точно пред теб.

а аз карам зад него на нормална дистанция и не очаквам такова спиране, дали ще се натреса в задницата му (или още по-лошо ако е камион) зависи от спирачния ми път и метър по-къс такъв е много. Случвало ми се е на кръговото на 4-и километър водачът на колата пред мен да се огледа, да види, че никой не идва и да тръгне. След нея и аз да се огледам, да видя, че вече идва някой, но е далече и мога и аз да мина, да натисна газта и обръщайки поглед напред да установя, че предната кола е спряла в средната лента вътре в кръговото. Веднага спрях и не я ударих за една педя. С по-лоши гуми щяха да надена предната кола.
Нормалната дистанция по закон е такава, че да успееш да спреш. Все пак тоя отпред също има спирачен път, няма да закова на място. Мен за съжаление ми се е случвало няколко пъти подобно екстремно спиране и си спрях успешно даже 4-5 метра аванс имах. Идеята е, че трябва да стобразяваш нещата така, че да не опираш до тоя 1 метър независимо с какви гуми си. Защото тоя метър е в голяма степен маркетинг.
А това на 4ти километър си е било твоя грешка. Оглеждаш се, но като потегляш трябва да гледаш на там на където отива колата. Като пешеходец по включванията от малки улички към булевард редовно ми се налага да отскачам заради така гледащи на една страна шофьори, дето после викат "мъ въобще не те видех".
Имам и други в личния си архив, но не са за... Blush
А минаване със 132 км/ч през кръстопът, където ограничението със сигурност е не повече от 60 е за хвалба?!?

# 1 145
Интересно защо услужливо се пропуска знака Стоп на който не спират нито Камиончето нито наглеца със синята кола, а се набляга на скоростта на движение на снимащия.

Идеята беше съвсем друга...

# 1 146

А това на 4ти километър си е било твоя грешка. Оглеждаш се, но като потегляш трябва да гледаш на там на където отива колата. Като пешеходец по включванията от малки улички към булевард редовно ми се налага да отскачам заради така гледащи на една страна шофьори, дето после викат "мъ въобще не те видех".

Да, в правилника пише, че като цяло вината е на задния. Но пише също, че това не важи, ако предният е спрял нелогично и без причина.  Да спреш в средната лента на онова кръгово, след като вече си навлязъл в него, е баш такова нелогично действие. Иначе формално сигурно е моя вина, но не за това говорим, а за това дали съм или не съм успяла да спра. А и ако 100% безусловно гледаш само натам, накъдето отива колата, така ще те извозят отстрани... Силно се съмнявам, че при включване в натоварено кръгово не гледаш наляво, след като си се уверил, че напред вече е чисто.

# 1 147
То в натоварено кръгово, никак не е лошо да хвърляш едно ако и на дясно, преди да тръгнеш особено. Някой тротинеткаджия или колелар може да е тръгнал самоубийствено, в насрещното. И изнесени пешеходни пътеки не помагат особено при такива ситуации. Мен и кола ме е връхлитала вътре в кръговото, точно срещу движението и челно срещу мен.

# 1 148
Силно се съмнявам, че при включване в натоварено кръгово не гледаш наляво, след като си се уверил, че напред вече е чисто.
Е нали си се уверила, че е чисто, а после какво се е оказало? Не писах да не се  оглеждаш, а да не караш по спомени от преди няколко секунди. Кой е виновен не е толкова важно като вече е станала белята. На 4ти има и пешеходни пътеки и спирки на градския транспорт, следващия път може да не е предната кола, а някое хлапе гонещо автобуса и да не успееш да спреш.

Интересно защо услужливо се пропуска знака Стоп на който не спират нито Камиончето нито наглеца със синята кола, а се набляга на скоростта на движение на снимащия.
Те две нарушения не се компенсират едно друго.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 21:43 от bboiko

# 1 149
То в натоварено кръгово, никак не е лошо да хвърляш едно ако и на дясно, преди да тръгнеш особено.
Абе аз съм пръдвал в кръгово, ама аде да не прекаляваме...

# 1 150
И на кръговото като на квадратното, който блее на едното блее и на другото.

Ако си пропуснал потенциална опастност или препятствие на пътя и след това разчиташ на 1 метър по-малко спирачен път - споменах ли вече " бегАлата работа"
Ами хубу, представи си тогава че както си чакаш в редицата на светофара водачът който небрежно си кара зад теб с тритонен автомобил вместо да спре зад ауспуха ти спира с метър по-напред. Така теоретично, предполагам в такъв случай би разчитал да го има този допълнителен метър спирачен път Neutral Face

# 1 151
Много задълбахме с тоя един метър.
Ако някой се тресне в багажника ми последното дето ще е причина за това ще са гумите. Преди това има текствания, зяпане в страни от пътя, говорене по телефона, говорене с някой в колата, човек с по-бавни реакции, кофти накладки... Аз три пъти съм удрян отзад, аз съм удрял друг пред себе си, и в нито един случай не са били виновни гумите.

# 1 152
Те две нарушения не се компенсират едно друго.
Confused Ако този с регистратора се беше натресъл в синия, чия щеше да е вината? От любопитство питам

Ако някой се тресне в багажника ми последното дето ще е причина за това ще са гумите.
Баш! Работа отдавна е била проспана

# 1 153
Убедихте ме, гумите нямат никакво значение и затова няма смисъл от добри гуми, понеже всичко зависи от други фактори. И така явно е голяма тъпня да се дават пари за хубави гуми. Съгласна съм вече Wink

# 1 154
  • СИ
Здравейте ,
На скоро си взехме електрически автомобил и сега мъжа ми се чуди дали е нужен тест на батерия .
Намерихме сайт които предлага тази услуга https://www.avtodiagnostika.bg/avto-uslugi/test-na-baterii-na-el … cheski-avtomobili ,  дали някои е ползвал услугата им? Какво общо показва този тест и кои от двата си заслужава повече.
Също така видях ,че имат и диагностика на ел.коли заслужава ли си диагностицирането? Приемам всякакви съвети и мнения Simple Smile))))

Тестът не трябваше ли да е преди да купите колата? При положение, че вече е купена, при няколко пъти каране би трябвало да се усети в какво състояние е батерията по разхода и по това как държи заряд. През зимата би следвало да се усети още по-добре, ако батерията има проблеми.
Не съм карал електрическа кола. Само хибриди на няколко пъти. Не останах много очарован от хибрида. Имам познати с електрически коли, но не съм разпитвал. Поне за мен, към момента цената на електрическа кола не е оправдана. Ако можех да купя без да ми тежи финансово, като за градска кола бих взел една такава.

Общи условия

Активация на акаунт